Depresia psihotică

Depresia psihotică
Spread the love

Depresia psihotică

Depresia psihotică

Unii oameni cu depresie severă suferă , de  asemenea, de psihoză, pe lângă simptomele obișnuite ale depresiei , cum ar fi starea de spirit depresivă, modificările apetitului și pierderea interesului pentru activitățile pe care le-ai bucurat anterior. Psihoza este o afecțiune în care o persoană începe să vadă și/sau să audă lucruri care nu există cu adevărat (halucinații) sau să experimenteze idei false despre realitate (deliruri). Poate exista și gândire dezorganizată sau dezordonată. Când psihoza apare alături de depresie, se numește depresie psihotică.

Prevalență și factori de risc

Se estimează că aproximativ 3% până la 11% dintre toți oamenii vor experimenta depresie severă în timpul vieții. Dintre cei care suferă de depresie clinică severă, aproximativ 14,7% până la 18,5% vor dezvolta depresie cu caracteristici psihotice. Acest tip de depresie pare să devină mai frecventă pe măsură ce oamenii îmbătrânesc.

Cu toate acestea, este imposibil de prezis cine anume ar putea fi predispus la depresie psihotică, deoarece nu se știe suficient despre cauzele afecțiunii.

Definițiile și instrumentele de măsurare pentru depresie evoluează și se schimbă, ceea ce înseamnă că aceste statistici sunt mereu în schimbare. Din câte știm acum, unii dintre factorii care vă pot face mai predispus la depresie, în general, includ:

  • A fi femeie : Femeile au de două ori mai multe șanse decât bărbații să dezvolte depresie; aproximativ două treimi dintre cei care dezvoltă depresie severă sunt femei.
  • A avea o copilărie dificilă : Persoanele care au experimentat adversitatea în copilărie sunt mai predispuse la depresie.
  • A avea un părinte sau un frate cu depresie : O tendință spre depresie, în special spre depresia severă, tinde să apară în familii . Dacă aveți un părinte sau un frate care a avut depresie, este mai probabil să o dezvoltați singur.

Simptome

O persoană cu depresie psihotică va experimenta o combinație de simptome de depresie, care pot include:

În plus față de simptomele de mai sus, persoanele cu depresie psihotică vor experimenta și iluzii și/sau halucinații .

Persoanele cu alte boli mintale, cum ar fi schizofrenia , pot experimenta și psihoză. În cazurile de depresie psihotică, halucinațiile și iluziile pe care oamenii le experimentează sunt depresive și tind să se concentreze pe teme de lipsă de speranță și eșec.

Psihoza asociată cu schizofrenia prezintă teme imposibile sau bizare care sunt disjunse și nu sunt legate de starea de spirit sau de stările afective. 

Cauze

O teorie este că o anumită combinație de gene trebuie moștenită pentru ca o persoană să dezvolte depresie psihotică. Anumite gene ar putea fi responsabile pentru simptomele depresiei, în timp ce altele ar putea fi responsabile pentru simptomele psihotice, făcând posibil ca un individ să moștenească o vulnerabilitate genetică la depresie, psihoză sau ambele.

Teoria conform căreia o combinație de gene influențează depresia și simptomele acesteia ar explica de ce nu toți oamenii cu depresie dezvoltă psihoză.

O altă teorie este că ar putea fi implicate niveluri ridicate de cortizol , hormonul stresului . Niveluri ridicate de cortizol sunt adesea găsite la persoanele cu depresie.

Diagnostic

În prezent, depresia psihotică nu este considerată o boală separată de depresie. În schimb, este considerat a fi un subtip de tulburare depresivă majoră

Diagnosticul depresiei psihotice implică de obicei un istoric medical. Medicul dumneavoastră vă va pune întrebări despre simptomele dumneavoastră și istoricul familial. O evaluare de către un medic poate include și testarea pentru a exclude alte cauze potențiale ale simptomelor psihotice ale pacientului, cum ar fi medicamentele, o altă afecțiune, schizofrenia sau tulburarea bipolară.

