Sinuciderea și semne de avertizare

Sinuciderea și semne de avertizare
Spread the love

Sinuciderea și semne de avertizare

Sinuciderea și semne de avertizare Sfaturi si Ajutor!!!!!

Sinuciderea și semne de avertizare,Dacă aveți gânduri de sinucidere, contactați https://www.antisuicid.ro/ la 0800 801 200 (apelabil gratuit la nivel naţional din orice reţea) pentru sprijin și asistență de la un consilier instruit. Dacă dumneavoastră sau o persoană iubită vă aflați în pericol imediat, sunați la 112.prin email în formatul 24/7 la sos@antisuicid.ro!!

Dacă cineva pe care îl iubești suferă de depresie clinică, există un risc mare ca la un moment dat să se gândească la sinucidere. Deși estimările variază, Departamentul de Sănătate și Servicii Umane din SUA raportează că aproximativ 2% dintre persoanele care au primit vreodată tratament în ambulatoriu pentru depresie mor prin sinucidere.

Dar depresia nu este singurul factor de risc pentru sinucidere. Sinuciderea reprezintă aproximativ 1,5% din toate decesele la nivel mondial. Alte afecțiuni psihiatrice, inclusiv tulburările legate de consumul de substanțe, tulburările de anxietate și psihoza pot fi, de asemenea, factori de risc pentru sinucidere. Deși există o relație strânsă între sănătatea mintală și sinucidere, iar riscul este grav, este important să ne amintim că majoritatea persoanelor cu afecțiuni de sănătate mintală nu încearcă sau nu completează sinuciderea. De fapt, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) raportează că 54% dintre persoanele care mor prin sinucidere nu aveau o afecțiune mintală cunoscută.

Cel mai bun mod de a preveni sinuciderea, conform Suicide Prevention Resources, este să vă asigurați că cunoașteți factorii de risc și semnele de avertizare ale sinuciderii.

Factori de risc de sinucidere

Factorii de risc pot include atât situațiile pe care le experimentează o persoană, cât și modul în care persoana se simte în interior. Deși poate fi mai ușor să recunoașteți situațiile și momentele în care sinuciderea este mai frecventă, înțelegerea modului în care se simte cineva în interior necesită puțin mai multă muncă de detectiv. Sinuciderea și semne de avertizare

Situații de viață

Anumite condiții și situații sunt asociate cu un risc crescut de sinucidere, inclusiv:

 • Moartea sau boala terminală a unei rude sau a unui prieten
 • Divorțul, separarea sau ruperea unei relații
 • Pierderea sănătății (reală sau imaginară)
 • Pierderea locului de muncă, a locuinței, a banilor, a statutului, a stimei de sine sau a securității personale
 • Abuzul de droguri sau alcool
 • Depresie

În plus, există anumite momente în care oamenii pot fi mai predispuși la sentimente de sinucidere, cum ar fi:

 • Sărbători și aniversări
 • Prima săptămână după externarea dintr-un spital
 • Când începe primul tratament cu un antidepresiv
 • Chiar înainte și după diagnosticarea unei boli majore (de exemplu, riscul de sinucidere la pacienții cu cancer este cel mai mare la scurt timp după diagnostic, mai degrabă decât după ce cancerul s-a răspândit sau a progresat)
 • Chiar înainte și în timpul procedurii disciplinare

Schimbări emoționale și comportamentale

Din punct de vedere emoțional, persoana care se sinucigă poate simți:

 • Durere copleșitoare
 • Deznădejde
 • Neputință
 • Inutilitate, rușine, vinovăție sau ura de sine
 • Frica de a pierde controlul și de a-și face rău pe ei înșiși sau pe alții

Din punct de vedere comportamental, persoana poate:6

 • Să pară trist, retras, obosit, apatic, anxios, iritabil sau predispus la izbucniri de furie
 • Să nu aibă performanțe bune la școală, la serviciu sau la alte activități
 • Deveniți izolat social sau încadrați-vă în „mulțimea greșită”
 • Ai un interes în scădere pentru sex, prieteni sau activități de care s-a bucurat anterior
 • Neglijați bunăstarea personală sau lăsați-le să dispară
 • Experimentați o schimbare în obiceiurile alimentare sau de somn

Tipuri de factori de risc de sinucidere

Sinuciderea și semne de avertizare

Există două tipuri diferite de factori de risc de sinucidere: factori de risc proximali și factori de risc distali.

 • Factorii de risc proximali sunt semne imediate care semnalează că poate avea loc o tentativă de sinucidere, cum ar fi gânduri de sinucidere recente, sentimente de deznădejde, evenimente de viață stresante recente, acces la arme de foc și învățare despre altcineva care s-a sinucis.
 • Factorii distali sunt probleme de fond sau evenimente care pot crește riscul de sinucidere, cum ar fi afecțiuni psihiatrice comorbide, antecedente familiale de sinucidere și antecedente de încercări anterioare de sinucidere.

