Ce să faci dacă te simți nervos,
Te întrebi: „De ce sunt atât de supărat?” Ar putea fi un semn că trebuie să găsiți câteva modalități sănătoase de a gestiona această emoție dificilă.
Furia este o emoție normală pe care toată lumea o trăiește din când în când. Există multe situații care pot declanșa sentimente de furie, care pot varia în intensitate de la supărare ușoară la furie profundă.
Ce să faci dacă te simți nervos,
Atunci când furia devine extremă, incontrolabilă sau cronică, poate reprezenta o problemă serioasă. Poate duce la stres care vă dăunează sănătății sau chiar vă poate afecta relațiile cu alte persoane. Din acest motiv, este important să înțelegeți ce puteți face atunci când vă simțiți furios pentru a vă controla sentimentele.
În timp ce furia este adesea legată de consecințe negative asupra sănătății, cercetările sugerează că utilizarea unor modalități constructive de gestionare a furiei este asociată cu un risc mai scăzut de boli de inimă.
Câteva moduri de a face față furiei
Dacă te confrunți cu furie, există lucruri pe care le poți face pentru a-ți gestiona emoțiile. Mai jos este o listă cu câteva lucruri care ar putea ajuta.
Respirați adânc
Când furia lovește, este ușor să fii prins în căldura momentului. Corpul tău intră adesea într-o stare cunoscută sub numele de răspuns de luptă sau de fugă , care ajută corpul tău să ia măsuri. Ritmul cardiac crește și începi să respiri mult mai repede.
Pentru a prelua controlul și a reduce sentimentele de furie, poate fi util să vă concentrați asupra respirației. Concentrați-vă pe respirații lente, profunde și controlate. În loc să respirați superficial, care vă umple doar pieptul, încercați să respirați mai adânc, care vă extind și burta.
Lucrul grozav despre respirația profundă este că este ceva pe care îl poți folosi rapid în momentul în care furia amenință să te copleșească.
Vă poate oferi timp să vă calmați, să vă gândiți și să răspundeți într-un mod care nu va avea efecte negative pe termen lung.Ce să faci dacă te simți nervos?
Recunoaște-ți răspunsul la furie
Sentimentele de furie sunt de obicei însoțite de simptome atât fizice, cât și psihice. Este posibil să simțiți creșterea ritmului cardiac și a respirației. Este posibil să simțiți sentimente de frustrare, stres, iritare și furie.
Furia ta poate, de asemenea, să declanșeze anxietate și să te simți copleșitor uneori, iar ulterior s-ar putea să rămâi cu sentimente de vinovăție.
Este important să ne amintim că furia nu este întotdeauna exprimată în același mod. Expresiile exterioare ale furiei, cum ar fi țipetele sau ruperea lucrurilor pot fi mai evidente, dar furia poate fi exprimată și în moduri mai interioare sau pasive.
Când îți îndrepți furia spre interior, s-ar putea să faci lucruri pentru a te pedepsi sau a te izola. S-ar putea să te reproșezi cu discuții negative despre sine sau chiar să te angajezi în acțiuni care au ca rezultat auto-vătămare.
Furia pasivă implică adesea reținerea atenției sau a afecțiunii pentru a-i pedepsi pe alții. Tratamentul tăcut și îmbufnarea sunt două exemple de expresii mai pasive ale furiei.
Schimbați-vă gândirea
O modalitate de a vă reduce furia este să schimbați modul în care vă gândiți la evenimente, oameni sau situații. Când te trezești că te concentrezi asupra lucrurilor într-un mod negativ sau irațional, este ușor să fii prins de emoții care se simt dramatice și chiar copleșitoare.
Recadrarea cognitivă este o tehnică care este adesea folosită în anumite tipuri de terapie pentru a ajuta la schimbarea modului în care oamenii gândesc despre lucrurile care li se întâmplă. Schimbând aceste gânduri, este mai puțin probabil să experimentați emoții negative, cum ar fi furia.
Ce să faci dacă te simți nervos
Utilizați strategii de relaxare
Pe lângă respirația profundă, învățarea strategiilor de relaxare precum mind fulness, meditația, vizualizarea și relaxarea progresivă a mușchilor vă pot ajuta să vă păstrați calmul atunci când vă simțiți supărat.
De exemplu, mind fulness este o abordare care încurajează oamenii să se concentreze pe aici și acum, inclusiv asupra modului în care se simt în momentul prezent.
Învățarea cum să fii atent la felul în care te simți poate stimula un sentiment mai mare de conștientizare de sine și adesea îți permite să privești situațiile care provoacă furie într-un mod mai detașat.
