Lipsa somnului ar putea cauza cancer la tineri?

Lipsa somnului ar putea cauza cancer la tineri
Spread the love

Lipsa somnului ar putea cauza cancer la tineri?

Lipsa somnului ar putea cauza cancer la tineri?

Recomandări cheie

  • Ratele de cancer la cei sub 50 de ani au crescut rapid în ultimele decenii, mai ales când vine vorba de cancere care afectează sistemul digestiv.
  • Medicii și oamenii de știință lucrează pentru a determina ce ar putea cauza această tendință alarmantă, iar o scădere a calității și duratei somnului este o posibilitate.
  • În timp ce unele studii au găsit o legătură potențială între problemele de somn și cancer, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina impactul.

Incidența cancerelor cu debut precoce, definite ca cancerele diagnosticate la adulții sub 50 de ani, a crescut rapid în ultimele decenii, potrivit unei analize a 44 de țări.  Acest lucru este valabil pentru 14 tipuri de cancer, care afectează în principal sistemul digestiv, inclusiv:

  • Sânul
  • colorectal
  • Endometrul
  • Esofagian
  • Canalul biliar extrahepatic
  • Vezica biliara
  • Cap și gât
  • Rinichi
  • Ficat
  • Măduvă osoasă
  • Pancreas
  • Prostata
  • Stomac
  • Glanda tiroida

Descoperirile alarmante i-au lăsat pe medici și pe oamenii de știință să se lupte pentru a determina de ce s-ar putea întâmpla acest lucru și ce se poate face pentru a o remedia. Un posibil factor, conform cercetărilor preliminare, ar putea fi o scădere a calității și duratei somnului în rândul populației generale.

„Există studii care indică o legătură potențială între o întrerupere a ritmului nostru circadian – ceasul nostru corporal intern – și dezvoltarea cancerului”, Misagh Karimi, MD , medic oncolog specializat în cancere gastrointestinale la Centrul de Cancer al Fundației Lennar din City of Hope din Newport . Beach, California, i-a spus lui Verywell. „Lipsa somnului este dăunătoare organismului și știm că somnul regulat este esențial pentru a lupta împotriva infecțiilor, pentru a menține sănătatea cognitivă și pentru a scădea tensiunea arterială”.

Cercetările existente, totuși, sunt relativ limitate și neconcludente, iar Karimi a spus că rolul somnului în dezvoltarea cancerului este unul care necesită cercetări suplimentare. Iată ce știm până acum.

Tinerii dorm mai puțin ca niciodată

Lipsa somnului ar putea cauza cancer la tineri?

Cercetările sugerează că tinerii pot fi deosebit de lipsiți de somn. Un studiu din 2015 a constatat că 73% dintre elevii de liceu din 30 de state nu dorm suficient, față de 69% în 2009. 

Repercusiunile unui somn prost pot dura ani de zile. Un articol de revizuire din 2017 a constatat că somnul deficitar la adolescenți și adulții tineri poate duce la probleme de somn pe termen mai lung, afectând adesea indivizii până la vârsta adultă. Într-unul dintre studiile din revizuire, tulburările de somn ale adolescenților au prezis tulburări de somn ale adulților. O treime dintre participanții cu probleme de somn la 16 ani aveau încă probleme la 23 de ani, deși doar 10% aveau probleme la 42 de ani.

Sfaturi rapide pentru o calitate slabă a somnului

Cercetările existente leagă lipsa de somn cu cancerul de colon

Lipsa somnului ar putea cauza cancer la tineri?

Un studiu din 2011 a arătat că un somn mai scurt, în special mai puțin de șase ore pe noapte, ar putea crește riscul de a dezvolta polipi de colon,  care se pot transforma în cancer de colon. Un studiu de caz-control mai recent bazat pe populație a constatat că riscul de cancer colorectal la pacienții cu tulburări de somn a fost semnificativ mai mare și mai ales pronunțat în rândul celor cu tulburări de somn și depresie. 5

Lin CL, Liu TC, Wang YN, Chung CH, Chien WC. Asocierea dintre tulburările de somn și riscul de cancer colorectal la pacienți: un studiu de caz-control bazat pe populație . In Vivo . 2019;33(2):573-579. doi:10.21873%2Finvivo.11513

O revizuire sistematică și o meta-analiză a 65 de studii privind durata somnului și riscul de cancer, totuși, au găsit inconsecvențe în corelație. În timp ce o meta-analiză categorică a indicat că durata scurtă a somnului a crescut riscul de cancer în rândul participanților asiatici, iar durata lungă a somnului a crescut riscul de cancer colorectal, aceste constatări nu au fost consecvente în metaanaliză doză-răspuns, care a analizat riscul de cancer pe oră de dormi. 

Potrivit lui Charlie Zhong, dr., MPH , principalul om de știință al cercetării epidemiologice la Societatea Americană de Cancer, studiile care au constatat o asociere cu durata scurtă a somnului și polipii de colon există limitări.

