Unii sunt mai predispuși la depresie decât alții

Unii sunt mai predispuși la depresie decât alții
Spread the love
Unii sunt mai predispuși la depresie decât alții

De ce unii oameni suferă de depresie, în timp ce alții nu, chiar și atunci când se află în aceleași circumstanțe? A afla ce anume face pe cineva mai predispus la depresie clinică continuă să fie una dintre cele mai presante întrebări pentru cercetători și profesioniștii din domeniul sănătății mintale.Unii sunt mai predispuși la depresie decât alții.

Deși cercetătorii nu au un răspuns exact cu privire la motivul pentru care unii oameni sunt mai predispuși la depresie decât alții, probabil că există mai mult de un factor cauzal. Cercetările au implicat totul, de la diferențele fizice și chimice ale creierului până la factorii de risc sociali și de mediu.

Complexitatea depresiei este ceea ce o face o afecțiune dificilă de diagnosticat și tratat. Înțelegerea a ceea ce ar putea face ca o persoană să sufere de depresie este primul pas în dezvoltarea strategiilor de prevenire și tratament adaptate pentru a reduce vulnerabilitatea individuală la această afecțiune.

Dezvoltarea unei înțelegeri mai complete a diferitelor mecanisme care provoacă depresia ar putea ajuta, de asemenea, cercetătorii să prezică mai bine cine va deveni deprimat, precum și cum se va prezenta afecțiunea în timp.

Cu aceste informații, profesioniștii din domeniul sănătății mintale ar fi mai bine pregătiți să prezică modul în care o persoană ar putea răspunde la antidepresive sau la alte forme de tratament terapeutic. 

Care este cauza depresiei?

Unii sunt mai predispuși la depresie decât alții?

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății , peste 300 de milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu depresie. În timp ce experiența depresiei este împărtășită de mulți, factorii care contribuie vor fi diferiți pentru fiecare persoană cu afecțiune. 

Există unii factori, cum ar fi genetica, asupra cărora nu ai control. Cu toate acestea, există și altele, cum ar fi dieta dvs., care pot fi modificate. Deși efectuarea unei schimbări nu va preveni neapărat depresia, aceasta poate ajuta la reducerea riscului. 

Indiferent dacă le poți schimba sau nu, este util să fii conștient de factorii care te-ar putea face mai probabil să ai depresie în timpul vieții. Nu uitați că cercetătorii încă își dau seama ce rol îl joacă fiecare factor. A avea unul – sau chiar mai mulți – dintre factorii despre care se crede că contribuie la depresie nu înseamnă că veți deveni cu siguranță depresiv.

Depresia este comună la oameni de toate vârstele, rasele, identitățile de gen și statutul socioeconomic. Potrivit raportului din 2017 al Institutului Național de Sănătate Mintală, depresia afectează aproximativ 17,3 milioane de oameni din Statele Unite. Și în 2018, CDC a raportat că aproximativ 1,9 milioane de copii (cu vârste între 3 și 17 ani) din SUA au fost diagnosticați cu depresie. 

Factori biologici

Unii factori de risc pentru depresie sunt înrădăcinați în biologie.

Chimia creierului 

Cercetătorii nu sunt de acord cu privire la modul exact în care substanțele chimice ale creierului se leagă de depresie, dar legătura a fost discutată de multe decenii. Unele teorii consacrate sugerează că anumite niveluri scăzute de neurotransmițători (pe care celulele creierului le folosesc pentru a trimite semnale unele către altele) ar putea provoca depresie.

Alți cercetători au propus că depresia cauzează niveluri scăzute, mai degrabă decât invers. Relația poate merge chiar în ambele sensuri.

Ceea ce se știe este că unii oameni cu depresie se simt mai bine atunci când iau medicamente care acționează asupra acestor neurotransmițători. Cu toate acestea, cercetătorii nu sunt convinși că acest lucru este suficient pentru a demonstra relațiile specifice dintre chimia creierului și depresie, în mare parte pentru că unii oameni cu depresie nu se simt mai bine atunci când iau antidepresive. 

