Efectele fizice ale depresiei

Efectele fizice ale depresiei
Spread the love

Efectele fizice ale depresiei

Efectele fizice ale depresiei,

Cele mai cunoscute simptome ale depresiei sunt emoționale, inclusiv tristețe, vinovăție, iritabilitate și sentimente de deznădejde. Alte simptome frecvente, cum ar fi problemele de concentrare sau concentrarea asupra sarcinilor, sunt, de asemenea, considerate ca fiind legate de starea sufletească. 

Deși depresia este o boală psihică, poate provoca și simptome fizice. Durerea, tulburările de stomac, oboseala și neliniștea sunt doar câteva efecte fizice potențiale ale depresiei.Oamenii pot avea aceste simptome fizice dintr-o varietate de motive, dar s-ar putea să nu realizeze că depresia poate fi printre cauzele potențiale. 

Anumite tratamente utilizate pentru depresie, cum ar fi medicamentele, pot avea, de asemenea, efecte secundare fizice, cum ar fi greață, modificări de greutate și disfuncție sexuală. Dacă aveți simptome fizice de depresie, medicul dumneavoastră și furnizorul de servicii de sănătate mintală vă pot ajuta să le înțelegeți și să le gestionați mai bine. 

Depresia boala sistematica https://antidepresie.ro/este-depresia-o-boala/

Durere si efecte fizice

Persoanele cu depresie pot avea dureri vagi și dureri care le afectează articulațiile, membrele sau spatele. Unele persoane au dureri „pe tot corpul” care pot fi cronice și debilitante.

O persoană cu durere cronică poate deveni cu siguranță deprimată, dar se poate, de asemenea, ca durerea fizică și emoțională să provină din aceeași cauză. Cercetătorii încă încearcă să înțeleagă modul în care durerea fizică și depresia sunt legate, precum și modul în care se pot influența reciproc.

O teorie este că ambele pot fi cauzate de o dereglare a neurotransmițătorilor, cum ar fi serotonina. Unii oameni cu depresie și durere se pot simți mai bine dacă iau un antidepresiv care influențează recaptarea serotoninei și norepinefrinei în creier.

O altă teorie este că persoanele cu depresie pot simți durerea diferit. Un studiu din 2015 privind procesarea durerii a constatat că persoanele diagnosticate cu depresie majoră aveau un prag de durere și o toleranță mai scăzute în comparație cu persoanele care nu erau depresive.

Un studiu din 2017 a constatat că una dintre cele mai comune forme de durere la adulți, durerea lombară, ar putea fi direct legată de depresie. Un studiu anterior a constatat că persoanele cu depresie au cu 60% mai multe șanse de a avea dureri de spate în comparație cu persoanele care suferă de depresie. nu deprimat.

Cercetătorii continuă să exploreze o legătură între depresie și durere, inclusiv teorii legate de inflamația cronică, care poate contribui și la alte simptome fizice ale depresiei.

Simptome gastrointestinale

Persoanele cu depresie pot avea probleme frecvente ale stomacului, cum ar fi greață, balonare, diaree sau constipație. Efectele fizice ale depresiei

O posibilă explicație pentru aceste simptome implică un neurotransmițător din creier și intestin numit serotonină. Substanța chimică a creierului este legată de depresie , deoarece se crede că ajută la reglarea stării de spirit, dar cercetătorii știu, de asemenea, că joacă, de asemenea, un rol în menținerea funcției digestive. 

Cea mai mare parte a serotoninei din organism este produsă și stocată în intestin.

Cercetătorii sunt foarte interesați de conexiunea „intestin-creier” , care speră că ar putea dezvălui modul în care sănătatea mintală și cea digestivă se influențează reciproc. Pe lângă serotonină, microbii găsiți în intestin sunt explorați ca potențiali contributori la orice, de la starea de spirit la imunitate. ambele au implicații pentru depresie.

Imunitate si efectele fizice

Efectele fizice ale depresiei

Stresul poate face ca sistemul imunitar al unei persoane să funcționeze mai puțin optim, ceea ce înseamnă că este mai probabil să se îmbolnăvească. Când cineva cu un sistem imunitar slăbit se îmbolnăvește, poate dura mai mult până se îmbunătățește.

Unele infecții, cum ar fi răceala obișnuită, nu sunt în general grave. Cu toate acestea, un sistem imunitar slab expune o persoană la riscul de a dezvolta complicații de la o infecție sau de a contracta o infecție care este mai greu de tratat.

Relația dintre funcția imunitară și depresie este încă în curs de cercetare. Unele studii au emis ipoteza că stresul cronic poate provoca un răspuns inflamator care poate schimba modul în care funcționează substanțele chimice care reglează starea de spirit din creier. 

