Poți fi dependent de dopamină?
Poți fi dependent de dopamină?
Plăcerea este ceva de care toți avem nevoie în viață. Uneori, însă, ne putem concentra prea mult asupra ei sau asupra unor activități specifice care ne par plăcute. Ele pot scăpa de sub control și pot duce chiar la dependență. Acest lucru se datorează faptului că ne putem agăța de sentimentele bune de care suntem inundați atunci când desfășurăm activități plăcute.
Aceste sentimente sunt adesea denumite „înălțime”, ceea ce se știe că oamenii „alungă”.
Vom arunca o privire la dopamina chimică din creier și vom examina cum poate fi o pantă alunecoasă pentru unii oameni în legătură cu dependența. În primul rând, vei afla ce este dopamina. Apoi, vom examina activitățile plăcute care o pot oferi, de ce pot duce la probleme și ce comportamente puteți urma pentru a preveni devenirea prea dependentă de sentimentele care însoțesc o creștere a dopaminei.
Ce este dopamina?
Dopamina este un neurotransmițător . Asta înseamnă că este o substanță chimică care trimite semnale în interiorul creierului nostru. Neurotransmițătorii au o gamă largă de funcții, iar funcția dopaminei se concentrează în jurul zonelor de plăcere și recompensă ale creierului nostru.
Este cunoscut ca unul dintre „substanțele chimice ale plăcerii” din cauza acestui fapt. Alte substanțe chimice pentru a te simți bine includ serotonina , oxitocina și endorfinele .
Când faci ceva care îți place să simți, creierul tău trimite un semnal de plăcere creierului tău. Apoi, asociați acea activitate cu sentimentul de plăcere. Când se întâmplă asta, poate deveni dificil să separă apariția fizică de sentimentul de plăcere pe care ți l-a oferit.
Este normal să-ți amintești atunci acea experiență ca pe ceva care ți-a oferit sentimente bune.
Dopamina este importantă în viața noastră de zi cu zi în afara sentimentelor de plăcere. Joacă un rol în orice, de la motivație la starea de spirit până la memorie. Este necesar să ai un nivel sănătos de dopamină, iar dacă organismul tău nu produce suficient, poate duce la probleme precum depresia și insomnia .
Activități care eliberează dopamină
Practic, orice faci care se simte bine poate elibera dopamină în creier. Unele dintre aceste lucruri sunt modalități bune de a vă asigura în mod natural că aveți suficiente niveluri de dopamină, altele nu. Acestea sunt câteva exemple de activități care eliberează dopamină:
- Făcând sex
- A mânca o masă sau un desert gustos
- Exercițiu
- Ascultând muzică
- Cofeină
- Droguri recreative și alcool
- Meditaţie
Comportamente riscante asociate cu dopamina
Poate că ați auzit zicala că este posibil să obțineți prea mult dintr-un lucru bun. Această idee este motivul pentru care dopamina poate deveni o problemă pentru cineva.
Să ne uităm la ce poate implica devenirea dependentă de goana de dopamină.
Dependența de sex
De exemplu, dependența de a face sex poate duce la dependență de sex . Pentru că ne face să ne simțim bine, s-ar putea să-l căutăm în moduri care nu sunt sigure pentru noi. Acest lucru poate implica întreținerea sexului neprotejat, întreținerea sexuală cu cineva străin și care ar putea fi periculos sau nu vă ocupați de responsabilitățile pe care le aveți în viață pentru că sunteți ocupat să faceți sex .
Tulburări legate de alimentație
Un alt exemplu de comportament riscant care se poate baza pe nevoia de dopamină este mâncatul. Pe de o parte, trebuie să mâncăm! Nu putem supraviețui fără el. Și este absolut normal să ne dorim să mâncăm alimente care au gust bun pentru noi.
Cu toate acestea, mâncatul poate scăpa de sub control și poate deveni o dependență de alimente , în care relația unei persoane cu mâncarea devine mai mult despre a mânca pentru a se simți bine decât a mânca pentru a rămâne în viață.
Tulburări legate de consumul de alcool și substanțe
Un al treilea exemplu al modului în care căutarea dopaminei poate duce la probleme este alcoolul și drogurile recreative . Aceste substanțe eliberează dopamină în cel mai simplu mod dintre toate, droguri precum cocaina inundându-ne direct creierul cu ea.
