Cum funcționează testele pentru depresie

Cum funcționează testele pentru depresie
Spread the love

Cum funcționează testele pentru depresie

Cum funcționează testele pentru depresie,

Nu există un singur test sau screening pentru depresie care să determine dacă cineva este deprimat clinic . Spre deosebire de testele de laborator care diagnostichează unele boli, un test de depresie este doar un instrument pe care un profesionist l-ar putea folosi atunci când examinează și diagnostichează o afecțiune de sănătate mintală precum depresia . 

Testele de depresie sunt adesea sub forma unui chestionar. Un medic sau un profesionist în domeniul sănătății mintale poate pune întrebările oral sau unei persoane i se poate cere să citească și să răspundă la întrebări pe hârtie sau pe un dispozitiv digital. 

Răspunsurile singure nu sunt suficiente pentru a determina dacă cineva are depresie, deoarece un test nu va ține cont de alte motive posibile pentru răspunsurile unei persoane.

De exemplu, cineva care se confruntă cu durere acută poate raporta dificultăți de somn și apetit scăzut, dar aceste simptome pot fi cauzate mai degrabă de durere decât de depresie. Un medic ar trebui să țină cont de starea sa de sănătate fizică după ce a analizat rezultatele testului.

În mod similar, un furnizor de tratament ar trebui, de asemenea, să ia în considerare mediul cuiva. Cineva poate raporta dificultăți de somn nu pentru că este deprimat, ci pentru că are un vecin zgomotos care îl ține treaz noaptea.

Rețineți că testele pentru depresie nu permit explicații. De obicei, ei cer cuiva să raporteze cât de des apar anumite simptome într-o perioadă de timp definită. Un furnizor de tratament ar trebui să cerceteze în continuare pentru a obține suficiente informații despre simptomele unei persoane.

Scop și utilizări

Un screening pentru depresie nu diagnostichează depresia. Indică doar dacă sunt prezente simptome de depresie și poate justifica o evaluare suplimentară. Cum funcționează testele pentru depresie,

Depistarea depresiei este adesea folosită ca prim pas pentru a determina dacă un medic ar trebui să se întrebe mai multe despre sănătatea mintală a unei persoane. Pacientului i se poate face screening-ul înainte de a se consulta cu medicul sau medicul poate pune întrebări în timpul unui examen. 

În 2016, Grupul de lucru preventiv al SUA a recomandat medicilor să administreze teste de depresie tuturor celor peste 18 ani. Adresând câteva întrebări simple despre starea de spirit, simptomele și comportamentul unei persoane, un medic poate determina dacă este necesară o evaluare suplimentară.

Această recomandare a fost făcută deoarece depresia trece adesea nedetectată. Unele studii estimează că este recunoscut doar aproximativ 50% din timp.  Majoritatea medicilor fac din screening-urile depresiei o parte de rutină a unei vizite la cabinet  .

Dar, nu trebuie să așteptați până la următoarea întâlnire la medic pentru a face un screening pentru depresie. Depistarea depresiei sunt disponibile și online. Unele site-uri web oferă teste de screening gratuite care permit persoanelor să finalizeze în intimitatea propriei case.

Proiecții comune

Cel mai comun instrument de screening al depresiei este Chestionarul de sănătate a pacientului-9 (PHQ-9) . Indică dacă o persoană are simptome de depresie care pot necesita intervenție profesională.

Printr-o serie de nouă întrebări, simptomele sunt evaluate. Unele dintre domeniile care sunt evaluate includ modificări ale apetitului, oboseală, gânduri de sinucidere sau autovătămare și pierderea interesului și a plăcerii de a face lucruri. Cum funcționează testele pentru depresie,

Dacă aveți gânduri de sinucidere, contactați https://www.antisuicid.ro/ la 0800 801 200 (apelabil gratuit la nivel naţional din orice reţea) pentru sprijin și asistență de la un consilier instruit. Dacă dumneavoastră sau o persoană iubită vă aflați în pericol imediat, sunați la 112.prin email în formatul 24/7 la sos@antisuicid.ro!!

