Depresie vs. tulburare bipolară
Depresie vs. tulburare bipolară
Care este diferența dintre depresie și tulburarea bipolară?
Depresia și tulburarea bipolară sunt două tulburări de dispoziție care au multe asemănări. Cu toate acestea, au diferențe cheie care sunt esențiale de înțeles de dragul unui tratament eficient.
Sănătatea mintală devine din ce în ce mai mult un subiect de masă , un progres incredibil care normalizează experiențele multora. Ca atare, nu este neobișnuit să auzi pe cineva spunând că se simte deprimat.
Cu toate acestea, depresia clinică, cunoscută și sub numele de tulburare depresivă majoră, nu înseamnă doar sentimentul de tristețe. Este un sentiment persistent de lipsă de speranță și gol, pierderea interesului pentru lucrurile care înainte te excitau și alte câteva simptome, inclusiv modificări ale somnului, apetitului și gândirii. Depresie
- Sentiment persistent de deznădejde și de gol
- Modificări ale apetitului, somnului, gândirii
- Oboseală semnificativă
Tulburare bipolara
- Marcat de episoade de manie sau hipomanie și depresie
- Poate cauza afectare sau poate necesita spitalizare
- Poate avea sentimente de energie extremă atunci când sunt maniacale
În mod similar, unii pot spune în mod lejer că sunt bipolari, deoarece simt o gamă largă de dispoziții. Dar tulburarea bipolară este marcată de episoade de manie sau hipomanie și depresie care vă afectează semnificativ viața.
Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre simptomele, cauzele și tratamentul acestor două tulburări.
Simptomele depresiei
Depresie vs. tulburare bipolară
Un diagnostic al unui episod depresiv major include prezentarea unora dintre următoarele simptome în cea mai mare parte a zilei și aproape în fiecare zi timp de cel puțin două săptămâni:1
- Dispoziție constantă tristă și fără speranță
- Te simți lipsit de valoare sau vinovat
- Pierderea interesului pentru activități care odată erau plăcute
- Oboseală semnificativă
- Se mișcă și/sau vorbește încet
- Probleme precum adormirea excesivă sau provocările de a adormi
- Scăderea capacității de a gândi sau de a se concentra
- Pierderea sau creșterea apetitului
- Modificări de greutate
- Ideea sinucigașă
- Dureri somatice care nu se explică prin alte afecțiuni fizice
Pentru a îndeplini criteriile de diagnostic pentru depresia majoră, va trebui să experimentați în mod constant unele dintre aceste simptome. Cu toate acestea, fiecare experimentează depresia în mod diferit. Unii pot prezenta toate aceste simptome, alții pot prezenta mai puține simptome. Este important să vedeți un profesionist autorizat în sănătate mintală pentru a evalua în mod corespunzător simptomele depresiei.
Simptomele tulburării bipolare
Tulburarea bipolară are trei variante diferite: bipolară I, bipolară II și ciclotimia . Tulburarea bipolară există pe un spectru.
Bipolarul I este definit de următoarele simptome:
- Perioade de manifestare a maniei de cel puțin o săptămână. Mania este marcată de sentimente de euforie, grandiozitate, iritabilitate și/sau energie extremă
- Tulburarea este suficientă pentru a provoca o afectare marcată sau pentru a necesita spitalizare
- Episoadele depresive apar, în general, pe parcursul bolii
Amintiți-vă, nu trebuie să experimentați toate aceste simptome pentru a experimenta I bipolar.
Bipolar II este definit de următoarele simptome:
- Hipomania, care constă în simptome de manie mai puțin pronunțate, timp de cel puțin 4 zile
- Episoade depresive intermitente care durează cel puțin două săptămâni și afectează grav funcționarea zilnică
Ciclotimia este definită de următoarele simptome:
- Experimentarea unor simptome hipomaniacale care nu constituie un episod hipomaniacal pe o perioadă de 2 ani
- Experimentarea unor simptome depresive care nu constituie un episod depresiv major pe o perioadă de 2 ani
Cauzele depresiei
Depresia are mulți factori diferiți care pot contribui la apariția ei. Acestea includ contribuții genetice, temperamentale, ale creierului, neurotransmițătorilor și mediului.