„Aceste studii nu pot spune dacă a fost somn scurt care a dus la polipi sau polipii care au cauzat perturbarea somnului”

O altă limitare aruncă o cheie în teoria că problema somnului este legată de cancer la tineri, în special: majoritatea cercetărilor se aplică adulților în vârstă.

„Descoperirile publicate privind somnul slab și cancerul indică o verigă semnificativă, dar slabă. Cu toate acestea, o mare parte din această cercetare a fost făcută la populații mai în vârstă”, a spus Zhong. „Cancerul este mult mai puțin frecvent în rândul populațiilor mai tinere, ceea ce face mai dificilă studierea acestor factori de risc. Întreruperea somnului poate juca un rol, dar poate fi și un semn al altceva care ar putea contribui la riscul de cancer, cum ar fi creșterea obezității. Acesta este motivul pentru care cercetările suplimentare sunt atât de importante pentru a înțelege mai bine somnul și modul în care acesta interacționează cu alți factori în legătură cu cancerul.”

Alte probleme de sănătate asociate cu sănătatea precară a somnului

Lipsa somnului ar putea cauza cancer la tineri?

Între timp, un studiu retrospectiv la nivel național din Taiwan a arătat că riscurile de cancer hepatic și pulmonar au fost crescute în rândul celor cu tulburări de somn nonapneice (SD).  Și un studiu mult mai vechi a constatat că expunerea la lumină pe timp de noapte poate crește riscul de cancer de sân. 

„O mare parte din cercetările privind somnul și riscul de cancer de sân sunt legate de munca în schimburi și de factorii legați de tiparele de somn perturbate, cum ar fi expunerea neașteptată la lumină pe timp de noapte”, a spus Zhong. „Deși se pare că lumina de la dispozitivele mobile poate perturba somnul, aceste tehnologii și modul în care le folosim se schimbă atât de repede încât a fost dificil de studiat când vine vorba de efectele pe termen lung asupra sănătății, cum ar fi cancerul”.

Ca urmare a unor astfel de cercetări limitate, Karimi a spus că există o gamă largă de opinii când vine vorba de impactul potențial al somnului asupra dezvoltării cancerului. Dar singurul lucru asupra căruia experții sunt de acord este că întreruperea somnului este o problemă semnificativă de sănătate publică.

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, unul din trei americani raportează că doarme mai puțin decât cele mai puțin de șapte ore recomandate pe noapte. 

Lipsa somnului este legată de o serie de boli cronice, inclusiv boli de inimă , obezitate , diabet și depresie 

Ce poti sa faci

Lipsa somnului ar putea cauza cancer la tineri?

Deși dovezile nu sunt încă concludente când vine vorba de impactul somnului asupra riscului de cancer pentru orice vârstă, a dormi bine este esențial pentru sănătatea ta.

CDC recomandă adulților să doarmă șapte până la nouă ore pe noapte. Cu toate acestea, calitatea somnului este la fel de importantă ca și cantitatea. Un somn bun de noapte implică puține tulburări de somn-veghe.

Cheia unui somn lung și de calitate, a spus Karimi, este să faceți alegeri disciplinate înainte de a merge la culcare, inclusiv:

  • Respectarea unui program de somn consecvent
  • Facand exercitii fizice regulat
  • Evitați cofeina, nicotina, alcoolul și chiar mesele mari înainte de culcare
  • Păstrează-ți dormitorul rece
  • Oprirea electronicelor cu cel puțin 30 de minute înainte de culcare

Dacă te chinui să dormi bine, s-ar putea să te întrebi dacă suplimentele de melatonină ar putea ajuta. Zhong a spus că, deși administrarea suplimentului te poate ajuta să adormi, poate, de asemenea, perturba fluxul și refluxul natural al melatoninei (un hormon care ajută la echilibrarea ritmului circadian), care poate duce la un somn mai rău. El a adăugat că nu toată lumea răspunde la suplimente în același mod, așa că ar trebui să discutați cu furnizorul de asistență medicală înainte de a lua orice suplimente noi, inclusiv melatonina.

„Modele bune de somn promovează sănătatea îmbunătățită a oamenilor, similar cu o dietă sănătoasă și exerciții fizice regulate”, a spus Karimi. „Îmi sfătuiesc pacienții să ia măsuri pentru a-și reduce riscul de cancer făcând alegeri sănătoase în ceea ce privește regimul alimentar și stilul de viață, care include să se odihnească suficient – ​​și cu cât mai devreme, cu atât mai bine”.

Ce înseamnă asta pentru tine

Deși dovezile nu sunt încă concludente cu privire la cât de mult somn ar putea afecta dezvoltarea cancerului, este important să se mențină obiceiuri bune de somn pentru o sănătate optimă. Asta înseamnă să ai cel puțin șapte ore în fiecare noapte, să respecti un program de somn consecvent, să faci sport în mod regulat, să eviți cofeina, nicotina, alcoolul și mesele mari înainte de culcare, să-ți păstrezi dormitorul rece și să închizi electronicele cu cel puțin 30 de minute înainte de a închide ochii. pentru noapte.  

Lipsa somnului ar putea cauza cancer la tineri?
Derulează în sus