Legătura dintre rețelele sociale și sănătatea mintală

Legătura dintre rețelele sociale și sănătatea mintală,
Spread the love

Legătura dintre rețelele sociale și sănătatea mintală

Legătura dintre rețelele sociale și sănătatea mintală,

În ultimii ani, sa înregistrat o creștere semnificativă a utilizării rețelelor sociale. Potrivit Centrului de Cercetare Pew, 72% dintre americanii din SUA folosesc rețelele sociale.

Oamenii folosesc instrumente de rețele sociale pentru a păstra legătura cu familia și prietenii, pentru a primi știri și pentru a-și împărtăși opiniile politice . Acest lucru îi face pe unii cercetători să se întrebe despre efectele pe termen lung ale utilizării rețelelor sociale.

Deoarece utilizarea rețelelor sociale este încă relativ nouă, nu există studii pe termen lung care să documenteze efectele acesteia. Dar mai multe studii indică faptul că rețelele sociale au un impact asupra sănătății mintale în mai multe moduri. Dependența din ce în ce mai mare de și utilizarea rețelelor sociale expune un număr mare de americani la un risc crescut de a se simți anxioși, deprimați, singuri, invidioși și chiar bolnavi din cauza utilizării rețelelor sociale.

De ce rețelele sociale sunt în creștere în popularitate

Pe lângă faptul că rețelele de socializare le permit oamenilor să se reconecteze cu familia și prietenii care locuiesc departe sau cu care au pierdut legătura, a devenit un instrument de comunicare vital în timpul pandemiei.

Social Media acceptă conexiuni

Oamenii au folosit rețelele sociale pentru a împărtăși informații și a intra în legătură cu ceilalți atunci când ordinele de a rămâne acasă îi împiedicau să se întâlnească în persoană. A devenit un vehicul de sprijin social și de conectare pe care altfel nu l-ar fi avut.

Rețelele de socializare îi fac pe oameni să se simtă bine

Rețelele sociale au tendința de a consolida utilizarea. Oamenii devin rapid atrași să-și verifice stările pentru comentarii și aprecieri, precum și să parcurgă postările altor persoane.

Utilizarea rețelelor de socializare activează uneori centrul de recompensă al creierului prin eliberarea de dopamină, cunoscută și sub numele de substanța chimică pentru starea de bine. Această eliberare de dopamină, la rândul său, îi face pe oameni să se întoarcă pentru că doresc să repete acele experiențe de bine.

Rețelele de socializare sporesc stima de sine

De asemenea, rețelele sociale pot crește stima de sine , mai ales dacă o persoană este vizionată favorabil online sau primește un număr de aprecieri sau interacțiuni cu conținutul său. Și rețelele de socializare le permit unor oameni să împărtășească părți din identitatea lor care pot fi dificil de comunicat în persoană.

Rețelele sociale pot fi deosebit de utile pentru persoanele cu anxietate socială care se luptă să interacționeze personal cu oamenii.

Cum influențează rețelele sociale sănătatea mintală

Legătura dintre rețelele sociale și sănătatea mintală,

Legătura dintre rețelele sociale și sănătatea mintală,

Cercetătorii descoperă că există unele dezavantaje ale rețelelor sociale, în special în ceea ce privește sănătatea mintală.

Utilizarea rețelelor sociale poate contribui la depresie

Pentru o tehnologie care ar trebui să apropie oamenii, poate avea efectul opus, mai ales când dezacordurile izbucnesc online. Rețelele de socializare au fost legate de depresie , anxietate și singurătate. Îi poate face pe oameni să se simtă izolați și singuri.

Un studiu din 2017 a constatat că tinerii care folosesc rețelele sociale mai mult de două ore pe zi au mult mai multe șanse să-și clasifice sănătatea mintală drept corectă sau slabă, în comparație cu utilizatorii ocazionali de rețele sociale.

Un studiu la scară largă efectuat pe adulți tineri din SUA a constatat că utilizatorii ocazionali ai rețelelor sociale au șanse de trei ori mai puține de a prezenta simptome de depresie decât utilizatorii mari.

Rețelele de socializare vă pot afecta stima de sine

Legătura dintre rețelele sociale și sănătatea mintală,

Rețelele de socializare vă pot face să experimentați sentimente de inadecvare în ceea ce privește viața și aspectul dvs. Chiar dacă știi că imaginile pe care le vezi online sunt manipulate sau reprezintă reluarea evidențierii altcuiva, ele pot provoca totuși sentimente de nesiguranță, invidie și nemulțumire.

Frica de a pierde

Un alt fenomen de sănătate mintală asociat cu rețelele de socializare este ceea ce este cunoscut sub numele de FOMO , sau „frica de a pierde”. Site-urile de socializare precum Facebook și Instagram exacerbează teama că îți lipsește ceva sau că alți oameni trăiesc o viață mai bună decât tine.4

În cazuri extreme, FOMO vă poate face să fiți legat de telefon, unde verificați în mod constant actualizările sau răspundeți la fiecare alertă.

Rețelele de socializare pot duce la auto-absorbție

Mai multe informatii https://antidepresie.ro/cum-joaca-retelele-de-socializare-un-rol-in-depresie/

Împărtășirea selfie-urilor nesfârșite, precum și a gândurilor tale cele mai intime pe rețelele sociale poate crea o egocentrizare nesănătoasă care te determină să te concentrezi pe crearea imaginii tale online, mai degrabă decât pe a-ți crea amintiri cu prietenii și membrii familiei în viața reală.

