Utilizează stimularea cerebrală profundă pentru a trata depresia

Utilizează stimularea cerebrală profundă pentru a trata depresia
Spread the love

Stimularea cerebrală profundă pentru a trata depresia

Stimularea cerebrală profundă (DBS) este o procedură chirurgicală electivă utilizată cel mai frecvent pentru a trata tulburările de mișcare, cum ar fi boala Parkinson . Cu toate acestea, stimularea profundă a creierului devine acum un tratament care poate calma chiar și cele mai încăpățânate simptome în anumite boli mintale. Utilizează stimularea cerebrală profundă pentru a trata depresia https://ro.wikipedia.org/wiki/Depresie_(stare)

De exemplu, tulburarea depresivă majoră, adesea numită pur și simplu depresie , poate fi dificil de tratat. Din nefericire, unii nu experimentează o ușurare de la medicamente și psihoterapie. Cu toate acestea, depresia rezistentă la tratament poate beneficia de stimularea profundă a creierului.

Experimentarea depresiei severe poate fi o călătorie dureroasă, izolatoare și frustrantă. Dacă citiți asta, probabil că sunteți interesat de modul în care inovațiile recente în îngrijirea sănătății mintale pot atenua chiar și cele mai persistente simptome depresive. Citiți în continuare pentru a vedea dacă acest tratament ar putea fi potrivit pentru dvs. sau pentru o persoană dragă.  

Ce este depresia?

Depresia este o tulburare de dispoziție care afectează aproximativ 1 din 6 adulți. Este marcată de stări depresive în care cineva își pierde interesul pentru lucrurile care odată i-au excitat, cogniție afectată (gândiți-vă la ceața creierului și vorbirea încetinită), dificultăți de somn și pierderea poftei de mâncare. În timp ce interesul nostru colectiv pentru sănătatea mintală a făcut acum „depresia” un termen de uz casnic, este un diagnostic serios care poate fi complet debilitant fără un tratament adecvat. 

Esti deprimat?

Dacă observi că te simți fără speranță, nu mai ești intrigat de lucrurile care odată îți aduceau bucurie, fie că dormi prea mult, fie că nu mai vrei să mănânci, este posibil să te confrunți cu depresie. Cel mai bine este să căutați un profesionist instruit în sănătate mintală pentru a determina un diagnostic precis și pentru a dezvolta un plan de tratament. 

Tratamentul constă de obicei în psihoterapie și medicamente. Dar, așa cum am explicat mai devreme, asta nu este potrivit pentru toată lumea. Aceasta înseamnă că, după încercări și erori inițiale, terapia prin vorbire și medicamentele nu oferă alinare și persistă simptomele debilitante care afectează funcționarea de zi cu zi.

Un studiu din 2016 afirmă că pe baza cercetărilor cu privire la tratamentele pentru depresie, terapia electroconvulsivă este cea mai bună terapie pentru depresia rezistentă la tratament.

Ce este stimularea profundă a creierului?

În tratamentul de stimulare a creierului profund, electrozii sunt plantați în diferite părți ale creierului în timpul intervenției chirurgicale. Acești electrozi încep să regleze activitatea anormală a creierului printr-o serie de impulsuri electrice. Electrozii sunt controlați de un dispozitiv numit generator. Este adesea comparat cu un stimulator cardiac deoarece este plantat în partea superioară a pieptului și este conectat la electrozi printr-un fir care merge de la piept la creier.

Un medic stabilește, pe baza activității cerebrale anormale înregistrate, unde sunt plantați electrozii. De obicei, electrozii vor fi plasați pe ambele părți ale creierului, permițând creierului să primească stimulare bilaterală. Utilizează stimularea cerebrală profundă pentru a trata depresia

În anumite circumstanțe, profesioniștii din domeniul medical vor opta să utilizeze stimularea unilaterală, ceea ce înseamnă că doar o parte a creierului primește impulsuri electrice.

Implicarea în stimularea profundă a creierului este un proces. Există o perioadă de recuperare după intervenție chirurgicală care durează câteva săptămâni.

