Ce să faci daca te simți iritat
Ce să faci daca te simți iritat, toată lumea se simte iritabilă uneori. Dar, dacă nu ești atent, iritabilitatea ta ar putea cauza unele probleme mai mari în viața ta. Fie că spui lucruri pe care nu le spui și că îți dăunează relațiilor sau că te străduiești să rămâi productiv la locul de muncă pentru că ești enervat de oamenii din jurul tău, este important să abordezi iritabilitatea ta.
Aceste strategii vă pot ajuta să vă reduceți iritabilitatea, astfel încât să vă puteți simți mai bine.
Recunoaște-ți iritabilitatea

Când cineva vă întreabă de ce ești atât de morocănos, este tentant să-i răspunzi și să-i spui: „Nu sunt morocănos!” S-ar putea chiar să învinovățiți pe toți ceilalți pentru că sunt prea sensibili, prea tare sau prea enervant.
Dar negarea iritabilității tale este probabil să te facă să te simți mai rău.
Când observi că te simți enervat cu tot și cu toți cei din jurul tău, recunoaște că ești iritabil.
Nu trebuie neapărat să anunți că te simți iritabil. S-ar putea să-ți recunoști singur.
Studiile arată că numirea sentimentelor tale poate elimina o mare parte din intensitatea lor. S-ar putea chiar să-ți evaluezi iritabilitatea pe o scară de la 1 la 10. Un studiu a constatat că atunci când indivizii și-au clasat furia pe o scară, simptomele lor fiziologice au scăzut și s-au simțit mai calmi. 1
Așa că faceți un minut pentru a vă eticheta emoțiile când vă simțiți iritabil. Și s-ar putea să observi că începi să te simți puțin mai bine imediat.
Stabiliți dacă există o sursă clară
Uneori, sursa iritabilității este evidentă. Copiii care țipă și nu vor asculta instrucțiunile tale, de exemplu, pot aprinde o oarecare iritabilitate după o zi lungă.
Alteori, s-ar putea să simți că te-ai „trezit pe partea greșită a patului”. S-ar putea să te simți supărat și frustrat fără să știi cu adevărat de ce. O mică reflecție de sine te poate ajuta să recunoști că ești stresat sau că nu ai petrecut mult timp îngrijindu-te de tine în ultima vreme.
S-ar putea să vă gândiți și dacă aveți nevoie să luați ceva de mâncare. A fi „fomanat” este un lucru real. O scădere a zahărului din sânge poate provoca o creștere a iritabilității.
Dacă puteți determina sursa, este posibil să puteți rezolva problema. Dar rețineți că, uneori, iritabilitatea nu este cauzată de nimic extern. Uneori, este doar o experiență umană normală. Sau poate proveni din ceva intern, cum ar fi o schimbare hormonală sau o problemă de sănătate mintală, cum ar fi depresia.
Luați câteva respirații adânci
Gânduri de genul „Nu mai suport să fiu aici încă un minut” îți vor hrăni iritabilitatea. Corpul tău va răspunde în consecință eliberând cortizol , un hormon de stres.
Apoi, inima ta s-ar putea să bată mai repede. Palmele tale ar putea să devină transpirate. Ți-ar putea crește tensiunea arterială.
Respirația lentă și profundă a câteva minute vă poate calma răspunsul fiziologic. Când corpul tău devine puțin mai calm, și creierul tău s-ar putea să devină mai calm.
Când vă simțiți stresat și iritabil, încercați să inspirați încet, până la numărul de trei pe nas. Ține-ți respirația doar o secundă și apoi expiră încet prin buzele strânse, numărând până la trei. Fă asta de trei ori și vezi dacă te simți puțin mai bine.
Ia o pauză
Când lucrezi la un proiect frustrant sau când te afli într-un mediu care îți crește nivelul de stres, uneori cel mai bun lucru pe care îl poți face este să iei o pauză.
Pleacă un minut și ia-ți o pauză pentru un adult.
