O privire de ansamblu asupra dependenței comportamentale

O privire de ansamblu asupra dependenței comportamentale
Spread the love

O privire de ansamblu asupra dependenței comportamentale

Majoritatea oamenilor înțeleg dependența atunci când vine vorba de o dependență de substanțe , cum ar fi alcoolul, nicotina, drogurile ilicite sau chiar medicamentele eliberate pe bază de rețetă, dar le este greu cu conceptul de comportamente dependente.

Cu toate acestea, este, de asemenea, posibil să dezvoltați o dependență comportamentală. De fapt, oamenii pot fi atrași de orice, de la jocuri de noroc la sex la internet.

Unele activități sunt atât de normale încât este greu de crezut că oamenii pot deveni dependenți de ele. Cu toate acestea, ciclul dependenței poate încă să preia, făcând din viața de zi cu zi o luptă constantă. Oamenii pot căuta din ce în ce mai multe oportunități de a se angaja în comportament. Dorința de a experimenta un „înalt” din comportament devine atât de puternică încât individul continuă să se angajeze în activitate în ciuda consecințelor negative. O privire de ansamblu asupra dependenței comportamentale

În unele cazuri, oamenii pot experimenta, de asemenea, retragere , inclusiv emoții negative și alte simptome, atunci când nu sunt capabili să se angajeze în activitate.

Ce este o dependență comportamentală?

Deși chiar și experții nu sunt de acord cu privire la faptul dacă dependențele comportamentale sunt dependențe „reale” , Manualul de diagnostic și statistică al tulburărilor mintale, ediția a cincea (DSM-5) a inclus în mod explicit comportamentele în categoria dependențe. Dar tulburarea de jocuri de noroc este singura dependență comportamentală recunoscută oficial.2

În afara lumii psihiatriei și psihologiei profesionale, mass-media a îmbrățișat conceptele de dependențe comportamentale, cum ar fi dependența de sex și dependența de cumpărături , și a catalogat, de asemenea, alte comportamente, cum ar fi autovătămarea și autovătămarea și chirurgia plastică excesivă drept „dependență. „

Dependențele comportamentale (numite și dependențe de proces) urmează același model ca și dependențele bazate pe substanțe și duc la probleme în multe domenii ale vieții unei persoane.

Dependența comportamentală are efecte similare dependențelor de substanțe asupra relațiilor, care sunt adesea neglijate în favoarea comportamentului care provoacă dependență, subminând încrederea și punând presiune asupra partenerilor și altor membri ai familiei pentru a acoperi și compensa dificultățile care decurg din dependență. O privire de ansamblu asupra dependenței comportamentale

Chiar dacă nu puteți găsi un serviciu specializat în dependența comportamentală, un psihiatru sau un psiholog vă va putea ajuta în continuare să vă schimbați comportamentele problematice, să vă îmbunătățiți relațiile și să faceți față fără dependență.

Semne că aveți o dependență comportamentală

Înțelegerea procesului de dependență și a semnelor de pericol vă poate ajuta să faceți diferența dintre comportamentul care provoacă dependență , comportamentul problematic care nu este o dependență și comportamentul normal care nu este problematic.

Steaguri roșii includ:

 • Petreceți cea mai mare parte a timpului implicându-vă în comportament, gândindu-vă sau aranjați-vă să vă implicați în comportament sau recuperându-vă după efecte
 • Devenirea dependentă de comportament ca modalitate de a face față emoțiilor și de a te „simți normal”
 • Continuă în ciuda vătămării fizice și/sau psihice
 • Întâmpinați probleme cu reducerea, în ciuda faptului că doresc să se oprească
 • Neglijarea muncii, a școlii sau a familiei pentru a se implica mai des în acest comportament
 • Întâmpinați simptome de sevraj (de exemplu, depresie sau iritabilitate) atunci când încercați să vă opriți
 • Minimizarea sau ascunderea amplorii problemei

Tipuri

Deși majoritatea acestor dependențe nu sunt recunoscute de DSM-5, ghidul principal de diagnostic pentru profesioniștii din domeniul sănătății mintale, mulți furnizori de servicii medicale cred că acestea sunt tulburări care pot fi tratate.

Unele dependențe comportamentale comune includ:

 • Dependența de exerciții fizice
 • Dependența de alimente
 • Dependență de jocuri de noroc
 • dependenta de Internet
 • Dependenta de dragoste
 • Dependență de porno
 • Copiind
 • Poate fi dificil să recunoști față de tine, să nu mai vorbim de altcineva, că ai o problemă și poate fi și mai greu atunci când problema este prost înțeleasă și poate să nu fie luată în serios de prieteni și familie. Înțelegerea etapelor schimbării te va ajuta să fii mai blând cu tine însuți dacă nu ești pregătit să cauți ajutor. O privire de ansamblu asupra dependenței comportamentale
 • Dacă simți că nu vrei să cauți ajutor pentru a-ți depăși dependența comportamentală în acest moment, concentrează-te pe a te asigura că comportamentul tău nu vă dăunează ție sau celor din jur. Chiar dacă nu vrei să spui altora despre problema ta, încearcă să nu-i minți pe cei mai apropiați. 
 • Autoajutorarea poate fi un prim pas important. Luați în considerare să aflați mai multe despre comportament și câteva dintre modalitățile în care îl puteți gestiona.Mulți oameni trăiesc cu dependențe comportamentale și, deși pot face ravagii în viața voastră, este posibil să vă recuperați. Discutați cu medicul dumneavoastră când sunteți gata să faceți următorul pas.
 • Dependența de sex
 • Dependența de cumpărături
 • Dependența de tatuaje
 • Dependența de jocuri video
 • Dependența de muncă

Consecințe

Chiar și atunci când nu sunt etichetate în mod specific ca dependențe, comportamentele compulsive pot duce la probleme reale în viața, funcționarea și relațiile unei persoane. Aceste comportamente pot crea, de asemenea, o suferință considerabilă și pot fi dificil de schimbat, chiar și atunci când persoana dorește să se oprească.

Adesea, persoanele cu dependențe comportamentale se obosesc în cele din urmă de impactul pe care comportamentul lor îl are asupra vieții lor și a celor din jur. Ei pot suferi, de asemenea, pierderi care par prea mari de suportat, cum ar fi probleme de bani sau probleme de relație. Ceea ce la un moment dat părea incitant și împlinitor devine o povară jenantă. O privire de ansamblu asupra dependenței comportamentale

Dacă comportamentul provoacă suferință și vă perturbă viața, discutați cu medicul dumneavoastră sau cu un specialist în sănătate mintală.

Tratament

Din fericire pentru cei care trăiesc cu dependențe comportamentale, tratamentele care au fost dezvoltate pentru a trata dependența de substanțe au fost, de asemenea, utilizate cu succes pentru a trata dependența de comportament. Profesioniștii în dependență își dezvoltă competențe pentru a trata o serie de dependențe și există clinici specializate în tratarea dependențelor comportamentale.

Puteți beneficia, de asemenea, de a consulta un psihiatru sau un psiholog, care este priceput să ajute oamenii să depășească dificultățile emoționale și să facă schimbări în viața lor.

Tratamentul poate include:

 • Terapie cognitiv comportamentală
 • Terapie de grup
 • Medicamente
 • Consiliere individuală sau de cuplu
 • Grupuri de autoajutorare

Mulți oameni trăiesc cu dependențe comportamentale și, deși pot face ravagii în viața voastră, este posibil să vă recuperați. Discutați cu medicul dumneavoastră când sunteți gata să faceți următorul pas.

O privire de ansamblu asupra dependenței comportamentale

Lasă un răspuns

Derulează în sus