Programele de tratament bazate pe mind fulness s-au dovedit a fi o abordare eficientă pentru reducerea sentimentelor de furie și agresivitate.
Înțelege de ce te simți supărat
Pe lângă găsirea unor noi modalități de a gândi și de a răspunde, este, de asemenea, important să înțelegeți ceea ce vă poate declanșa furia în primul rând. Furia poate fi cauzată de o serie de lucruri diferite.
Factori precum personalitatea ta, stilul tău de a face față, relațiile și nivelul tău de stres pot juca un rol în determinarea cât de multă furie simți ca răspuns la diferite situații și declanșatoare. Ce să faci dacă te simți nervos?
Unele lucruri care pot declanșa furia includ:
- Conflicte în relații
- Probleme de familie
- Probleme financiare
- Amintiri despre evenimente negative
- Probleme la locul de muncă
- Situații precum trafic, accidente, planuri anulate sau întârziere
În unele cazuri, totuși, furia poate fi un simptom al unei stări de sănătate mintale subiacente. Unele dintre condițiile care pot provoca furie includ:
- Tulburări legate de consumul de alcool: consumul de alcool poate contribui la sentimente de furie, în special dacă bei prea mult deodată sau dacă consumi alcool în mod regulat. Alcoolul poate face dificil să vă controlați emoțiile, să scadă inhibiția și să vă afecteze capacitatea de a gândi clar, toate acestea putând contribui la sentimente de furie.
- Tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) : ADHDhttps://ro.wikipedia.org/wiki/Tulburare_hiperchinetic%C4%83_cu_deficit_de_aten%C8%9Bie este o tulburare de neurodezvoltare care debutează în copilărie și este marcată de simptome de hiperactivitate, neatenție și impulsivitate. Un temperament scurt și accese de furie sunt, de asemenea, destul de frecvente.
- Tulburarea bipolară : Tulburarea bipolară este marcată de schimbări dramatice ale dispoziției. Oamenii experimentează adesea perioade de depresie care pot fi marcate de lipsă de speranță, tristețe și iritabilitate. Ei pot experimenta, de asemenea, manie caracterizată prin agitație, euforie și impulsivitate. Ambele stări de dispoziție pot produce sentimente de furie.https://ro.wikipedia.org/wiki/Tulburare_bipolar%C4%83
- Depresie : Depresia provoacă simptome de dispoziție scăzută, iritabilitate și lipsă de speranță. Astfel de simptome pot juca, de asemenea, un rol în perioadele de furie.
- Tulburare explozivă intermitentă (IED) : Persoanele cu această afecțiune experimentează episoade de comportament furios, agresiv. Ei au adesea izbucniri intense de furie care sunt disproporționate cu situațiile și sunt însoțite de certuri, crize de furie și chiar violență.
- Tulburare obsesiv-compulsivă (TOC) : TOC se caracterizează prin prezența gândurilor obsesive nedorite și a comportamentelor compulsive. Cercetările sugerează, de asemenea, că mulți oameni cu această afecțiune experimentează, de asemenea, sentimente de frustrare și furie. 4
- Tulburare de opoziție sfidătoare (ODD) : Copiii cu această afecțiune sunt adesea iritabili, temperați și furioși. Ei manifestă frecvent sfidare, se ceartă cu părinții și cu alții și pot avea accese de furie și agresivitate.
Cum să obțineți ajutor
În timp ce toată lumea se simte furioasă uneori, este important să ne amintim că uneori poate fi un semn al unei stări de sănătate mintale subiacente. Dacă furia ta este cronică, tulburătoare sau provoacă probleme în capacitatea ta de a funcționa normal, discută cu medicul dumneavoastră.https://antidepresie.ro/cateva-sfaturi-pentru-a-trai-cu-depresie/ ar putea veni in ajutor cu ceva sfaturi
Medicul dumneavoastră vă poate evalua pentru a vedea ce alte simptome ați putea să aveți. Acest lucru ar putea implica răspunsul la întrebări sau completarea unui chestionar pentru a detecta anumite tulburări mintale.
De asemenea, medicul dumneavoastră poate efectua o analiză fizică sau poate efectua teste de laborator pentru a exclude orice afecțiuni medicale care ar putea juca un rol în simptomele dumneavoastră.
Medicul dumneavoastră vă poate recomanda apoi tratamente precum psihoterapia, medicamentele sau o combinație a celor două.
Site-ul nostru folosește numai surse de incredere, inclusiv studii evaluate de experti in acest domeniu. Va indrumam sa cautati suport de la specialisti in cazul in care credeti ca aveti nevoie. Pentru a susține afirmatiile din articol mai jos aveti link-urile catre autorii de specialitate.