Probleme de somn

Atunci când medicii și profesioniștii din domeniul sănătății mintale iau în considerare un diagnostic de depresie, tulburările de somn sunt printre simptomele „de bază” pe care le caută. 

Persoanele care sunt deprimate au adesea probleme cu somnul. Problemele pot varia de la a lupta pentru a adormi sau a rămâne în somn, a nu putea dormi odihnitor sau a dormi prea mult.

Relația dintre depresie și somn merge în ambele sensuri, deoarece problemele cu somnul din orice motiv (cum ar fi o afecțiune cum ar fi apneea în somn) crește riscul unei persoane de depresie.

Unele cercetări au sugerat că tulburările de ritm circadian (care pot întrerupe somnul ) pot contribui la depresie. Înțelegerea și chiar învățarea modului de a modifica ciclul somn-veghe este o cale pe care cercetătorii îl explorează în timp ce caută noi modalități de a trata depresia.

Oboseală

Efectele fizice ale depresiei

Oamenii care sunt depresivi simt adesea că, indiferent cât de mult ar dormi, nu se simt niciodată odihniți . Pot avea dificultăți să se ridice din pat dimineața sau să se lupte să desfășoare activități din viața de zi cu zi , cum ar fi baie sau treburile casnice. 

Deși a avea energie scăzută poate fi legată cu siguranță de un somn prost, cercetările au indicat că relația dintre depresie și oboseală este mai complexă.

Oboseala nu este doar unul dintre cele mai comune efecte fizice ale depresiei, dar tinde să fie unul dintre cele mai dificil de tratat. Un studiu din 2010 a constatat că, chiar și după începerea unui antidepresiv, oboseala a persistat la aproximativ 80% dintre persoanele cu depresie majoră.

Depresia și oboseala pot deveni parte dintr-un ciclu în care energia scăzută continuă și motivația scăzută agravează depresia. Prin urmare, abordarea adecvată a oboselii este o parte crucială a creării unui plan de tratament eficient pentru cineva diagnosticat cu depresie. 

Simptome psihomotorii

Termenul „psihomotorie” se referă la simptomele care fac o persoană să simtă că gândește și/sau se mișcă într-un ritm diferit decât de obicei.

De exemplu, unii oameni cu depresie își percep gândurile ca fiind lente și simt că mișcările lor par grele. Alții experimentează simptome la capătul opus al spectrului. Ei pot spune că „ nu pot sta nemișcați ” sau se simt agitați, neliniştiți și agitați. Din punct de vedere mental, ei pot experimenta gânduri anxioase sau chiar intruzive .

Într-o oarecare măsură, simptomele psihomotorii devin mai frecvente pe măsură ce cineva îmbătrânește. Cu toate acestea, în timp ce depresia la vârstnici este, de asemenea, frecventă, nu este o parte normală a îmbătrânirii. Din acest motiv, medicii și profesioniștii din domeniul sănătății mintale trebuie să ia în considerare și posibilitatea ca modificările psihomotorii să fie un semn de depresie și nu doar o parte a îmbătrânirii.

Tensiune arterială crescută

Persoanele care sunt deprimate pot fi stresate adesea sau pentru o perioadă lungă de timp. Deși nu este singura cauză, se știe că stresul cronic contribuie la creșterea tensiunii arteriale (hipertensiune arterială).

Stresul cronic, în special, a fost asociat cu creșterea tensiunii arteriale. La rândul său, hipertensiunea crește riscul unei persoane de a face boli cardiovasculare, care includ infarct miocardic și accident vascular cerebral. Pe baza numărului tot mai mare de dovezi care susțin această relație, mulți cercetători consideră depresia un factor de risc pentru bolile cardiovasculare.

Modificări ale apetitului și greutății

Depresia în sine poate face pe cineva să simtă că mănâncă mai mult sau mai puțin decât face de obicei. Persoanele care sunt deprimate pot spune că au slăbit fără să încerce sau s-au îngrășat fără a fi siguri de motiv. 

Un factor care poate contribui la creșterea în greutate este „mâncatul emoțional”, care se referă la o persoană care folosește alimente pentru a auto-medica sentimentele de depresie. Aceste comportamente pot duce la creșterea în greutate în timp. Dacă cineva este supraponderal sau obez, schimbările în imaginea de sine, problemele de sănătate asociate și stigmatizarea în greutate pot, de asemenea, să contribuie la (sau să agraveze) depresia.

Relația dintre greutate și depresie poate depinde de mai mult decât cântărește cineva. 

