Ești dependent de muncă?

Ești dependent de muncă
Spread the love

Ești dependent de muncă?

Ești dependent de muncă?

Întrucât suntem cu toții afectați de schimbarea economiei, mulți dintre noi lucrăm mai mult decât oricând și, ca urmare, ne simțim suprasolicitați. Cu toate acestea, pentru unii, dorința de a munci din ce în ce mai mult este mai profund decât pur și simplu nevoia de a plăti facturile – unii sunt dependenți de muncă.

Ce este un „Workaholic”?

Dependența de muncă sau „workaholism” a fost folosită pentru prima dată pentru a descrie o nevoie incontrolabilă de a lucra în mod constant. Un dependent de muncă este cineva care suferă de această afecțiune.

Deși este un concept larg recunoscut și acceptat în cultura populară și în ciuda existenței a patruzeci de ani de literatură pe această temă, dependența de muncă nu este o afecțiune medicală sau o tulburare mintală recunoscută oficial. Nu apare în versiunea actuală a „Manualului de diagnostic și statistică al tulburărilor mintale” ( DSM ), DSM-5.

Unul dintre motivele pentru această lipsă de recunoaștere a dependenței de muncă  este că munca – chiar și munca excesivă – este de obicei considerată o trăsătură pozitivă, mai degrabă decât o problemă. Surmenajul este răsplătit, atât financiar, cât și cultural, și poate duce la ca lucrătorul să fie văzut într-o lumină mai pozitivă în moduri diferite. Cu toate acestea, dependența de muncă poate fi o problemă foarte reală și poate interfera cu funcționarea și relațiile , în moduri similare altor dependențe.

Motivul inițial pentru care a fost inventat termenul „workaholic” a fost pentru a demonstra paralela dintre dependența de muncă și alcoolism, iar aceasta este probabil mai exactă decât percepția obișnuită că cineva care lucrează excesiv este o persoană responsabilă și etică.

Probleme asociate cu dependența de muncă

Ești dependent de muncă?

Deși munca excesivă este adesea bine privită și chiar recompensată, există probleme asociate cu dependența de muncă.

Ca și în cazul altor dependențe, dependența de muncă este condusă de constrângere, mai degrabă decât de un sentiment sănătos de împlinire, care este comun în rândul persoanelor care pur și simplu depun mult efort și dăruire în munca lor sau persoanele care sunt profund angajați în munca lor ca vocație. .

De fapt, oamenii care cad pradă dependenței de muncă pot fi destul de nefericiți și tulburați de muncă, pot fi prea preocupați de muncă, se pot simți că nu își pot controla dorința de a lucra și pot petrece atât de mult timp, energie și efort asupra muncii care afectează relațiile non-muncă și activitățile în afara muncii.

Semne si simptome

Ești dependent de muncă?

În ciuda dificultăților de a defini cu precizie dependența de muncă, au fost identificate mai multe semne de workaholism. Ei includ:

 • Ocupat crescut fără o creștere a productivității
 • Gândește-te obsesiv la cum poți elibera mai mult timp pentru muncă
 • Petreceți mai mult timp lucrând decât era prevăzut
 • Utilizarea excesivă a muncii pentru a-și menține valoarea de sine
 • Lucrând pentru a reduce sentimentele de vinovăție, depresie, anxietate sau deznădejde
 • Ignorarea sugestiilor sau solicitărilor altora de a reduce munca
 • Probleme de relație rezultate din suprasolicitare sau preocupare pentru muncă
 • Probleme de sănătate care rezultă din stresul la locul de muncă și/sau suprasolicitarea
 • Utilizarea muncii ca o modalitate de a face față, de a scăpa sau de a amorți sentimentele
 • Dezvoltarea toleranței la muncă, deci nevoia de a lucra mai mult pentru a obține aceleași efecte
 • Deveniți stresați dacă vă împiedicați să lucrați sau aveți retragere dacă nu lucrați
 • Recidiva la suprasolicitare atunci când încercați să reduceți sau să vă opriți

Aceste semne și simptome ale dependenței de muncă au multe caracteristici cu alte dependențe, în special cu alte dependențe comportamentale, în care angajamentul față de activitate sau comportament devine din ce în ce mai important și eclipsează alte domenii importante ale vieții și relațiilor.

Ce se întâmplă dacă aș putea fi dependent de muncă?

Dacă crezi că ai putea fi dependent de muncă , încearcă să iei o pauză și vezi cum te simți. Dacă nu reușiți să vă gândiți la muncă și dacă simțiți că evadați la locul de muncă pentru a evita alte responsabilități sau sentimente neplăcute, puteți beneficia de tratament de la un profesionist în sănătate mintală .

Deși este puțin probabil să găsiți un program de tratare a dependenței de muncă, multe dintre abordările folosite pentru a trata alte dependențe pot fi folosite pentru a ajuta la controlul unei game de comportamente care creează dependență.

Site-ul nostru folosește numai surse de incredere, inclusiv studii evaluate de experti in acest domeniu. Va indrumam sa cautati suport de la specialisti in cazul in care credeti ca aveti nevoie. Pentru a susține afirmatiile din articol mai jos aveti link-urile catre autorii de specialitate.

Ești dependent de muncă?

Lasă un răspuns

Derulează în sus