Genetica

Cercetătorii știu că persoanele care au membri ai familiei care sunt deprimați au mai multe șanse să devină depresive. Dar a avea un istoric familial de depresie nu înseamnă că veți experimenta depresie de-a lungul vieții.

Există încă alți factori care trebuie să se alinieze pentru ca o predispoziție genetică să ducă la depresie.

Acestea fiind spuse, un studiu amplu la nivelul genomului publicat în The American Journal of Psychiatry în 2019 a constatat că persoanele cu predispoziție genetică pentru depresie majoră au un risc crescut de tentative de sinucidere în cadrul tulburărilor psihice.

Dureri și boli cronice

Depresia este frecventă la persoanele care trăiesc cu boli cronice, cum ar fi scleroza multiplă, diabetul de tip 2 și migrenele. Cercetările au arătat că durerea cronică poate provoca modificări biochimice care duc la simptome de depresie.

O persoană cu durere și boală cronică poate deveni deprimată din cauza situației în care se află, mai ales atunci când se confruntă cu o pierdere a calității vieții, un nivel redus de funcționare de zi cu zi, durere prelungită și/sau moarte.

De asemenea, s-a demonstrat că persoanele care sunt diagnosticate cu o boală mintală au mai multe șanse să dezvolte alta. Condiții precum anxietatea și depresia apar în mod obișnuit. În timp ce diferite afecțiuni de sănătate mintală pot fi diagnosticate în același timp și se pot influența una pe cealaltă, ele ar putea trebui tratate în moduri diferite. 

Hormonii

Anumite schimbări hormonale vă pot crește și riscul de depresie. De exemplu, modificările hormonale asociate cu ciclul menstrual , sarcina, nașterea și menopauza pot contribui toate la depresie. 

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) estimează că aproximativ 1 din 9 femei din SUA raportează că se confruntă cu depresie postpartum. Și conform unui studiu din 2010 , aproximativ 4% dintre tați raportează depresie în primul an după nașterea unui copil. 

De asemenea, nu este neobișnuit ca persoanele cu afecțiuni tiroidiene să experimenteze depresie. 8 În timp ce simptomele tind să fie mai frecvente la persoanele cu o tiroida slab funcțională (hipotiroidism), persoanele cu o tiroidă hiperactivă (hipertiroidism) pot experimenta, de asemenea, anxietate și depresie.

Factori de mediu

Factorii de mediu par să joace, de asemenea, un rol în dezvoltarea depresiei la unii oameni.

Traumă precoce și abuz

Unul dintre cei mai bine studiați factori de risc de depresie este trauma în copilăria timpurie. Experiențele adverse ale copilăriei (ACE)https://en.wikipedia.org/wiki/Adverse_childhood_experiences sunt cunoscute că cresc riscul unei persoane de a dezvolta atât boli mentale, cât și boli fizice cronice, inclusiv depresie. Cercetările asupra ACE sunt în curs de desfășurare, dar studiile anterioare au confirmat o legătură puternică între experiențele specifice din copilărie și depresie mai târziu în viață.

CDC grupează ACE-urile în trei tipuri:

  • Abuz : fizic, emoțional, sexual
  • Disfuncții în gospodărie : violență în familie, divorț, consum de substanțe, un părinte care este bolnav mintal, un părinte care este încarcerat
  • Neglijarea : fizică, emoțională

Scorul ACE al unui individ este strâns legat de riscul de boală mentală și fizică, sărăcie și chiar deces prematur. Riscul crește pe măsură ce numărul de ACE crește, iar o persoană cu patru sau mai multe ACE prezintă cel mai mare risc.

Cercetătorii cred că abuzul asupra copiilor poate schimba creierul din punct de vedere fizic, precum și poate modifica structura de conectivitate a acestuia. Studiile au arătat, de asemenea, că funcția neuroendocrină poate fi alterată la persoanele care au experimentat un nivel ridicat de stres în copilărie.

