Ce se întâmplă cu creierul tău când ești pe halucilogene -

Ce se întâmplă cu creierul tău când ești pe halucilogene

Ce se întâmplă cu creierul tău când ești pe halucilogene
Spread the love

Ce se întâmplă cu creierul tău când ești pe halucilogene

Ce se întâmplă cu creierul tău când ești pe halucilogene,

Drogurile psihedelice , cunoscute și sub numele de halucinogene, sunt un grup de substanțe care modifică percepția, cogniția, nivelul de energie și starea de spirit. Mulți oameni le iau pentru a obține experiențe spirituale.

Ele pot fi pe bază chimică, cum ar fi ketamina, sau pe bază de plante, cum ar fi DMT. Deși mulți oameni folosesc psihedelice în scopuri recreative, anumite substanțe sunt studiate ca un potențial tratament pentru afecțiuni precum tulburarea de stres post-traumatic , depresia și anxietatea . 

Psihedelicele variază în ceea ce privește modul în care influențează creierul unui individ. Iată efectele comune pe termen scurt și lung de așteptat pentru multe substanțe majore. 

LSD

Dietilamida acidului lisergic (LSD) este un halucinogen produs chimic, care a fost sintetizat pentru prima dată în anii 1930. Mulți psihiatri l-au investigat ca un potențial tratament în anii 1950 și 1960 și a fost studiat mai recent pentru a atenua simptomele diferitelor boli mintale.

Ce se întâmplă cu creierul tău când ești pe halucilogene,

Cum afectează LSD-ul creierul

Studiile au arătat că, pe termen scurt, LSD-ul poate reduce reactivitatea amigdalei stângi (partea a creierului care experimentează emoții) la stimulii de frică. De asemenea, poate crește empatia și crește conectivitatea dintre zonele creierului care sunt de obicei disociate. LSD conectează cortexul vizual primar cu alte zone ale creierului, care pot fi responsabile pentru halucinații .

Într-un studiu pe termen lung, 16 participanți au luat o singură doză de LSD și au raportat o lună și 12 luni după aceea. La 12 luni, participanții au raportat niveluri crescute de bunăstare, altruism și dispoziție pozitivă. În plus, 10 dintre cei 14 participanți rămași au raportat că administrarea de LSD a fost una dintre cele mai semnificative experiențe din viața lor.

Aceste descoperiri sugerează că pot exista alternanțe susținute în conectivitatea neuronală care produc schimbări de durată în percepție, dispoziție și comportament. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a discerne efectele obiective ale LSD-ului asupra funcției creierului.

Ketamina

Ketamina este un anestezic care este din ce în ce mai studiat ca un tratament eficient pentru depresia rezistentă la tratament . 

Ce se întâmplă cu creierul tău când ești pe halucilogene,

Cum afectează ketamina creierul

Studiile de neuroimagistică au descoperit că ketamina poate crește activitatea implicată în procesarea recompensei și poate scădea activitatea în zonele care controlează auto-monitorizarea .

Unele studii au subliniat că ketamina poate produce simptome asemănătoare psihozei . O descoperire a administrat ketamină intravenos la 27 de participanți și ia făcut să-și raporteze singuri simptome asemănătoare psihozei prin intermediul Psychotomimetic States Inventory (PSI). Mulți dintre ei au raportat creșteri ale parametrilor, cum ar fi gândirea delirante , distorsiunea perceptivă și manie .

Pe termen lung, consumul de ketamina poate prezenta riscuri suplimentare. Într-o analiză, utilizarea pe termen lung a ketamina (atât în ​​scopuri recreaționale, cât și în scopuri medicale) a fost asociată cu deficiențe ale memoriei și ale funcționării executive .

Psilocibina

Ciupercile magice sunt un tip de ciuperci care conțin psilocibină, un halucinogen natural. 

Cum afectează psilocibina creierul

Studiile au arătat că psilocibina are potențialul de a reduce anxietatea și de a crește starea de spirit pozitivă. Într-o descoperire, 12 participanți au fost evaluați cu o zi înainte, o zi după și o lună după ce au primit o doză de 75 mg de psilocibină. După o lună, ei au raportat niveluri mai ridicate de emoții pozitive și niveluri mai scăzute de anxietate în comparație cu valoarea de bază.

Psilocibina poate fi, de asemenea, benefică pe termen lung. Un studiu a făcut ca pacienții cu cancer să participe la psihoterapie asistată de psilocibină și, după 4,5 ani, 60% până la 80% dintre participanți au îndeplinit criteriile pentru reduceri semnificative clinic ale depresiei și anxietății.

