Semne că ești introvertit

Semne că ești introvertit
Spread the love

Semne că ești introvertit

Semne că ești introvertit,

Introversia este o trăsătură de personalitate caracterizată prin concentrarea mai degrabă pe sentimentele interne decât pe sursele externe de stimulare. Introvertiții și extravertiții sunt adesea priviți în termeni de două extreme opuse, dar adevărul este că majoritatea oamenilor se află undeva la mijloc.

În timp ce introvertiții reprezintă aproximativ 25% până la 40% din populație, există încă multe concepții greșite despre acest tip de personalitate. De asemenea, este important să rețineți că a fi introvertit nu înseamnă că sunteți anxios sau timid din punct de vedere social.

Dacă nu sunteți sigur dacă sunteți introvertit sau extrovertit, efectuarea unui test introvertit vs. extrovertit vă poate ajuta să vă faceți o idee mai bună despre care categorie se potrivește personalității dvs.

Ce este un introvertit?

Introversia este una dintre  trăsăturile majore ale personalității  identificate în multe teorii ale personalității.

Cuvântul introvertit este folosit pentru a descrie pe cineva care tinde să se întoarcă spre interior, ceea ce înseamnă că se concentrează mai mult pe gândurile, sentimentele și dispozițiile interne decât pe căutarea stimulării externe.

S-ar putea să auziți că oamenii folosesc cuvintele retras sau introspectiv ca sinonime pentru introvertit.

Introversia este, în general, văzută ca parte a unui continuum împreună cu  extroversiunea . Introversia indică un capăt al scalei, în timp ce extroversia reprezintă celălalt capăt.

Termenii de introversie și extroversie (de asemenea, adesea ortografiați extraversie) au fost popularizați prin munca lui  Carl Jung  și au devenit mai târziu părți centrale ale altor teorii proeminente, inclusiv teoria celor  cinci mari  a personalității.

Dimensiunea introversie-extroversie este, de asemenea, una dintre cele patru domenii identificate de  Myers-Briggs Type Indicator  (MBTI). Conform multor teorii ale personalității, toată lumea are un anumit grad atât de introversie, cât și de extroversie. Cu toate acestea, oamenii tind adesea să se încline într-un fel sau altul.

Introvertiții tind să fie mai tăcuți, rezervați și introspectivi. Extravertiții câștigă energie din interacțiunea socială, în timp ce cei introvertiți cheltuiesc energie în situații sociale. După ce au participat la o petrecere sau au petrecut timp într-un grup mare de oameni, introvertiții simt adesea nevoia să se „reîncarce” petrecând timp singuri. Semne că ești introvertit

Cauzele introversiei

Semne că ești introvertit

Te-ai născut introvertit sau este ceva ce devii în timp? Introvertiții se dezvoltă probabil datorită unei combinații a naturii și a educației. Modul în care fiziologia corpului dumneavoastră răspunde la mediul exterior joacă un rol critic în determinarea nivelului dumneavoastră de extroversie și introversie.

La nivel fiziologic, o rețea de neuroni localizați în trunchiul cerebral cunoscut sub numele de sistemul de activare reticular (RAS) este responsabilă pentru reglarea nivelurilor de excitare, inclusiv starea de veghe și tranzițiile între somn și trezire.

RAS joacă, de asemenea, un rol în controlul câte informații preluați în timp ce sunteți treaz. Când se confruntă cu potențiale amenințări din mediu, RAS crește nivelul de excitare, astfel încât să puteți fi alert și pregătit să faceți față pericolului. Semne că ești introvertit

Fiecare persoană are un punct de referință de bază în ceea ce privește nivelul de excitare. Unii oameni tind să aibă în mod natural un set point mult mai mare, în timp ce alții au un set point mult mai mic.

Psihologul Hans Eysenck a sugerat că aceste niveluri de excitare ar putea fi gândite ca un continuum. Conform teoriei sale de excitare a extroversiunii:

  • 15% dintre oameni au un punct de referință minim, ceea ce înseamnă că au în mod natural niveluri scăzute de excitare.
  • 15% dintre oameni au un punct de referință ridicat, ceea ce înseamnă că în mod natural tind să fie mai excitați.
  • 70% dintre oameni se află undeva la mijlocul continuumului.

