Sfaturi rapide pentru o calitate slabă a somnului

Sfaturi rapide pentru o calitate slabă a somnului
Spread the love

Sfaturi rapide pentru o calitate slabă a somnului

Sfaturi rapide pentru o calitate slabă a somnului

O noapte bună de somn ar trebui să vă facă să vă simțiți bine odihnit și treaz a doua zi. Dacă vă simțiți obosit la trezire sau pe tot parcursul zilei, este posibil să întâmpinați unele probleme de bază care vă afectează odihna nopții. Descoperiți mai multe despre diferențele dintre sentimentele de oboseală și somnolență, despre ce ar putea cauza un somn neînviorător și despre cum să scapi de oboseală.

Somnolență vs. Oboseală

A te simți obosit și a te simți somnoros sunt expresii care sunt adesea folosite interschimbabil. Deși există unele asemănări între cele două, aceste experiențe sunt diferite prin natură. Care sunt unele diferențe între a te simți obosit și a te simți somnoros?

Somnolenţă

Somnolența sau somnolența se caracterizează prin dorința de a dormi . Imaginează-ți că tocmai ai terminat de savurat un prânz bogat, însoțit de o băutură alcoolică. Te simți relaxat, stai într-o cameră caldă, pe un scaun confortabil și începi să ațipiți în timp ce vă uitați la televizor. Acesta este un exemplu perfect al senzației de somnolență. Senzația de somnolență este diferită de oboseală.

Oboseala dă unei persoane senzația de greutate simțită adânc în oase și mușchi. Oamenii cu oboseală vor considera adesea necesar să se oprească și să se odihnească, dar nu întotdeauna provoacă o persoană să adoarmă și este posibil să nu se rezolve în somn.

Pentru cei care se confruntă cu somnolență, cel mai bun mod de a ameliora senzația este de a dormi în mod constant ore adecvate noaptea.

Sfaturi rapide pentru o calitate slabă a somnului

În general, somnul este condus de două procese: unitatea de somn homeostatică și semnalul de alertă circadian . Dorința de somn este demonstrată de faptul că, cu cât o persoană este trează mai mult, cu atât dorința de a dormi crește. Această creștere a somnolenței este cauzată de acumularea unui mesager chimic, sau neurotransmițător, numit adenozină.

Adenozina se acumulează printre celulele nervoase și în sistemul de activare reticular al trunchiului cerebral. Somnul, în parte, este procesul de spălare a acestui neurotransmițător (și a altor produse secundare metabolice) din țesuturile creierului.

Sentimentele de somnolență sunt normale, dar dacă sunt persistente sau excesive, pot indica o problemă mai gravă asociată cu o varietate de tulburări de somn și privarea de somn.

Oboseală

Oboseala poate fi distinsă ca un simptom. Similar descrierii oboselii, senzația de oboseală este resimțită adânc în oase și mușchi. Oboseala poate fi identificată prin unele dintre următoarele trăsături:

Sfaturi rapide pentru o calitate slabă a somnului

 • Cap greu
 • Ochi inflamați
 • Ochi lăcrimați
 • Pleoape grele
 • Picioare grele
 • Slăbiciune generală
 • Senzație de frig
 • Sensibilitate la zgomot
 • Căscat
 • Pierderea interesului
 • Concentratie slaba
 • Iritabilitate
 • Puțină dorință de a vorbi cu ceilalți
 • Indemnul de a te deplasa

În timp ce senzația de oboseală poate fi normală, mai ales după o zi lungă, oboseala persistentă după trezire poate sugera probleme de somn.

Motive pentru care te simți obosit la trezire

Confruntarea cu inerția somnului

Sfaturi rapide pentru o calitate slabă a somnului

Inerția somnului se referă la dorința de a adormi din nou aproape imediat după trezire. Provoacă senzații de amețeală și oboseală, ceea ce face dificilă funcționarea.

Inerția somnului poate provoca, de asemenea, tulburări cognitive și psihomotorii, făcând activități precum conducerea să fie potențial periculoase după trezire.

