Poți face supradoză cu melatonină?

Poți face supradoză cu melatonină?
Spread the love

Poți face supradoză cu melatonină?

Melatonina este un hormon pe care creierul tău îl produce pentru a-ți controla ciclul somn-veghe. Acest hormon poate fi produs și sintetic și este disponibil ca supliment alimentar care vă poate ajuta să dormiți.Poți face supradoză cu melatonină?

Suplimentele de melatonină vin sub formă de pastile, capsule și lichide și pot fi eficiente în a ajuta la controlul ciclului de somn.

Melatonina este, de asemenea, prezentă în mod natural în fructe precum roșiile, migdalele și portocalele, dar numai în cantități foarte mici. În timp ce cercetările arată că melatonina poate fi un tratament eficient pentru persoanele care au probleme de somn, s-ar putea să nu fie pentru toată lumea. https://ro.wikipedia.org/wiki/Melatonin%C4%83

Rolul melatoninei în organism

Rolul melatoninei în corpul nostru este de a ne regla ciclul de veghe și somn. Se crede că suplimentele cu melatonină imită efectele hormonului natural și pot ajuta la îmbunătățirea somnului. 

Producția de melatonină

Nivelul tău natural de melatonină începe să crească seara. Apoi atinge vârfuri noaptea și scade dimineața. Sezonul anului ar putea afecta, de asemenea, nivelul de melatonină. În timpul iernii, creierul tău poate produce melatonină mai târziu sau mai devreme în timpul zilei decât de obicei.

Producția de melatonină atinge vârfuri noaptea și scade în timpul zilei când este strălucitor. Acest lucru se datorează faptului că atunci când este întuneric, nervii noștri optici semnalează glandei pineale din creier pentru a produce melatonină. 

Supraexpunerea la lumină puternică și lumina albastră de pe ecrane poate perturba această producție de melatonină, perturbând, prin urmare, modelul de somn. Alte lucruri care vă pot perturba producția de melatonină includ: 

 • Îmbătrânire
 • Diferența de fus orar
 • Nu fac exerciții regulate 
 • Tulburare întârziată în faza somn-veghe
 • Lucrul în ture de noapte 

Utilizări

Poți face supradoză cu melatonină?

Suplimentele cu melatonină sunt de obicei recomandate persoanelor cărora le este greu să adoarmă noaptea sau să doarmă noaptea. De obicei, este recomandat persoanelor care se confruntă cu următoarele probleme.

InsomniePoți face supradoză cu melatonină?

Melatonina este utilizată cel mai frecvent de persoanele care suferă de insomnie . Cu toate acestea, există rezultate mixte cu privire la eficacitatea sa în tratarea tulburării.

În timp ce unii oameni cu insomnie cronică nu raportează nicio îmbunătățire atunci când folosesc melatonină, alții spun că le face să doarmă mai mult și mai bine. Hormonul sintetic s-a dovedit a fi mai eficient în tratarea insomniei la vârstnici decât la persoanele mai tinere. 1

Tulburări de somn la copii

Melatonina poate ajuta copiii cărora le este greu să adoarmă sau să doarmă noaptea. Suplimentul îi ajută pe copii să adoarmă mai repede și le mărește timpul de somn.

Copiii cu autism și sindromul Asperger suferă adesea de tulburări de somn. Mulți copii cu aceste afecțiuni raportează că nu pot adormi noaptea sau nu pot dormi noaptea.

Diferența de fus orar

Oamenii care călătoresc în diferite fusuri orare se confruntă adesea cu jet lag. Melatonina poate fi foarte eficientă în reducerea sau prevenirea apariției jet lag-ului.

De obicei, este recomandat persoanelor care zboară peste cinci sau mai multe fusuri orare, mai ales când merg în direcția estică. Dar poate fi recomandat și persoanelor care zboară în 2 până la 4 fusuri orare diferite, dacă de obicei se confruntă cu jet lag în timpul acestor călătorii.

Tulburare de somn-veghe non-24 de ore

Tulburarea somn-veghe non-24 de ore este o afecțiune care scoate din aliniere ciclurile de somn ale oamenilor. Orele lor de somn și de trezire tind să se miște din ce în ce mai târziu în fiecare zi, cu cât starea rămâne netratată mai mult timp.

Persoanele cu deficiențe de vedere raportează cel mai frecvent că au această afecțiune, dar și persoanele cu vedere o pot dezvolta. Melatonina este un tratament potențial pentru această afecțiune, în special la persoanele nevăzătoare.

Muncitori în schimburi de noapte

Tiparele de somn ale lucrătorilor în ture de noapte sunt adesea perturbate și acest lucru cauzează o calitate scăzută a somnului. Melatonina ajută la îmbunătățirea duratei și calității somnului lor.