Conform teoriei lui Eysenck, introvertiții au în mod natural niveluri ridicate de excitare. Din cauza acestor niveluri ridicate de excitare, introvertiții tind să caute activități și medii în care pot scăpa de suprastimulare. Timpul singuri le oferă posibilitatea de a procesa și de a reflecta asupra a ceea ce au învățat.Semne că ești introvertit

Semne că ești introvertit 

S-ar putea să vă întrebați: Sunt eu un introvertit? Sau poate te întrebi dacă cineva din viața ta se încadrează în această categorie.Semne că ești introvertit

Deși s-ar putea să vă gândiți la un introvertit ca la un timid care preferă să stea singur acasă în loc să socializeze, introvertiții vin în multe tipuri, cu o mare varietate de caracteristici. Tipurile includ:

  • Introvertiți sociali : acest tip de introvertiți preferă grupurile mici față de grupuri mari de oameni. Preferă o noapte liniștită acasă decât o noapte în oraș.
  • Introvertiți care gândesc : introvertiții din această categorie tind să petreacă mult timp gândind. Sunt introspectivi și creativi.
  • Introvertiți anxioși : introvertiții anxioși se simt adesea neliniștiți sau nervoși în preajma oamenilor în timpul interacțiunilor sociale.
  • Introvertiți inhibați : acest tip de introvertit tinde să gândească exagerat, petrecând o perioadă semnificativă de timp luând în considerare o decizie înainte de a face ceva.

S-ar putea să descoperi, totuși, că mulți introvertiți au un amestec de calități dintre cele patru tipuri. Mulți introvertiți prezintă, de asemenea, calități pe care nu le-ai crede că sunt tipice tipului lor de personalitate.

De exemplu, există o mulțime de introvertiți cărora le place să socializeze. S-ar putea chiar să fii surprins să afli că mulți oameni pe care îi considerați „fluturi sociali” ar putea fi de fapt destul de introvertiți.

Următoarele sunt doar câteva dintre semnele că tu (sau cineva pe care îl cunoști) ai putea fi introvertit.

1. A fi în preajma multor oameni vă consumă energia

Semne că ești introvertit

Te-ai simțit vreodată epuizat după ce ai petrecut timp cu mulți oameni? După o zi în care ai interacționat cu ceilalți, ai adesea nevoie să te retragi într-un loc liniștit și să ai o perioadă lungă de timp pentru tine? Una dintre caracteristicile majore ale acestui tip de personalitate este că introvertiții trebuie să  cheltuiască  energie în situații sociale, spre deosebire de extrovertiți care  câștigă  energie din astfel de interacțiuni.4

Asta nu înseamnă că introvertiții evită cu totul interacțiunile sociale. Mulți introvertiți le place să petreacă timpul în preajma celorlalți, dar tind să prefere compania prietenilor apropiați.

În timp ce un extrovertit ar putea merge la o petrecere cu scopul de a cunoaște oameni noi, un introvertit intenționează să petreacă timp vorbind cu prieteni buni.

2. Te bucuri de singurătate

Semne că ești introvertit

Ca introvertit, ideea ta despre un timp bun este o după-amiază liniștită pentru tine în care să te bucuri de hobby-urile și interesele tale. Activități precum timpul petrecut singur cu o carte bună, o plimbare liniștită în natură sau vizionarea programului tău de televiziune preferat te ajută să te simți reîncărcat și plin de energie.

Asta nu înseamnă că introvertiții vor să fie singuri tot timpul. Mulți introvertiți adoră să petreacă timp cu prietenii și să interacționeze cu oameni familiari în situații sociale. Lucrul cheie de reținut este că, după o zi lungă de activitate socială, un introvertit va dori probabil să se retragă într-un loc liniștit pentru a gândi, reflecta și reîncărca.

Dacă a avea câteva ore pentru a fi singur sună ca ideea ta de un timp bun, s-ar putea să fii un introvertit.

3. Ai un grup mic de prieteni apropiați

Semne că ești introvertit

O concepție greșită comună despre introvertiți este că nu le plac oamenii. În timp ce introvertiților de obicei nu le place foarte mult să socializeze, le place să aibă un grup mic de prieteni de care sunt deosebit de apropiați.

În loc să aibă un cerc social mare de oameni pe care îi cunosc doar la nivel superficial, introvertiții preferă să rămână la relații profunde, de lungă durată, marcate de multă apropiere și intimitate.

Cercetătorii au descoperit că oamenii cu această trăsătură au tendința de a avea un grup mai mic de prieteni.

Dintre multele puncte forte ale introvertiților, unul este că ei tind să creeze relații profunde și semnificative cu cei mai apropiați. De asemenea, preferă să interacționeze cu oamenii pe o bază individuală, mai degrabă decât într-un cadru de grup mare.

Dacă cercul tău social tinde să fie mic, dar foarte apropiat, există șanse destul de mari să fii introvertit.

În timp ce extrovertiții au în general un cerc larg de prieteni și cunoștințe, introvertiții își aleg prietenii cu mult mai multă atenție.

4. Oamenilor le poate fi dificil să te cunoască

Introvertiții sunt adesea descriși ca liniștiți, rezervați și blânzi și uneori sunt confundați cu timiditate.

În timp ce unii introvertiți sunt cu siguranță timizi, oamenii nu ar trebui să confunde rezerva unui introvertit cu timiditate. În multe cazuri, oamenii cu acest tip de personalitate preferă pur și simplu să-și aleagă cuvintele cu atenție și să nu piardă timp sau energie pe conversații inutile.

