Ce să faci daca simți că pierzi interesul

Ce să faci daca simți că pierzi interesul
Spread the love

Ce să faci daca simți că pierzi interesul

Ce să faci daca simți că pierzi interesul,

Simțirea unei pierderi a interesului poate îngreuna să faci lucrurile pe care trebuie să le faci în fiecare zi. Vă poate lăsa să vă simțiți lipsit de interes, dezinteresat și nemotivat să faceți multe din orice . S-ar putea să fie lucruri care înainte te interesau, dar acum parcă nu găsești motivația sau inspirația pentru a le face.

Cunoscut sub numele de anhedonie, acest sentiment îi poate determina pe oameni să-și piardă interesul pentru activitățile pe care le plăceau înainte. De asemenea, îi face pe oameni să nu se bucure sau să experimenteze plăcere atunci când se angajează în lucruri pe care obișnuiau să le facă.

De ce simțiți o pierdere a interesului

Pierderea interesului este unul dintre simptomele cheie ale depresiei . Pe lângă depresie, pierderea interesului poate fi cauzată și de:

  • Anxietate
  • Tulburare bipolara
  • Schizofrenie
  • Consumul de substanțe
  • Stres

De asemenea, este important de menționat că pierderea interesului nu este neapărat legată de o tulburare mintală. De asemenea, poate fi cauzată de lucruri precum suprasolicitarea, probleme de relație, activități plictisitoare sau pur și simplu senzația de blocare într-o rută . 

Acest lucru poate crea un ciclu de care este greu să te eliberezi. Din cauza scăderii interesului, este posibil să încetați să petreceți timp cu ceilalți și să vă implicați în lucruri care, în mod normal, vă ajută să vă simțiți mai puțin stresați. Această izolare crescută, scăderea activității și reducerea sprijinului social pot juca apoi un rol în a vă face să vă simțiți mai anxios și deprimat. 

Ce să faci când simți o pierdere a interesului

Din fericire, există câțiva pași pe care îi puteți lua pentru a vă simți mai bine atunci când vă confruntați cu o pierdere a interesului. Iată câteva lucruri care ar putea ajuta.

Concentrați-vă pe a rămâne activ

O pierdere a interesului poate face dificilă menținerea unei rutine de exerciții, dar concentrați-vă pe exercițiul fizic în fiecare zi. S-a demonstrat că exercițiile fizice au o serie de efecte pozitive asupra sănătății mintale, inclusiv îmbunătățirea stării de spirit și scăderea simptomelor depresiei. Chiar și a merge la o   plimbare rapidă în fiecare zi poate ajuta.

Odihnește-te suficient

Lipsa somnului poate avea un impact negativ asupra sănătății tale mintale . De exemplu, un studiu a constatat că insomnia a dus la o creștere de două ori a riscului de a dezvolta depresie. Deci, dacă vă confruntați cu o pierdere a interesului, asigurați – vă că practicați obiceiuri bune de somn și acordați-vă suficient timp în fiecare noapte pentru a vă odihni de calitate.

Fă pași mici

Deși s-ar putea să nu fie posibil să te arunci în activitățile pe care le iubești în mod normal cu același entuziasm ca înainte, te poate ajuta să faci lucruri mărunte în fiecare zi. Dacă există un hobby pentru care în mod normal îl iubești, dar pentru care ți-ai pierdut interesul, provoacă-te să înveți ceva nou despre el. Sau împărțiți un proiect mai mare în pași mult mai mici și rezervați puțin timp în fiecare zi pentru a rezolva un singur lucru. 

Faceți planuri

Chiar dacă poate fi dificil să te inspiri, s-ar putea să îți fie util să faci planuri pentru lucrurile pe care vrei să le faci în viitor. Cercetările au descoperit că planificarea pentru viitor, cunoscută sub numele de coping proactiv, poate ajuta la îmbunătățirea rezistenței.

Să-ți oferi lucruri de care să aștepți cu nerăbdare și să cauți lucruri de care să te entuziasmezi te poate ajuta să faci față lipsei de interes pe care ai putea-o simți în acest moment. 

Găsiți asistență

Când te simți dezinteresat, poate fi util să apelezi la prieteni și familie pentru sprijin. Spune-le că te lupți cu această lipsă de interes.