Odată ce recuperarea este completă, există o perioadă de timp în care sunt testate setările corecte pentru impulsurile electrice. Aceasta înseamnă că un furnizor de servicii medicale va porni generatorul și va testa ce setări sunt cele mai eficiente.

Cu toate acestea, stimularea profundă a creierului începe să câștige abur și să acumuleze date care dovedesc eficacitatea acesteia.

Este demn de remarcat faptul că acesta poate fi un proces oarecum provocator la început din cauza unor efecte secundare. Cel mai frecvent efect secundar raportat la începutul tratamentului sunt problemele ușoare de vorbire.

Cum poate stimula stimularea profundă a creierului să reducă simptomele depresiei

Stimularea profundă a creierului vizează în mod specific nucleul accumbensaka NAc. Aceasta este partea creierului care guvernează funcțiile majore de sănătate mintală, inclusiv starea de spirit, și influențează nivelurile neurotransmițătorilor dopamină și serotonina.

Plasarea electrozilor

Electrozii sunt plantați pe acea parte a creierului, deși plasarea specifică a electrozilor va depinde de planul de tratament al medicului. Odată ce generatorul funcționează, va începe să emită impulsuri electrice către părțile afectate ale creierului. Aceste impulsuri resetează metabolismul creierului prin blocarea neuronilor care funcționează defectuos.   

Avantajele utilizării stimulării cerebrale profunde pentru depresie

O revizuire din 2014 a rezultatelor clinice publicată în Neurotherapeutics afirmă că 20% până la 30% dintre persoanele care se confruntă cu depresie nu răspund la medicamente.

Această statistică uluitoare ilustrează promisiunea pe care terapiile alternative le oferă celor care se confruntă cu durere emoțională. Articolul din 2014 menționat mai sus a raportat o îmbunătățire semnificativă a simptomelor depresive asociate cu stimularea profundă a creierului. 

Dezavantajele tratării depresiei prin stimulare profundă a creierului

Stimularea profundă a creierului este o opțiune excelentă pentru cei care se confruntă cu depresie rezistentă la tratament, dar nu este pentru toată lumea.

Chirurgia poate fi stresantă pentru unii

În primul rând, supunerea unei intervenții chirurgicale poate fi ceva la care mulți renunță. Între procedura chirurgicală propriu-zisă și timpul de recuperare ulterior, poate fi prea stresant pentru cineva care se confruntă deja cu simptome depresive. 

Unii oameni pot experimenta efecte secundare

Pentru cei care suferă o stimulare profundă a creierului, efectele secundare merită luate în considerare. Vorbirea și gândirea pot deveni încetinite imediat după intervenție chirurgicală, deși aceste efecte secundare sunt de obicei temporare.

Cu toate acestea, au existat rapoarte despre oameni care se confruntă cu tremor și simptome depresive inovatoare. Simptomele depresive inovatoare se referă la simptomele care revin chiar și în timp ce iei antidepresive. Când luați același medicament pentru o perioadă lungă de timp, este posibil ca antidepresivul dumneavoastră să nu mai fie la fel de eficient.

citeste si: Confruntarea  Depresiei
Experții încă adună date înainte de a considera stimularea profundă a creierului drept una dintre cele mai eficiente proceduri pentru depresia rezistentă la tratament. Un punct actual de atenție pentru cercetători îl reprezintă variațiile specifice pacientului la plasarea electrodului. Aceasta vorbește despre scopul de a modela stimularea profundă a creierului într-un tratament unic și precis, cu efecte de durată.

Site-ul nostru folosește numai surse de incredere, inclusiv studii evaluate de experti in acest domeniu. Va indrumam sa cautati suport de la specialisti in cazul in care credeti ca aveti nevoie. Pentru a susține afirmatiile din articol mai jos aveti link-urile catre autorii de specialitate.

Utilizează stimularea cerebrală profundă pentru a trata depresia

Lasă un răspuns

Derulează în sus