Este marijuana un deprimant? -

Este marijuana un deprimant?

Este marijuana un deprimant
Spread the love

Este marijuana un deprimant?

Este marijuana un deprimant?

Marijuana este un drog psihoactiv pe care mulți oameni îl folosesc în scopuri recreaționale. Mulți oameni răspund diferit la ea, așa că, deși poate acționa ca un deprimant pentru unii, poate duce la efecte stimulatoare sau halucinogene pentru alții.

Acest articol discută ce este marijuana, efectele sale pe termen lung și scurt și cum îi poate afecta pe cei care o folosesc.

Ce este marijuana?

Marijuana

Marijuana este un medicament făcut din frunzele uscate și mugurii unei plante numite Cannabis Sativa. Este, de asemenea, denumită ocazional iarbă , buruiană , iarbă și Mary Jane . Marijuana poate fi fumată, consumată sub formă de ceai sau combinată cu anumite alimente, cum ar fi prăjiturile, pentru a face comestibile. 

https://ro.wikipedia.org/wiki/Marijuana

Marijuana este un drog de agrement care este legal în unele zone ale lumii și ilegal în altele. Deși rămâne ilegal în multe țări, a existat o schimbare în Statele Unite în ultimele două decenii. Multe state au legalizat utilizarea sa recreațională și medicinală , iar marijuana poate fi cumpărată întâmplător de la dispensarele locale din unele state.

Marijuana este alcătuită din mai multe substanțe chimice numite canabinoizi. Cei doi canabinoizi cei mai recunoscuți sunt  Delta-9-tetrahidrocannabinol (THC)   și canabidiolul (CBD). THC este principalul ingredient activ din marijuana. THC este responsabil pentru efectul psihoactiv pe care îl simți atunci când folosești medicamentul.

Este marijuana un deprimant?

Au existat zeci de ani de cercetare asupra modului în care medicamentul afectează corpul uman. Cu toate acestea, încă nu se înțelege clar cum funcționează exact.

Deși marijuana poate avea un efect deprimant, nu este, din punct de vedere tehnic, un deprimant. Efectele marijuanei sunt variate și individualiste. În timp ce unii oameni ar putea avea efecte depresive  în timp ce folosesc marijuana, alții ar putea să nu.

Factori precum modul în care este consumată și ce tulpină este consumată intră, de asemenea, în joc atunci când se analizează dacă marijuana va acționa sau nu ca un deprimant. 

Ce este un deprimant?

Pentru a înțelege calitățile deprimante ale marijuanei, trebuie mai întâi să înțelegeți modul în care un deprimant afectează mintea.

Un depresiv este un medicament care încetinește activitatea creierului. Cele mai comune depresive includ  benzodiazepinele ,  barbituricele și medicamentele pentru somn.

În timp ce iei un depresiv, te vei simți relaxat și mai puțin inhibat. Depresivele au mai multe avantaje, cum ar fi:

 • Reducerea anxietății 
 • Ajutându-te să dormi mai bine
 • Reducerea sentimentelor de stres

Persoanele care simt efectul deprimant al marijuanei tind să utilizeze medicamentul din motivele de mai sus. Cu toate acestea, depresivele nu sunt lipsite de efecte secundare.

Un depresiv poate provoca reacții adverse precum:

 • Ameţeală
 • Vorbire neclară
 • Confuzie
 • Dureri de cap
 • Dificultate de concentrare
 • Probleme de memorie

Consumul de marijuana și condițiile de sănătate mintală

Unele cercetări arată că pentru persoanele cu afecțiuni de sănătate mintală, cum ar fi depresia, efectele depresive ale marijuanei ar putea agrava simptomele tulburării lor.

Pe de altă parte, persoanele cu afecțiuni precum anxietatea raportează uneori că marijuana ajută la afecțiunea lor.

Deși din punct de vedere tehnic marijuana nu este un deprimant, combinarea acesteia cu alte depresive în timp ce experimentezi efectele sale deprimante poate fi dăunătoare.

Legătura dintre depresie și marijuana este adesea discutată, fie ca cauză, fie ca tratament. Cu toate acestea, nu există suficiente dovezi care să susțină nici una dintre afirmații. Această legătură este adesea menționată din cauza efectului deprimant pe care marijuana îl are uneori.

Într-un studiu din 2014, cercetătorii au descoperit că marijuana ar putea fi chiar utilă în reducerea simptomelor tulburării de stres post-traumatic .

Efectele consumului de marijuana

Efectele consumului de marijuana asupra corpului și minții dumneavoastră au fost dezbătute de mult timp. Rapoarte contradictorii din cercetările asupra medicamentului susțin că utilizarea medicamentului ar putea fi fie avantajoasă, fie ar putea duce la efecte adverse pe termen lung. 