Semne de avertizare ale sinuciderii

Mai multe informatii utile https://antidepresie.ro/de-ce-ma-simt-mort-in-interior/

Semnele de avertizare de sinucidere de care ar trebui să fii conștient includ:

 • Depresie
 • Tentative anterioare de sinucidere
 • Preocuparea cu moartea
 • Declarații precum „Ți-ar fi mai bine fără mine” sau „Mi-aș dori să fiu mort”
 • A vorbi deschis despre dorința de a se sinucide
 • Elaborarea unui plan de sinucidere, dobândirea mijloacelor pentru a-l realiza, comportamentul de „repetiție” sau stabilirea unui timp pentru încercare
 • Întocmirea unui testament sau oferirea bunurilor preferate
 • Nepotrivit să spună la revedere
 • Făcând afirmații ambigue precum „Nu va mai trebui să-ți faci griji pentru mine”, „Mi-aș dori să mă pot culca și să nu mă mai trezesc niciodată” sau „Nu mai suport”
 • Trecerea brusc de la a fi foarte deprimat la a fi foarte fericit sau calm fără niciun motiv aparent

Dacă vezi semne de avertizare

Sinuciderea și semne de avertizare

Dacă observați oricare dintre aceste semne de avertizare la persoana iubită, încurajați-l să caute ajutor de la un profesionist în sănătate mintală. Dacă refuză, fii perseverent. Dacă par a fi în pericol imediat de a se răni, nu-i lăsați în pace, îndepărtați orice mijloace posibile pe care le pot folosi pentru a se răni și duceți-i la o cameră de urgență cât mai curând posibil.

Plan de siguranță

Deși nu sunt exclusiv depresiei, gândurile suicidare sunt comune în rândul persoanelor cu depresie. Dacă trăiți cu depresie, dar nu vă simțiți sinucigași, unii oameni consideră că este util să întocmească un plan de urgență pentru șansa că s-ar putea simți sinucigași în viitor.

Prevenirea sinuciderii

Dacă nu știți dacă ar trebui să vă îngrijorați o persoană dragă și nu sunteți pregătit să-l duceți la camera de urgență sau să sunați la linia telefonică pentru sinucidere, iată câteva lucruri pe care le puteți face.7

Fii atent

Cunoașteți factorii de risc și semnele de avertizare. Fiți îngrijorat în special dacă persoana iubită prezintă mai multe semne de avertizare de sinucidere.

Încurajează o persoană dragă cu depresie să caute ajutor. Ajutați-i să găsească resurse de tratament, cum ar fi un medic, un terapeut sau o linie telefonică pentru sinucidere.

Comunica

Nu ignora sentimentele persoanei dragi. Chiar dacă o situație ți se pare ușor de rezolvat, asta nu înseamnă că persoana iubită o vede la fel.

Întrebați persoana iubită despre gândurile de sinucidere. Mulți oameni se tem că aducerea în discuție a ideii de sinucidere va crește probabilitatea ca aceasta să se producă. Pur și simplu nu este adevărat.

Arată suport

Exprima-ti dragostea. Chiar dacă simți că dragostea ta ar trebui să fie evidentă prin acțiunile tale, mulți oameni tânjesc – și se simt validați de – expresia acelei iubiri în cuvinte.

Împărtășiți-vă sentimentele unul cu altul. Persoana iubită îți poate cere să păstrezi pentru tine ceea ce îți împărtășește și să nu spui nimănui. Dar când vine vorba de semne de avertizare privind sinuciderea, nu numai că această solicitare nu este corectă pentru tine, dar poate fi în interesul lor să implice pe alții dacă este necesar. Folosește-ți cea mai bună judecată și fă din sănătatea și siguranța persoanei dragi prima ta prioritate.

Discuta cu medicul tau sfaturi https://antidepresie.ro/cum-sa-i-spui-medicului-tau-ca-esti-deprimat/

O notă despre semnele de avertizare

În timp ce majoritatea oamenilor care încearcă să se sinucidă prezintă un fel de semne de avertizare, există și acei oameni care, din cauza stigmatizării sociale sau a dorinței de a nu părea slabi, vor ascunde cu succes ceea ce simt. Dacă nu reușiți să recunoașteți că persoana iubită se gândește sau ia în considerare sinuciderea, nu vă învinovăți. Amintiți-vă că ați făcut tot ce ați putut cu informațiile pe care le aveați.

Site-ul nostru folosește numai surse de incredere, inclusiv studii evaluate de experti in acest domeniu. Va indrumam sa cautati suport de la specialisti in cazul in care credeti ca aveti nevoie. Pentru a susține afirmatiile din articol mai jos aveti link-urile catre autorii de specialitate.
Sinuciderea și semne de avertizare

Un comentariu la „Sinuciderea și semne de avertizare

Lasă un răspuns

Derulează în sus