Cauzele tulburării bipolare
Cauza exactă a tulburării bipolare este încă necunoscută, cu toate acestea, există factori de risc despre care se știe că fac dezvoltarea tulburării bipolare mai probabilă.
Un factor de risc este ceva care crește probabilitatea de a dezvolta o afecțiune. În primul rând, se știe că tulburarea bipolară are o legătură genetică puternică, ceea ce înseamnă că dacă aveți un istoric de bipolar în familia dvs., aveți un risc mai mare de a dezvolta tulburarea.
Traumele din copilărie pot crește riscul de a dezvolta tulburare bipolară într-o oarecare măsură. Evenimentele stresante de viață, cum ar fi apariția unui copil sau pierderea unui părinte, pot declanșa un episod bipolar. În cele din urmă, tulburarea bipolară apare adesea împreună cu tulburările legate de consumul de substanțe.
Cum să primiți un diagnostic corect
Depresie vs. tulburare bipolară
Nu există teste medicale specifice care să stabilească dacă aveți tulburare depresivă sau bipolară majoră. Testele de laborator sunt uneori ordonate pentru a exclude potențialele contribuții medicale la simptomele dumneavoastră. Diagnosticul se face clinic, ceea ce înseamnă că profesioniștii în sănătate mintală vă vor evalua simptomele actuale și istoricul psihiatric pentru a pune diagnosticul.
Din acest motiv, poate fi util să lucrezi cu un psihiatru, psihoterapeut și medic generalist. Acest lucru poate crește șansele de a obține un diagnostic precis și de a vă simți ușurat mai devreme.
Găsește alinare
Poate fi important să lucrați cu o echipă de profesioniști, inclusiv un psihiatru, psihoterapeut și medic generalist.
Deși acest nivel de îngrijire nu este întotdeauna accesibil tuturor, este util să aveți o echipă de furnizori care să poată colabora la aspectele tratamentului dumneavoastră.
Tratarea depresiei majore
Depresie vs. tulburare bipolară
Depresia este de obicei tratată cu psihoterapie și medicamente antidepresive. Cu toate acestea, 20% până la 30% dintre indivizi suferă de depresie rezistentă la tratament.
În cazul depresiei rezistente la tratament, pot fi sugerate intervenții neuro-terapeutice precum ketamina, stimularea magnetică transcraniană (TMS) sau terapia electroconvulsivă (ECT).
Mai mult info https://antidepresie.ro/ce-este-durerea-complicata/
Tratarea tulburării bipolare
Este incredibil de important ca tulburarea bipolară să fie diagnosticată corect și să nu fie diagnosticată greșit pentru depresia unipolară. Acest lucru se datorează faptului că antidepresivele pot declanșa un episod maniacal.
Similar cu depresia, tulburarea bipolară este de obicei tratată cu psihoterapie și medicamente psihiatrice, în acest caz adesea o combinație de stabilizare a dispoziției și medicamente antipsihotice mai noi. Dezvoltarea rutinelor sănătoase, cum ar fi exercițiile fizice și igiena adecvată a somnului, poate oferi, de asemenea, beneficii.
Indiferent dacă te confrunți cu depresie sau schimbări de dispoziție bipolare, merită îngrijire. Luați în considerare căutarea unui profesionist în sănătate mintală. Datorită terapiei online , resursele de sănătate mintală nu au fost niciodată mai accesibile.
Site-ul nostru folosește numai surse de incredere, inclusiv studii evaluate de experti in acest domeniu. Va indrumam sa cautati suport de la specialisti in cazul in care credeti ca aveti nevoie. Pentru a susține afirmatiile din articol mai jos aveti link-urile catre autorii de specialitate.