Simptomele depresiei clinice

Spread the love

Cele două simptome „de bază” ale depresiei sunt starea de spirit scăzută și pierderea interesului pentru activități. Pe lângă acestea, oamenii pot avea, de asemenea, modificări ale apetitului, probleme cu somnul, oboseală, sentimente de vinovăție, dificultăți de concentrare sau gânduri de moarte.

În timp ce doar un furnizor calificat de sănătate sau de sănătate mintală poate diagnostica depresia , există anumite semne de avertizare care vă pot ajuta să identificați dacă dumneavoastră sau cineva la care țineți s-ar putea să aveți depresie.

Simptomele depresiei pot fi diferite la diferite persoane. Deci, în timp ce o persoană se poate lupta să se ridice din pat, altcineva ar putea să meargă la muncă în fiecare zi fără ca colegii să observe ceva neobișnuit.

Și uneori simptomele care arată ca depresia nu sunt cu adevărat depresie. Problemele legate de consumul de substanțe , problemele medicale, efectele secundare ale medicamentelor sau alte afecțiuni de sănătate mintală pot produce simptome similare cu depresia. 

Semne si simptome

DSM-5 recunoaște   mai multe tipuri diferite de tulburări depresive . Cele mai comune două tipuri includ depresia clinică, denumită și tulburare depresivă majoră (MDD) și  tulburarea depresivă persistentă (PDD). Persoanele cu PDD experimentează adesea același tip de simptome ca și cele cu MDD, dar acestea sunt de obicei mai puțin severe și durează mai mult.

Există peste 1.000 de combinații diferite de simptome care ar putea duce la un diagnostic MDD . 2

Dacă recunoașteți semne că dvs. sau cineva pe care îl cunoașteți sunteți deprimat, poate fi necesar ajutorul unui profesionist. Depresia este foarte tratabilă cu medicamente , terapie prin vorbire sau o combinație a celor două.

Stare Depresivă

Dispoziția depresivă este în concordanță atât cu depresia majoră, cât și cu tulburarea depresivă persistentă. În depresia majoră, o persoană se simte deprimată cea mai mare parte a zilei. Copiii sau adolescenții , pe de altă parte, pot părea mai iritabili decât triști.

O persoană cu o dispoziție depresivă poate raporta că se simte tristă sau „golită” sau poate plânge des. A avea o dispoziție scăzută este unul dintre cele două simptome de bază care sunt folosite pentru a diagnostica depresia. 

Persoanele cu PDD au o dispoziție depresivă mai multe zile decât nu timp de cel puțin doi ani. Ca și în cazul MDD, copiii cu PDD pot părea mai iritabili decât depresivi. Cu toate acestea, pentru un diagnostic PDD, ei trebuie să experimenteze acest lucru timp de cel puțin un an.

Scăderea dobânzii

Al doilea simptom de bază al tulburării depresive majore este scăderea interesului sau a plăcerii pentru lucrurile de care ți-au plăcut cândva, cunoscută și sub numele de anhedonie. (Notă secundară: DSM-5 nu folosește în mod explicit termenul anhedonie , dar este surprins în criteriile principale ca „scăderea interesului și a plăcerii în majoritatea activităților în cea mai mare parte a zilei”)

Anhedonia este diferită de apatie . În timp ce apatia se referă la o lipsă de interes și motivație, anhedonia este o lipsă de sentiment, în special, de plăcere. Nu este neobișnuit ca o persoană să experimenteze simultan apatie și anhedonie.

Simptomele anhedoniei pot fi împărțite în următoarele două categorii:

 • Anhedonie fizică : Cei cu anhedonie fizică sunt mai puțin capabili să experimenteze plăcerile senzoriale. De exemplu, alimentele pe care le-ați bucurat cândva au acum un gust fade. Sexul poate să nu fie plăcut sau vă puteți pierde interesul pentru el.
 • Anhedonie socială : Persoanele cu anhedonie socială au tendința de a experimenta o plăcere scăzută din situațiile sociale. De exemplu, cineva căruia îi plăcea să se întâlnească cu prietenii pentru brunch este acum indiferent să participe la aceste întâlniri sau să revină la apeluri telefonice.

