Există o legătură între deficitul de vitamina D și depresie?

Există o legătură între deficitul de vitamina D și depresie
Spread the love

Există o legătură între deficitul de vitamina D și depresie?

Există o legătură între deficitul de vitamina D și depresie?

Descrisă drept „vitamina soarelui”, vitamina D a atras în mod constant interesul publicului ca un potențial tratament pentru depresie.

Ar putea acest supliment ieftin să contracareze efectele acestei tulburări larg răspândite și, adesea, debilitante?

În timp ce unele cercetări indică faptul că persoanele cu depresie au niveluri mai scăzute de vitamina D decât omologii lor fără depresie, până în prezent, niciun studiu la scară largă nu a descoperit că vitamina „vindecă” afecțiunea.

Cauzele și simptomele depresiei sunt multiple, ceea ce înseamnă că de multe ori niciun medicament, vitamină sau tratament identificat nu le poate face să dispară complet.

Depresia și vitamina Dhttps://ro.wikipedia.org/wiki/Vitamina_D

  Vitamina D este asociată cu depresia, dar creșterea nivelului seric al acestei substanțe la pacienți nu reduce simptomele.
  Grupuri similare, cum ar fi bătrânii, tinerii și persoanele cu boli cronice, sunt vulnerabile atât la depresie, cât și la deficiența de vitamina D.
  Retragerea socială și lipsa de îngrijire personală pot determina persoanele cu depresie să aibă un nivel mai scăzut de vitamina D decât alții.
  Interacțiunea socială și o dietă mai bună pot îmbunătăți simptomele depresiei și pot crește nivelul de vitamina D.

Ce este depresia?legătura între deficitul de vitamina D și depresie

Tulburarea depresivă majoră este o afecțiune medicală tratabilă care are un efect negativ asupra sentimentelor, gândurilor sau comportamentelor unei persoane.

Simptomele depresiei

Următoarele simptome, printre altele, pot fi de intensitate ușoară, moderată sau severă. Persoanele cu depresie pot:

 • Pierde interesul pentru activitățile pe care le-au apreciat cândva
 • Întâmpinați probleme la îndeplinirea sarcinilor
 • Izolați-vă
 • Îți este greu să dormi sau să mănânci bine
 • Experimentează ideea suicidară

Cauzele depresiei

Debutul depresiei are loc de obicei la sfârșitul adolescenței sau la vârsta adultă, iar cercetările indică faptul că depresia are loc în familii.

Persoanele care au rude apropiate (de gradul I), cum ar fi părinții, frații sau copiii, cu depresie, au șanse semnificativ mai mari de a dezvolta ei înșiși afecțiunea.

Pe lângă genetică, biochimia, factorii de mediu (antecedente de abuz sau neglijență) și personalitatea (stima de sine scăzută sau pesimism) sunt factori de risc pentru boală.

Femeile sunt mai predispuse decât bărbații să dezvolte depresie. Printre alți factori, modificările hormonale legate de sarcină, menstruație și menopauză cresc șansele de a dezvolta tulburarea. Se estimează că una din opt femei va experimenta depresie la un moment dat în timpul vieții.

Ce este vitamina D?

Cunoscut și ca calciferol, vitamina D este o vitamina liposolubila. Aceasta înseamnă că organismul îl stochează în ficat și în țesutul adipos.

În timp ce unele alimente, cum ar fi somonul, ciupercile și gălbenușurile de ou, au în mod natural vitamina D, alte alimente sunt îmbogățite cu această substanță.

Vitamina D poate fi luată și ca supliment alimentar, iar organismul sintetizează vitamina atunci când pielea este expusă la razele ultraviolete ale soarelui.

People Images / Getty Images Cuprins

 • Ce este depresia?
 • Ce este vitamina D?
 • Studii de cercetare
 • Deficitul de vitamina D la persoanele care sunt deprimate

Descrisă drept „vitamina soarelui”, vitamina D a atras în mod constant interesul publicului ca un potențial tratament pentru depresie.

Ar putea acest supliment ieftin să contracareze efectele acestei tulburări larg răspândite și, adesea, debilitante?

În timp ce unele cercetări indică faptul că persoanele cu depresie au niveluri mai scăzute de vitamina D decât omologii lor fără depresie, până în prezent, niciun studiu la scară largă nu a descoperit că vitamina „vindecă” afecțiunea. 1

Cauzele și simptomele depresiei sunt multiple, ceea ce înseamnă că de multe ori niciun medicament, vitamină sau tratament identificat nu le poate face să dispară complet.

Depresia și vitamina D

 • Vitamina D este asociată cu depresia, dar creșterea nivelului seric al acestei substanțe la pacienți nu reduce simptomele.
 • Grupuri similare, cum ar fi bătrânii, tinerii și persoanele cu boli cronice, sunt vulnerabile atât la depresie, cât și la deficiența de vitamina D.
 • Retragerea socială și lipsa de îngrijire personală pot determina persoanele cu depresie să aibă un nivel mai scăzut de vitamina D decât alții.
 • Interacțiunea socială și o dietă mai bună pot îmbunătăți simptomele depresiei și pot crește nivelul de vitamina D.

