Cum să vorbești cu partenerul tău despre depresia ta
Cum să vorbești cu partenerul tău despre depresia ta,
Depresia este greu de înțeles când o trăiești și chiar mai greu de explicat celor din jur. În unele zile, s-ar putea să te simți ca tine, iar în alte zile s-ar putea să te chinui să termini o sarcină zilnică, cum ar fi să mănânci o masă completă sau să scoți gunoiul.
Tulburarea depresivă majoră poate fi una dintre cele mai frecvente tulburări de sănătate mintală din Statele Unite, dar nu este întotdeauna recunoscută din exterior și simptomele variază semnificativ de la persoană la persoană. Dacă depresia ta nu este abordată, se poate agrava. De aceea este important să-ți ții partenerul la curent.
Partenerul tău ar trebui să fie susținătorul tău, majoreta, persoana care te cunoaște cel mai bine, dar să-i spui despre depresia ta poate fi stânjenitor, inconfortabil și stresant. Cum îi faci să înțeleagă gravitatea sentimentelor tale? Cum le spui fără să-i faci griji?
Învață cum să-ți comunici emoțiile și luptele cu partenerul tău, astfel încât acesta să te ajute să te susțină.
Conturează-ți obiectivele și intențiile
„Poate că cauți sprijin, compasiune sau înțelegere”, spune Jennifer Mann , LCSW, psihoterapeut din New York. „Odată ce ați identificat motivul pentru care vă implicați în această discuție, vă puteți gândi apoi cum doriți să introduceți subiectul.”
Iată câteva întrebări pe care veți dori să le luați în considerare în timp ce vă pregătiți pentru conversație:
- Cât de multe știe partenerul tău despre depresie?
- La ce tip de reacție speri?
- Ce tip de sprijin vrei de la partenerul tău?
- Vrei să vorbim despre asta în mod regulat?
- Vrei ca partenerul tău să aibă un rol activ în planul tău de tratament?
- Ce nu vrei de la partenerul tău?
Nu există momentul potrivit să-i spui partenerului tău. Dacă simțiți lipsă de speranță, aveți gânduri sinucigașe sau vă gândiți la vătămare personală, atunci ar trebui să vă anunțați partenerul și să contactați imediat un profesionist în domeniul sănătății mintale.
Dacă situația dvs. nu este urgentă, atunci vă puteți rezerva un timp care funcționează pentru amândoi.
Întrebați-vă partenerul cel puțin treizeci de minute din timpul său. Vrei ca ei să fie pe deplin concentrați pe conversația în cauză, așa că alegeți un moment în care voi doi puteți fi singuri fără distragere. Acest lucru poate fi seara, după ce copiii tăi merg la culcare sau în weekend, când nu ai alte planuri.
Puteți începe conversația spunând: „În acest moment, nu caut un sfat, nu vă caut să rezolvați problema. Vreau doar să mă conectez cu tine din punct de vedere emoțional și vreau doar să înțelegi ceea ce experimentez”, spune Michael Wheaton, PhD, psiholog licențiat și profesor asistent de psihologie la Colegiul Barnard din Universitatea Columbia.
Poate fi util să-i oferi partenerului tău instrucțiuni, anunțându-i în avans intențiile tale.
Aduceți resurse la conversație
„Educă-te cât poți de mult despre depresie”, spune dr. Wheaton, și oferă-ți să împărtășești aceste informații cu partenerul tău.
Depresia arată și se simte diferit pentru fiecare, așa că unul dintre cele mai bune lucruri pe care tu și partenerul tău le poți face este să înveți despre numeroasele aspecte ale depresiei și să înțelegi semnele, simptomele și opțiunile de tratament disponibile.
Depresia poate coincide, de asemenea, cu multe alte afecțiuni de sănătate și de sănătate mintală, așa că merită explorată, deoarece poate exista o cauză subiacentă care necesită atenție.
Dr. Wheaton recomandă ca, dacă ești îngrijorat, partenerul tău nu va înțelege sau va invalida, să aducă în conversație informații de renume. Acestea ar putea include statistici despre depresie sau resurse medicale care explică ce este depresia, cum arată și cum. se simte.
