Depresie și alcool
Depresie și alcool,
Dacă te lupți cu depresia, alcoolul nu te va face să te simți mai bine. Poate suprima temporar sentimentele de izolare, anxietate sau tristețe, dar asta nu va dura. Și mai mult ca sigur, depresia ta se va agrava.
Legătura dintre alcool și depresie și cele două afecțiuni se pot alimenta reciproc. În multe cazuri, tratarea alcoolismului va ameliora depresia. Cu toate acestea, atenuarea depresiei nu rezolvă tulburarea consumului de alcool.
În unele cazuri, este posibil să primiți un diagnostic dublu de tulburare depresivă majoră (MDD) și tulburare de consum de alcool . Această tulburare concomitentă nu este neobișnuită, dar poate fi dificil de tratat. Acest articol subliniază legătura dintre alcool și depresie, modul în care cele două tulburări se aliniază, identifică opțiunile de tratament și modalitățile de a face față.
Efectele consumului de alcool
Alcoolul poate produce sentimente de euforie și entuziasm, făcându-te să te simți instantaneu mai fericit și mai încrezător, dar acele sentimente sunt trecătoare. Alcoolul este un deprimant. La fel ca barbituricele (sedative), alcoolul este un medicament care afectează sistemul nervos central (SNC) și funcționalitatea creierului. Cu toate acestea, mulți americani beau alcool, chiar dacă sunt depresivi.
„În societatea noastră, alcoolul este ușor disponibil și acceptabil din punct de vedere social”, explică Jill Bolte Taylor , dr., autorul cărții Whole Brain Living . „Depresia și abuzul de alcool sunt adesea legate, deoarece luăm un deprimant pentru a contracara o depresie chimică care nu face decât să o înrăutățească.”
Cu cât bei mai mult alcool, cu atât simptomele sunt mai severe. În funcție de nivelul de intoxicație, este posibil să aveți o inhibiție scăzută, pierderea judecății, confuzie și schimbări de dispoziție, printre altele.
Alcoolul este frecvent folosit pentru a amorți emoțiile incomode și poate deveni un tipar obișnuit care perturbă echilibrul natural al neurotransmițătorilor din creier
Indiferent de băutura pe care o alegeți, alcoolul poate fi abuzat cu ușurință și este adesea, mai ales atunci când este folosit pentru a se automedica. A-ți turna un pahar de vin sau a sparge o bere la sfârșitul unei zile lungi poate ameliora temporar sentimentele de depresie, deoarece alcoolul acționează ca un sedativ, dar va exaspera acele sentimente și, de fapt, le va intensifica.
Consumul de alcool persistent și excesiv poate crește riscul de a dezvolta o tulburare depresivă majoră . De asemenea, poate agrega simptomele depresiei preexistente și vă poate pune în pericol sănătatea și sănătatea mintală.
Persoanele diagnosticate cu depresie clinică ar trebui să fie extrem de precaute atunci când vine vorba de utilizarea unor substanțe precum alcoolul. Potrivit dr. Kennedy, pentru cei care iau antidepresive, combinarea acestora cu alcool poate reduce eficacitatea acestora.
Factorii care contribuie
Apariția concomitentă a unei tulburări depresive majore și a unei tulburări de consum de alcool este surprinzător de comună. Cu toate acestea, există anumiți factori care vă pot expune la un risc mai mare de a experimenta aceste tulburări comorbide . Acești factori includ:
- Genetică, inclusiv antecedente familiale de depresie sau abuz de substanțe
- Istoric de traumă sau abuz, sau PTSD, care poate rezulta din abuz asupra copiilor, agresiune sexuală, luptă etc.
- Condiții de bază de sănătate mintală
- Factori de mediu, inclusiv expunerea la violență, traumă, agresiune, abuz etc.
Dacă credeți că sunteți susceptibil de a experimenta dependență de alcool sau depresie, vă recomandăm să discutați cu un profesionist în domeniul sănătății mintale, cum ar fi un asistent social, un consilier sau un terapeut, despre aceste preocupări și despre cum să preveniți sau să faceți față mai bine acestor tulburări.
Tulburarea consumului de alcool și depresia
Multe studii au descoperit că dependența de alcool este strâns legată de depresie. Când vine vorba de diagnosticarea unei tulburări legate de consumul de alcool și a unei tulburări depresive majore, este important să le abordați simultan, deoarece vă pot afecta în mod semnificativ recuperarea.
