Tratament pentru depresie

Tratament depresie
Spread the love

Depresia este tratabilă și majoritatea oamenilor văd îmbunătățiri ale simptomelor lor cu psihoterapie , medicamente sau o combinație a celor două. Acestea fiind spuse, ceea ce funcționează pentru o persoană s-ar putea să nu funcționeze neapărat pentru alta.

Este important să discutați cu medicul dumneavoastră sau cu furnizorul de asistență medicală despre opțiunile care pot fi cele mai eficiente pentru dvs., si cu ce tratament pentru depresie va poate ajuta. Pentru a ajuta această discuție, iată o prezentare generală a celor mai frecvent utilizate tratamente pentru depresie.

Psihoterapie

Psihoterapia este adesea denumită „terapie de vorbire”. Există diverse abordări ale psihoterapiei. Mulți terapeuți sunt specializați într-un anumit tip de terapie pentru a trata depresia, dar uneori se descurcă de la abordări multiple pentru a crea o terapie mai individualizată, care se bazează pe nevoile dumneavoastră specifice de tratament. 

Deoarece sunt disponibile multe tipuri de psihoterapie, un studiu și-a propus să descopere care dintre ele sunt cele mai eficiente pentru depresie. Cercetătorii au descoperit că toate următoarele oferă rezultate bune

Terapie interpersonală

Terapia interpersonală se bazează pe ideea că depresia poate fi legată de relațiile noastre. Prin urmare, scopul acestui tip de terapie este să vă ajute să vă îmbunătățiți abilitățile relaționale, cum ar fi să deveniți un comunicator mai bun și să învățați cum să rezolvați conflictul . Sesiunile de terapie interpersonală au o durată relativ scurtă, de regulă, între 12 și 16 săptămâni.

Terapie cognitiv comportamentală

Terapia cognitiv-comportamentală  (TCC) este o formă de terapie prin vorbire concepută pentru a vă ajuta să schimbați orice gând negativ sau tipare de comportament care ar putea contribui la sau vă agravează depresia. Această terapie este, de asemenea, în general pe termen scurt și se concentrează pe problemele tale actuale și pe învățarea de noi abilități de coping. Mai multe info(https://ro.wikipedia.org/wiki/Psihoterapie)

Formare de aptitudini sociale

Formarea abilităților sociale  te învață cum să interacționezi cu ceilalți mai eficient, astfel încât să poți avea relații sănătoase. Scopul este să vă îmbunătățiți abilitățile de comunicare și să învățați cum să construiți o rețea socială puternică cu ceilalți, cum ar fi prin crearea de relații bazate pe onestitate și respect. https://ro.wikipedia.org/wiki/Aptitudine

Terapie psihodinamică

Terapia psihodinamică este tipul de terapie adesea descris în filme sau în cultura pop. În timpul acestor sesiuni de terapie, înveți cum depresia ta poate fi legată de experiențele trecute, conflicte nerezolvate sau răni nevindecate. Terapeutul vă va ajuta să abordați aceste probleme, astfel încât să puteți avansa în viața ta. 

Terapia de rezolvare a problemelor

Terapia de rezolvare a problemelor își propune să vă definească cele mai presante probleme, apoi vă îndrumă să găsiți mai multe modalități de a le depăși. Terapeutul te ajută să evaluezi toate opțiunile tale și să alegi cea mai bună soluție pentru tratamentul împotriva depresiei.

Activarea comportamentală

Activarea comportamentală te învață cum să stabilești obiective și să includă activități mai plăcute în stilul tău de viață. Scopul acestei terapii este de a evita izolarea și de a crește interacțiunile pozitive pe care le aveți cu mediul dumneavoastră. Devenind activ și angajându-vă în activități mai plăcute, simptomele dumneavoastră de depresie pot fi redus

Consiliere de sprijin

Consilierea de susținere este mai puțin structurată decât unele dintre celelalte terapii și implică în principal să vă ascultați împărtășiți orice aveți în minte. Sunteți invitat să vorbiți despre orice probleme pe care le doriți, iar terapeutul lucrează cu dvs. pentru a arăta înțelegere și sprijin.

Terapie de cuplu sau de familie

Terapia de familie sau de cuplu poate fi luată în considerare atunci când depresia îi afectează pe alții din gospodărie. Aceasta implică analiza fiecărui rol și așteptări. Acest tip de terapie implică, de asemenea, educarea celor dragi despre depresie și despre modul în care vă afectează.

Medicamentație

Există multe medicamente diferite care pot ajuta la reducerea simptomelor depresiei . Iată câteva clase de medicamente care sunt utilizate în mod obișnuit.Vezi articolul despre simptomele depresiei!

Cele mai multe studii au descoperit că medicamentele sunt cele mai eficiente atunci când sunt utilizate împreună cu terapie.

Inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei

Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei sunt cele mai prescrise medicamente pentru depresie în prezent. Prozac (fluoxetină), Paxil (paroxetină), Zoloft (sertralină), Celexa (citalopram) și Luvox (fluvoxamină) sunt denumiri de marcă prescrise în mod obișnuit.

SSRI s-au găsit utile atât pentru depresia severă, cât și pentru depresia non-severă. De asemenea, tind să aibă mai puține efecte secundare în comparație cu alte tipuri de antidepresive.

Rețineți că ISRS nu trebuie prescris împreună cu unii inhibitori de monoaminooxidază (IMAO). Acest lucru se datorează potențialului unei acumulări de serotonină periculos de mare, care poate provoca  sindromul serotoninergic. 

Antidepresive triciclice

Antidepresivele triciclice au fost printre primele antidepresive dezvoltate. Cercetările arată că triciclicele sunt la fel de eficiente ca ISRS pentru tratarea depresiei cronice și a distimiei, cunoscute și sub numele de tulburare depresivă persistentă. 5

Medicamentele care se încadrează în această categorie includ Elavil (amitriptilină), Tofranil (imipramină) și Pamelor (nortriptilină). Antidepresivele triciclice au mai multe efecte secundare decât opțiunile mai noi, dar pot fi mai eficiente pentru anumiți pacienți.

Opțiuni pentru medicamente mai noi

Vândută sub numele de marcă Spravato, esketamina a fost aprobată de FDA în martie 2019 și este autorizată pentru adulții cu depresie rezistentă la tratament , ceea ce înseamnă că alte opțiuni de medicamente nu au funcționat.

Esketamina este un spray nazal care funcționează în 20 până la 40 de minute, în comparație cu săptămânile sau lunile necesare altor medicamente pentru a vă ajuta să începeți să vă simțiți mai bine. Cu  toate acestea, există unele riscuri asociate cu acest medicament.

De exemplu, esketamina este o variantă a medicamentului halucinogen ketamină și poate provoca sedare și experiențe în afara corpului. Din acest motiv, puteți primi medicamentul doar într-o locație certificată și va fi monitorizat timp de câteva ore după administrarea acestuia. Esketamina trebuie, de asemenea, prescrisă împreună cu un antidepresiv oral.(Se recomanda a consulta un medic de specialiatate!)

Proceduri tratament

Unele opțiuni de tratament pentru depresie sunt de natură mai invazivă. Există trei care sunt utilizate cel mai des atunci când un pacient nu răspunde la alte forme de tratament pentru depresie.

Stimularea nervului vag

Stimularea nervului vag (VNS) trimite, de asemenea, impulsuri electrice către creier, de data aceasta prin nervul vag. Cu toate acestea, o diferență între VNS și celelalte două opțiuni este că aceasta implică adesea implantarea unui dispozitiv în piept

Terapie electroconvulsivă

Terapia electroconvulsivă (ECT) implică utilizarea unei forme de stimulare electrică a creierului pentru a crea convulsii. Funcționează schimbând chimia și mediul creierului. Sunteți sub anestezie generală când medicul efectuează ECT, așa că nu vă amintiți ședința de tratament.

Stimulare magnetică

Stimularea magnetică transcraniană (TMS) este o altă formă de stimulare a creierului. Cu toate acestea, TMS este mai puțin invaziv decât ECT și funcționează prin plasarea unui mic dispozitiv pe craniu pentru a stimula neuronii creierului. Acest lucru le modifică activitatea, scăzând astfel sentimentele de depresie.

Auto-ajutorul

Unele activități de auto-ajutorare s-au găsit, de asemenea, utile împreună cu medicamentele și terapia pentru ameliorarea depresiei. Metodele de auto-ajutorare pentru tratamentul depresiei pot fi, de asemenea, utile pentru cineva care nu poate accesa resursele profesionale sau are simptome ușoare. Aceste strategii includ următoarele:

Cărți de auto-ajutor

Cărțile de auto-ajutorare pot învăța multe dintre aceleași abilități pe care oamenii le dobândesc în terapie. Dezavantajul este că această opțiune necesită să puteți aplica informațiile în propria viață. Multe cărți de auto-ajutorare sunt disponibile gratuit prin bibliotecile locale. Le puteți găsi și în librăriile online, oferindu-vă posibilitatea de a vedea care dintre ele au cele mai bune recenzii.

Schimbarea stilului de viață

Efectuarea anumitor schimbări în stilul de viață vă poate ajuta, de asemenea, să vă reduceți sentimentele de depresie. Trei dintre cele mai importante schimbări pe care le puteți face includ o dietă sănătoasă , exerciții fizice regulate și somn suficient.

Căutarea resurselor online

Există, de asemenea, multe site-uri web, camere de chat și programe online care ajută persoanele cu depresie. Avantajul acestei opțiuni este că ajutorul vă este disponibil în orice moment al zilei și al nopții. Pur și simplu accesați online și informațiile și asistența sunt acolo.

Tratament pentru depresie
Derulează în sus