Este depresia o boală? - Depresie - Tratament Sfaturi si vindecare

Este depresia o boală?

Este depresia o boală
Spread the love

Este depresia o boală?

Este depresia o boală? o întrebare frecventă pe măsură ce facem progrese în înțelegerea noastră despre depresie este următoarea: este depresia o boală? Pentru a răspunde la această întrebare, este util să luăm în considerare atât caracteristicile depresiei, cât și semnificația diferitelor moduri de a conceptualiza depresia ca tulburare mintală, boală sau boală.

Depresia ca boală sistemică

Există o tendință în creștere către dovezi care susțin teoria depresiei ca boală sistemică.

O boală sistemică este una care afectează întregul corp și nu doar o singură parte a corpului sau un sistem de organe. Aceasta diferă de o boală localizată care afectează doar o singură parte a corpului.

Definițiile bolilor mentale și fizice se pot suprapune mai mult decât au crezut cercetătorii, astfel încât distincția dintre boala minții și boala corpului este neclară. Ar putea fi că depresia, o boală care poate fi tratată cu psihoterapie, poate avea o influență asupra corpului fizic și, dacă da, ce înseamnă asta?

Etichetarea depresiei drept boală nu surprinde în totalitate natura complexă a bolii. Cu toate acestea, este o mișcare către înțelegerea acesteia ca o tulburare atât a minții, cât și a corpului.

Ce spune cercetarea

Dovezile care susțin depresia ca boală sistemică vin sub forma unor modificări biologice care sunt observate la pacienții cu depresie. De exemplu, inflamația, reglarea neuroendocrină, activitatea trombocitelor, activitatea sistemului nervos autonom și homeostazia scheletului pot fi toate influențate de depresie.

În acest fel, este posibil să vedem cum depresia ar putea avea o relație cu afecțiuni precum bolile de inimă, cancerul și diabetul – chiar bolile cu care este comparată. Dacă depresia este legată de răspunsul tău imunitar, cum ar putea arăta?

O meta-analiză efectuată la Universitatea din Granada și publicată în Journal of Clinical Psychiatry a  examinat modificările în corpurile persoanelor deprimate pe baza a 29 de studii publicate anterior. S-a descoperit că depresia a provocat un dezechilibru în antioxidanți și radicali liberi care pot deteriora celulele corpului, denumit și stres oxidativ.1

După ce acești pacienți cu depresie au primit tratament, nivelul lor de malondialdehidă, un biomarker care indică stresul oxidativ, a scăzut la niveluri sănătoase. În plus, s-a demonstrat că nivelul lor de zinc și acid uric a crescut înapoi la niveluri normale după tratament.

Indicatori fizici ai depresiei

Cercetările pot ajuta la explicarea de ce persoanele cu depresie se plâng adesea de simptome fizice cum ar fi somnul prea mult sau prea puțin, oboseală și modificări ale apetitului. Se sugerează că acest lucru poate ajuta și la explicarea de ce pacienții cu depresie tind să aibă durate de viață mai scurte.

De asemenea, știm că unele afecțiuni medicale pot duce la simptome depresive, cum ar fi hipotiroidismul.

Depresia nu este doar o problemă a minții, ci mai degrabă o tulburare complexă cu cauze atât biologice, cât și sociale care leagă mintea și corpul.

Ce ne rezerva viitorul

Acest tip de cercetare sugerează, de asemenea, progrese în modul în care diagnosticăm depresia , dincolo de screening-ul dintr-o listă de simptome. În viitorul nu prea îndepărtat, oamenii ar putea chiar să primească un test biomarker care indică nivelul lor de depresie.

Ce este într-un nume?

Contează dacă numim depresia o tulburare mintală sau o boală sistemică? Confuzia poate proveni din a numi-o strict o boală, pe linia diabetului, pentru că știm că nu poți trata o boală precum diabetul cu terapie prin vorbire.

Pe de altă parte, a considera depresia ca fiind strict o tulburare mintală nu surprinde natura complexă a bolii și poate să nu motiveze oamenii care se confruntă cu aceasta să încerce metode de ameliorare care nu le implică doar mintea.

Caracteristicile depresiei

Conform Manualului de Diagnostic și Statistic al Tulburărilor Mintale ( DSM-5 ), depresia este diagnosticată atunci când cinci sau mai multe dintre următoarele simptome (rezumate în sensul acestui articol) au fost prezente în aceeași perioadă de două săptămâni și reprezintă o schimbare din funcționarea dumneavoastră anterioară.

Cel puțin unul dintre simptome trebuie să fie fie starea depresivă, fie pierderea interesului sau a plăcerii:

  • Dispoziție depresivă cea mai mare parte a zilei, aproape în fiecare zi
  • Diminuarea semnificativă a interesului sau a plăcerii pentru toate sau aproape toate activitățile în cea mai mare parte a zilei, aproape în fiecare zi
  • Pierdere semnificativă în greutate sau creștere în greutate (fără dietă intenționată) sau scăderea sau creșterea poftei de mâncare aproape în fiecare zi
  • Insomnie sau hipersomnie aproape în fiecare zi
  • Agitație psihomotorie sau retardare aproape în fiecare zi
  • Oboseală sau pierdere de energie aproape în fiecare zi
  • Sentimente de inutilitate sau de vinovăție excesivă sau inadecvată aproape în fiecare zi
  • Scăderea capacității de gândire sau de concentrare sau indecizie aproape în fiecare zi
  • Gânduri recurente de moarte sau idei suicidare recurente

Dacă aveți gânduri de sinucidere, contactați https://www.antisuicid.ro/ la 0800 801 200 (apelabil gratuit la nivel naţional din orice reţea) pentru sprijin și asistență de la un consilier instruit. Dacă dumneavoastră sau o persoană iubită vă aflați în pericol imediat, sunați la 112.prin email în formatul 24/7 la sos@antisuicid.ro!!