Un studiu din 2019 de la Spitalul General din Massachusetts a propus chiar că experiențele traumatice din primii trei ani de viață pot chiar schimba ADN-ul unui copil.

Sărăcie

Potrivit unui sondaj din 2015 al Asociației Americane de Psihologie, 64% dintre adulții americani au spus că banii sunt o sursă semnificativă de stres în viața lor. Oamenii care trăiesc în sărăcie au avut de două ori mai multe șanse de a avea depresie în comparație cu cei care trăiesc la sau peste nivelul sărăciei.

Nu numai că trăirea în sărăcie expune o persoană la un risc mai mare de depresie, dar dacă nu poate munci sau nu are acces la sprijin și servicii sociale, bolile mintale pot face ca cineva să iasă mai greu dintr-un ciclu de dezavantaj socioeconomic.

Mai multe studii și programe pilot au arătat că atunci când persoanelor cu boli mintale li s-a oferit asistență financiară, simptomele de depresie și anxietate s-au îmbunătățit.

Expunerile la mediu

Unde locuiește o persoană poate avea, de asemenea, un impact asupra sănătății mintale în mai multe moduri. De exemplu, unele persoane raportează că devin depresive în anumite luni ale anului, uneori numită tulburare afectivă sezonieră(https://ro.frwiki.wiki/wiki/D%C3%A9pression_saisonni%C3%A8re)

Există, de asemenea, studii care citează poluarea și alte expuneri ale mediului ca potențiali factori care contribuie la depresie. De exemplu, unele cercetări au legat expunerea la plumb în copilărie cu sănătatea mintală precară mai târziu în viață.

Într-un alt studiu, copiii care au crescut în zone cu o calitate proastă a aerului păreau să aibă mai multe șanse să fie deprimați sau să fie diagnosticați cu tulburare de conduită până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Mediul tău poate fi, de asemenea, un atu pentru sănătatea ta mintală. Cercetările au arătat că petrecerea timpului în natură poate ajuta oamenii să facă față depresiei, iar un studiu din 2019 a descoperit că copiii care au petrecut timp în natură au o sănătate mintală mai bună ca adulți.

Factori sociali

Pe lângă factorii biologici și de mediu, factorii sociali, cum ar fi personalitatea unei persoane, experiențele de stres și conflicte și chiar și rețelele sociale pot influența, de asemenea, riscul de depresie.

Personalitate

Anumite trăsături de personalitate, inclusiv stima de sine scăzută(https://ro.frwiki.wiki/wiki/Estime_de_soi) , pesimismul, nevroticismul și autocriticul sau „perfecționist” au fost asociate cu o tendință mai mare spre depresie și alte afecțiuni de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea și tulburările de alimentație .

Cercetătorii sunt interesați în special să afle mai multe despre o trăsătură de personalitate care poate face pe cineva mai puțin probabil să sufere de depresie. Reziliența, sau calitățile sau trăsăturile care îi fac pe unii oameni mai susceptibili de a „reduce” din experiențele adverse, pot fi, de asemenea, cheie pentru prevenirea și tratarea depresiei.

Stres și conflict

Evenimentele majore de viață, inclusiv evenimentele tradiționale pozitive, cum ar fi căsătoria sau evenimentele negative, cum ar fi pierderea unui loc de muncă, pot crea stres . Când suntem stresați, nivelul nostru de cortizol crește. O teorie este că nivelurile ridicate de cortizol (mai ales atunci când sunt crescute cronic) ar putea afecta nivelul serotoninei.(https://ro.wikipedia.org/wiki/Serotonin%C4%83)

Stresul legat de muncă, în special, poate fi un motor al depresiei. Pierderea unui loc de muncă este un factor de stres evident, dar mediul de lucru poate contribui, de asemenea, la stres, mai ales dacă nu se simte susținător.

