Cum se simte depresia?
Cum se simte depresia?
Cum se simte depresia, tristețea este ceva ce trăim cu toții din când în când. Pentru unii, acest sentiment este temporar și dispare de la sine. Dar pentru alții, acest sentiment persistent de gol, nefericire și lipsă de speranță devine o parte obișnuită a zilei lor.
Dacă starea ta de spirit s-a schimbat în ultimele săptămâni și angajarea în sarcinile zilnice de rutină devine din ce în ce mai dificilă, este posibil să ai depresie și nu ești singur.
Depresia este una dintre cele mai frecvente tulburări de sănătate mintală din Statele Unite. Potrivit datelor din 2017, se estimează că 17,3 milioane de adulți cu vârsta de 18 ani sau mai mult din Statele Unite au avut cel puțin un episod depresiv major în ultimul an.
Depresia, o tulburare de dispoziție care poate provoca simptome ușoare până la severe, poate afecta modul în care vă simțiți, gândiți și gestionați activitățile zilnice.
Cum se poate simți depresia
Mulți oameni cred că depresia trebuie să fie debilitantă și să provoace probleme semnificative în viața lor pentru a căuta ajutor. Ceea ce ei nu realizează este că unele dintre semnele mai subtile ale acestei tulburări sunt adesea primul indiciu că ceva se întâmplă. Iată câteva exemple despre cum se poate simți depresia pentru tine.
- Depresia simte că nu există plăcere sau bucurie în viață. Potrivit lui Anjani Amladi , MD, un psihiatru certificat de consiliu, este mult mai mult decât să fii trist. Potrivit lui Amladi, „depresia le fură oamenilor lucruri pe care le-au iubit cândva și pentru mulți oameni simt că nimic nu le va aduce bucurie din nou”.
- Concentrarea și concentrarea devin mult mai dificile, ceea ce face ca orice fel de luare a deciziilor să fie o provocare. Amladi spune că uneori oamenii descriu acest lucru ca fiind într-o ceață, deoarece nu sunt capabili să gândească clar sau să urmărească ceea ce se întâmplă în jurul lor.
- Pentru mulți cu depresie, se simte că nu există nicio ieșire. Totul se simte fără speranță , de parcă nu există lumină la capătul tunelului. Amladi spune că acest lucru poate duce la un sentiment de eșec și lipsă de valoare. În cazuri mai grave, poate duce la gânduri sau acțiuni suicidare.
- Depresia are, de asemenea, un impact semnificativ asupra somnului. Acest lucru se manifestă adesea prin dificultăți de a adormi, de a rămâne adormit, de trezire frecventă pe timp de noapte sau de o senzație de oboseală la trezire, în ciuda unui număr adecvat de ore de somn. „Acest lucru poate duce la o senzație de epuizare și de energie scăzută, care poate împiedica oamenii chiar să se ridice din pat sau să efectueze activități zilnice precum dușul, mâncatul și spălatul pe dinți”, spune Amladi.
- Uneori, depresia poate fi dureroasă din punct de vedere fizic. Amladi spune că nu este neobișnuit ca persoanele cu depresie să simtă dureri de corp, dureri de cap, tensiune musculară și chiar greață.
Dacă aveți gânduri de sinucidere, contactați https://www.antisuicid.ro/ la 0800 801 200 (apelabil gratuit la nivel naţional din orice reţea) pentru sprijin și asistență de la un consilier instruit. Dacă dumneavoastră sau o persoană iubită vă aflați în pericol imediat, sunați la 112.prin email în formatul 24/7 la sos@antisuicid.ro!!
Cum se simte în funcție de persoanele cu depresie
Leela R. Magavi , MD, psihiatru și director medical regional pentru Psihiatrie Comunitară , spune că cea mai frecventă întrebare adresată în practica ei este: „Cum se simte depresia?”
„Unii oameni îmi pun această întrebare pentru confort și pentru a mă asigura că nu sunt singuri cu experiența lor, în timp ce alții se simt atât de confuzi de sentimentele lor tumultoase, încât se străduiesc să-și identifice clar experiența interioară”, spune ea.
Având în vedere acest lucru, iată câteva dintre răspunsurile pe care le aude Magavi în sesiunile sale:
- „Depresia se simte ca o greutate pe piept, care mă doboară oriunde merg.”
- „Depresia primește laude la locul de muncă, dar se simte în continuare lipsită de valoare.”
- „Depresia este singurătatea pe care o simt când văd alte cupluri și familii care râd și se bucură de viața lor.”
- „Depresia înseamnă că aș fi un eșec ca persoană, membru al familiei și prieten.”
- „Depresia este atunci când nu pot avea grijă de copiii mei pentru că nu pot avea grijă de mine.”
- „Depresia nu înseamnă să mă peri pe păr și pe dinți pentru că pur și simplu nu mă pot mișca.”