Schimbări ale apetitului

Un alt semn comun al depresiei este schimbarea cantității de mâncare. Pentru unii oameni, aceasta înseamnă o pierdere a poftei de mâncare . Este posibil să fii nevoit să mănânci pentru că mâncatul și-a pierdut complet atractivitatea. Sau poate pur și simplu nu ai energia necesară pentru a pregăti mese.

Sentimentele de tristețe sau de inutilitate pot duce, de asemenea, la supraalimentare . În aceste cazuri, alimentele sunt de obicei folosite ca mecanism de adaptare. S-ar putea să descoperi că mâncarea îți îmbunătățește starea de spirit, dar când plăcerea temporară de a mânca a dispărut, ai nevoie de mai multă mâncare pentru a-ți suprima sentimentele.

Un studiu a urmărit mii de bărbați și femei pentru o perioadă de 11 ani. Cei care au raportat sentimente de depresie și/sau anxietate în acea perioadă au avut modificări mai mari în greutatea lor și o șansă mai mare de a fi diagnosticați ca obezi.

Foamea este o nevoie biologică de a mânca, în timp ce apetitul este pur și simplu dorința de a mânca. O pierdere a poftei de mâncare este atunci când, în ciuda foametei și a nevoii continue a organismului tău de nutrienți, nu ai dorința de a mânca.

Tulburări de somn

Tulburările de somn sunt prezente la 90% dintre persoanele cu depresie. Poate lua forma fie a dificultăților de somn (insomnie), fie a somnului excesiv (hipersomnie).

Insomnia este cea mai frecventă și se estimează că apare la aproximativ 80% dintre persoanele cu depresie. Cu insomnie, oamenii pot avea probleme în a adormi sau a rămâne adormit. Mai rar, în aproximativ 15% până la 25% din cazuri, persoanele cu depresie se trezesc că dorm prea mult. Acest lucru este mai probabil la persoanele mai tinere.

Problemele de somn pot fi atât o cauză a depresiei , cât și un simptom al depresiei. Astfel , îmbunătățirea capacității de a dormi este importantă pentru a vă face să vă simțiți mai bine acum și pentru a reduce probabilitatea unei viitoare recidive a depresiei.

Tulburări psihomotorii

Abilitățile psihomotorii sunt abilități în care mișcarea și gândirea sunt combinate. Aceasta include lucruri precum echilibrul și coordonarea, cum ar fi atunci când ridicați o monedă de pe podea sau treceți un ac.

Tulburările psihomotorii sunt de obicei clasificate fie ca agitație psihomotorie, fie ca întârziere psihomotorie.

 • Agitație psihomotorie : Aceasta implică o activitate motorie excesivă asociată cu un sentiment de neliniște interioară sau tensiune. Activitatea este de obicei lipsită de scop și repetitivă și constă în comportamente precum ritmul, agitația, strângerea mâinilor și incapacitatea de a sta nemișcat.
 • Retardare psihomotorie : Opusul agitației psihomotorii, aceasta implică încetinirea vorbirii, gândirii și mișcările corpului. Acest lucru poate împiedica viața de zi cu zi în multe feluri, de la semnarea numelui, până la ridicarea din pat și chiar păstrarea conversației.

Oboseală

Sentimentele cronice de oboseală pot fi un simptom atât al tulburării depresive persistente, cât și al tulburării depresive majore. Această pierdere de energie, care poate echivala cu a te simți obosit cel mai mult, dacă nu tot timpul, poate interfera cu capacitatea ta de a funcționa normal. 

Poate că nu te simți suficient de bine ca să ai grijă de copiii tăi sau să te ocupi de treburile casnice. Poate că oboseala este suficientă încât trebuie să apelezi mult la locul de muncă pentru că nu te poți ridica din pat. Oboseala care vine cu depresia clinică poate fi uneori copleșitoare.

