Cum să faci față regretului

Cum să faci față regretului
Spread the love

Cum să faci față regretului

Viața este plină de alegeri și căi neajunse, așa că nu este de mirare că uneori oamenii simt regret atât pentru deciziile pe care le-au luat, cât și pentru cele pe care nu le-au luat.

Regretul poate fi o emoție incredibil de dureroasă. Deși sunt înrădăcinate în sentimente de regret, dezamăgire, vinovăție sau remușcare pentru lucruri care s-au întâmplat în trecut, astfel de sentimente pot avea o influență puternică asupra vieții tale de aici și acum. Problema este că atunci când simți regret pentru alegerile din trecut sau pentru greșelile trecute, s-ar putea uneori să ratezi bucuriile momentului prezent.

Aflați mai multe despre puterea regretului, ce îl provoacă și ce puteți face pentru a face față.

Ce este regretul?Cum să faci față regretului

Regretul este definit ca o emoție aversivă concentrată pe credința că un eveniment din trecut ar fi putut fi schimbat pentru a produce un rezultat mai dezirabil.

Este un tip de gândire contrafactuală, care implică imaginarea modurilor în care viața ta ar fi putut merge diferit. Uneori, gândirea contrafactuală poate însemna să apreciezi norocul tău în evitarea dezastrului, dar alteori se concentrează pe a fi dezamăgit sau regretabil.

Caracteristicile Regretului

  • Se concentrează pe trecut
  • Este o emoție negativă, aversivă
  • Se concentrează pe aspecte ale sinelui
  • Ea duce la comparații în sus 
  • Adesea implică auto învinovățirea

Motivul pentru care regretul se simte atât de îngrozitor este pentru că, prin natura sa, implică că există ceva ce ai fi putut face, o alegere pe care ai fi putut să o faci sau o acțiune pe care ai fi putut să o faci și care ar fi făcut să se întâmple ceva bun sau să evite ceva groaznic.


Regretul nu înseamnă doar să dorești ca evenimentele să fi mers diferit; implică, de asemenea, un aspect inerent de auto învinovățire și chiar vinovăție.  

Regretul este un lucru dificil de simțit, dar unii experți sugerează că poate avea și un impact pozitiv dacă îi faci față bine și îi permit să te ajute să faci alegeri mai bune în viitor.

„Fără regrete” a devenit o mantră populară pentru mulți, semnificând ideea că regretul este o pierdere de timp și energie. Este o viziune asupra lumii repetată în cultura populară și promovată de toată lumea, de la influenți ai rețelelor sociale până la celebrități până la guru de auto-ajutorare.

Și, potrivit psihologului Daniel Pink, autorul cărții „The Power of Regret”, este 100% greșit. El sugerează că regretul nu este doar perfect normal, ci poate fi chiar și sănătos. Potrivit lui Pink, regretul poate acționa ca o sursă de informații valoroase. Când este bine utilizat, vă poate ghida, motiva și inspira să faceți alegeri mai bune în viitor.

Sfaturi pentru a face față regretului

Deși nu poți evita regretul, există lucruri pe care le poți face pentru a minimiza aceste sentimente. Sau scoateți negativitatea din aceste sentimente și transformați-vă regretele în oportunități de creștere și schimbare. 

Regretul este cel mai adesea caracterizat ca o emoție negativă , dar poate îndeplini o funcție importantă și chiar poate acționa ca o forță pozitivă în viața ta uneori. De exemplu, regretul poate fi motivant. Vă poate determina să depășiți greșelile trecute sau să luați măsuri pentru a le corecta

Cercetările au mai descoperit că atât regretul experimentat, cât și regretul anticipat pot influența deciziile pe care le iei în viitor. Eforturile de a evita regretele viitoare vă pot ajuta să luați decizii mai bune .

Practicați auto acceptarea

Recunoașterea și acceptarea a ceea ce simți este esențială. Când te accepți pe tine însuți și ceea ce simți, ești capabil să recunoști că valoarea ta nu este definită de greșelile sau eșecurile tale.

A te accepta pe tine și sentimentele tale nu înseamnă că nu vrei să schimbi lucrurile sau să faci mai bine. Înseamnă doar că ești capabil să recunoști că mereu înveți, te schimbi și crești. 

Recapitulare

Amintește-ți că evenimentele din trecut nu îți determină viitorul și ești capabil să faci alegeri mai bune în viitor.

Iartă-te

Deoarece regretul implică o componentă de vinovăție și auto-recriminare, găsirea unor modalități de a te ierta pe tine însuți poate ajuta la ameliorarea unora dintre sentimentele negative asociate cu regretul. A te ierta implică să faci o alegere deliberată de a renunța la furia, resentimentele sau dezamăgirea pe care o simți față de tine.