În plus, simptomele trebuie să provoace suferință semnificativă sau afectare în viața de zi cu zi și să nu fie atribuite unei alte afecțiuni medicale sau efectelor consumului de substanțe.

Având în vedere lista de simptome de mai sus, este îngrijorător să ne gândim la depresie strict ca la o tulburare a minții. Într-adevăr, numeroasele manifestări corporale ale depresiei sugerează că se întâmplă mai multe decât am crezut cândva.

Este important să ne amintim că mintea și corpul sunt ambele părți ale unui sistem mai mare și că interacționează și se influențează reciproc.

Definiții de boală

Depresia a fost denumită o tulburare mintală, o boală mintală și o boală sistemică. Deși există cu siguranță o suprapunere între acești termeni, fiecare are o definiție unică pe care o putem lua în considerare atunci când încercăm să înțelegem ce este exact depresia.

  • O tulburare psihică poate fi considerată o boală care vă perturbă funcționarea mentală normală (la fel cum o tulburare fizică ar fi una care vă perturbă funcționarea fizică normală). Exemple de tulburări mentale sunt depresia, tulburările de anxietate și tulburarea de stres posttraumatic (PTSD).
  • O boală mintală ar fi considerată în mare măsură același lucru cu o boală care afectează mintea. Exemplele de boli mintale sunt aceleași ca mai sus, deși unii s-ar putea înclina să se gândească la schizofrenie sau tulburare bipolară – boli cu simptome mai evidente și care sunt considerate în mod tradițional ca fiind tratate mai întâi cu medicamente.
  • În schimb, o boală este în general considerată o problemă a funcționării organismului care produce simptome. Exemplele ar putea include boli de inimă, diabet și cancer. O boală sistemică este una care afectează întregul corp, nu doar un organ sau o parte.

Este ușor de înțeles cum, luând în considerare depresia o boală sistemică, precum hipertensiunea arterială sau diabetul, va necesita o schimbare masivă a perspectivelor tradiționale privind bolile mintale și tulburările mintale.

Cu toate acestea, faptul că acesta nu este modul tradițional de a gândi despre depresie nu înseamnă că nu poate fi exact. De-a lungul timpului, multe dintre percepțiile noastre despre lume se schimbă pe măsură ce câștigăm o apreciere pentru concepțiile noastre greșite din trecut. Acesta ar putea fi și cazul depresiei.

Tratarea depresiei ca o boală sistemică

Dacă depresia este considerată în contextul unei boli sistemice, ce înseamnă aceasta în termeni de tratament? Dincolo de legătura evidentă cu tratamentele farmacologice, cum ar fi medicamentele antidepresive , sugerează că schimbările care au impact asupra sistemelor organismului pot ajuta, de asemenea, la atenuarea depresiei. În timp ce tratamentele concentrate pe minte sunt importante, cele care vizează sistemele corpului pot fi, de asemenea, cheie.

De exemplu, abordările de tratament care abordează factori fizici, cum ar fi alimentația , somnul și exercițiile fizice , pot fi o completare utilă a tratamentelor medicale și psihoterapeutice.

Abordarea mai multor întregului corp poate fi o abordare eficientă în tratarea depresiei. În multe cazuri, combinarea psihoterapia, medicamentele și strategiile de autoîngrijire poate avea mai mult impact decât să te bazezi doar pe o singură abordare.

Fa față depresiei

Dacă trăiești cu depresie, este important să știi cum să-i faci față atât în ​​ceea ce privește mintea, cât și corpul. În timp ce terapia vorbirii, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală (CBT) vizează cauzele mentale ale depresiei, iar medicamentele pot viza dezechilibre chimice din organism, există și alte abordări pe care le puteți lua.

În general, promovarea sănătății corporale și celulare va fi benefică dacă aveți depresie. Câțiva pași pe care îi puteți lua pentru a face față includ:

  • Fă exerciții fizice regulate
  • Petrece timp în aer liber (în lumina soarelui)
  • Menținerea unui program regulat de somn
  • Mâncând o dietă sănătoasă
Când considerați depresia ca o boală a întregului corp, este logic să o abordați din mai multe unghiuri. Desigur, capacitatea ta de a face aceste schimbări va depinde de severitatea depresiei tale.
Majoritatea persoanelor cu depresie nu caută ajutor și nu îl primesc. Ei pot simți că depresia lor este un eșec moral din partea lor. În acest fel, referirea la depresie ca o boală sistemică poate ajuta la eliminarea unei anumite stigmate din această tulburare complexă.

Doar pentru că depresia poate fi tratată cu terapie psihologică nu înseamnă că ramificațiile fiziologice sunt mai puțin severe. Căutați ajutor pentru simptomele depresiei, la fel cum ați face orice altă boală. Cazurile severe de depresie, în special, sunt cel mai bine tratate de un profesionist în sănătate mintală, care poate concepe un plan care combină mai multe componente, cum ar fi medicamentele, terapia vorbită și schimbările stilului de viață.

Site-ul nostru folosește numai surse de incredere, inclusiv studii evaluate de experti in acest domeniu. Va indrumam sa cautati suport de la specialisti in cazul in care credeti ca aveti nevoie. Pentru a susține afirmatiile din articol mai jos aveti link-urile catre autorii de specialitate.

2 comentarii la „Este depresia o boală?

Lasă un răspuns