Dependența de droguri și alcoolismul pot pune viața în pericol și pot avea un impact teribil atât asupra vieții persoanei cu dependență, cât și asupra tuturor celorlalți cărora le sunt apropiați.
Pe lângă cele de mai sus, există nenumărate alte activități orientate spre dopamină care pot duce la probleme majore și comportamente riscante. Acestea pot fi la fel de mari și de schimbare a vieții precum pierderea economiilor tale financiare din cauza jocurilor de noroc sau la fel de temporare ca exercițiile fizice prea mari și obținerea unei răni minore din cauza suprasolicitarii unor părți ale corpului.
Este posibilă dependența de dopamină?
Din punct de vedere tehnic, nu este posibil să devii dependent de dopamină. Apare în mod natural în corpul nostru și nu îl putem lua direct ca aliment sau medicament. Cu toate acestea, este complet posibil să devenim dependenți de orice activitate care ne crește nivelul de dopamină.
Chiar dacă nu suntem dependenți direct de dopamină în sine, este posibil să fim dependenți de o activitate din cauza dopaminei pe care o eliberează în creierul nostru.
Modalități de a evita dependența de dopamină
Deși este important să desfășori activități care eliberează dopamină, de dragul de a te simți bine în mod regulat, este, de asemenea, vital să nu devii dependent de acea eliberare.
Ar putea fi o călătorie mai scurtă decât ai crede să mergi de la pur și simplu să te bucuri de un act plăcut uneori și să fii cuplat de el într-un mod care dăunează vieții tale (sau vieții altora).
Mai jos sunt câteva idei care să vă ajute să aveți o relație sănătoasă cu dopamina și să evitați dependența.
Limitele activității
Pentru a evita să obțineți prea mult un lucru bun, poate fi util să aveți limite. De exemplu, dacă îți place să faci mișcare, dar te simți rănit pentru că exagerezi, stabilește-ți planul de antrenament cu o săptămână înainte.
Examinați-vă planul și luați în considerare să confirmați cu un antrenor profesionist că este un plan de exerciții moderat și nu unul care riscă să vă răniți deoarece este prea obositor.
În ceea ce privește modul de stabilire a limitelor, dacă aveți o memorie bună, puteți pur și simplu să vă gândiți înainte și să programați cât timp veți petrece cu diferite activități sau cât de mult veți face.
Dacă vrei să te simți mai responsabil față de tine sau memoria ta nu este grozavă, folosește un jurnal pentru a- ți nota limitele sau trimite-ți un e-mail.
Practici de calmare a nervilor
Asigurându-vă că vă relaxați suficient în timpul zilei, vă poate ajuta să combateți sentimentul că trebuie să efectuați activități de stimulare a dopaminei mai des decât ceea ce este considerat sănătos.
Orice practică de îngrijire personală vă poate calma nervii, la fel ca și activitățile foarte simple precum respirația profundă .
Desfășurați activități cu atenție
O altă modalitate excelentă de a vă urmări și de a evita să deveniți prea dependent de eliberarea de dopamină este să vă faceți mai conștienți de ceea ce faceți.
Înainte de a începe să faceți ceva de care vă face plăcere și de care simțiți că ați putea deveni dependent, verificați-vă cu dvs.
Evaluează cum te simți, ce gândești și orice îngrijorări pe care le poți avea cu privire la comportamentul tău. Apoi, pe măsură ce continuați această activitate, continuați să vă verificați pentru a vă asigura că totul se simte calm și nu ca și cum ați intra prea mult în „apogeul” actului.
Ce să faci dacă lucrurile scapă de sub control
Dependența este complexă, iar știința încă descoperă de ce îi afectează pe unii oameni mai mult decât pe alții. Chiar dacă nu poți fi direct dependent de dopamină, poți deveni dependent de orice activitate care o eliberează.
Dacă ai încercat să-ți atenuezi comportamentul și nu ai avut succes, există mulți oameni care te pot ajuta .
Site-ul nostru folosește numai surse de incredere, inclusiv studii evaluate de experti in acest domeniu. Va indrumam sa cautati suport de la specialisti in cazul in care credeti ca aveti nevoie. Pentru a susține afirmatiile din articol mai jos aveti link-urile catre autorii de specialitate.