Ce este vaginoza bacteriană? -

Ce este vaginoza bacteriană?

Ce este vaginoza bacteriană?
Spread the love

Ce este vaginoza bacteriană?

Ce este vaginoza bacteriană?

Fapte pe care fiecare femeie ar trebui să le știe,

Vaginoza bacteriană(BV) este o afecțiune comună, dar frustrantă, în care echilibrul bacteriilor din vagin devine desincronizat. De obicei, organismul este capabil să mențină echilibrul ideal. Dar dacă echilibrul este perturbat, anumite tipuri de bacterii pot crește excesiv și pot provoca simptome.

BV este ușor tratată și, de obicei, nu provoacă alte probleme de sănătate. Acestea fiind spuse, poate crește riscul de a dezvolta o boală cu transmitere sexuală (STD) sau poate duce la complicații la naștere la persoanele însărcinate.

Acest articol analizează simptomele, cauzele și factorii de risc ai vaginozei bacteriene. De asemenea, explică modul în care BV este diagnosticată, tratată și prevenită.

Simptome de vaginoză bacteriană

Dintre cele 21 de milioane de femei din Statele Unite despre care se crede că au vaginoză bacteriană în fiecare an, doar aproximativ trei milioane au simptome. 

Ce este vaginoza bacteriană?

Când apar, simptomele BV tind să fie ușoare, dar persistente și pot include:

 • O scurgere vaginala alb-cenusie sau galbena
 • Un miros „de pește” care se poate agrava după actul sexual
 • O senzație de arsură la urinare
 • Mâncărime vaginală, roșeață și umflare
 • Sângerare vaginală după actul sexual

Deși simptomele VB sunt rareori grave, ele pot slăbi țesuturile vaginale și pot crește riscul de boli cu transmitere sexuală, cum ar fi  gonoreea ,  chlamydia ,  trichomonaza .și  HIV .

Dacă apare o infecție în timpul sarcinii, există un risc crescut de  naștere prematură (prematură) , greutate mică la naștere și, în cazuri rare, avort spontan . 

Recapitulare

Simptomele vaginozei bacteriene includ o scurgere vaginala cu un miros de peste. De asemenea, sunt frecvente mâncărimi, roșeață, umflături, arsuri la urinare și sângerări în timpul actului sexual.

Ce este vaginoza bacteriană?

Cauze

Vaginoza bacteriană apare atunci când nivelul bacteriilor „bune” din vagin scade brusc. Acest lucru permite bacteriilor „rele” să crească excesiv. Principalele bacterii „bune”, numite lactobacillus, face vaginul ușor acid, astfel încât bacteriile „rele” să nu poată crește excesiv.

Ce este vaginoza bacteriană?

Sexul poate instiga BV prin introducerea unor cantități noi sau excesive de bacterii în vagin.

Unele dintre cele mai frecvente cauze ale BV includ: 

 • Sex fără prezervativ
 • Parteneri sexuali multipli
 • Noi parteneri de sex
 • Jucării sexuale comune
 • Douături
 • Băi cu bule
 • Deodorante vaginale
 • Fumat
 • Dispozitive intrauterine (DIU)

De asemenea, se crede că genetica joacă un rol, fie prin promovarea inflamației , fie prin producerea inadecvată de lactobacil. 

Recapitulare

Sexul poate duce la vaginoză bacteriană prin introducerea de noi bacterii în vagin. Acest lucru este valabil mai ales dacă nu folosiți prezervative sau nu aveți mai mulți parteneri sexuali. Fumatul, dusurile de dus și DIU pot crește, de asemenea, riscul.

Diagnostic

Deoarece vaginoza bacteriană nu este cauzată de un singur agent,  diagnosticul se bazează în mare parte pe o revizuire a istoricului medical și a simptomelor, împreună cu diferite teste și proceduri de laborator.

Acestea includ:: 

 • Un examen pelvin
 • Un test de pH  pentru a verifica aciditatea vaginală
 • O evaluare microscopică a fluidelor vaginale

Examenul microscopic ar căuta „celule indicii” (adică celule vaginale împânzite cu bacterii). O colorație Gram  ar fi, de asemenea, utilizată pentru a diferenția bacteriile „bune” de cele „rele”, permițând laboratorului să verifice dezechilibrele în flora vaginală . 

