Ce să-i spui cuiva care este deprimat

Ce să-i spui cuiva care este deprimat
Spread the love

Ce să-i spui cuiva care este deprimat

A ști ce să-i spui cuiva care este deprimat nu este întotdeauna ușor. Încearcă să nu te lași descurajat de îngrijorarea că spui ceva „greșit” . Prea mulți oameni cu depresie clinică se simt singuri – o stare care nu face decât să le agraveze starea. 1 Dacă nu știi ce să spui, spune doar asta și spune-i prietenului tău că ești acolo pentru ei.

Acest articol discută ce poți face atunci când vrei să spui mai multe, dar îți este greu să exprimi ceea ce simți. Acesta acoperă, de asemenea, declarații pe care cineva care este deprimat ar putea găsi util să le audă. Ce să-i spui cuiva care este deprimat?

Spune-le că îți pasă

Aceste două cuvinte simple — „mi pasă” — pot însemna atât de mult pentru o persoană care poate simți că întreaga lume este împotriva lor. O îmbrățișare sau o atingere blândă a mâinii poate chiar transmite acest mesaj. Cel mai important este să întinzi mâna și să-i spui persoanei că contează pentru tine.

Deși s-ar putea să te simți stânjenit și nesigur la început, știi că orice spui nu trebuie să fie profund sau poetic. Ar trebui să fie pur și simplu ceva care vine dintr-un loc de compasiune și acceptare

Depresia se poate simți ca și cum nimeni nu înțelege ceea ce simți sau chiar îi pasă suficient pentru a încerca să înțeleagă, ceea ce poate fi izolator și copleșitor. Ce să-i spui cuiva care este deprimat?

Cercetările au arătat că oamenii tind să se retragă atunci când sunt deprimați 3 , așa că a ajunge la un prieten aflat în nevoie este un prim pas important. Dacă prietenul tău nu este pregătit să vorbească, continuă să-ți ofere sprijinul petrecând timp cu el și încearcă să te înregistrezi în mod regulat, fie în persoană, la telefon sau prin mesaj.

Când iei legătura cu un prieten, a-i spune că vei fi acolo la fiecare pas poate fi foarte liniștitor.

S-ar putea să nu știi prea bine cum va arăta la început, dar știi că doar a-i aminti prietenului tău că ești cineva pe care se poate sprijini poate însemna lumea. Ce să-i spui cuiva care este deprimat?

Întrebați cum puteți ajuta

Ce să-i spui cuiva care este deprimat?

Depresia pune o mare greutate asupra persoanei care se confruntă cu aceasta, atât fizic, cât și mental, așa că probabil că există multe lucruri pe care le poți face pentru a ușura povara pe măsură ce prietenul tău își revine.

Prietenul tău poate fi reticent în a-ți accepta oferta de teamă să nu devină o povară pentru tine, așa că spune clar că nu te superi și vrei să ajuți în același mod în care știi că ar face-o pentru tine într-o situație similară.

De asemenea, este posibil ca depresia să-l lase pe prietenul tău atât de obosit și de jos încât nici măcar să nu știe ce fel de ajutor să ceară. Fiți pregătit cu câteva sugestii specifice, care pot include:

 • Ați putea folosi ceva ajutor la treburile casnice sau la cumpărături?
 • Ți-ar plăcea companie pentru o vreme?
 • Ți-ar plăcea să te conduc la întâlnirile cu doctorul?

A fi specific atât în ​​ceea ce privește timpul cât și activitatea poate fi de ajutor. De exemplu, în loc să spui „Pot să fac ceva pentru tine?” poate întrebați: „Aș putea să vin sâmbătă dimineața să lucrez la curte pentru tine?”

Amintește-ți, de asemenea, că ajutorul de care crezi că ar putea avea nevoie prietenul tău poate să nu se potrivească cu ceea ce ar fi de fapt benefic în ochii lor. Sugerați-și ascultați.


Depresia poate face sarcinile zilnice și alte obligații mult mai dificile. Acordarea unui sprijin concret și practic poate fi o modalitate excelentă de a ajuta pe cineva care este deprimat.

Îndeamnă-i să vorbească cu un medic

Ce să-i spui cuiva care este deprimat?

Tratamentele pentru depresie sunt o parte foarte importantă a recuperării după depresie, dar oamenii se simt adesea rușinați de starea lor sau sunt pesimiști dacă tratamentul va ajuta cu adevărat.

Dacă prietenul tău nu a consultat încă un medic, încurajează-l să caute ajutor și asigură-l că nu este nimic rău în a cere ajutor. Depresia este o boală reală și tratabilă.

Dacă prietenul tău se vede deja la un medic, oferă-te să te ajute cu ridicarea medicamentelor și să ajungi la timp pentru programări.

Întrebați-i dacă vor să vorbească

Uneori, cel mai important lucru pe care îl poți face pentru un prieten deprimat este să asculți cu simpatie în timp ce vorbesc despre ceea ce îl deranjează, permițându-i să scape de presiunea sentimentelor reținute.

Asigurați-vă că ascultați fără a întrerupe. Cu toții dorim să reparăm lucrurile pentru cei cărora le pasă și adesea oferim remedii rapide pentru a face față propriilor noastre sentimente de neputință. Uneori, oamenii care sunt depresivi trebuie doar să vorbească fără ca conversația să fie preluată cu sfaturi bine intenționate.