Ce se întâmplă cu creierul tău când ești pe halucilogene,

DMT

Dimetiltriptamina, cunoscută în mod obișnuit ca DMT , este un psihedelic natural care se găsește în plante și animale, inclusiv în oameni.

DMT este componenta halucinogenă din ayahuasca , o plantă sud-americană folosită în ritualuri. Efectele sale sunt mai scurte decât alte psihedelice, durând aproximativ o oră.

Cum afectează DMT creierul

Pe termen scurt, DMT poate duce la rezultate mixte. Un studiu a constatat că DMT, atunci când este utilizat în scopuri recreative, ar putea atenua anxietatea și poate produce sentimente de euforie . Cu toate acestea, DMT poate produce, de asemenea, suferință cardiovasculară acută și poate duce la paranoia la anumite persoane. Ce se întâmplă cu creierul tău când ești pe halucilogene,

Efectele pe termen lung ale DMT includ modificări structurale ale zonelor creierului responsabile de atenție, cu rapoarte subiective de schimbare a personalității.

Într-un studiu care a măsurat rapoartele RMN ale creierului utilizatorilor obișnuiți de ayahuasca, mulți participanți au raportat creșteri ale sentimentelor spirituale.11Aceste constatări sunt limitate prin faptul că sunt corelaționale și sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina efectele de durată ale DMT într-un cadru controlat. 

Mescalina

Mescalina apare în mod natural în plantele de cactusi din sud-vestul Statelor Unite, Mexic și America de Sud. La fel ca DMT, a fost folosit în mod tradițional de nativii americani în ceremoniile religioase și pentru a atenua anumite afecțiuni fizice. Ce se întâmplă cu creierul tău când ești pe halucilogene,

Cum mescalina afectează creierul

Un studiu care a evaluat efectele acute ale mescalinei asupra utilizatorilor obișnuiți a constatat că aceasta a condus la îmbunătățiri auto-raportate ale depresiei, PTSD și simptomelor de anxietate. Mulți respondenți au clasificat, de asemenea, utilizarea mescalinei drept una dintre cele mai semnificative experiențe din viața lor.

Potenţial scăzut de abuz

Constatările pe termen lung privind efectele utilizării mescalinei sunt limitate. Cu toate acestea, un studiu a subliniat că, în comparație cu alte substanțe psihedelice, utilizarea mescalinei are un potențial scăzut de abuz și poate duce la îmbunătățiri ale sănătății mintale.

Extaz

Metilendioximetanfetamina (MDMA) , cunoscută și sub denumirea de „molly” sau ecstasy, este un drog sintetic. Este popular în festivalurile rave și muzicale încă din anii 1970. Extazul are un potențial mare de abuz în comparație cu alte psihedelice. 

Cum afectează extazul creierul

Extazul produce o senzatie imediata de placere prin eliberarea neurotransmitatorilor dopamina si serotonina . Dopamina este responsabilă pentru recompensă și motivație, în timp ce serotonina este asociată cu sentimente fericite și calme.

Daune neuronale sunt posibile

Din păcate, studiile au descoperit că această reglare anormală a transmițătorilor creierului, precum și creșterea stresului oxidativ, în timp ce sub influența extazului poate duce la leziuni neuronale.

Cercetătorii examinează impactul psihoterapiei asistate de MDMA asupra persoanelor cu PTSD. Constatările indică faptul că la 12 luni după ce au primit două până la trei doze de 75 mg până la 125 mg, participanții continuă să prezinte îmbunătățiri ale simptomelor.

Cu toate acestea, alte surse au subliniat că efectele pe termen lung ale extazului pot include simptome depresive și deficite de memorie.16Sunt necesare studii suplimentare pentru a determina efectele de durată ale extazului asupra creierului într-un cadru controlat. 

Obține ajutor

Deși există dovezi pentru beneficiul terapeutic al anumitor substanțe psihedelice, este important de reținut că acestea au avut loc în medii clinice în doze specifice. 

Utilizarea greșită pe termen lung sau abuzul de substanțe psihedelice poate duce la o varietate de rezultate adverse, inclusiv psihoză persistentă, tulburări vizuale, paranoia, gândire distorsionată și tulburare de percepție persistentă cu halucinogen – tulburări vizuale recurente sau flashback care pot apărea la mai mult de un an după consumul de droguri.

Dacă dumneavoastră sau cineva pe care îl cunoașteți vă confruntați cu abuzul psihedelic, discutați cu medicul dumneavoastră despre primirea tratamentului. Aceasta va include adesea terapia cognitiv-comportamentală (CBT) pentru a aborda modelele de gândire și medicamente pentru a reduce simptomele psihologice.

2 comentarii la „Ce se întâmplă cu creierul tău când ești pe halucilogene

Lasă un răspuns