Studierea Psihologiei Sănătății și Bolilor

Studierea Psihologiei Sănătății și Bolilor
Spread the love

Studierea Psihologiei Sănătății și Bolilor

Studierea Psihologiei Sănătății și Bolilor,

Psihologia sănătății este o zonă de specialitate care se concentrează asupra modului în care biologia, psihologia, comportamentul și factorii sociali influențează sănătatea și boala. Alți termeni, inclusiv psihologie medicală și medicină comportamentală, sunt uneori folosiți interschimbabil cu termenul psihologie a sănătății.

Sănătatea și boala sunt influențate de o mare varietate de factori. În timp ce bolile contagioase și ereditare sunt frecvente, mulți factori comportamentali și psihologici pot afecta bunăstarea fizică generală și diferitele afecțiuni medicale.

Inf0 Psihologie cognitivă: modul în care gândim

Domeniul psihologiei sănătății este axat pe promovarea sănătății, precum și pe prevenirea și tratamentul bolilor și bolilor. Psihologii din domeniul sănătății se concentrează, de asemenea, pe înțelegerea modului în care oamenii reacționează, se descurcă și se recuperează după boală. Unii psihologi din domeniul sănătății lucrează pentru a îmbunătăți sistemul de sănătate și abordarea guvernului față de politica de îngrijire a sănătății.

Divizia 38 a Asociației Americane de Psihologie este dedicată psihologiei sănătății. Potrivit diviziei, se concentrează pe o mai bună înțelegere a sănătății și a bolii, studiind factorii psihologici care influențează sănătatea și contribuind la sistemul de sănătate și la politica de sănătate.

Domeniul psihologiei sănătății a apărut în anii 1970 pentru a aborda domeniul în schimbare rapidă a asistenței medicale. Astăzi, speranța de viață în SUA este de aproximativ 80 de ani, iar principalele cauze de mortalitate sunt bolile cronice adesea legate de stilul de viață.  Psihologia sănătății ajută la abordarea acestor schimbări în sănătate.

Privind tiparele de comportament care stau la baza bolii și a morții, psihologii sănătății speră să-i ajute pe oameni să trăiască o viață mai bună și mai sănătoasă.

Cum este psihologia sănătății unică?

INFo Ce este psihologia educațională?

Deoarece psihologia sănătății subliniază modul în care comportamentul influențează sănătatea, este bine poziționată pentru a ajuta oamenii să schimbe comportamentele care contribuie la sănătate și bunăstare. De exemplu, psihologii care lucrează în acest domeniu ar putea efectua cercetări aplicate cu privire la modul de prevenire a comportamentelor nesănătoase, cum ar fi fumatul și să caute noi modalități de a încuraja acțiuni sănătoase, cum ar fi exercițiile fizice.

De exemplu, în timp ce majoritatea oamenilor realizează că o dietă bogată în zahăr nu este bună pentru sănătatea lor, mulți oameni continuă să se angajeze în astfel de comportamente, indiferent de posibilele consecințe pe termen scurt și lung. Psihologii din domeniul sănătății se uită la factorii psihologici care influențează aceste alegeri de sănătate și explorează modalități de a motiva oamenii să facă alegeri mai bune pentru sănătate.

Centrul SUA pentru Controlul Bolilor, Centrul Național de Statistică a Sănătății, compilează date privind decesul în țară și cauzele acesteia. În concordanță cu tendințele datelor de-a lungul acestui secol, aproape jumătate din toate decesele din Statele Unite pot fi legate de comportamente sau alți factori de risc care pot fi preveniți în mare parte.

Mai exact, în cel mai recent raport CDC (2012), rata deceselor a scăzut pentru toate cauzele principale, cu excepția sinuciderii; speranța de viață este la un nivel record (78,8 ani); și totuși, în fiecare oră, aproximativ 83 de americani mor din cauza bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral. Mai mult de un sfert dintre aceste decese pot fi prevenite.

Cancerul a rămas pe locul doi; a urmat bolile cronice ale căilor respiratorii inferioare, în primul rând bolile pulmonare obstructive cronice (BPOC) precum emfizemul și bronșita cronică; urmată de otrăviri cu medicamente, inclusiv supradoze și apoi căderi fatale în rândul unei populații din ce în ce mai în vârstă.)

Probleme curente în psihologia sănătății

Psihologii din domeniul sănătății lucrează cu indivizi, grupuri și comunități pentru a reduce factorii de risc, pentru a îmbunătăți sănătatea generală și pentru a reduce boala. Ei efectuează cercetări și oferă servicii în domenii precum:

 • Reducerea stresului
 • Gestionarea greutății
 • Renuntarea la fumat
 • Îmbunătățirea alimentației zilnice
 • Reducerea comportamentelor sexuale riscante
 • Îngrijire hospice și consiliere pentru durere
 • Prevenirea bolilor
 • Înțelegerea efectelor bolii
 • Îmbunătățirea recuperării
 • Predarea abilităților de coping

Modelul biosocial în psihologia sănătății

Astăzi, principala abordare folosită în psihologia sănătății este cunoscută sub denumirea de model biosocial. Potrivit acestui punct de vedere, boala și sănătatea sunt rezultatul unei combinații de factori biologici, psihologici și sociali.

 • Factorii biologici includ trăsăturile de personalitate moștenite și condițiile genetice.
 • Factorii psihologici implică stilul de viață, caracteristicile personalității și nivelurile de stres.
 • Factorii sociali includ lucruri precum sistemele de sprijin social, relațiile de familie și credințele culturale.

Psihologia Sănătății în practică

Psihologia sănătății este un domeniu în creștere rapidă. Pe măsură ce un număr tot mai mare de oameni încearcă să preia controlul asupra propriei sănătăți, tot mai mulți oameni caută informații și resurse legate de sănătate. Psihologii din domeniul sănătății se concentrează pe educarea oamenilor despre propria lor sănătate și bunăstare, așa că sunt perfect potriviți pentru a satisface această cerere în creștere.

Mulți psihologi din domeniul sănătății lucrează în mod specific în domeniul prevenției, concentrându-se pe a-i ajuta pe oameni să oprească problemele de sănătate înainte de a începe.

Aceasta poate include ajutarea oamenilor să mențină o greutate sănătoasă, să evite comportamentele riscante sau nesănătoase și să mențină o perspectivă pozitivă care poate combate stresul, depresia și anxietatea.

Un alt mod în care psihologii sănătății îl pot ajuta este prin educarea și formarea altor profesioniști din domeniul sănătății. Prin încorporarea cunoștințelor din psihologia sănătății, medicii, asistentele, nutriționiștii și alți practicieni din domeniul sănătății pot încorpora mai bine abordările psihologice în modul în care tratează pacienții.

Site-ul nostru folosește numai surse de incredere, inclusiv studii evaluate de experti in acest domeniu. Va indrumam sa cautati suport de la specialisti in cazul in care credeti ca aveti nevoie. Pentru a susține afirmatiile din articol mai jos aveti link-urile catre autorii de specialitate.
Studierea Psihologiei Sănătății și Bolilor

Lasă un răspuns

Derulează în sus