Cum poate juca genetica un rol în depresie

Cum poate juca genetica un rol în depresie
Spread the love

Cauzele depresiei sunt la fel de confuze pentru cercetători ca și medicii și profesioniștii din domeniul sănătății mintale care o tratează și, poate, mai ales, cei 300 de milioane de oameni din lume care au o depresie. Genetica poate indica un risc de depresie , dar nu determină întotdeauna dacă o persoană va dezvolta această tulburare de sănătate mintală prea frecventă. Nu există o „cauza numărul unu” a depresiei și și mai complexă este relația dintre genetică, depresie și alți factori cunoscuți.

Dacă ți s-a spus că ai o „genă a depresiei”, s-ar putea să-ți faci griji că vei deveni deprimat. Cu toate acestea, a avea o predispoziție genetică la o afecțiune nu înseamnă întotdeauna că o vei obține. Înseamnă pur și simplu că s-ar putea să fii mai susceptibil la aceasta decât cineva care nu are aceeași structura genetică. 

Rolul geneticii în depresie

Din câte știu cercetătorii, este interacțiunea dintre gene  și  alți factori (cum ar fi mediul și trauma) care determină dacă cineva dezvoltă depresie. Unele studii au indicat că cineva cu o rudă de gradul întâi diagnosticată cu depresie (un părinte, un frate sau un copil ) ar putea avea de trei ori mai multe șanse de a fi diagnosticat cu depresie în timpul vieții, comparativ cu populația generală. Cu toate acestea, este important de reținut că, deși studiile au sugerat o legătură clară în cadrul familiilor, aceste constatări nu țin cont de cei care dezvoltă depresie fără antecedente familiale.  

Cercetările au demonstrat că genele joacă un rol în riscul potențial pentru multe afecțiuni de sănătate, inclusiv depresia.

Studiile au sugerat că există o componentă ereditară a depresiei. Unele cercetări au indicat, de asemenea, că  femeile pot fi mai susceptibile  la influențele genetice asociate cu depresia decât bărbații.

Variații genetice

Ereditatea (https://ro.wikipedia.org/wiki/Ereditate)este o interacțiune complexă a multor factori, nu doar a genelor individuale. Când studiază depresia sau alte afecțiuni de sănătate, cercetătorii caută adesea modificări ale genelor numite variante. Aceste modificări sunt clasificate în funcție de efectul (dacă există) pe care îl au asupra genei.

Culoarea ochilor este un exemplu al modului în care variantele afectează genele. Modificările anumitor gene care afectează producția de melanină, precum și alte câteva gene, determină ce culoare au ochii tăi. Moștenești o combinație de gene, fiecare cu propriile variante unice, de la părinții tăi. Familiile pot prezice adesea ce culoare vor avea ochii unui copil privindu-se către părinți și alte rude apropiate, dar variantele se pot comporta pe neașteptate. De exemplu, părinții cu ochi albaștri pot avea un copil cu ochi căprui.

Eritabilitatea este un proces complex, chiar și pentru o trăsătură aparent simplă, cum ar fi culoarea ochilor. Pentru afecțiuni precum depresia, cercetările nu au determinat încă implicațiile complete ale variațiilor genetice.

Gena depresiei

A avea o variantă genetică poate face mai probabil dar nu definitiv că veți dezvolta o afecțiune asociată cu acea variantă. Dacă o genă asociată cu o anumită afecțiune este modificată, poate fi mai mult (sau mai puțin) probabil să contribuie la dezvoltarea acelei afecțiuni. O variantă genetică benignă este mai puțin probabil să influențeze starea decât o variantă patogenă.

În unele cazuri, cercetătorii identifică o variantă genetică, dar nu știu ce efect (dacă există) are. Aceste variante sunt menționate ca având „semnificație necunoscută”. Mai multe studii mari la nivelul genomului au propus potențiale conexiuni genetice cu tulburarea depresivă majoră. 7 În 2017, cercetătorii au identificat două noi variante genetice asociate cu depresia .

Oamenii de știință cred că este mai probabil ca toate genele și variantele genetice diferite să aducă fiecare o contribuție mică la riscul general al unei persoane. Cercetările au indicat că genele pot fi transmise în diferite moduri (moduri de moștenire), care este un alt factor care ar putea afecta predispoziția genetică a cuiva la depresie.

Poate afecta genetica tratamentul pentru sănătatea mintală?

Genele tale pot influența cât de bine funcționează un anumit tratament pentru tine. De exemplu, cercetările au indicat că anumite gene ar putea afecta cât de bine corpul tău absoarbe, folosește și excretă alcoolul și drogurile, inclusiv medicamentele antidepresive. Se știe că mai multe gene influențează metabolismul medicamentelor, dar rezultatele acestor studii sunt de interes în primul rând pentru medici și cercetători.