- „Depresia este un zâmbet atunci când alții râd, se ascund în spatele măștii fabricate și își doresc să pot să dispar.”
- „Depresia este viața și umbra mea, care mă bântuie în fiecare zi”
Christian Mark, o persoană care s-a confruntat cu depresia și anxietatea toată viața, spune că este important să oferim o perspectivă non-clinică. Ea împărtășește aceste exemple:
- „Depresia îmi face mintea să se simtă ca o țestoasă care alergă în unt de arahide gros.” Sismone spune că acest lucru este cel mai evident atunci când nu este capabilă să aibă gândurile clare.
- „Depresia simte că mă sufoc în emoții și uneori simt ca și cum aș putea respira, dar numai printr-un pai.” Fiind cineva care a încercat să-și pună capăt vieții în urmă cu 10 ani, Sismone spune că emoția complicată a depresiei poate fi prea mare.
- „Depresia se poate simți ca un vechi prieten care nu prea se potrivește, dar știi dezavantajele.” Pentru Sismone, a învățat cum să lucreze cu depresia în loc să fugă de ea, a ajutat-o să avanseze.
Care sunt diferitele tipuri de depresie?
Deoarece depresia este o tulburare atât de complexă, poate fi dificil de definit și diagnosticat cu un singur set de criterii generalizate. Din acest motiv, alte categorii definesc diferite tipuri de depresie.
Potrivit Institutului Național de Sănătate Mintală, cele mai frecvente două forme de depresie sunt depresia majoră sau clinică și tulburarea depresivă persistentă.
Depresia majoră este cea mai frecvent diagnosticată formă de depresie caracterizată ca având simptome de depresie în cea mai mare parte a zilei, aproape în fiecare zi timp de cel puțin două săptămâni, ceea ce interferează cu capacitatea dumneavoastră de a lucra, dormi, studia, mânca și bucura de viață.
Distimia tulburării depresive persistente este diagnosticată după ce o persoană are simptome de depresie care durează cel puțin doi ani.
Alte forme de depresie includ:
- Depresia perinatală sau de pregătire , care apare în timpul sarcinii.
- Depresia postpartum , care după sarcină și naștere.
- Tulburare afectivă sezonieră (TAS) , care prezintă episoade depresive care vin și pleacă odată cu anotimpurile.
- Depresia psihotică , care apare împreună cu o altă formă de psihoză.
- Tulburarea disforică premenstruală (PDD) , care este o extensie severă a sindromului premenstrual.
Cateva tipuri comune de depresie aici https://antidepresie.ro/tipuri-comune-de-depresie/
Semne și simptome comune ale depresiei
Simptomele depresive pot varia de la ușoare la severe și includ:
- Tristeţe
- Pierderea interesului sau a plăcerii pentru activitățile de care obișnuiai să te bucuri
- Sentimente de lipsă de speranță, inutilitate și pesimism (așteptându-se să apară doar lucruri rele)
- Iritabilitate
- Dificultate de somn
- Modificări ale apetitului
- Lipsa de energie
- Dificultate de concentrare, de reamintire sau de luare a deciziilor
- Creșterea durerilor și a durerilor, dureri de cap, probleme digestive
- Lipsa de îngrijire personală (nu scăldat, îngrijire etc.)
- Retrageți-vă din activitățile sociale
- Gânduri de moarte sau sinucidere, sau tentative de sinucidere
Sfaturi pentru prieteni și familie
Dacă ai un prieten sau o persoană dragă care se confruntă cu depresia, s-ar putea să te întrebi dacă există lucruri la care ar trebui să cauți sau să asculți. Vestea bună, conform lui Kevin Gilliland, PsyD, psiholog clinician licențiat și director executiv al Innovation360, este că nu trebuie să înțelegeți bine cum se simte depresia pentru dvs., doar încercați să fiți curios despre cum se simte depresia. pentru ei.
Sfatul lui? Încearcă să o înțelegi suficient, astfel încât să fii conștient de simptome și să cauți micile lucruri care indică faptul că persoana iubită se descurcă bine sau că se luptă.
Depresia este o problemă serioasă de sănătate mintală. Deși simptomele pot arăta diferit în funcție de severitate, nu este neobișnuit să experimentați multe dintre sentimentele descrise mai sus. Acestea fiind spuse, dacă vă confruntați cu mai mult de câteva simptome de depresie sau vă faceți griji că simptomele dumneavoastră se înrăutățesc, poate fi timpul să programați o întâlnire cu medicul dumneavoastră sau cu un expert în sănătate mintală.
Site-ul nostru folosește numai surse de incredere, inclusiv studii evaluate de experti in acest domeniu. Va indrumam sa cautati suport de la specialisti in cazul in care credeti ca aveti nevoie. Pentru a susține afirmatiile din articol mai jos aveti link-urile catre autorii de specialitate.