Tratament

În prezent, nu există un tratament aprobat de federal pentru depresia psihotică. Cu toate acestea, Asociația Americană de Psihiatrie (APA) recomandă fie combinația dintre un antidepresiv și terapie antipsihotică sau electroconvulsivă (ECT) ca tratament de primă linie pentru depresia psihotică.

Medicament

Opțiunile obișnuite de medicamente antidepresive includ inhibitorii recaptării serotoninei (ISRS) sau inhibitorii recaptării serotoninei-norepinefrinei (IRSN). Dovezile sugerează că terapia combinată cu un antidepresiv precum ISRS sau SNRI plus un antipsihotic este mai eficientă decât oricare dintre cele două medicamente în monoterapie.

Cu toate acestea, există riscuri potențiale asociate cu utilizarea ambelor medicamente împreună. Un studiu din 2020 publicat în jurnalul PLOS ONE a constatat că adăugarea unui antipsihotic atipic (în special quetiapină, risperidonă, aripiprazol sau olanzapină) la un antidepresiv este asociată cu un risc crescut de deces.

Acestea fiind spuse, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine acest risc potențial. În plus, fiecare situație este diferită. Pentru unii, beneficiul creșterii cu un antipsihotic poate merita riscul potențial. Cel mai bun lucru de făcut este să vă consultați cu medicul dumneavoastră și să încercați să epuizați alte opțiuni mai puțin riscante.

Terapie electroconvulsiva

Terapia electroconvulsivă (ECT) este un tratament sigur și extrem de eficient pentru persoanele cu depresie psihotică care nu răspund la medicamentele tradiționale. Deoarece ECT oferă o ușurare atât de rapidă, este recomandată și celor care se luptă cu gânduri de sinucidere.

ECT poate fi cel mai rapid tratament, dar tratamentul continuu, care include adesea antidepresive, este necesar pentru a preveni reapariția simptomelor.

Lupta

Psihoza poate face funcționarea dificilă, deoarece oamenii experimentează distorsiuni în realitate. Deoarece simptomele psihotice pot crește riscul de autovătămare accidentală sau intenționată , este important să primiți un tratament adecvat de la un profesionist din domeniul sănătății calificat.

Prognosticul poate depinde de cât de curând cineva primește tratament pentru depresia psihotică. Cu cât este nevoie de mai mult timp pentru tratament, cu atât este mai probabil ca o persoană să aibă nevoie de servicii medicale de urgență. 

Cercetare

Un studiu a constatat că 86% dintre persoanele cu primul episod de depresie psihotică obțin recuperare sindromală, dar doar 35% s-au recuperat funcțional. Un număr mare de indivizi (41%) au avut diagnosticul schimbat la tulburare bipolară sau tulburare schizoafectivă.

Cel mai bun mod de a face față este să discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți simptome de depresie sau bănuiți că ați putea experimenta simptome de psihoză. Odată ce ați fost tratat și starea dumneavoastră s-a stabilizat, asigurați-vă că respectați sfatul medicului dumneavoastră și continuați să luați medicamentele pentru a preveni recăderile viitoare.

Depresia psihotică poate fi înspăimântătoare, dar sunt disponibile tratamente eficiente. Din fericire, prognosticul de recuperare este bun cu un tratament adecvat. Cu tratament, puteți găsi ameliorarea simptomelor de depresie și psihoză și vă puteți simți mai mult ca sinele dumneavoastră obișnuit.
Dacă aveți gânduri de sinucidere, contactați https://www.antisuicid.ro/ la 0800 801 200 (apelabil gratuit la nivel naţional din orice reţea) pentru sprijin și asistență de la un consilier instruit. Dacă dumneavoastră sau o persoană iubită vă aflați în pericol imediat, sunați la 112.prin email în formatul 24/7 la sos@antisuicid.ro!!
Site-ul nostru folosește numai surse de incredere, inclusiv studii evaluate de experti in acest domeniu. Va indrumam sa cautati suport de la specialisti in cazul in care credeti ca aveti nevoie. Pentru a susține afirmatiile din articol mai jos aveti link-urile catre autorii de specialitate.

Depresia psihotică

2 comentarii la „Depresia psihotică

Lasă un răspuns

Derulează în sus