De exemplu, un studiu din 2019 a propus o legătură specifică între cantitățile mai mari de grăsime corporală și depresie (deoarece cercetătorii nu au găsit o legătură între depresie și masa corporală fără grăsimi ).

Depresia poate face, de asemenea, pe cineva să slăbească. Pierderea poftei de mâncare, energie scăzută și motivație care îngreunează pregătirea meselor, simptomele intestinale și alți factori pot cauza pierderea în greutate la cineva care este deprimat. Persoanele care au tulburări de alimentație , cum ar fi anorexia nervoasă, au adesea și depresie sau o altă boală mintală .

Pierderea în greutate în tulburările de alimentație poate fi extremă și poate provoca o serie de simptome fizice. Mai multe studii au sugerat că malnutriția din aportul alimentar inadecvat poate agrava depresia, deși sunt necesare cercetări suplimentare pentru a susține teoria.

Persoanele care nu mănâncă suficient din alte motive, cum ar fi cei care trăiesc în sărăcie, pacienții cu cancer și vârstnicii, sunt, de asemenea, expuși riscului de depresie legată de malnutriție. Modificările apetitului și pierderea sau creșterea în greutate însoțitoare pot fi, de asemenea, un efect secundar al medicamentelor antidepresive. 

Efecte secundare ale medicamentelor

Atât medicamentele eliberate pe bază de rețetă, cât și cele fără prescripție medicală (OTC) pot avea efecte secundare. Deși sunt de obicei ușoare și se îmbunătățesc pe măsură ce organismul se adaptează la medicament, altele pot fi severe și persistente. Medicamentele

 folosite pentru a trata depresia pot avea efecte secundare, dintre care multe sunt fizice.

Câteva exemple de efecte secundare comune ale antidepresivelor includ:

  • Modificări ale apetitului, creștere/scădere în greutate
  • Vedere încețoșată
  • Dificultate de concentrare sau concentrare
  • Ameţeală
  • Gură uscată
  • Oboseală
  • Insomnie
  • Greaţă
  • Disfuncție sexuală (probleme la menținerea erecției, durere în timpul actului sexual, incapacitatea de a ajunge la orgasm)

Dacă efectele secundare ale medicamentelor sunt prea greu de suportat, este mai puțin probabil ca o persoană să le continue. Pentru cineva care ia medicamente pentru a gestiona depresia, efectele secundare ale antidepresivelor pot fi o barieră în calea tratamentului.

Efectele secundare mentale și emoționale ale antidepresivelor pot fi grave și pot indica că un medicament nu este tratamentul potrivit pentru tine . Dacă aveți o agravare a sentimentelor de anxietate și depresie și/sau gânduri de sinucidere după ce ați început un antidepresiv, solicitați imediat asistență medicală.

Dacă aveți gânduri de sinucidere, contactați https://www.antisuicid.ro/ la 0800 801 200 (apelabil gratuit la nivel naţional din orice reţea) pentru sprijin și asistență de la un consilier instruit. Dacă dumneavoastră sau o persoană iubită vă aflați în pericol imediat, sunați la 112.prin email în formatul 24/7 la sos@antisuicid.ro!!
Când mergeți la medicul dumneavoastră cu o plângere fizică, este posibil ca inițial să nu vă întrebe despre simptomele emoționale. Cu toate acestea, ei nu vor putea diagnostica cu exactitate depresia fără ea.

Înainte de a începe să faceți față efectelor fizice ale depresiei, aveți nevoie de un diagnostic precis. Dacă aveți simptome de depresie, cum ar fi tristețe persistentă și dispoziție scăzută sau pierderea interesului pentru a face lucruri care vă plăceau înainte, asigurați-vă că menționați aceste sentimente medicului dumneavoastră . 1 

De asemenea, medicul dumneavoastră are nevoie de aceste informații pentru a-i ajuta să decidă asupra modului cel mai eficient de a trata depresia , așa că este important să-i anunțați despre simptomele emoționale, mentale și fizice pe care le aveți.  

Discuta cu medicul tau https://antidepresie.ro/cum-sa-i-spui-medicului-tau-ca-esti-deprimat/

Site-ul nostru folosește numai surse de incredere, inclusiv studii evaluate de experti in acest domeniu. Va indrumam sa cautati suport de la specialisti in cazul in care credeti ca aveti nevoie. Pentru a susține afirmatiile din articol mai jos aveti link-urile catre autorii de specialitate.

Efectele fizice ale depresiei

2 comentarii la „Efectele fizice ale depresiei

Lasă un răspuns

Derulează în sus