Uneori, doar petrecerea timpului în preajma altor persoane vă poate ridica starea de spirit. Entuziasmul celorlalți poate fi, de asemenea, contagios, așa că s-ar putea să descoperiți că pofta lor pentru diferite activități începe să se întindă și pe tine.

Discută cu medicul tăuhttps://antidepresie.ro/cum-sa-i-spui-medicului-tau-ca-esti-deprimat/

Cum să obțineți ajutor

Dacă simțirea lipsei de interes îngreunează să faci față, este important să solicitați ajutor. Discutați cu medicul dumneavoastră despre ceea ce simțiți, mai ales dacă aceste sentimente sunt însoțite de alte simptome, cum ar fi starea de spirit scăzută, iritabilitate sau sentimente de inutilitate .

Conectare si comunicare cu ceilalti https://antidepresie.ro/conectarea-si-comunicarea-cu-ceilalti/

Diagnostic

Medicul dumneavoastră vă va pune întrebări despre simptomele pe care le aveți. Ei pot efectua, de asemenea, un examen fizic și teste de laborator pentru a ajuta la excluderea oricăror afecțiuni medicale subiacente care ar putea contribui la modul în care v-ați simțit.

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda apoi diferite tratamente în funcție de diagnosticul dumneavoastră. De exemplu, dacă sunteți diagnosticat cu depresie, medicul dumneavoastră vă poate sugera psihoterapie , medicamente sau o combinație a celor două. De asemenea, puteți lua în considerare doar să căutați ajutor direct de la un profesionist în domeniul sănătății mintale, fără a vă consulta mai întâi medicul primar sau asistenta.

Tratament

Există o serie de abordări diferite de tratament, cum ar fi psihoterapia, care pot fi utilizate pentru a aborda pierderea interesului, inclusiv terapia cognitiv-comportamentală (CBT) pentru a vă ajuta să vă schimbați gândurile și comportamentele. De asemenea, pot fi prescrise antidepresive sau alte medicamente pentru a vă ajuta să vă îmbunătățiți starea de spirit, deși poate dura ceva timp pentru ca aceste medicamente să înceapă să funcționeze. 

De asemenea, vă recomandăm să încercați o terapie online sau o aplicație de sănătate mintală pentru a ajuta la rezolvarea sentimentelor de pierdere a interesului. Aplicațiile mobile pot fi utile pentru a stabili obiective, pentru a oferi sfaturi de sănătate mintală și pentru a vă urmări progresul. Terapia online vă poate pune în legătură cu un terapeut instruit care vă poate oferi sprijin și sfaturi prin e-mail, chat video, mesaj text sau telefon. 

Toată lumea experimentează un anumit grad de dezinteres din când în când. Uneori poate fi pentru că te simți neinspirat. În alte cazuri, ar putea însemna că ți-ai pierdut interesul pentru unele dintre vechile tale hobby-uri și că trebuie să explorezi câteva pasiuni noi. 

Dar uneori acest sentiment poate fi un semn al unei stări de sănătate mintală, cum ar fi depresia. Dacă pierderea interesului face față dificilă sau interferează cu viața ta, este important să discutați cu un medic sau un profesionist în sănătate mintală despre cum vă simțiți.
Depresia se poate agrava în timp, așa că, cu cât primiți ajutor mai devreme, cu atât mai devreme veți începe să vă simțiți mai bine și să vă recăpătați pasiunea pentru lucrurile care vă aduc bucurie.

Dacă aveți gânduri de sinucidere, contactați https://www.antisuicid.ro/ la 0800 801 200 (apelabil gratuit la nivel naţional din orice reţea) pentru sprijin și asistență de la un consilier instruit. Dacă dumneavoastră sau o persoană iubită vă aflați în pericol imediat, sunați la 112.prin email în formatul 24/7 la sos@antisuicid.ro!!

Site-ul nostru folosește numai surse de incredere, inclusiv studii evaluate de experti in acest domeniu. Va indrumam sa cautati suport de la specialisti in cazul in care credeti ca aveti nevoie. Pentru a susține afirmatiile din articol mai jos aveti link-urile catre autorii de specialitate.

Ce să faci daca simți că pierzi interesul

Un comentariu la „Ce să faci daca simți că pierzi interesul

Lasă un răspuns

Derulează în sus