În mod obișnuit, se recomandă lucrătorilor din schimbul de noapte să ia melatonină la sfârșitul unui schimb sau cu câteva ore înainte de culcare. Acest supliment nu trebuie luat dacă sunteți pe cale să conduceți vehicule sau să folosiți utilaje grele.

Efectele consumului zilnic de melatonina

Studiile arată efecte adverse grave, iar toxicitatea melatoninei este relativ rară. Cu toate acestea, trebuie efectuate mai multe cercetări umane pe termen lung pentru a demonstra acest lucru în mod concludent.

Acest lucru înseamnă că este relativ sigur să utilizați melatonina zilnic. Cu toate acestea, este recomandabil să faceți acest lucru doar pentru o perioadă scurtă. Deși nicio cercetare actuală nu arată toxicitatea utilizării melatoninei pe termen lung, puteți avea efecte secundare atunci când o luați la o doză prea mare.

Majoritatea medicilor recomandă o doză de 1 până la 3 miligrame (mg). La unii oameni, o supradoză de melatonină poate provoca somnolență excesivă, în timp ce la alții poate produce opusul efectului dorit și poate declanșa starea de alertă.

Semnele unui supradozaj includ greață, diaree, dureri de cap și anxietate. În unele cazuri, unii oameni ar putea avea, de asemenea, o creștere a tensiunii arteriale. 

De unde să cumpăr melatonină

În Statele Unite, melatonina este disponibilă ca supliment alimentar și nu ca medicament, ceea ce înseamnă că nu este la fel de strâns reglementată ca majoritatea medicamentelor de către Food and Drug Administration (FDA).

Când cumpărați suplimente cu melatonină, este important să fiți atenți. Unele mărci au dozele enumerate incorect, în timp ce altele conțin alte substanțe chimice pe care este posibil să nu doriți să le consumați.

În timp ce melatonina este uneori recomandată copiilor cu tulburări de somn, nu există suficiente cercetări pentru a stabili siguranța acesteia pentru copii. Chiar dacă este ușor disponibil la ghișeu și nu are nevoie de rețetă, este întotdeauna cel mai bine să discutați cu un medic sau cu un medic înainte de a da melatonină copilului dumneavoastră.

Înainte de a Lua

Melatonina este disponibilă ca tratament fără prescripție medicală (OTC). Aceasta înseamnă că poate fi cumpărat cu ușurință de la farmacia locală fără prescripție medicală.

Dacă vă confruntați cu următoarele afecțiuni, este important să discutați cu un medic înainte de a lua melatonină: 4

 • Persoanele care sunt epileptice 
 • Dacă bănuiți că ați putea avea riscul de a suferi o reacție alergică 
 • Persoanele în vârstă 
 • Persoanele cu demență 
 • Femei însărcinate sau care alăptează 

Cum să luați melatonina

Administrarea de doze mari de melatonină nu este recomandată de majoritatea experților medicali. Majoritatea suplimentelor de melatonină fără prescripție medicală conțin între 0,1 și 12 miligrame de melatonină.

Conform Academiei Americane de Pediatrie (AAP), dozele de peste 3 până la 6 mg de melatonină nu ar trebui administrate copiilor. 

Serviciul Național de Sănătate vă recomandă, de asemenea, să luați suplimente de melatonină cu o oră sau două înainte de culcare. Dacă o luați prea devreme sau prea târziu, s-ar putea să vă perturbe și mai mult ciclul veghe-somn, în loc să ajute la reglarea acestuia. 

Efecte secundare 

Chiar dacă administrarea de melatonină este relativ sigură, utilizarea acesteia poate duce uneori la unele efecte secundare ușoare. Efectele secundare ale administrarii de melatonina sunt similare la copii si adulti. Utilizarea melatoninei poate provoca uneori următoarele reacții adverse:  

 • Anxietate 
 • Ameţeală 
 • Durere de cap 
 • Oboseală 
 • Greaţă
 • Somnolență în timpul zilei

Dacă aveți umflare, dificultăți de respirație sau urticarie atunci când utilizați melatonină, este posibil să aveți o reacție alergică la aceasta și ar trebui să consultați un medic la camera de urgență.

Site-ul nostru folosește numai surse de incredere, inclusiv studii evaluate de experti in acest domeniu. Va indrumam sa cautati suport de la specialisti in cazul in care credeti ca aveti nevoie. Pentru a susține afirmatiile din articol mai jos aveti link-urile catre autorii de specialitate.

Poți face supradoză cu melatonină?

Lasă un răspuns

Derulează în sus