Modul în care aduci în discuție și modul în care continui conversația depinde de dinamica relației, dar oferirea de informații partenerului tău le oferă oportunitatea de a înțelege mai bine prin ce treci.
Includeți partenerul dvs. în planul dvs. de tratament
Poate că ai o recidivă sau poate că aceasta este prima dată când te simți deprimat. Indiferent, asigură-te că îți ții partenerul la curent cu sentimentele tale și despre planul tău de a aborda depresia. S-ar putea să simți că te poți descurca singur cu tulburarea de sănătate mintală, dar nu ar trebui.
Dacă lucrați cu un profesionist în domeniul sănătății mintale, cum ar fi un terapeut sau un consilier, luați în considerare modalități în care partenerul dvs. poate participa, mai ales dacă se luptă să înțeleagă depresia și modul în care aceasta vă afectează obiceiurile și comportamentul zilnic.
Dacă programarea pozitivă a activității sau activarea comportamentală este inclusă în planul dvs., atunci dr. Wheaton vă sugerează să cereți partenerului dvs. să vă sprijine oricum este posibil. Partenerul tău te poate însoți la plimbările de dimineață, de exemplu, sau te poate ajuta să-ți programezi mesele regulate și să stabilești un ciclu de somn/trezire de rutină.
De asemenea, puteți cere partenerului dvs. să participe la o sesiune de terapie de cuplu , care ar putea fi benefică pentru amândoi. Cel puțin, această sesiune comună ar permite partenerului să cunoască mai multă experiență.
Continuă conversația
Dacă partenerul tău nu oferă sprijin, aceasta nu este o reflectare a ta sau a experienței tale. S-ar putea să nu înțeleagă complicațiile depresiei sau cum să te ajute, sau pot crede că te ajută atunci când în realitate fac situația mai dificilă.
Să vorbești cu partenerul tău despre depresia ta poate fi o modalitate puternică nu numai de a-ți crește comunicarea cu partenerul tău, ci și de a-ți întări legătura
Cu toate acestea, fiecare relație este unică. Ceea ce funcționează pentru un cuplu ar putea să nu funcționeze pentru altul, motiv pentru care trebuie să menții un nivel puternic de comunicare.
Spune-i partenerului tău nu ar trebui să schimbe relația, spune dr. Wheaton, dar este posibil ca partenerul tău să nu știe cum să răspundă. Dacă spun „Nu știu cum să mă comport în preajma ta” sau „Nu vreau să spun ceva greșit”, în urma discuției, atunci îi poți spune: „Nu neapărat simțiți-vă sprijinit” sau „Mi-aș dori să ne putem conecta mai bine în acest sens”.
Un răspuns negativ sau lipsa de sprijin ar putea cauza probleme în relație, dar acest lucru nu este din cauza depresiei. Acesta poate fi un semn că relația nu este atât de puternică pe cât ar putea fi. Pentru cuplurile sănătoase, conversația vă va apropia probabil.
„Sănătatea dumneavoastră ar trebui să fie prioritatea principală”, spune Ankur Desai, MD, director medical la AmeriHealth Caritas, așa că, indiferent de răspunsul partenerului dvs., ar trebui să vă gândiți în continuare să căutați un tratament de sănătate mintală pentru depresia dumneavoastră. „O funcționare emoțională sănătoasă este necesară pentru a gestiona cu succes cerințele vieții.
Depresia ta are un impact direct asupra partenerului tău. Partenerul tău se poate întreba de ce ești iritabil uneori, de ce nu ai fost implicat în activitățile tale preferate sau de ce te chinui la locul de muncă. A vorbi despre sentimentele tale poate să nu fie plăcut, dar este benefic pentru sănătatea ta mintală. S-ar putea să fii surprins de cât de bine te simți când partenerul tău știe despre sentimentele pe care le-ai trăit. Cel mai bine, partenerul tău poate acționa ca sistem de sprijin atunci când cauți și urmează un tratament pentru depresie.
Site-ul nostru folosește numai surse de incredere, inclusiv studii evaluate de experti in acest domeniu. Va indrumam sa cautati suport de la specialisti in cazul in care credeti ca aveti nevoie. Pentru a susține afirmatiile din articol mai jos aveti link-urile catre autorii de specialitate.
2 comentarii la „Cum să vorbești cu partenerul tău despre depresia ta”