De fapt, eforturile intense de a se angaja în gestionarea impresiilor sau de a obține o validare externă pot avea costuri psihologice, mai ales dacă aprobarea pe care o căutați nu este primită niciodată. În cele din urmă, lipsa feedback-ului pozitiv online poate duce la îndoiala de sine și la ură de sine .

Probleme de control al impulsurilor

Utilizarea excesivă a rețelelor sociale poate duce la probleme de control al impulsurilor , mai ales dacă accesați rețelele sociale folosind un smartphone. Aceasta înseamnă că aveți acces non-stop la conturile dvs., ceea ce nu numai că vă ajută să fiți mereu conectat, dar vă poate afecta concentrarea și concentrarea. Poate chiar să vă perturbe somnul și să vă compromită relațiile personale.

Rețelele de socializare pot fi folosite ca un mecanism de adaptare nesănătos

Rețelele sociale pot deveni o modalitate nesănătoasă de a face față sentimentelor sau emoțiilor incomode. De exemplu, dacă apelați la rețelele de socializare atunci când vă simțiți dezamăgiți, singuri sau plictisit, o puteți folosi ca o modalitate de a vă distrage atenția de la sentimentele neplăcute.

În cele din urmă, rețelele de socializare sunt o modalitate proastă de a se auto-liniști, mai ales pentru că citirea rețelelor sociale te poate face adesea să te simți mai rău, în loc să te simți mai bine.

Semne că rețelele sociale vă afectează sănătatea mintală

Deoarece fiecare este diferit, nu există o perioadă stabilită de timp petrecută pe rețelele sociale care să fie recomandată. În schimb, trebuie să evaluați modul în care utilizarea rețelelor sociale vă afectează viața, inclusiv cum vă simțiți când nu folosiți rețelele sociale, precum și cum vă simțiți după ce le utilizați.

Un studiu din 2018 al Universității din Pennsylvania sugerează că auto-monitorizarea poate schimba percepția cuiva asupra rețelelor sociale. 5 Potrivit cercetătorului principal, psihologul Melissa G. Hunt, dr., utilizarea rețelelor sociale mai puțin decât o faci în mod normal poate duce la scăderi semnificative ale singurătății și depresiei. Utilizând auto-monitorizarea și efectuând ajustări, oamenii își pot îmbunătăți în mod semnificativ bunăstarea generală.

Rețelele sociale vă distrag atenția

Dacă descoperiți că utilizarea rețelelor sociale vă afectează relațiile sau vă distrage atenția de la serviciu sau de la școală, poate fi problematică. În plus, dacă parcurgerea rețelelor sociale vă face să vă simțiți invidios, deprimat, anxios sau furios, atunci trebuie să vă reevaluați utilizarea.

Este posibil să aveți nevoie să vă detoxificați de pe rețelele sociale și să petreceți ceva timp offline pentru a vă proteja sănătatea mintală.

Folosești rețelele sociale pentru a evita emoțiile negative

Rețelele sociale ar putea fi, de asemenea, o problemă dacă aveți tendința de a le folosi pentru a lupta împotriva plictiselii sau pentru a face față singurătății. Deși aceste sentimente sunt incomode și este firesc să vrei să le atenuezi, apelarea la rețelele de socializare pentru confort sau ca o distragere a atenției nu este o modalitate sănătoasă de a face față sentimentelor și emoțiilor dificile.

În consecință, ar putea fi timpul să vă reevaluați obiceiurile rețelelor sociale. Iată câteva semne suplimentare că rețelele sociale pot avea un impact negativ asupra vieții și sănătății tale mintale:

  • Simptomele tale de anxietate, depresie și singurătate cresc.
  • Petreci mai mult timp pe rețelele sociale decât cu prietenii și membrii familiei tale din lumea reală.
  • Ai tendința de a te compara în mod nefavorabil cu ceilalți pe rețelele de socializare sau descoperi că aceștia sunt deseori gelosi pe alții.
  • Sunteți trollat ​​sau agresat cibernetic de către alții online.
  • Te implici în comportamente riscante sau faci fotografii scandaloase pentru a câștiga aprecieri.
  • Obligațiile tale de muncă, viața de familie sau munca la școală suferă din cauza timpului pe care îl petreci pe rețelele sociale.
  • Ai puțin timp pentru activități de îngrijire personală, cum ar fi mindfulness , auto-reflecție, exerciții fizice și somn.

Cum sa te simti mai bine – https://antidepresie.ro/cum-sa-te-simti-mai-bine-atunci-cand-esti-deprimat/

Dacă petreci o perioadă semnificativă de timp pe rețelele de socializare și începi să observi sentimente de tristețe, nemulțumire, frustrare și singurătate care îți afectează viața și relațiile, ar putea fi timpul să-ți reevaluezi obiceiurile online. .

Dacă descoperiți că, chiar și după ce v-ați ajustat utilizarea rețelelor sociale, încă aveți simptome de depresie sau anxietate, este important să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a putea fi evaluat. Cu un tratament adecvat, în curând te vei simți mai bine.
Site-ul nostru folosește numai surse de incredere, inclusiv studii evaluate de experti in acest domeniu. Va indrumam sa cautati suport de la specialisti in cazul in care credeti ca aveti nevoie. Pentru a susține afirmatiile din articol mai jos aveti link-urile catre autorii de specialitate.v
Legătura dintre rețelele sociale și sănătatea mintală

Lasă un răspuns

Derulează în sus