Cum este tratată o durere în gât
Cum este tratată o durere în gât,
O durere în gât semnalează adesea o răceală care se apropie. Remediile la domiciliu pot ajuta la unele tipuri de dureri în gât, în timp ce altele pot necesita tratament medical. O durere în gât din cauza faringitelor streptococi , de exemplu, necesită de obicei tratament cu antibiotice pentru a preveni complicațiile grave.
Acest articol discută diferitele opțiuni de tratament pentru durerea în gât, de la remedii la domiciliu la medicamente fără prescripție medicală (OTC), medicamente pe bază de rețetă și multe altele.
4 probleme comune ale urechilor nasului și gâtului
Remedii naturale
Cele mai multe dureri de gât se limpezesc de la sine în decurs de o săptămână.
Următoarele remedii naturale și sfaturi de îngrijire confortabilă vă pot ajuta să vă calmați durerea.
Gargară cu apă sărată
Acest remediu clasic pentru durerea în gât poate ajuta la ameliorarea durerii, la descompunerea mucusului și la reducerea umflăturilor.
- Adăugați 1/2 linguriță de sare într-o cană de apă caldă și lăsați-o să se dizolve.
- Turnați puțină apă sărată în gură și faceți gargară. Nu înghiți.
- Scuipa apa sarata si nu o refolosi.
Va trebui să faceți gargară de câteva ori pe zi pentru a simți rezultatele.
Lichide
Preveniți deshidratarea consumând lichide. Unii oameni pot găsi ușurare din consumul de lichide calde, în timp ce alții pot prefera lichide reci, care pot ajuta la calmarea țesutului inflamat. Evitați lichidele fierbinți, care pot agrava iritația gâtului.
Cum este tratată o durere în gât,
Apa este întotdeauna o alegere bună, dar iată alte două opțiuni pe care le puteți lua în considerare:
Băutură caldă de lămâie: amestecați 1 linguriță de suc de lămâie sau oțet de mere , 1 stropire foarte mică de piper cayenne, 1 linguriță de miere și 1/4 linguriță de ghimbir proaspăt ras (opțional) într-o cană de apă caldă.
Beneficiile acestui remediu popular nu au fost studiate, dar unii spun că capsaicina (un compus din cayenne) blochează nervii să trimită semnale de durere , iar acidul din sucul de lămâie și oțet îngreunează supraviețuirea germenilor.
Rețineți că cayena și oțetul pot agrava durerea și pot provoca arsuri sau iritații în gură și gât dacă sunt consumate singur sau în exces. Asigurați-vă că diluați corect aceste ingrediente cu suficientă apă.
Ceai: o ceașcă caldă (nu fierbinte) de ceai negru poate oferi o oarecare alinare a durerii în gât. Ceaiul negru ( Camellia sinensis ) conține compuși numiți taninuri. Acești compuși sunt astringenți, ceea ce înseamnă că pot ajuta la micșorarea țesuturilor umflate.
Unii oameni consideră că gargara cu ceai negru cald sau rece, cu dublă concentrație, de mai multe ori pe zi este utilă.
Cum este tratată o durere în gât,
Miere
Mierea poate ajuta la suprimarea tusei și la ușurarea disconfortului prin acoperirea gâtului, ameliorând temporar iritația. De asemenea, se știe că mierea are proprietăți antioxidante și antimicrobiene, ceea ce înseamnă că poate ajuta la combaterea bacteriilor care cauzează dureri de gât.
Un studiu publicat în revista Pediatrics a constatat că persoanele care au consumat miere înainte de culcare au tuse mai rar și mai sever. Erau, de asemenea, mai puțin probabil să-și piardă somnul din cauza tusei decât cei care nu consumau miere.
Doua lingurite de miere inainte de culcare sunt recomandate adultilor si copiilor peste 1 an. Adăugați puțin la o băutură caldă sau încercați-o direct din lingură.
Nu dați niciodată miere unui copil mai mic de 1 an din cauza riscului de botulism – un tip de otrăvire rară și potențial fatală cauzată de bacteria Clostridium botulinum.
Alimente reci și comprese calde
Cum este tratată o durere în gât,
Unii găsesc ușurare pentru durerea în gât sugând popsicles sau mâncând înghețată. Dacă aveți glandele umflate în gât, utilizarea unei comprese calde, cum ar fi o cârpă de spălat, poate calma zona. De asemenea, poate accelera vindecarea prin promovarea fluxului sanguin în zonă.