În plus, medicii și oamenii de știință nu știu pe deplin cât de utile pot fi aceste informații pentru consumatori. Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza informațiile despre sănătatea genomică pentru a lua decizii cu privire la îngrijirea sănătății, inclusiv tratamentul pentru depresie.

Depresia poate fi tratată cu medicamente ,  psihoterapie și alte intervenții, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală (CBT) . Unor persoane li se poate prescrie o combinație de tratamente.

În timp ce unele kituri de testare genomică pentru consumatori oferă informații despre subiecte precum metabolismul medicamentelor, testarea genomică nu este același lucru cu testarea genetică.

Pe lângă factorii genetici, dacă ați fost diagnosticat cu depresie și încercați să vă decideți asupra unui tratament , rețineți că procesul poate dura timp. Poate fi necesar să încercați mai mult de un tip de terapie înainte de a găsi potrivirea potrivită. S-ar putea chiar să fie nevoie să vă ajustați sau să vă schimbați planul de tratament în timp.

Înainte de a începe un medicament pentru depresie , spuneți medicului dumneavoastră despre orice medicamente, vitamine sau remedii pe bază de plante pe care le luați deja. Aceste produse pot interacționa cu antidepresivele și pot afecta cât de bine funcționează sau chiar pot provoca reacții adverse grave. Pe măsură ce încercați abordări diferite, păstrați legătura cu medicul dumneavoastră și cu echipa de îngrijire a sănătății mintale. Asigurați-vă că îi spuneți dacă aveți reacții adverse.

Moștenirea depresiei afectează copiii?

Persoanele cu depresie ar putea fi îngrijorate că vor transmite afecțiunea copiilor lor. Deși ar putea exista o componentă ereditară a depresiei, genetica nu este singurul factor determinant. Alți factori contribuie la risc, în timp ce unii pot fi protectori . Un copil care are un părinte cu depresie poate avea o predispoziție genetică, dar nu va deveni neapărat depresiv. Alți factori, inclusiv factorii de mediu sau „declanșatorii”, sunt, de asemenea, implicați.Pe de altă parte, un copil care nu are un membru al familiei cu depresie și nu este predispus genetic la această afecțiune poate deveni deprimat dacă este expus la un eveniment declanșator, cum ar fi experimentarea unei traume . 

Chiar dacă depresia nu apare în familia ta, toți părinții și îngrijitorii adulților trebuie să cunoască semnele depresiei la copii și adolescenți.

 
 

Cauzele non-genetice ale depresiei

Genetica este una dintre numeroasele cauze ale depresiei . Cunoașterea cauzelor posibile vă poate ajuta să înțelegeți mai bine depresia, dar amintiți-vă că depresia se poate dezvolta și în absența unei cauze clare și poate fi dificil de identificat. Alți factori cunoscuți care contribuie la toate formele de depresie și la alte afecțiuni de sănătate mintală includ:

  • Chimia creierului:  Persoanele cu depresie au uneori niveluri mai scăzute de neurotransmițători (substanțe chimice ale creierului care afectează starea de spirit și bunăstarea). Neurotransmițătorii pe care îi au ar putea fi ineficienți sau să funcționeze prost.  
  • Modificări ale structurii creierului:  creierul persoanelor cu depresie poate fi diferit din punct de vedere fizic și structural de creierul persoanelor care nu sunt depresive. 17  
  • Hormoni:  Condiții precum sarcina, tulburările tiroidiene și menopauza pot afecta nivelurile hormonale. Nivelurile scăzute sau ridicate de hormoni pot declanșa simptome de depresie, în special la cineva care este susceptibil genetic.  
  • Stres extrem: depresia situațională sau tulburarea de adaptare cu dispoziție depresivă se poate dezvolta la cineva care se află într-o situație extrem de stresantă sau suferă o traumă.

 

Identificarea semnelor de depresie și posibilitatea de a le recunoaște în tine și în ceilalți este crucială pentru a te asigura că afecțiunea nu rămâne netratată.(Consulta un medic de specialitate, discută cu familia și prietenii apropiați)

Site-ul nostru folosește numai surse de incredere, inclusiv studii evaluate de experti in acest domeniu. Va indrumam sa cautati suport de la specialisti in cazul in care credeti ca aveti nevoie. Pentru a susține afirmatiile din articol mai jos aveti link-urile catre autorii de specialitate.

Cum poate juca genetica un rol în depresie

Lasă un răspuns

Derulează în sus