Dacă ești genul tăcut și puțin rezervat, probabil că ești un introvertit.

5. Prea multă stimulare vă lasă să vă simțiți distras

Când introvertiții trebuie să petreacă timp în activități sau medii care sunt foarte agitate, se pot simți neconcentrați și copleșiți. Extravertiții, în schimb, tind să prospere în situațiile în care există multă activitate și puține șanse de a se plictisi.

Cercetătorii au descoperit că introvertiții tind să fie distrași mai ușor decât extravertiții.5ceea ce face parte din motivul pentru care introvertiții tind să prefere un cadru mai liniștit, mai puțin agitat.

Dacă aveți tendința de a vă simți copleșit în situații sociale aglomerate, este posibil să fiți un introvertit.

6. Ești foarte conștient de sine

Deoarece introvertiții tind să se întoarcă spre interior, ei petrec, de asemenea, mult timp examinându-și propriile experiențe interne. Dacă simți că ai cunoștințe bune și cunoștințe despre tine, motivațiile și sentimentele tale, s-ar putea să fii mai mult introvertit.

Introvertiții tind să se bucure să se gândească și să examineze lucrurile în propria minte. Conștientizarea de sine și înțelegerea de sine sunt importante pentru introvertiți, așa că adesea dedică mult timp pentru a afla mai multe despre ei înșiși.

Dacă simți că ești conștient de tine însuți și îți place să câștigi cunoștințe profunde despre tine, atunci s-ar putea să fii mai mult introvertit.

Conștiința de sine este unul dintre multele puncte forte ale introvertiților. Au tendința să exploreze hobby-urile care le plac, să se gândească la viața lor și să citească cărți care explorează teme și subiecte care sunt importante pentru ei.

7. Îți place să înveți urmărind

Acolo unde extrovertiții tind să preferă să sară direct și să învețe prin experiență practică, introvertiții preferă de obicei să învețe prin observație . Extravertiții învață prin încercări și erori, în timp ce introvertiții preferă să observe înainte de a încerca ceva nou.

Introvertiților le place să-i privească pe ceilalți îndeplinesc o sarcină, adesea în mod repetat, până când simt că pot replica singuri acțiunile. Când introvertiții învață din experiența personală, ei preferă să exerseze într-un loc privat unde își pot dezvolta abilitățile și abilitățile fără a fi nevoiți să cânte în fața unui public.

Dacă îți place să înveți mai mult urmărind decât făcând, există șansa să ai o personalitate mai introvertită.

8. Sunteți atrași de locuri de muncă care implică independență

După cum vă puteți imagina, locurile de muncă care necesită multă interacțiune socială au de obicei puțin atractiv pentru oamenii cu introversie. Pe de altă parte, carierele care implică munca independentă sunt adesea o alegere excelentă pentru introvertiți. De exemplu, unui introvertit i-ar plăcea să lucreze ca scriitor, contabil, programator de computer, designer grafic, farmacist sau artist.

Introversie vs timiditate 

Este important de menționat că introversia nu înseamnă neapărat timiditate. În Dezvoltarea timidității și retragerii sociale , Louis Schmidt și Arnold Buss scriu: „Sociabilitatea se referă la motivul, puternic sau slab, al dorinței de a fi cu ceilalți, în timp ce timiditatea se referă la comportamentul când este cu alții, inhibat sau dezinhibat, precum și la sentimente de tensiune și disconfort.”

Timiditatea indică o frică de oameni sau de situații sociale. Introvertiții, pe de altă parte, preferă pur și simplu să nu petreacă mult timp interacționând cu alți oameni.

Introvertiții apreciază să fie în preajma unor persoane cu care sunt apropiați. Ei consideră obositor să se implice în „vorbiri mici”, dar le place să aibă conversații profunde și semnificative. De asemenea, cei introvertiți tind să gândească înainte de a vorbi. Ei doresc să înțeleagă complet un concept înainte de a-și exprima o opinie sau de a încerca să ofere o explicație.

Introversie vs. Depresie

Dacă te întrebi dacă sunt introvertit sau deprimat? , este important de știut că oricine poate experimenta depresie, fie că este introvertit sau extrovertit.

Dacă vă retrageți din situații sau activități sociale până la punctul în care vă simțiți trist, anxios, deprimat sau îngrijorat, acesta poate fi un semn de depresie, indiferent de tipul dvs. de personalitate.

Unele studii sugerează că introversia poate crește riscul de a dezvolta singurătate, depresie și anxietate.Dacă vă confruntați cu aceste probleme sau orice alte probleme de sănătate mintală, asigurați-vă că discutați cu un medic sau un profesionist în domeniul sănătății mintale.