Încercați să înmuiați o cârpă de spălat în apă caldă și să o aplicați pe zonă timp de 20 de minute o dată. Evitați să folosiți orice fel de dispozitiv de încălzire direct pe piele pentru a vă proteja de arsuri. 6
Umidificatoare
Deoarece aerul uscat poate contribui la durerea în gât, un umidificator poate ajuta prin adăugarea de umiditate în aer. Atât umidificatoarele cu ceață caldă, cât și cele cu ceață rece sunt eficiente.
Cu toate acestea, pentru utilizare în preajma copiilor, cel mai bine este să alegeți ceață rece pentru a evita vărsările de apă fierbinte. De asemenea, poate doriți să reglați termostatul. Pentru unele persoane, o cameră mai caldă poate duce la uscăciune, care poate agrava gâtul uscat și iritat.
Terapii fără prescripție medicală (OTC).
Cum este tratată o durere în gât,
Puteți utiliza medicamente pentru durere fără prescripție medicală pentru durerea în gât, cum ar fi Advil (ibuprofen) și Tylenol (acetaminofen). Dacă luați medicamente care diluează sângele cum ar fi Coumadin (warfarina) sau aveți probleme cu ficatul, boală ulceroasă sau boli de rinichi, asigurați-vă că discutați cu furnizorul de asistență medicală. Ele vă pot ajuta să decideți care analgezic este potrivit pentru dvs.
Un spray pentru gât anestezic (care amortizează durerea), cum ar fi Chloraseptic, poate fi utilizat de copiii de peste 3 ani și de adulți. Instrucțiunile produsului spun că nu trebuie utilizat mai mult de două zile.
De asemenea, puteți utiliza picături pentru tuse medicamentate sau amorțitoare și pastile pentru gât. De exemplu, pastilele Cepacol Extra Strength pot fi folosite de adulți și copii cu vârsta de 5 sau 6 ani (în funcție de aromă) și mai mari. Pastilele au mentol și benzocaină pentru a amorți receptorii nervoși. 8
Suprimatoarele de tuse, cum ar fi Robitussin , pot fi folosite de copiii cu vârsta de 6 ani și peste și de adulți pentru a reduce iritația gâtului.
Dacă durerea în gât este cauzată de alergii și picurare post-nazală , puteți încerca antihistaminice fără prescripție medicală, cum ar fi Benadryl sau Claritin . Acestea reduc producția de mucus în timpul unui atac de alergie.
Rețete
În timp ce cele de mai sus pot ajuta la ameliorarea durerii în gât, veți avea nevoie de mai mult decât atât pentru a scăpa complet de ea dacă cauza în sine necesită propriul tratament.
În funcție de cauză, medicul dumneavoastră vă poate prescrie unul dintre următoarele.
Antibiotice pentru infecții bacteriene
Cum este tratată o durere în gât,
Streptococul și scarlatina necesită antibiotice pe bază de prescripție medicală pentru a vindeca infecția și a preveni complicațiile potențial grave, inclusiv febra reumatică și afectarea rinichilor.
Un curs de cinci până la 10 zile cu penicilină, amoxicilină sau eritromicinăeste de obicei prescris. Din fericire, ușurarea vine de obicei în 24 de ore de la tratament.
Este important să finalizați cursul de antibiotice pentru a trata pe deplin infecția și pentru a reduce șansa apariției simptomelor recurente sau a bacteriilor rezistente .
Antibioticele pot fi prescrise și pentru alte tipuri de infecții bacteriene care ar putea cauza dureri în gât . Aceste medicamente nu vor vindeca infecțiile virale. Cu toate acestea, acestea pot fi prescrise dacă furnizorul dumneavoastră de asistență medicală consideră că sunteți expus riscului de a dezvolta o infecție bacteriană pe lângă o infecție virală cunoscută.
Corticosteroizi pentru adulți cu dureri severe în gât
O singură doză de corticosteroizi orali poate fi utilizată atunci când un adult are o durere severă în gât. Această terapie nu este luată în considerare pentru copii.
Corticosteroizii pot fi foarte eficienți pentru ameliorarea simptomelor durerii în gât. Un studiu a arătat că, în comparație cu persoanele care au luat antibiotice, persoanele care au luat corticosteroizi pentru durerea în gât aveau șanse de două ori mai mari să obțină o ameliorare completă în 24 de ore.
Anestezic topic pentru herpangină
Copiii pot avea herpangină din cauza virusului Coxsackie sau a echovirusului, provocând ulcere asemănătoare veziculelor în partea din spate a gâtului. Rareori au dureri severe. Dacă o fac, medicul lor poate prescrie un anestezic topic care conține benzocaină sau xilocaină.