Acceptarea greșelilor tale este o parte a acestui proces, dar iertarea necesită și să practici auto compasiunea. În loc să te pedepsești pentru greșeli, tratează-te cu aceeași bunătate și iertare pe care ai arăta cuiva drag.

Puteți face acest lucru asumându-vă responsabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat, exprimându-vă remuşcări pentru erorile dvs. și luând măsuri pentru a repara. S-ar putea să nu poți schimba trecutul, dar luarea de măsuri pentru a face mai bine în viitor te poate ajuta să te ierți și să mergi înainte în loc să privești înapoi.

Cereți scuze pentru greșeli

Pe lângă faptul că te ierți, s-ar putea să îți fie util să -ți ceri scuze altor persoane care ar fi fost, de asemenea, afectate. Acest lucru poate fi deosebit de important dacă regretele tale sunt centrate pe conflicte în relații sau alte probleme care au cauzat suferință și durere emoțională.

O scuză sinceră îi poate face pe cealaltă persoană să știe că simți remuşcări pentru ceea ce s-a întâmplat și că empatizezi cu sentimentele ei.

Ia măsuri

O modalitate de a face față sentimentelor de regret este să folosiți acele experiențe pentru a alimenta acțiunile viitoare. Gândiți-vă la ceea ce ați putea fi schimbat și ați făcut diferit, dar în loc să rumegați asupra a ceea ce nu poate fi schimbat, reformulați-l ca pe o oportunitate de învățare care vă va permite să faceți alegeri mai bune în viitor. 

În realitate, s-ar putea să nu fi fost capabil să faci o alegere „mai bună” în trecut, pur și simplu pentru că nu aveai cunoștințele, experiența sau previziunea pentru a prezice rezultatul. Ai făcut alegerea pe care ai făcut-o în funcție de ceea ce știai atunci și de instrumentele și informațiile pe care le aveai la dispoziție.

Amintiți-vă că acum, din cauza a ceea ce ați învățat în trecut, aveți acum cunoștințele de care aveți nevoie pentru a face o alegere mai bună data viitoare când vă confruntați cu o dilemă similară.

Reîncadrați-l

Reîncadrarea cognitivă este o strategie care vă poate ajuta să vă schimbați mentalitatea și să schimbați modul în care gândiți o situație. Această abordare te poate ajuta să-ți schimbi perspectiva, să arăți compasiune față de tine și să validezi emoțiile pe care le simți. De asemenea, vă poate ajuta să vedeți situațiile într-un mod mai pozitiv și să depășiți unele dintre distorsiunile cognitive care joacă adesea un rol în gândirea negativă .https://ro.wikipedia.org/wiki/Psihologie_cognitiv%C4%83

Așa cum notează Pink în cartea sa, populara filozofie „fără regrete” nu este atât despre negarea regretului, cât despre reîncadrarea lui sau, așa cum o numește el, optimizarea acestuia. Este o recunoaștere a faptului că greșelile trecutului au modelat cine ești astăzi. 

Este vorba de a reformula acel regret și de a-l vedea ca pe o oportunitate de învățare care ajută la construirea rezilienței și a înțelepciunii. Nu este că nu ai schimba deciziile trecute dacă ai putea – este vorba despre a recunoaște că acele alegeri te-au ajutat să înveți și te pot ajuta să iei decizii mai bune în viitor.

Ce cauzează regretul?

Ori de câte ori vi se cere să faceți o alegere, există o oportunitate de regret. Ai luat decizia corectă? Ar fi putut lucrurile să iasă mai bine? Ai fi mai fericit dacă ai fi ales altfel? 

Asemenea regrete se concentrează uneori pe lucruri banale (cum ar fi dacă ar fi trebuit să bei supa sau sandvișul la prânz) și pe cele care schimbă viața (cum ar fi dacă ar fi trebuit să alegi o altă carieră sau să te căsătorești cu un alt partener). 

Dar ce anume îi face pe oameni să regrete unele decizii și nu altele? Potrivit cercetătorilor, oportunitatea în sine joacă un rol major.

Dacă decizia a ieșit din mâinile tale sau a fost în mare măsură influențată de forțele externe, este mai puțin probabil să regreti ceea ce s-a întâmplat. Motivul pentru aceasta este că procese precum disonanța cognitivă și raționalizarea intervin pentru a minimiza în mod inconștient responsabilitatea dumneavoastră personală pentru rezultat. 

De exemplu, dacă cumpărați un articol știind că nu îl puteți returna, este mai puțin probabil să regretați achiziția. Potrivit cercetătorilor, oamenii adesea suprimă sau distorsionează inconștient multe dintre regretele zilnice ale vieții, fără măcar să-și dea seama că se întâmplă. 