Studii de cercetare

Oficiul pentru Suplimente Dietetice al National Institutes of Health (NIH) raportează că o analiză a 14 studii care au implicat 31.424 de adulți a constatat că nivelurile scăzute de vitamina D sunt asociate cu depresia, dar că studiile clinice nu susțin astfel de constatări. 1

O meta-analiză a nouă studii care au implicat 4.923 de participanți adulți cu depresie nu a concluzionat că suplimentarea cu vitamina D a redus simptomele tulburării. 1

Potrivit NIH, „Incercările au administrat cantități diferite de vitamina D (variind de la 10 mcg [400 UI]/zi la 1.000 mcg [40.000 UI]/săptămână). Ei au avut, de asemenea, durate diferite ale studiului (5 zile până la 5 ani), vârste medii ale participanților (interval, 22 ani până la 75 de ani) și nivelul inițial de 25(OH)D.” 1

Rezultatele unuia dintre cele mai mari studii de investigare a legăturii dintre suplimentarea pe termen lung cu vitamina D și depresie au fost publicate în Jurnalul Asociației Medicale Americane (JAMA) în august 2020.

Acest studiu clinic randomizat a avut loc pe parcursul a cinci ani și a implicat 18.353 de adulți cu vârsta de 50 de ani sau mai mult care nu prezentau depresie sau simptome ale acesteia la începutul studiului. 3

În cele din urmă, cercetătorii nu au găsit nicio diferență statistică în „incidența și recurența depresiei sau a simptomelor depresive relevante clinic” pe parcursul studiului la participanții care au luat vitamina D, comparativ cu cei care au luat un placebo.

Descoperirile sugerează că vitamina D nu trebuie administrată pentru a preveni depresia la adulți.

Deficitul de vitamina D la persoanele care sunt deprimate

În mod colectiv, cercetările privind suplimentarea cu vitamina D și depresia indică faptul că există o corelație între cele două, dar nu o cauzalitate. Cu alte cuvinte, în timp ce persoanele depresive pot avea niveluri mai scăzute de vitamina D, această apariție nu le-a determinat să dezvolte boala.

Dacă deficiența de vitamina D ar fi fost cauza, atunci suplimentarea pentru creșterea nivelurilor ar fi redus probabil semnele și simptomele depresiei sau ar fi prevenit-o. 

Faptul că multe dintre grupurile vulnerabile la depresie sunt, de asemenea, predispuse la deficitul de vitamina D, poate fi responsabil pentru corelația (nu cauzalitatea) dintre cele două.

Potrivit unui studiu numit „Vitamina D și depresie: unde este toată lumina soarelui?”, grupurile expuse riscului de deficiență de vitamina D „includ persoanele în vârstă, adolescenții, persoanele obeze și cele cu boli cronice.” Cercetătorii au mai afirmat că „ aceleași grupuri sunt, de asemenea, raportate a fi expuse riscului de depresie.”

Persoanele cu depresie pot petrece mai puțin timp afară

Unele dintre simptomele depresiei clinice, cum ar fi retragerea socială și dificultățile de alimentație, pot juca un rol în deficiența de vitamina D. Când oamenii se retrag din punct de vedere social, nu sunt la fel de probabil să petreacă atât de mult timp în public, ceea ce înseamnă că s-ar putea să nu beneficieze de expunerea la soare de care au nevoie pentru a produce cantitățile adecvate de vitamina D.

Persoanele cu depresie severă pot avea probleme chiar să se ridice din pat, iar cei cu forme mai ușoare ale bolii pot merge de acasă la serviciu și înapoi, dar rareori participă la activități în aer liber.

Deoarece izolarea socială poate agrava simptomele depresiei, profesioniștii din domeniul sănătății sfătuiesc persoanele cu afecțiune să petreacă timp cu alții. În acest proces, este posibil să primească mai multă lumină solară și să-și ridice nivelul de vitamina D.

Persoanele cu depresie pot avea o dietă proastă

Persoanele care se confruntă cu depresia tind, de asemenea, să întâmpine dificultăți în a practica self-cafea. Acest lucru îi expune riscului de a nu consuma o dietă echilibrată, deoarece o persoană deprimată poate să nu-și ia timp să caute produse îmbogățite cu vitamina D sau să mănânce alimente cu cantități naturale de substanță.

Pe scurt, persoanele cu această boală se pot angaja fără să vrea în comportamente care le fac să aibă deficit de vitamina D, dar petrecerea timpului în aer liber cu prietenii sau practicarea îngrijirii de sine necesară pentru a mânca bine le poate crește nivelul acestei substanțe valoroase.

Site-ul nostru folosește numai surse de incredere, inclusiv studii evaluate de experti in acest domeniu. Va indrumam sa cautati suport de la specialisti in cazul in care credeti ca aveti nevoie. Pentru a susține afirmatiile din articol mai jos aveti link-urile catre autorii de specialitate.

Există o legătură între deficitul de vitamina D și depresie?

Lasă un răspuns

Derulează în sus