Cum funcționează răspunsul Fight-or-Flight

Cum funcționează răspunsul Fight-or-Flight
Spread the love

Cum funcționează răspunsul Fight-or-Flight

Cum funcționează răspunsul Fight-or-Flight,

Răspunsul de luptă sau fugi (cunoscut și ca răspuns la stres acut), se referă la o reacție fiziologică care apare atunci când suntem în prezența a ceva care este terifiant din punct de vedere mental sau fizic.

Răspunsul de luptă sau fugi este declanșat de eliberarea de hormoni care vă pregătesc corpul fie să rămână și să facă față unei amenințări, fie să fugă în siguranță.

Termenul „luptă sau fugi” reprezintă alegerile pe care strămoșii noștri antici le-au avut atunci când s-au confruntat cu pericolul din mediul lor. Ei puteau fie să lupte, fie să fugă. În ambele cazuri, răspunsul fiziologic și psihologic la stres pregătește organismul să reacționeze la pericol.

În anii 1920, fiziologul american Walter Cannon a fost primul care a descris răspunsul de luptă sau fugi. Cannon și-a dat seama că un lanț de reacții care au loc rapid în interiorul corpului a ajutat la mobilizarea resurselor corpului pentru a face față circumstanțelor amenințătoare.

Astăzi, răspunsul luptă sau fugi este recunoscut ca parte a primei etape a sindromului general de adaptare al lui Hans Selye (o teorie care descrie răspunsul la stres).

Ce se întâmplă în timpul răspunsului de luptă sau de zbor

Ca răspuns la stresul acut , sistemul nervos simpatic al corpului este activat prin eliberarea bruscă de hormoni. Sistemul nervos simpatic stimulează apoi  glandele suprarenale , declanșând eliberarea de catecolamine (inclusiv adrenalina și noradrenalina).

Acest lanț de reacții are ca rezultat o creștere a frecvenței cardiace, a tensiunii arteriale și a frecvenței respiratorii. După ce amenințarea dispare, este nevoie de între 20 și 60 de minute pentru ca organismul să revină la nivelurile de dinainte de excitare.

Info Anxietate Ce este un atac de anxietate?

Probabil vă puteți gândi la un moment în care ați experimentat răspunsul de luptă sau de zbor. Când te confrunți cu ceva înspăimântător, poți simți că bătăile inimii se accelerează, s-ar putea să începi să respiri mai repede și întregul tău corp devine încordat și gata să treacă la acțiune.

Răspunsul de luptă sau fugi se poate întâmpla în fața unui pericol fizic iminent (cum ar fi întâlnirea unui câine care mârâie în timpul alergării de dimineață) sau ca urmare a unei amenințări psihologice (cum ar fi pregătirea pentru a face o prezentare mare la școală sau la serviciu ).

Semnele fizice care pot indica că răspunsul de luptă sau de zbor a intervenit includ:

  • Pupilele dilatate : În perioadele de pericol, corpul se pregătește să fie conștient de mediul înconjurător; dilatarea pupilelor permite mai multă lumină în ochi și are ca rezultat o vedere mai bună a împrejurimilor.
  • Piele palidă sau înroșită : fluxul de sânge către zonele de suprafață ale corpului este redus, în timp ce fluxul către mușchi, creier, picioare și brațe este crescut. Paloarea sau alternarea între fața palidă și îmbujorată pe măsură ce sângele se scurge în cap și creier este obișnuită. Capacitatea de coagulare a sângelui a corpului crește, de asemenea, pentru a preveni pierderea excesivă de sânge în cazul unei răni.
  • Ritmul cardiac și respirația rapidă : bătăile inimii și frecvența respirației cresc pentru a oferi organismului energia și oxigenul necesare pentru a alimenta un răspuns rapid la pericol.
  • Tremur : mușchii se încordează și devin pregătiți pentru acțiune, ceea ce poate provoca tremur sau tremur.

De ce este important

Răspunsul luptă sau fugi joacă un rol esențial în modul în care ne confruntăm cu stresul și pericolul din mediul nostru. Când suntem amenințați, răspunsul pregătește corpul fie să lupte, fie să fugă.

Răspunsul de luptă sau de zbor poate fi declanșat atât de amenințări reale, cât și de amenințări imaginare.

Prin pregătirea corpului pentru acțiune, ești mai bine pregătit să performați sub presiune. Stresul creat de situație poate fi de fapt util, ceea ce face mai probabil să faci față eficient amenințării.

Acest tip de stres te poate ajuta să performați mai bine în situațiile în care sunteți sub presiune pentru a face bine, cum ar fi la serviciu sau la școală. Și în cazurile în care amenințarea pune viața în pericol, răspunsul de luptă sau de zbor joacă un rol critic în supraviețuirea ta. Pregătindu-te să lupți sau să fugi, răspunsul de luptă sau de zbor face mai probabil să supraviețuiești pericolului.

În timp ce răspunsul de luptă sau de zbor are loc automat, asta nu înseamnă că este întotdeauna precis. Uneori răspundem în acest fel chiar și atunci când nu există o amenințare reală. Fobiile  sunt exemple bune ale modului în care răspunsul de luptă sau de zbor ar putea fi declanșat în mod fals în fața unei amenințări percepute.

InfoCe este frica?

O persoană care este îngrozită de înălțimi poate experimenta un răspuns acut de stres dacă trebuie să meargă la ultimul etaj al unui zgârie-nori pentru a participa la o întâlnire. Corpul lor ar putea intra în alertă maximă, cu bătăile inimii și ritmul respirator în creștere. Dacă răspunsul este sever, poate duce la un atac de panică .Înțelegerea răspunsului natural de luptă sau de zbor al organismului este o modalitate de a ajuta la a face față unor astfel de situații. Când observi că devii încordat, poți începe să cauți modalități de a te calma și relaxa corpul .

Răspunsul la stres este unul dintre subiectele majore studiate în domeniul în creștere rapidă al  psihologiei sănătății . Psihologii din domeniul sănătății sunt interesați să ajute oamenii să găsească modalități de a combate stresul și de a trăi o viață mai sănătoasă și mai productivă. Aflând mai multe despre răspunsul luptă sau fugi, psihologii pot ajuta oamenii să exploreze noi modalități de a face față reacției lor naturale la stres.

Site-ul nostru folosește numai surse de incredere, inclusiv studii evaluate de experti in acest domeniu. Va indrumam sa cautati suport de la specialisti in cazul in care credeti ca aveti nevoie. Pentru a susține afirmatiile din articol mai jos aveti link-urile catre autorii de specialitate.
Cum funcționează răspunsul Fight-or-Flight

Lasă un răspuns

Derulează în sus