Sentimente de vinovăție sau de lipsă de valoare

Depresia poate da o întorsătură negativă tuturor, inclusiv felului în care te vezi pe tine însuți. S-ar putea să te gândești la tine în moduri neatrăgătoare și nerealiste, cum ar fi să te simți ca și cum nu ai valoare.

De asemenea, puteți descoperi că au dificultăți în a lăsa o greșeală din trecut, ceea ce duce la sentimente de vinovăție. S-ar putea să fii preocupat de aceste „eșecuri”, să personalizezi evenimente banale sau să crezi că greșelile minore sunt dovada inadecvării tale.

Un exemplu în acest sens ar fi o relație care s-a încheiat după ce te-ai certat cu partenerul tău și ai spus niște lucruri deloc plăcute. Acest lucru vă poate determina să vă considerați cauza despărțirii, ignorând eventual alte probleme din relația dvs. , cum ar fi un partener care este abuziv sau un comunicator slab.

Vinovația excesivă, inadecvată și sentimentele de inutilitate sunt simptome comune ale tulburării depresive majore. În unele cazuri, sentimentul de vinovăție poate fi atât de sever încât duce la amăgire , care este o incapacitate de a vedea lucrurile așa cum sunt cu adevărat, prin urmare, a se ține de convingeri false.

Dificultate de concentrare

Atât tulburarea depresivă majoră, cât și tulburarea depresivă persistentă implică dificultăți de concentrare și de luare a deciziilor. Persoanele cu depresie pot recunoaște acest lucru în ei înșiși sau ceilalți din jurul lor pot observa că se chinuie să gândească clar . 

Acest efect a fost găsit în special la adulții în vârstă. Ei pot observa că au probleme cu procesarea rapidă a gândurilor și să-și atribuie simptomele declinului cognitiv.

Gânduri recurente ale morții

Gândurile recurente despre moarte care depășesc teama de a muri sunt asociate cu tulburarea depresivă majoră. O persoană cu depresie majoră se poate gândi la sinucidere , poate face o tentativă de sinucidere sau poate crea un plan specific pentru a se sinucide. 

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor raportează că peste nouă milioane de adulți americani au gânduri de sinucidere anual. În plus, aceste gânduri sunt cele mai mari pentru cei cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani.

Dacă aveți gânduri de sinucidere, contactați https://www.antisuicid.ro/ la 0800 801 200 (apelabil gratuit la nivel naţional din orice reţea) pentru sprijin și asistență de la un consilier instruit. Dacă dumneavoastră sau o persoană iubită vă aflați în pericol imediat, sunați la 112.prin email în formatul 24/7 la sos@antisuicid.ro!!

Complicații și comorbidități

Depresia clinică este una dintre cele mai frecvente complicații raportate de persoanele cu boli și afecțiuni cronice , inclusiv boli de inimă, cancer, diabet, obezitate și artrită. Adesea, boala declanșează depresia, în special la persoanele care sunt biologic vulnerabile la această tulburare. Depresia clinică este una dintre cele mai frecvente complicații raportate de persoanele cu boli și afecțiuni cronice , inclusiv boli de inimă, cancer, diabet, obezitate și artrită. Adesea, boala declanșează depresia, în special la persoanele care sunt biologic vulnerabile la această tulburare. 

Nu este neobișnuit ca persoanele cu depresie să trăiască cu două tulburări sau boli simultan. Aceasta este cunoscută ca o comorbiditate . De exemplu, cineva cu dureri cronice poate deveni deprimat (și invers).

În mod similar, tulburările legate de consumul de substanțe și depresia coexistă adesea. Cineva cu depresie poate apela la alcool pentru a se auto-medica, iar tulburarea de consum de alcool poate provoca, de asemenea, pe cineva să experimenteze simptome de depresie.