Medicamente pentru alergii
Cum este tratată o durere în gât,
Dacă aveți dureri în gât din cauza alergiilor, medicul dumneavoastră vă poate recomanda medicamente prescrise pentru alergii sau terapie de desensibilizare pentru a controla atacurile de alergie.
Furnizorul dumneavoastră de asistență medicală vă poate recomanda un antihistaminic oral eliberat pe bază de rețetă, cum ar fi Clarinex (desloratadină), care blochează efectele histaminei în organism. Sau, ei pot recomanda un steroid nazal, cum ar fi Nasonex (furoat de mometazonă monohidrat), care reduce umflarea și mucusul în căile nazale.
Terapia de desensibilizare, numită și imunoterapie cu alergeni , funcționează mai mult ca un vaccin. Pentru această terapie, un furnizor de asistență medicală injectează cantități mici de un anumit alergen în piele în doze crescânde treptat, permițând organismului să-și dezvolte imunitatea la acesta.
Medicamente pentru refluxul acid și BRGE
Pentru o durere în gât cauzată de boala de reflux gastroesofagian ( GERD ), un medic poate gestiona starea dumneavoastră cu blocante H2 care scad producția de acid. De asemenea, ar putea recomanda inhibitori ai pompei de protoni care scad cantitatea de acid pe care o produce stomacul.
Analgezice narcotice după operația la gât
Dacă vă doare gâtul din cauza unei intervenții chirurgicale , cum ar fi îndepărtarea amigdalelor , tiroidectomie sau intubare, medicul dumneavoastră vă poate prescrie un analgezic narcotic.
Deoarece analgezicele narcotice pot crea obiceiuri, de obicei sunt prescrise numai pentru ameliorarea durerii pe termen scurt. Opioidele, cum ar fi oxicodona și hidrocodonă bitartrat, sunt de obicei prescrise după o intervenție chirurgicală.
Intervenții chirurgicale și proceduri conduse de specialiști
Cum este tratată o durere în gât,
O posibilă complicație a amigdalitei este un abces , o colecție de puroi din cauza infecției bacteriene din spatele amigdalelor. Pentru a-l trata, furnizorul dumneavoastră de asistență medicală îl va scurge de obicei cu un ac. Uneori, un medic poate avea nevoie să facă o mică incizie în amigdalele sau în țesutul de lângă aceasta pentru a drena puroiul din abces.
Îndepărtarea amigdalelor poate fi recomandată pentru infecțiile streptococice recurente sau în cazul unui abces sever.
Amigdalectomia era o intervenție chirurgicală comună pentru copiii care aveau dureri recurente în gât. Este mai puțin frecventă acum, mai ales la adulți, și se face doar atunci când există amigdalita cronică. De obicei, se efectuează ca o intervenție chirurgicală în ambulatoriu și nu necesită o ședere peste noapte într-un spital.
Pentru o durere în gât din cauza refluxului acid , tratamentul pentru BRGE poate include o intervenție chirurgicală dacă simptomele nu se ameliorează cu medicamente sau cu modificări ale stilului de viață.
Fundoplicareaeste cea mai frecventă intervenție chirurgicală folosită pentru controlul refluxului acid. Este o procedură laparoscopică care este minim invazivă. În această intervenție chirurgicală, partea superioară a stomacului este înfășurată în jurul sfincterului esofagian inferior pentru a-l strânge și pentru a preveni refluxul acid.
Un alt tip de intervenție chirurgicală minim invazivă implantează un dispozitiv inel LINX care conține margele magnetice acolo unde stomacul se întâlnește cu esofagul. Atracția magnetică a mărgelelor este suficient de puternică pentru a permite alimentelor să intre în stomac, dar ține sfincterul esofagian inferior închis pentru a preveni refluxul acid .
Medicina alternativa complementara (CAM)
Unele remedii tradiționale din plante au fost folosite pentru durerea în gât. Rețineți că, deși multe dintre aceste remedii casnice au fost folosite de generații, există încă o lipsă de cercetări solide privind eficacitatea și siguranța lor.
Din acest motiv, ar trebui să vă consultați întotdeauna cu furnizorul dumneavoastră de asistență medicală înainte de a încerca un nou supliment. Furnizorul dumneavoastră de asistență medicală se va asigura că suplimentul este sigur și că nu există riscul ca acesta să interacționeze cu orice alt medicament pe care îl luați.