Conflictul la locul de muncă sau la școală poate, de asemenea, face ca o persoană să devină mai probabilă să devină deprimată. Un studiu din 2010 în Japonia a legat conflictul interpersonal la locul de muncă cu depresia (în special în rândul angajaților bărbați cu un statut socioeconomic mai înalt).

Cu un an înainte, cercetătorii din Suedia au publicat un studiu care arăta că a avea conflicte grave cu colegii de serviciu sau șefii și/sau sentimentul exclus sau exclus la locul de muncă a contribuit la depresie la angajați.

Nu doar adulții se confruntă cu conflicte departe de casă: copiii și adolescenții se pot confrunta cu provocări interpersonale la școală care au potențialul de a le afecta sănătatea mentală și fizică pe termen scurt și lung. 

Un raport din 2017 al Centrului Național de Statistică a Educației a constatat că 20% dintre elevii cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani au declarat că au fost hărțuiți la școală în anul precedent.

Potrivit CDC(https://ro.wikipedia.org/wiki/CDC) , copiii care sunt hărțuiți au mai multe șanse de a experimenta probleme de sănătate mintală, inclusiv anxietate și depresie. De asemenea, au mai multe șanse de a avea afecțiuni fizice, în special dureri de cap și de stomac. Trecerea prin conflicte cu prietenii și/sau familia poate crește, de asemenea, șansele ca o persoană care este predispusă la depresie să dezvolte afecțiunea.

A Jeli pe cineva

Doliu este un proces care poate arăta și simți ca o depresie, cu excepția faptului că de obicei urmează un anumit interval de timp care începe cu un eveniment (cum ar fi moartea unei persoane dragi) și se îndreaptă treptat către rezoluție sau o etapă de acceptare.

Cercetătorii învață, totuși, că decesul poate prelua calitățile unei afecțiuni similare cu depresia clinică, în special în ceea ce privește cât de mult persistă (ani, spre deosebire de luni).

Durerea complicată, așa cum este adesea numită, pare să fie mai probabilă atunci când cineva pierde o persoană dragă într-un mod brusc, neașteptat și mai ales violent (cum ar fi un accident de mașină).

Sunt necesare studii suplimentare pentru a defini formal durerea complicată ca o afecțiune distinctă, dar pare să aibă o relație cu depresia și tulburarea de stres post-traumatic (PTSD).(https://ro.wikipedia.org/wiki/Sindromul_de_stres_posttraumatic)

Stresul cauzat de un deces, o pierdere majoră sau un alt factor de stres al vieții poate fi suficient pentru a declanșa un episod de depresie la cineva care posedă deja tendința către această afecțiune.

Retele sociale(Social Media)

Deși cercetarea este încă destul de nouă și în curs de desfășurare, multe studii au investigat efectul rețelelor sociale asupra sănătății mintale, în special la tineri.

Mai multe studii au indicat că utilizarea rețelelor sociale poate declanșa simptome depresive și anxietate prin nesiguranță, comparație, 25 „frica de a pierde” 26 și hărțuire/hărțuire (care, fie că este experimentată în persoană sau online, crește riscul de depresie al copilului pe parcursul vieții)

Utilizarea excesivă a rețelelor sociale poate contribui, de asemenea, la depresie prin reducerea nivelului de activitate fizică al unei persoane și a interacțiunii în viața reală. Un stil de viață sedentar și a fi izolat social sunt doi factori care pot contribui la o sănătate mintală precară, independent de obiceiurile de social media.

Cercetarea nu a fost deloc rea, totuși. Tehnologia, internetul și rețelele sociale se pot dovedi utile și pentru a ajuta la detectarea și gestionarea depresiei.

Factorii stilului de viață

Nu în ultimul rând, factorii stilului de viață din medicamentele pe care le iei în dieta ta pot avea un efect asupra riscului de a suferi de depresie.