Deși niciuna dintre afecțiuni nu o cauzează de fapt pe cealaltă, ele coexistă adesea și o afecțiune poate exacerba simptomele celeilalte.

Următoarele sunt câteva afecțiuni comune concomitente la persoanele cu depresie clinică:

 • Tulburări de anxietate
 • Tulburare cu deficit de atenție și hiperactivitate  (ADHD)
 • Tulburări din spectrul autismului
 • Dureri cronice
 • Tulburări de alimentație  și  dismorfie corporală
 • Fibromialgie 
 • Migrene
 • Scleroza multiplă (SM)
 • Sindromul intestinului iritabil (IBS)
 • Tulburare obsesiv-compulsivă (TOC)
 • Fobii
 • Tulburare de stres posttraumatic (PTSD)
 • Tulburari de somn
 • Tulburări legate de consumul de substanțe

Concepții greșite sau mituri comune

În ciuda eforturilor depuse de cercetători, profesioniști medicali și pacienți de a crește gradul de conștientizare, stigmatizarea continuă să fie o realitate pentru persoanele care trăiesc cu depresie. Acest lucru se datorează parțial numeroaselor mituri dăunătoare care există.

Aceste concepții greșite pot împiedica pe cineva să recunoască semnele și simptomele depresiei sau să obțină ajutorul de care are nevoie. Aici dezmințim câteva mituri comune ale depresiei.

Poți „trece peste”

A fi diagnosticat cu depresie nu înseamnă că ești „nebun” sau slăbit. Nici nu este vina ta sau ceva din care poți pur și simplu să scapi singur.

Depresia este cauzată de un amestec complex de factori, inclusiv un dezechilibru al neurotransmițătorilor (substanțe chimice care reglează starea de spirit) din creier. Așa cum persoanele diagnosticate cu diabet nu își pot face pancreasul să producă mai multă insulină, nu puteți „încerca mai mult” să depășiți depresia. Este o boală reală care necesită un tratament adecvat. 

Depresia cauzează doar simptome mentale

Depresia include cu siguranță simptome mentale precum tristețea, anxietatea, iritabilitatea și lipsa de speranță. Dar simptomele fizice sunt, de asemenea, o realitate pentru multe persoane care trăiesc cu depresie.

Acestea pot include oboseală, dureri de corp, dureri de cap și probleme digestive. Persoanele cu depresie pot avea, de asemenea, un sistem imunitar mai slab, expunându-le potențial la un risc mai mare de a prinde cel mai recent bug sau virus.

Doar femeile devin deprimate

Depresia poate apărea la oameni de orice rasă, etnie sau grup economic și la orice vârstă. Femeile au aproape de două ori mai multe șanse decât bărbații să fie diagnosticate cu depresie, dar juriul încă nu stabilește cât de mult din aceasta se datorează faptului că femeile raportează și caută tratament mai des decât bărbații.

Copiii și adolescenții pot fi, de asemenea, expuși riscului de depresie. Din păcate, mulți copii cu depresie nu sunt tratați, deoarece adulții nu recunosc semnele de avertizare, care sunt adesea diferite în comparație cu adulții .

Depresia este de netratată

Deși depresia te poate face să te simți fără speranță, există speranță pentru cei care caută un diagnostic și respectă tratamentul . De fapt, depresia este unul dintre cele mai tratabile tipuri de boli mintale, cu 80% până la 90% la sută dintre oameni care răspund la tratament.

În plus, tratamentul nu implică doar administrarea de medicamente pentru tot restul vieții. Terapia și modificările stilului de viață joacă, de asemenea, un rol cheie în gestionarea simptomelor și prevenirea recăderilor.

Site-ul nostru folosește numai surse de incredere, inclusiv studii evaluate de experti in acest domeniu. Va indrumam sa cautati suport de la specialisti in cazul in care credeti ca aveti nevoie. Pentru a susține afirmatiile din articol mai jos aveti link-urile catre autorii de specialitate.

Simptomele depresiei clinice
Derulează în sus