Atunci când aveți mai multe oportunități de a vă răzgândi, cum ar fi atunci când știți că puteți returna un articol și puteți alege ceva diferit, este mai probabil să vă doriți să fi ales diferit. Cercetătorii se referă la acesta drept principiul oportunității, care sugerează că mai multe oportunități duce la mai multe regrete.

Regret

Controlul și oportunitatea pot juca un rol în ceea ce privește regretul sau nu. Atunci când abilitatea ta de a controla rezultatul nu mai este în mâinile tale, este mai puțin probabil să regreti alegerea făcută. Dar când sunt prezente multe opțiuni diferite, este mai probabil să regretați alegerea făcută.

Ce regretă oamenii cel mai mult?

Într-un studiu mai vechi publicat în 2008, cercetătorii au analizat datele de arhivă pentru a afla mai multe despre zonele care erau cel mai probabil să declanșeze sentimente de regret. Rezultatele au indicat că cele mai frecvente șase regrete au fost centrate în domeniile educației, carierei, dragostei, parenting-ului, sinelui și petrecerea timpului liber. Dincolo de primele șase, regretele s-au concentrat apoi pe subiecte de finanțe, familie, sănătate, prieteni, spiritualitate și comunitate.

Interesant este că oamenii sunt adesea mai predispuși să regrete inacțiune decât acțiune. De exemplu, este mai probabil să regretați că nu ați ales o anumită carieră sau că nu ați întrebat pe cineva de care erați interesat decât să regretați jobul și partenerul pe care l-ați ales. Acest lucru se datorează faptului că acțiunile care nu sunt întreprinse sunt mai mult supuse rezultatelor imaginate. 

Consecințele acțiunilor pe care le-ați întreprins sunt puse în piatră și sunt ușor evidente, dar cele pe care nu le-ați întreprins par oportunități nemărginite irosite. Cu alte cuvinte, câștigurile percepute ale alegerilor pe care nu le-ai făcut par să depășească consecințele reale ale acțiunilor tale, așa că înțepătura regretului pentru oportunitățile ratate este mult mai mare în mintea ta.


Regretele comune se concentrează pe domenii ale vieții, inclusiv educație, carieră și dragoste. Pe lângă faptul că regretă alegeri, oamenii regretă adesea că nu au întreprins anumite acțiuni în trecut.

Impactul regretului

Regretul poate avea efecte atât fizice, cât și emoționale asupra corpului și minții tale. Sentimentele de regret pot duce adesea la simptome fizice, cum ar fi tensiune musculară, tulburări de somn, modificări ale apetitului, dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare și stres cronic . 

Studiile au arătat că regretul persistent poate crește riscul de probleme cu probleme de respirație, dureri în piept, dureri articulare și sănătate generală mai precară.

Ruminarea constantă a regretului din trecut poate duce la simptome precum anxietate, depresie, stima de sine scăzută , neputință și sentimente de deznădejde . 

Frica de regret viitor vă poate afecta și comportamentul. Regretul anticipat sau credința că vei regreta ceva în viitor poate juca, de asemenea, un rol în asumarea de riscuri și comportamentele legate de sănătate în care te angajezi astăzi.

Când oamenii cred că luarea unei acțiuni va duce la un regret mai mare, este mai puțin probabil să se angajeze într-un comportament riscant. Și când oamenii cred că neacționarea va duce la sentimente de regret (cum ar fi faptul că nu au grijă de sănătatea lor sau nu se angajează în exerciții fizice regulate), devin mai predispuși să ia măsuri pentru a evita acele regrete anticipate.

De asemenea, studiile au descoperit că îngrijorarea cu privire la regretul anticipat poate influența deciziile pe care oamenii le iau în numele altora. Când oamenii sunt îngrijorați că oamenii vor fi dezamăgiți sau regretați, este mai probabil să facă alegeri mai conservatoare.


A face față prost regretului poate duce la stres și durere emoțională. De asemenea, vă poate afecta comportamentul viitor. Regretul anticipat îi determină adesea pe oameni să evite comportamentul riscant sau să se angajeze în anumite acțiuni pentru a evita consecințele pe care le-ar putea regreta în cele din urmă.

Site-ul nostru folosește numai surse de incredere, inclusiv studii evaluate de experti in acest domeniu. Va indrumam sa cautati suport de la specialisti in cazul in care credeti ca aveti nevoie. Pentru a susține afirmatiile din articol mai jos aveti link-urile catre autorii de specialitate.

Cum să faci față regretului

Lasă un răspuns

Derulează în sus