Amintește-le că ei contează

Un sentiment comun printre cei care sunt depresivi este că viața lor nu contează și nimănui nu i-ar păsa nici măcar dacă ar fi plecat. 6 Dacă îi poți spune sincer prietenului tău despre toate modurile în care contează pentru tine și pentru alții, acest lucru îl poate ajuta să realizeze că au valoare și valoare.

Să-i lași să știe că este o persoană importantă în viața ta poate însemna mult atunci când cineva se luptă cu sentimente de depresie și inutilitate.

Înainte de a spune cuiva „înțeleg”, ar trebui să fii sigur că chiar o faci. Ați avut vreodată o depresie semnificativă clinic? Dacă ai, poate fi util pentru prietenul tău să audă că ai experimentat ceea ce simte și că se poate îmbunătăți.

Rețineți, totuși, că există mai multe tipuri diferite de depresie și chiar dacă ați experimentat depresie clinică, este posibil să fi fost foarte diferit de ceea ce trece prietenul dvs.

Dacă ceea ce ai trecut a fost un caz de blues , pe de altă parte, prietenul tău poate avea impresia că îi trivializezi experiența comparând-o cu a ta.

În acest caz, cel mai bine ar fi să recunoști pur și simplu că nu înțelegi exact prin ce trec, dar că îți pasă la ei și vrei să încerci. Adesea, cele mai bune cuvinte de spus sunt: ​​„Nu înțeleg, dar îmi doresc foarte mult”.

Amintește-le că este în regulă să se simtă așa cum se simt ei

Chiar dacă problemele prietenului tău ți se pot părea minore, rezistă impulsului de a judeca sau veni cu soluții simple. Dezechilibrele biochimice asociate cu depresia sunt cele care determină cât de rău se simte prietenul tău în anumite situații – nu neapărat situațiile în sine.

În schimb, spune-i că îți pare rău că se simt atât de rău și adoptă o atitudine de acceptare că așa îi afectează depresia. Dacă prietenul tău a început de curând să ia medicamente sau să participe la consiliere, poate dura timp pentru ca să înceapă să se simtă mai bine.

Așa cum un antibiotic pentru faringite streptococi are nevoie de un timp pentru a funcționa, antidepresivele pot dura ceva timp pentru a schimba substanțele chimice din creier (uneori până la opt săptămâni sau mai mult).

Asigurați-i că nu sunt slabi sau defecte

Cei care se confruntă cu depresia tind să se simtă slabi sau că e ceva în neregulă cu ei. În timp ce depresia este o boală, cei care trăiesc cu ea pot simți că este un defect de caracter.

Asigurați-vă prietenul că depresia este într-adevăr o boală cauzată de un dezechilibru biochimic în creier și nu înseamnă că sunt slabi. De fapt, este nevoie de multă forță pentru a riposta, așa că probabil că sunt mult mai puternici decât cred că sunt.

Subliniați că există speranță

În timp ce îi liniștiți pe prietenul dvs. că are o boală reală, îl puteți asigura și că există speranță, deoarece, ca orice altă boală medicală, depresia este tratabilă. Prin utilizarea medicamentelor și a terapiei, prietenul tău are șanse foarte mari să revină la o stare normală.

Când bunele intenții merg greșit

Este posibil ca tu să spui toate lucrurile „corecte” și prietenul tău se va supăra în continuare pe tine. Fiecare persoană este un individ cu gânduri și sentimente unice, iar a fi supărat și supărat este natura depresiei.

Uneori, oamenii vor ataca cei care încearcă să-i ajute pentru că sunt răniți și nu știu unde să îndrepte acele sentimente rele. Oricine se află în apropiere devine o țintă convenabilă.

Dacă se întâmplă acest lucru, încercați să nu o luați personal. Rămâneți calm și continuați să faceți tot ce puteți pentru a vă iubi și susține prietenul în orice mod vă va permite.

Cunoașteți semnele de avertizare ale sinuciderii

Riscul de sinucidere este mare la cei care trăiesc cu depresie. 9 Indiferent de ceea ce spui sau de ceea ce faci pentru a-ți ajuta prietenul, acesta poate avea totuși gânduri și sentimente suicidare. Asigurați-vă că sunteți în căutarea semnelor de avertizare ale sinuciderii și știți când să căutați ajutor.

Câteva semne de urmărit includ:

 • Vorbesc despre dorința de a muri
 • Exprimând că se simt ca o povară pentru ceilalți
 • Sentimente de deznădejde și tristețe extremă
 • Retragerea de la prieteni și cei dragi
 • Schimbări bruște de dispoziție
 • A da bunuri sau a face testament
 • A face declarații ambigue despre a nu mai fi în preajmă în viitor
 • Discuții deschise despre sinucidere sau despre un plan de sinucidere
 • Tentative anterioare de sinucidere 10

Dacă observați semne de avertizare de sinucidere, ar trebui să discutați cu persoana iubită și să-i cereți să vorbească cu un profesionist în domeniul sănătății mintale. Când există un risc imediat, ar trebui să eliminați obiectele periculoase din casă, să vă asigurați că nu le lăsați în pace și să solicitați imediat ajutor de la un medic.

Site-ul nostru folosește numai surse de incredere, inclusiv studii evaluate de experti in acest domeniu. Va indrumam sa cautati suport de la specialisti in cazul in care credeti ca aveti nevoie. Pentru a susține afirmatiile din articol mai jos aveti link-urile catre autorii de specialitate.

Ce să-i spui cuiva care este deprimat

Lasă un răspuns

Derulează în sus