Salvie
Cum este tratată o durere în gât,
Folosită în Europa ca remediu pe bază de plante pentru o varietate de afecțiuni ale gâtului, salvie ( Salvia officinalis )) are o serie de compuși, cum ar fi cineolul, borneol, camfor și tuyonă. De asemenea, are proprietăți astringente care pot ajuta la ameliorarea durerii în gât și la reducerea umflăturilor și inflamației.
Plantatorii sugerează uneori un ceai de salvie sau o gargară făcută prin înmuierea a 1 linguriță de salvie uscată sau 1 lingură de frunze de salvie proaspătă într-o cană de apă clocotită. Acoperiți timp de 10 până la 15 minute și apoi strecurați frunzele. Dacă se dorește, se pot adăuga miere și lămâie.
Deși poate oferi o oarecare ușurare pe termen scurt, siguranța utilizării regulate sau pe termen lung a suplimentelor de salvie nu este cunoscută. Femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să evite suplimentele cu salvie.
Ulm alunecos
Cum este tratată o durere în gât,
Originar din America de Nord, ulmul alunecos este o plantă care a fost folosită de mult timp în medicina pe bază de plante pentru a calma durerea în gât, tusea uscată sau laringita . Ulmul alunecos se găsește și în unele pastile pentru gât. Când este amestecată cu apă, scoarța interioară a ulmului alunecos formează un gel gros (mucilagiu) care acoperă și calmează gâtul.
De obicei, herboriștii recomandă să turnați 1 cană de apă clocotită peste 1/2 linguriță de scoarță pudră. Se amestecă, se lasă să se infuzeze, apoi se face gargara după ce s-a răcit.
lemn dulce
Rădăcina de lemn dulce ( Glycyrrhiza glabra ) are o istorie lungă de utilizare ca remediu pe bază de plante pentru durerea în gât. Potrivit Centrului Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă (NCCIH), rădăcina de lemn dulce este uneori folosită ca remediu pentru ulcerele stomacale, alergii , afte și infecții virale.
Lemnul dulce este un ingredient comun în ceaiurile din plante, pastile și picăturile pentru gât pentru durerea în gât. Are un gust dulce natural.
Lemnul dulce în cantități mari poate duce la hipertensiune arterială, retenție de sare și apă și niveluri scăzute de potasiu. De asemenea, poate afecta nivelul hormonului cortizol. Nu trebuie combinat cu diuretice, corticosteroizi sau alte medicamente care reduc nivelul de potasiu din organism.
Persoanele cu boli de inimă, boli de rinichi sau hipertensiune arterială ar trebui să evite lemnul dulce. Femeile însărcinate nu ar trebui să ia lemn dulce.
Bezea
Cum este tratată o durere în gât,
Marshmallow , o plantă care crește în America de Nord și Europa, a fost folosită de secole ca remediu casnic pentru durerea în gât. Ca și ulmul alunecos, marshmallow conține mucilagii.
Plantatorii recomandă ceaiul de rădăcină de marshmallow ca remediu pentru durerile de gât. Se face de obicei prin adăugarea a 1 lingură de rădăcină uscată la o cană (8 uncii) de apă clocotită și înmuierea, acoperită, timp de 30 până la 90 de minute înainte de strecurare. Puteți bea două până la trei căni pe zi.
Consultați un furnizor de asistență medicală înainte de a lua marshmallow dacă aveți diabet, deoarece vă poate scădea nivelul zahărului din sânge, mai ales atunci când este combinat cu medicamente pentru diabet.
Marshmallow poate încetini, de asemenea, absorbția altor medicamente luate în același timp. Marshmallow nu trebuie luat de femeile însărcinate sau care alăptează.
Rezumat
Cele mai multe dureri de gât se limpezesc de la sine în decurs de o săptămână. Remediile simple, cum ar fi gargara cu apa sarata si putina miere inainte de culcare, pot ajuta la ameliorarea durerilor de gat.
Durerea în gât cauzată de infecție bacteriană, GERD sau altă afecțiune de bază poate necesita medicamente pe bază de prescripție medicală sau alte tratamente speciale. Durerea în gât care devine cronică sau care provoacă abcese dureroase poate necesita intervenție chirurgicală.
Asigurați-vă că vă consultați furnizorul de asistență medicală dacă durerea în gât este foarte dureroasă, durează mai mult de câteva zile sau dacă aveți alte simptome . Dacă aveți faringite streptococi, ar trebui să începeți să vă simțiți mai bine în doar o zi sau două după începerea tratamentului cu antibiotice. Dacă tot nu vă simțiți mai bine după ce au trecut 48 de ore, sunați la furnizorul de servicii medicale.