Cauza inerției somnului nu este pe deplin înțeleasă. O ipoteză sugerează că adenozina se acumulează în creier în timpul somnului non-REM, ceea ce face dificil să te simți pe deplin treaz după trezire.

Confruntarea cu tulburările de somn

Există o varietate de tulburări de somn care provoacă tulburări de somn și cresc senzația de oboseală pe parcursul zilei și după trezire. Apneea în somn, tulburările de mișcare periodică a membrelor, tulburările circadiene și narcolepsia sunt asociate în mod specific cu simptomele de oboseală la trezire.

Apnee de somn   

Apneea în somn provoacă pauze cronice în respirație în timpul somnului, care duc la treziri recurente și la o calitate slabă a somnului. Apneea în somn este împărțită în două tipuri principale: apnee obstructivă în somn și apnee centrală în somn . Un simptom comun al apneei în somn este somnolența excesivă.

Când pacienții care se confruntă cu apneea în somn și-au evaluat simptomele cele mai proeminente, 22 la sută au ales somnolență, în timp ce 40 la sută au ales lipsa de energie. Oboseala și oboseala sunt strâns legate de apneea în somn și sunt simptome importante de luat în considerare în asociere cu diagnosticul.

Mișcări periodice ale membrelor din somn

Sfaturi rapide pentru o calitate slabă a somnului

Tulburarea mișcării periodice a membrelor (PLMD) este o afecțiune care afectează sistemul nervos care provoacă smucituri involuntare ale membrelor, în special ale picioarelor, în timpul somnului. O persoană care se confruntă cu mișcări periodice ale membrelor în somn (PLMS) nu își amintește mișcările care apar în timpul somnului.

Oboseala este considerată un fenomen al PLMD. Printre indivizii care se confruntă cu PLMS, un sentiment de epuizare sau oboseală este adesea asociat cu tulburarea, mai mult decât sentimentele de somnolență sau calitatea slabă a somnului. PLMS provoacă oboseală și poate reduce starea fizică și mentală în timp ce sunteți treaz. Persoanele care se confruntă cu PLMD pot prezenta, de asemenea, simptome precum depresia și concentrarea redusă.

Tulburări de ritm circadian

Există șase categorii de tulburări de ritm circadian:

 • Sindromul fazei de somn întârziat
 • Sindromul fazei avansate de somn
 • Tulburare de somn neantrenată (non-24) a ritmului circadian
 • Ritm neregulat somn-veghe
 • Diferența de fus orar
 • Tulburarea somnului la locul de muncă în schimburi

Aceste tulburări pot provoca dificultăți excesive de a adormi și de a se trezi la momentele potrivite. Acest lucru se datorează alinierii greșite a ceasului biologic intern, care controlează mai multe procese inclusiv dorința de a dormi, cu ciclul natural lumină-întuneric. Acest lucru poate afecta funcționarea în viața normală. În sindromul fazei de somn întârziat, dificultatea de a adormi și de a se trezi poate duce la somnolență extremă, contribuind la senzații de oboseală și oboseală la trezire și pe tot parcursul zilei.

Narcolepsie

Sfaturi rapide pentru o calitate slabă a somnului

Narcolepsia apare atunci când o persoană nu este capabilă să stabilească stările de somn și veghe. Chiar și după ceea ce poate părea o noapte de somn răcoritoare, o persoană care se confruntă cu narcolepsie experimentează tranziții bruște în conștiință. Există patru caracteristici ale narcolepsiei:

 • Somnolență excesivă bruscă în timpul zilei
 • Halucinații hipnagogice (în timp ce adorm)
 • Paralizie in somn
 • Cataplexie (slăbiciune bruscă ca răspuns la emoție)

Dincolo de aceste constatări, oboseala poate fi un simptom experimentat de cei care se confruntă cu narcolepsie.