Efectele marijuanei asupra unei persoane sunt extrem de individuale. Cu toate acestea, mai multe persoane raportează că experimentează sentimente de entuziasm și ușurință atunci când folosesc marijuana. Acesta este rezultatul ingredientului activ THC.

Pe de altă parte, unii oameni raportează că au trăit sentimente de anxietate, paranoia sau panică. Acest lucru este mai probabil să apară atunci când utilizați cantități mari de medicament. Unii oameni dezvoltă și o dependență de marijuana.

Efecte pe termen scurt

Cele mai frecvente efecte pe termen scurt pe care este posibil să le experimentați atunci când utilizați marijuana includ:

 • Modificări ale dispoziției 
 • Dificultate de gândire
 • Simțirea unui simț al timpului modificat
 • Simțuri alterate, de exemplu, văzând culorile mai viu sau auzind muzică mai tare
 • Tulburări de memorie 

Când este fumat, este posibil să simți imediat efectele marijuanei. Cu toate acestea, atunci când este ingerat, poate dura câteva minute până la ore. Acest lucru se datorează faptului că medicamentul trebuie să treacă mai întâi prin sistemul digestiv în fluxul sanguin. Efectele marijuanei asupra corpului dumneavoastră durează, de asemenea, mai mult când este ingerată.

Efecte pe termen lung 

Mai multe cercetări trebuie făcute pentru a identifica efectele pe termen lung ale marijuanei asupra corpului și minții tale. Până acum, există câteva dovezi că marijuana te poate afecta pe termen lung în următoarele moduri: 

 • Probleme respiratorii : Fumatul regulat de marijuana vă poate irita plămânii. Nu este clar dacă este vorba de marijuana în sine sau de hârtiile de rulat și alte instrumente folosite. Într-un studiu din 2014, cercetătorii au descoperit că fumatul de marijuana în mod obișnuit a fost legat de un risc crescut de a dezvolta bronșită cronică.
 • Risc crescut de atac de cord : Când utilizați marijuana, ritmul cardiac crește. Acest lucru ar putea crește riscul de a avea un atac de cord dacă aveți orice alte afecțiuni de bază sau luați anumite medicamente.
 • Risc pentru sănătatea bebelușului tău : cercetările arată că consumul de marijuana în timpul sarcinii nu este sigur pentru copilul tău. Studiile arată că ar putea cauza probleme de dezvoltare a creierului, greutate mică la naștere, naștere prematură sau un risc crescut de naștere mortii. 
 • Sănătatea creierului : Există multe studii care sugerează că poate exista un efect pe termen lung al marijuanei asupra creierului tău. Într-un studiu din 2014, cercetătorii au descoperit că consumul de marijuana ar putea afecta conectivitatea neuronală în părți ale creierului tău care îndeplinesc funcțiile de memorie și de învățare. Un studiu din 2022 a constatat că utilizarea pe termen lung este legată de deficite cognitive și de scăderea volumului hipocampului la mijlocul vieții.

Poate fi marijuana un stimulent sau halucinogen?

Pe lângă faptul că are efecte depresive, marijuana poate acționa și ca un stimulent sau halucinogen. Din nou, intră în joc factori precum modul în care este consumată, ce tulpină este folosită și cât de mult este consumată. 

Efecte stimulatoare

Stimulantele sunt medicamente psihoactive  care sunt capabile să crească activitatea creierului.

Sunt capabili să-ți îmbunătățească starea de spirit și să provoace sentimente de euforie. Marijuana are uneori efecte stimulatoare.

Persoanele care experimentează efectele stimulatoare ale marijuanei se confruntă cu dispoziții ridicate, niveluri ridicate de energie și vigilență.  Dependența de marijuana  a fost legată de capacitatea sa de a crea aceste efecte. În timp ce utilizați stimulente, unele efecte secundare pe care le puteți experimenta includ anxietatea, paranoia și neliniștea. 

Efecte halucinogene

Halucinogenele sunt medicamente care sunt capabile să modifice modul în care privești realitatea. Când utilizați un halucinogen, este posibil să auziți sau să vedeți lucruri care nu există. Deși marijuana nu este un halucinogen, poate provoca efecte halucinogene ușoare. Este rar ca oamenii să experimenteze halucinații în timp ce folosesc marijuana.

Deoarece marijuana poate avea efecte negative pe termen lung, este recomandabil să utilizați medicamentul minim. Dacă utilizați marijuana și aveți efecte secundare îngrijorătoare, vă rugăm să vizitați cea mai apropiată cameră de urgență.

Lasă un răspuns