Cunoașteți cele două tulburări și cum se corelează.
Tulburarea consumului de alcool (AUD)
Alcoolul poate fi un drog acceptabil din punct de vedere social, dar este totuși un drog. Abuzul și dependența de alcool sunt ambele considerate o tulburare de consum de alcool, studiile constatând că dependența de alcool este mai strâns legată de persistența tulburărilor depresive.
Conform Manualului de Diagnostic și Statistic al Tulburărilor Mintale (DSM-5) al Asociației Americane de Psihiatrie , acestea sunt câteva semne și simptome care ar putea dezvălui o tulburare de consum de alcool:
- Consumul de alcool interferează cu acasă, școală sau serviciu.
- Ai încetat să te implici în activități care sunt importante pentru tine.
- Te-ai trezit în situații periculoase în timp ce bei, cum ar fi conducerea, înotul sau sexul neprotejat în timp ce erai sub influență.
- Ai băut pentru a experimenta un anumit efect.
- Ați avut simptome de sevraj de la alcool, cum ar fi greață, transpirație, inimă accelerată sau probleme cu somnul.
- Ați încercat să reduceți, dar nu puteți.
- Ai băut mai mult sau mai mult decât ai vrut de mai multe ori.
- Ai continuat să bei deși te-ai simțit deprimat, anxios sau slăbit.
- Ți-ai dorit atât de mult să bei, încât nu te-ai putut gândi la nimic altceva.
Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au descoperit că 9 din 10 adulți care consumă în mod excesiv nu au o tulburare severă de consum de alcool, dar asta nu înseamnă că alcoolul nu este o problemă pentru ei. Consumul de alcool pentru a face față depresiei, indiferent dacă aveți o tulburare de consum de alcool, este îngrijorător.
Tulburările legate de consumul de alcool pot fi ușoare, moderate sau severe, în funcție de combinația de simptome pe care o întâmpinați, dar problemele legate de consumul de alcool pot exista indiferent de diagnosticul clinic.
Indiferent dacă vă confruntați cu depresie sau nu, este important să vă evaluați obiceiurile de a bea și să luați în considerare de ce bei, când bei și cum te simți când bei.
Tulburare depresivă majoră (TDM)
Depresia este o tulburare comună și gravă a dispoziției, care vă poate afecta gândurile, sentimentele și comportamentele. Numai în Statele Unite, se estimează că 17,3 milioane de adulți au avut cel puțin un episod depresiv major.
Unele semne și simptome comune ale depresiei, conform Manualului DSM-5 , includ:
- Te simți trist, gol sau fără speranță
- Pierderea interesului pentru activitățile de care ți-au plăcut cândva
- Întâmpinați o schimbare semnificativă a greutății sau scăderea apetitului
- Întâmpinați probleme cu somnul, oboseală sau dormi prea mult
- Experimentarea gândurilor de moarte sau de sinucidere
- Având dificultăți de concentrare
Tulburarea depresivă majoră implică simptome persistente și prelungite, dar depresia, în general, ia multe forme diferite. Simptomele depresive pot rezulta din factori de stres în viață, afecțiuni de sănătate mintală, afecțiuni medicale și alți factori.
Depresia poate fi cauzată direct de alcool și în cazul unei tulburări induse de substanțe.
Deși depresia este experimentată de mulți, poate rămâne adesea nediagnosticată și netratată. Nu trebuie să te lupți singur cu depresia și te bazezi pe alcool pentru a te face să te simți mai bine nu va provoca decât dureri suplimentare. Luați legătura cu un profesionist în domeniul sănătății mintale pentru a vorbi despre tratament și strategii pentru a face față depresiei.
Alte conexiuni
Unii experți sugerează, de asemenea, că atât depresia, cât și tulburările legate de consumul de alcool au în comun o patofiziologie subiacentă, deoarece ambele sunt afecțiuni neuroinflamatorii. 6 Din cauza acestei conexiuni comune, tratamentul pentru ambii ar trebui să includă o dietă menită să îmbunătățească funcția intestinală și să reducă încărcătura de endotoxine care contribuie la neuroinflamație. Urmând o dietă mediteraneană bogată în omega-3, de exemplu, ar putea fi o recomandare.