Confruntarea cu somnul inadecvat

În general, neobținerea unei cantități adecvate de somn pentru a satisface nevoile de somn va duce la simptome de oboseală și oboseală. Datoria de somn, sau pierderea acumulată de somn din cauza somnului insuficient pe baza nevoilor de somn, cauzează privarea de somn.

Privarea de somn duce la somnolență și la alte simptome asociate cu oboseala și oboseala, cum ar fi probleme de memorie și de gândire, funcționare afectată și chiar dureri și disconfort corporal.

Cum să scapi de oboseala de dimineață

Sfaturi rapide pentru o calitate slabă a somnului

În cele din urmă, cea mai bună modalitate de a ameliora oboseala este să obțineți o cantitate adecvată de somn pentru a vă simți odihnit și a trata orice tulburări de somn care pot afecta calitatea somnului.

Faceți față nevoilor de somn

Pentru un adult sănătos, se recomandă șapte până la nouă ore de somn (în medie opt ore), pe noapte. Unii oameni pot fi bine cu doar șapte ore, în timp ce alții pot avea nevoie de peste opt ore. Atâta timp cât nevoile de somn sunt satisfăcute, senzația de oboseală ar trebui să scadă.

În plus, pentru a face trezirea mai ușoară și a contracara efectele oboselii, cofeina și lumina soarelui pot fi instrumente utile.

Cofeină

Cofeina consumată la trezire dimineața este o modalitate excelentă de a ajuta la eliminarea oricărei somnolențe reziduale. Cofeina mărește vigilența și îmbunătățește procesarea mentală, care sunt greu de menținut atunci când te simți obosit sau obosit. În timp ce cofeina este o substanță chimică utilă, poate provoca anxietate și poate afecta calitatea somnului, ceea ce la rândul său poate să nu ajute la ameliorarea oboselii. Evitați cofeina după ora 12:00 pentru un somn mai bun, deoarece este nevoie de patru până la șase ore pentru ca jumătate din ea să dispară din organism.

Tipuri de insomnie

Lumina soarelui de dimineață

A primi niște lumină solară dimineața ne poate ajuta să ne ajustam ritmul circadian și tiparele de somn. Petrecerea între 15 și 30 de minute în lumina directă a soarelui imediat după trezire, fără a purta o pălărie sau ochelari de soare, poate fi de ajutor pentru a te trezi complet și a ameliora oboseala. Dacă lumina directă a soarelui nu este disponibilă din cauza sezonului sau a locației geografice, ceasurile cu alarmă pentru răsărit de soare sau casetele luminoase ar putea fi alternative pline de resurse.

Aceste dispozitive sunt surse de lumină artificială, uneori integrate cu ceasuri cu alarmă care cresc constant intensitatea luminii pe parcursul a 30 până la 40 de minute. Lumina la momentul potrivit poate ajuta la ajustarea tiparelor de somn și de veghe.

Alte contramăsuri, cum ar fi evitarea somniferei, activarea dimineața sau dușul imediat după trezire sunt, de asemenea, utile pentru a iniția starea de veghe.

Sfaturi rapide pentru o calitate slabă a somnului

Rezumat

Deși somnolența și oboseala sunt adesea cuvinte care sunt folosite în mod interschimbabil, aceste experiențe au diferențe distincte și rezoluții potențiale. Confruntarea cu inerția somnului, tulburările de somn și cantitățile inadecvate de somn vă pot face să vă treziți obosit. Abordarea motivelor pentru care s-ar putea să te trezești obosit și implementarea unor contramăsuri precum lumina soarelui și cofeina în rutina ta poate fi foarte utilă pentru a ameliora oboseala.

Dacă continuați să aveți dificultăți de oboseală și oboseală, discutați cu furnizorul de asistență medicală despre obținerea unei evaluări suplimentare pentru posibile tulburări de somn de la un specialist în somn certificat de consiliu.

Sfaturi rapide pentru o calitate slabă a somnului

5 comentarii la „Sfaturi rapide pentru o calitate slabă a somnului

Lasă un răspuns

Derulează în sus