În mod similar, dacă vă întrebați, sunt introvertit sau antisocial? , vorbirea cu un profesionist în sănătate mintală vă poate ajuta să găsiți un răspuns. Principala diferență dintre a fi introvertit și a fi antisocial este că introvertiții sunt implicați social (într-un mod care să se simtă confortabil pentru ei), în timp ce cei care sunt antisociali preferă să nu fie.

Oamenilor care sunt antisociali le este adesea dificil să trăiască într-o societate în care se așteaptă să aibă chiar și mici interacțiuni sociale sau să se comporte într-un mod social acceptabil. Dacă vă confruntați cu acest lucru, discutarea cu un profesionist în sănătate mintală vă poate ajuta, de asemenea, să determinați dacă comportamentul dvs. antisocial este legat de o afecțiune de sănătate mintală asociată.

Concepții greșite despre introvertiți

Într-un articol  din  Atlantic Monthly , autorul Jonathan Rauch a preluat unele dintre miturile comune și concepțiile greșite despre introvertiți. În timp ce introvertiții sunt adesea etichetați ca fiind timizi, distante și aroganți, Rauch sugerează că aceste percepții rezultă din eșecul extrovertiților de a înțelege cum funcționează introvertiții.

„Extrovertiții înțeleg puțin sau deloc introversia”, sugerează Rauch. „Ei presupun că acea companie, în special a lor, este întotdeauna binevenită. Ei nu își pot imagina de ce cineva ar trebui să fie singur; într-adevăr, de multe ori sunt umbriți la sugestie. De câte ori am încercat să explic problema extrovertiților, am Nu am simțit niciodată că vreunul dintre ei a înțeles cu adevărat.”

Potrivit estimărilor, extrovertiții depășesc numărul introvertiților cu aproximativ trei la unu.1Introvertiții constată adesea că alți oameni încearcă să le schimbe sau chiar sugerează că este ceva în neregulă cu ei.

În timp ce introvertiții reprezintă o parte mai mică a populației, nu există un tip de personalitate corect sau greșit. În schimb, atât introvertiții, cât și extrovertiții ar trebui să se străduiască să-și înțeleagă diferențele și asemănările reciproce.

Poți să nu mai fii introvertit?

Răspunsul scurt este că nu poți înceta să fii introvertit sau să răsuci un comutator pentru a schimba complet aspectele introvertite ale personalității tale. Cu toate acestea, dacă descoperi că ești frustrat de a fi introvertit, există lucruri pe care le poți face.

De exemplu, dacă descoperi că petreci prea mult timp singur, ai putea explora cum poți socializa mai mult într-un mod care să te simtă bine. Dacă epuizați prea mult din interacțiunile sociale, s-ar putea să învățați strategii de autoîngrijire care vă ajută să vă relaxați și să vă recuperați.

Dacă te lupți să fii introvertit, este în regulă să ceri ajutor. De fapt, discuția cu un profesionist în sănătate mintală poate fi un pas excelent pentru a afla mai multe despre introversie.

De exemplu, în timpul unei sesiuni de terapie cognitiv-comportamentală (CBT), un terapeut vă poate învăța mecanisme de adaptare sănătoase atunci când experimentați emoții dificile. De asemenea, ei vă pot sfătui cum să reîncadrați modelele de gândire negative care ar putea să vă rețină.

acă te identifici cu unele caracteristici ale introversiei și unele caracteristici ale extroversiunii, atunci există șanse destul de mari să fii un ambivert: unul dintre cei 70% dintre oameni care se încadrează undeva la mijloc. Ambiverții tind să se bucure atât de a petrece timp cu ceilalți, cât și de a petrece timpul singur,10în funcţie de situaţie şi de nevoile acestora în momentul de faţă.

Când decideți dacă sunteți introvertit, extrovertit sau ambivert, amintiți-vă că un tip nu este mai bun decât celălalt. Fiecare tendință poate avea beneficii și dezavantaje în funcție de situație. Cu toate acestea, înțelegându-ți mai bine personalitatea, poți învăța cum să-ți joci punctele forte.

Într-un studiu asupra adulților introvertiți, cei care aveau relații sociale puternice și abilități de reglare emoțională s-au dovedit a fi mai fericiți decât cei care nu aveau acele abilități.11Profită la maximum de punctele tale tari hrănindu-ți relațiile apropiate pentru a stimula conexiuni sociale puternice și folosește-ți tendința de a privi în interior pentru a dezvolta o înțelegere emoțională solidă.

Site-ul nostru folosește numai surse de incredere, inclusiv studii evaluate de experti in acest domeniu. Va indrumam sa cautati suport de la specialisti in cazul in care credeti ca aveti nevoie. Pentru a susține afirmatiile din articol mai jos aveti link-urile catre autorii de specialitate.

Semne că ești introvertit

Lasă un răspuns

Derulează în sus