Opțiuni de tratament
Este foarte important să se abordeze atât abuzul de alcool, cât și depresia simultan atunci când se analizează opțiunile de tratament, deoarece aceste afecțiuni sunt strâns legate și se pot exacerba reciproc, explică dr. Kennedy.
„Celulele sunt ființe vii și dacă vrei să rezolvi problema depresiei la nivelul celulelor, ele nu pot fi îmbătate”, spune dr. Taylor. „Alcoolul ne face să ne simțim beți și confuzi, deoarece alcoolul face celulele beate și nefuncționale.”
„Opțiunile de tratament pot varia de la consultarea unui terapeut individual sau psihiatru o dată pe săptămână într-un cadru ambulatoriu până la participarea unui grup intensiv de pacienți ambulatoriu de trei ori pe săptămână sau tratament rezidențial, în care o persoană rămâne într-un cadru de tratament, primește terapie intensivă și este fizic. separat de alcool pentru a se recupera”, spune dr. Kennedy.
Un diagnostic dublu poate fi complicat de tratat, indiferent de circumstanțe. Cele mai comune opțiuni de tratament sunt incluse mai jos, dar să știți că recuperarea necesită un plan de tratament personalizat care se potrivește cel mai bine nevoilor dumneavoastră de sănătate mintală.
Terapie
„Intervențiile terapeutice concepute pentru a aborda ambele probleme includ adesea un accent pe abordarea durerii sau a traumei emoționale, precum și pe dezvoltarea și practicarea unor comportamente sănătoase de coping”, spune dr. Kennedy.
Tratamentul depinde de individ, dar există multe intervenții terapeutice diferite care sunt utilizate pentru a aborda atât tulburarea de consum de alcool, cât și tulburarea depresivă majoră. Printre acestea, Dr. Kennedy recomandă:
- Terapia specifică traumei
- Terapie dialectică comportamentală (DBT)
- Terapie individuală
- Terapie de grup
- Terapie de familie
Terapia cognitiv-comportamentală poate fi folosită și pentru a trata AUD și MDD care apar concomitent, prin îmbunătățirea reglării emoționale, schimbarea comportamentelor cognitive și ajutându-vă să dezvoltați strategii personale de coping.
În funcție de severitatea tulburărilor, este posibil să aveți nevoie de un tratament mai intens, cum ar fi îngrijire în ambulatoriu, tratament în comunitate asertivă integrată (ACT) sau o ședere rezidențială, care poate fi necesară pentru a începe sau a continua călătoria de recuperare.
Medicament
Utilizarea medicamentelor pentru tratarea unei tulburări legate de consumul de alcool și a unei tulburări depresive majore depinde în întregime de individ și de circumstanțele acestuia.
Potrivit Dr. Kennedy, posibilele medicamente includ:
- Inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS)
- Inhibitori ai recaptării serotoninei și norepinefrinei (IRSN)
- Inhibitori de monoaminooxidază (IMAO)
- Antidepresive triciclice
- Stabilizatori de dispoziție
Este important de menționat că medicamentele pentru tulburarea consumului de alcool sunt un tratament de primă linie. Ele pot fi de ajutor pentru mulți, așa că discutați cu medicul dumneavoastră despre această opțiune. Dacă aveți de-a face cu simptome severe de sevraj de alcool, cum ar fi anxietatea, insomnia, greața și halucinațiile, printre altele, atunci medicul dumneavoastră vă poate sugera medicamente precum clordiazepoxidul sau alte benzodiazepine. 8Naltrexona, acamprosatul și disulfiramul sunt, de asemenea, medicamente aprobate de FDA care pot ajuta la reducerea poftei de alcool.
Poate fi tentant să bei dacă te simți nefericit, dar există o soluție mai bună. Când tratați depresia și abuzul de substanțe, consultați un profesionist în sănătate mintală și/sau un specialist în dependență care poate oferi resurse și recomandări pentru posibilele opțiuni de tratament.
Site-ul nostru folosește numai surse de incredere, inclusiv studii evaluate de experti in acest domeniu. Va indrumam sa cautati suport de la specialisti in cazul in care credeti ca aveti nevoie. Pentru a susține afirmatiile din articol mai jos aveti link-urile catre autorii de specialitate.
Un comentariu la „Depresie și alcool”