Gândiți-vă la iritabilitatea dvs. ca la un semn că sunteți fără baterii (similar cu modul în care fac dispozitivele digitale). Să luați o pauză rapidă ar putea fi tot ce aveți nevoie pentru a vă încărca din nou bateriile, astfel încât să puteți reintra în situație simțindu-vă împrospătat.
Indiferent dacă o pauză pentru tine înseamnă o plimbare rapidă prin clădire sau înseamnă câteva minute de ascultare a muzicii în dormitorul tău cu ușa închisă, găsește ceva care te poate ajuta să te calmezi rapid.
Obțineți o doză sănătoasă de activitate fizică
Cercetările arată că exercițiile fizice pot fi benefice pentru sănătatea ta mintală . Activitatea fizică a fost folosită ca un tratament eficient pentru anxietate, tulburări de dispoziție, tulburări de alimentație și tulburări legate de consumul de substanțe. Deci, dacă iritabilitatea provine dintr-o problemă de sănătate mintală, antrenamentul poate ajuta. 2
Pe de altă parte, totuși, prea mult exercițiu poate crește iritabilitatea. Acest lucru poate fi valabil mai ales dacă țineți dietă sau supraantrenați.
Așa că asigură-te că primești doze sănătoase de activitate fizică, dar nu prea mult. Dacă regimul dvs. de exerciții pare să vă înrăutățească starea de spirit, discutați cu medicul dumneavoastră.
Guma de mestecat
Guma de mestecat ar putea fi o modalitate rapidă de a ameliora stresul, ceea ce poate fi util în reducerea iritabilității. Un studiu a constatat că oamenii se simțeau mai puțin anxioși și mai puțin stresați atunci când mestecau gumă. De asemenea, le-a îmbunătățit concentrarea și atenția.
Așa că data viitoare când vă simțiți puțin iritabil, întindeți-vă pentru o bucată de gumă. S-ar putea să descoperi că te ajută să te simți puțin mai calm și puțin mai fericit.
Reîncadrați-vă gândurile negative
Când aveți de-a face cu un inconvenient, cum ar fi un ambuteiaj, s-ar putea să începeți să vă gândiți la gânduri care vă alimentează iritabilitatea. Mă gândesc la ceva de genul „Urăsc să-mi pierd viața în trafic!” te va face să te simți mai rău.
Când te surprinzi că te gândești la inechitatea unei situații sau te gândești cât de mult nu-ți place ceva, reformulați-l.
Rămâneți la fapte, mai degrabă decât la judecățile și emoțiile dvs. în jurul acestor fapte. În cazul unui blocaj de trafic, s-ar putea să vă amintiți că există milioane de mașini pe șosea în fiecare zi și blocajele vor avea loc.
Obțineți ajutor profesional
Mai mult info https://antidepresie.ro/combate-tulburarile-de-somn-in-timpul-depresiei/
Iritabilitatea poate fi un semn al unei probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia. Deci, dacă iritabilitatea dumneavoastră persistă câteva săptămâni sau sunteți îngrijorat de aceasta, discutați cu medicul dumneavoastră sau contactați un profesionist în domeniul sănătății mintale . Tratarea unei probleme de sănătate mintală subiacentă vă poate ajuta să vă rezolvați iritabilitatea, astfel încât să vă puteți simți mai bine.
Puțină iritabilitate poate fi doar un semn că trebuie să faci unele schimbări în stilul de viață. Adăugarea unui pic mai mult de îngrijire de sine în rutina ta zilnică ar putea fi tot ce este nevoie pentru a te simți cel mai bine. Dacă, totuși, te confrunți cu iritabilitatea și nu dispare sau începe să afecteze relațiile tale, caută ajutor profesional.
Site-ul nostru folosește numai surse de incredere, inclusiv studii evaluate de experti in acest domeniu. Va indrumam sa cautati suport de la specialisti in cazul in care credeti ca aveti nevoie. Pentru a susține afirmatiile din articol mai jos aveti link-urile catre autorii de specialitate.
Un comentariu la „Ce să faci daca te simți iritat”