Dacă un medic efectuează screening-ul și scorul indică o posibilă depresie, este posibil să fiți intervievat mai multe despre simptomele dumneavoastră. Medicul dumneavoastră vă poate evalua, de asemenea, sănătatea fizică pentru a exclude orice afecțiuni medicale subiacente care contribuie la simptomele dumneavoastră și este posibil să fiți îndrumat către un profesionist în sănătate mintală pentru o evaluare suplimentară. 

De asemenea, puteți lua PHQ-9 online oricând gratuit. Asociația pentru Anxietate și Depresie din America oferă întrebări. Nu vi se acordă un punctaj, dar răspunsurile dvs. apar pe un formular imprimabil. Imprimarea acelui formular și prezentarea acestuia la întâlnirea cu medicul dumneavoastră poate fi o modalitate bună de a începe conversația despre starea dumneavoastră de spirit.

Mental Health America oferă și PHQ-9. După ce răspundeți la întrebări, veți primi un scor și o interpretare a acestuia, precum și recomandări despre următorii pași pe care îi puteți lua pentru a obține ajutor.

Mental Health America oferă și alte examinări, cum ar fi un test de screening bipolar . Când un screening pentru depresie indică o posibilă depresie, poate fi important să faceți și un test de screening bipolar, deoarece depresia poate face parte din tulburarea bipolară.

PHQ-9 oferă o versiune modificată pentru adolescenți. Adolescentul PHQ-9 pune același tip de întrebări ca și versiunea pentru adulți, dar limbajul este mai ușor de înțeles. De asemenea, întreabă despre dificultățile legate de școală, spre deosebire de problemele profesionale.

Dacă faceți un screening pentru depresie și acesta indică o posibilă depresie, programați o întâlnire cu medicul dumneavoastră pentru a vorbi despre asta. Medicul dumneavoastră poate dori să facă un alt screening sau vă poate trimite la un profesionist în sănătate mintală.

Teste comune

Medicii, psihiatrii, psihoterapeuții și alți profesioniști din domeniul sănătății mintale pot folosi testele depresiei ca parte a evaluării sau tratamentului lor. Uneori, testele sunt administrate pentru a obține o mai bună înțelegere a severității depresiei cuiva, în timp ce alteori, o persoană poate face același test de mai multe ori pe parcursul tratamentului pentru a urmări progresul său.

Majoritatea testelor de depresie au ca rezultat un scor numeric. Acest scor oferă unui furnizor de tratament de sănătate mintală date despre depresia unei persoane.

Există multe teste care pot fi folosite pentru a evalua depresia. Iată câteva dintre cele mai frecvent utilizate.

Inventarul de depresie Beck (BDI-II)

Inventarul Beck Depression a fost creat de Aaron Beck , un psihiatru care este considerat a fi părintele terapiei cognitive . Versiunea actuală a testului, BDI-II, este adecvată pentru persoanele de 13 ani și peste. Conține 21 de întrebări, fiecare fiind punctată pe o scară de la 0 la 3. Scorurile totale mai mari indică simptome mai severe de depresie.

Scale de depresie cu autoevaluare Zung (SDS)

Scala de autoevaluare a depresiei Zung evaluează severitatea depresiei unei persoane. Este format din 20 de itemi care explorează aspectele psihologice, somatice și afective ale depresiei. Este un instrument rapid și simplu.

Inventarul depresiei majore (MDI)

Inventarul depresiei majore constă din 10 articole și indivizii clasifică cât de des au experimentat anumite simptome în ultimele două săptămâni (variind de la niciodată până la tot timpul pe o scară Likert ). Itemii sunt apoi punctați și scorul indică severitatea depresiei (de la fără depresie la severă).

Inventarul depresiei de la Roma (RDI)

Inventarul depresiei de la Roma constă dintr-o serie de 25 de articole care folosesc expresiile cel mai frecvent utilizate de persoanele depresive pentru a descrie disconfortul lor.