Medicamente pe bază de prescripție medica

Se știe că anumite medicamente au potențialul de a crește riscul unei persoane de depresie, inclusiv:

*Accutane

*Beta-blocante

*Corticosteroizi

*Interferon-alfa

*Statine

Medicamentele folosite pentru a trata bolile mintale și tulburările de somn se pot agrava sau provoca depresie la unele persoane. 35 Persoanele cu vârsta sub 25 de ani prezintă un risc crescut de suicidalitate crescută după ce au luat anumite antidepresive. Prin urmare, FDA a dat acestor medicamente un avertisment cutie neagră. 

Consumul de substanțe(droguri și alcool)

Nu este neobișnuit ca persoanele cu boli mintale să se automediceze cu droguri și alcool. Cu toate acestea, este, de asemenea, important de reținut că, spre deosebire de anumite medicamente eliberate pe bază de rețetă, drogurile ilicite pot face, de asemenea, o persoană să se simtă deprimată. 

Potrivit datelor de la National Alliance on Mental Health’s Drug and Health Survey , 7,9 milioane de oameni din SUA trăiau atât cu depresie, cât și cu o tulburare legată de consumul de substanțe în 2014. 

Atunci când consumul de substanțe și depresia apar în același timp (uneori numit „diagnostic dublu”), poate fi dificil să găsiți tratamentul potrivit. Oamenii au adesea nevoie de o echipă diversă de medici și profesioniști din domeniul sănătății mintale cu experiență în tulburările legate de consumul de substanțe pentru sprijin.

Dacă o persoană trebuie să se retragă de la o substanță, uneori este cel mai sigur să facă acest lucru sub îngrijire medicală. Tratamentul la o unitate de sănătate mintală poate ajuta, de asemenea, o persoană să abordeze atât tulburările legate de consumul de substanțe, cât și simptomele de depresie care le pot însoți. 

Activitatea fizică și dieta

Studii recente au indicat că adulții cu depresie ușoară pot preveni un episod de depresie majoră printr-o combinație de modificări ale stilului de viață. Microbii intestinali și dieta pot juca, de asemenea, un rol în dezvoltarea depresiei. Unele cercetări au arătat, de asemenea, că anumite diete, cum ar fi dieta mediteraneană, ar putea ajuta adulții în vârstă să evite depresia.

Pe de altă parte, dietele bogate în zahăr și grăsimi, în special alimentele puternic procesate, pot promova sau agrava depresia, mai ales atunci când sunt asociate cu un stil de viață sedentar. Un posibil motiv pentru legătura este că dietele bogate în aceste alimente pot duce la creșterea în greutate. Deși, doar creșterea în greutate nu duce neapărat la depresie.

În timp ce creșterea în greutate poate fi asociată cu debutul depresiei, trebuie menționat și faptul că consumul de alimente bogate în zahăr sau grăsimi poate perturba echilibrul microbiomului intestinal. Acest lucru poate duce la un intestin permeabil. Sistemul imunitar este alertat și eliberează citokine care pot traversa bariera hemato-encefalică, ducând la modificări ale substanțelor neurochimice. De exemplu, unele citokine pot deplasa producția de la serotonină la glutamat, care, atunci când este prezent în cantități excesive, provoacă deteriorarea celulelor sau moartea celulelor. Când se întâmplă acest lucru, poate declanșa anxietate sau depresie.

De fapt, un studiu din 2018 a constatat că oamenii aveau mai multe șanse să devină depresive dacă erau supraponderali – chiar dacă greutatea suplimentară nu provoacă alte probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială sau diabetul de tip 2.

Beneficiile exercițiilor fizice pentru sănătatea noastră sunt binecunoscute, dar aflăm mai multe despre modul în care exercițiile fizice pot ajuta persoanele cu depresie să-și gestioneze simptomele.Mai multe studii recente au confirmat cercetări anterioare care indică faptul că exercițiile fizice regulate și o dietă sănătoasă nu ajută doar oamenii să gestioneze depresia, ci pot ajuta la prevenirea acesteia.

Unii sunt mai predispuși la depresie decât alții

Un comentariu la „Unii sunt mai predispuși la depresie decât alții

Lasă un răspuns

Derulează în sus