Scala de depresie auto-raportată Plutchik-Van Praag (PVP)

Scala de depresie auto-raportată Plutchik-Van Pragg utilizează 34 de itemi pentru a acoperi criteriile de diagnosticare pentru depresie. Deși a fost dezvoltat pentru o ediție anterioară a Manualului de Diagnostic și Statistic (DSM-III), rămâne relevant astăzi, deoarece clinicienii folosesc DSM-5 .

Scala de evaluare Hamilton pentru depresie (HRSD)

Scala de evaluare Hamilton pentru depresie este un chestionar cu mai multe itemi folosit pentru a identifica depresia și pentru a evalua recuperarea. Este conceput pentru adulți și este folosit pentru a evalua severitatea depresiei unei persoane, evaluându-i starea de spirit, sentimentele de vinovăție, ideea suicidară , anxietatea, insomnia, pierderea în greutate și simptomele somatice.

Scala de evaluare Carroll (CRS)

Scara de evaluare Carroll este o versiune de auto-raportare a Scalei de evaluare Hamilton pentru depresie (HAMD). Este format din 52 de itemi dihotomici.

Centrul de Studii Epidemiologice Depresie (CES-D)

Centrul de Studii Epidemiologice Depresie a fost folosit încă din anii 1970. Este format din 20 de articole, iar versiunea de auto-raport rămâne utilizată pe scară largă.

Inventarul de depresie la copii (CDI)

Inventarul de depresie pentru copii măsoară semnele afective, cognitive și comportamentale ale depresiei la copiii cu vârste cuprinse între 7 și 17 ani.

Dezavantaje potențiale

Deși aceste teste pot fi foarte utile pentru diagnosticarea și tratamentul depresiei, ele au și unele potențiale dezavantaje. 

Inventarele de auto-raportare se bazează pe răspunsurile cuiva la întrebări. Scorurile pot fi ușor exagerate sau minimizate de către persoana care completează chestionarul. 

O persoană care dorește să-și impresioneze medicul sau una care este jenată de simptomele lor poate minimiza simptomele. În mod similar, o persoană care dorește să se asigure că un clinician nu își subestimează suferința poate exagera cât de multă dificultate se confruntă.

Dacă un test este administrat oral, dificultățile de auz sau tulburările de procesare pot afecta răspunsurile unei persoane. În mod similar, este posibil ca o persoană cu o înțelegere slabă a cititului să nu poată completa un chestionar cu acuratețe.

Locul în care se administrează testul poate afecta și răspunsurile. Dacă unui pacient i se dă un chestionar de completat într-o sală de așteptare aglomerată sau i se cere să înmâneze formularul unei recepționere, răspunsurile pot fi diferite decât dacă testul ar fi dat în privat sau numai în prezența unui medic.

În plus, depresia are un impact asupra modului în care oamenii gândesc, astfel încât persoanele care se simt deprimate pot să nu fie reporteri exacti ai simptomelor lor sau pot avea o perspectivă slabă asupra simptomelor lor. 

Ce se întâmplă după?

Dacă faceți un test de depresie și scorurile indică că ați putea fi deprimat, probabil că un profesionist în sănătate mintală vă va intervieva cu privire la răspunsurile dvs. și vă va pune mai multe întrebări pentru a ajunge la un diagnostic clar.

Dacă ești diagnosticat cu depresie, un profesionist în sănătate mintală va discuta cu tine opțiunile de tratament. În funcție de tipul de depresie pe care îl aveți, terapia, medicamentele sau o combinație a celor două pot fi necesare pentru a vă trata simptomele.

Site-ul nostru folosește numai surse de incredere, inclusiv studii evaluate de experti in acest domeniu. Va indrumam sa cautati suport de la specialisti in cazul in care credeti ca aveti nevoie. Pentru a susține afirmatiile din articol mai jos aveti link-urile catre autorii de specialitate.

Cum funcționează testele pentru depresie

Lasă un răspuns

Derulează în sus