Pot fi efectuate teste suplimentare pentru a exclude alte cauze posibile, cum ar fi o  infecție cu drojdie  sau  herpes genital .

Ce este vaginoza bacteriană?

Recapitulare

Diagnosticul vaginozei bacteriene implică de obicei o revizuire a simptomelor și a istoricului medical, un examen pelvin, un test de pH vaginal și o evaluare microscopică a fluidelor vaginale.

Tratament

Tratamentul  standard  pentru vaginoza bacteriană este un curs scurt de antibiotice. 

 Antibioticele sunt o clasă de medicamente care tratează în mod specific infecțiile bacteriene.

Opțiunile de primă linie sunt Flagyl ( metronidazol) și clindamicină. Ambele sunt foarte eficiente în tratarea BV și au efecte secundare relativ ușoare.

Regimurile de primă linie preferate includ:

 • Metronidazol 500 miligrame (mg) administrat pe cale orală de două ori pe zi timp de șapte zile
 • Metronidazol 0,75% gel vaginal aplicat o dată pe zi timp de cinci zile
 • Clindamicină 2,0% cremă vaginală aplicată la culcare timp de șapte zile

Tratamentele alternative includ un supozitor vaginal de clindamicină sau Tindamax ( tinidazol) tablete.  În ciuda eficacității acestor medicamente, recurența este frecventă și poate necesita mai multe tratamente pentru a elimina complet infecția.

Efectele secundare includ greață, dureri de stomac, tuse, dureri în gât, nas care curge și un gust metalic în gură .

Pe lângă antibiotice, mai multe remedii de susținere pot ajuta. Acestea includ probiotice (bacteriile vii benefice care se găsesc în iaurt și suplimente cu probiotice ) care pot ajuta la prevenirea recidivei. Acidul boric (disponibil sub formă de capsulă și supozitor vaginal) este un remediu vechi care atrage un reînnoit interes medical. 

În timpul tratamentului, purtați pantaloni sau fuste mai largi pentru a reduce umezeala și căldura vaginală care pot favoriza creșterea bacteriilor. De asemenea, puteți reduce mâncărimea și umflarea aplicând o cârpă rece pe vagin sau stropind-o cu apă rece.

Recapitulare

Antibioticele de primă linie utilizate pentru tratarea vaginozei bacteriene includ metronidazolul oral (alias Flagyl), metronidazolul topic și clindamicina locală.

Ce este vaginoza bacteriană?

Prevenirea

Oricât de comună este vaginoza bacteriană, există lucruri pe care le puteți face pentru a vă reduce riscul. Acestea includ practici sexuale mai sigure și practicarea unei bune igieni vaginale. 

Pentru a preveni vaginoza bacteriană:

 • Limitați numărul de parteneri sexuali.
 • Folosiți  prezervative corect și consecvent.
 • Nu face  duș .
 • Evitați băile cu spumă și deodorantele vaginale.
 • Ștergeți din față în spate după urinare.
 • Evitați steriletele dacă aveți BV recurentă sau ați avut BV severă în trecut.

Recapitulare

Puteți reduce riscul de BV prin practicarea sexului mai sigur, evitând dușurile și ștergând din față în spate după ce ați făcut pipi. Vi se poate sfătui să evitați DIU dacă aveți BV recurentă.

Rezumat

Vaginoza bacteriană (VB) este o infecție frecventă cauzată de un dezechilibru al florei vaginale. Când bacteriile „bune” precum lactobacilul sunt anormal de scăzute, bacteriile „rele” pot crește excesiv, provocând roșeață vaginală, mâncărime, umflături și o scurgere cu miros de pește.

Sexul poate duce la BV prin introducerea de noi bacterii în organism. Factorii de risc includ sexul fără prezervativ, partenerii sexuali multipli, fumatul, dușurile și DIU.

Diagnosticul BV implică de obicei un examen pelvin, un test de pH vaginal și o evaluare microscopică a fluidelor vaginale. BV este tratată cu antibiotice orale sau topice, cel mai frecvent metronidazol și clindamicină.

Riscul de BV poate fi redus prin practicarea unui sex mai sigur, evitarea dusurilor de dus și ștergerea din față în spate după urinare. Persoanele cu VB recurentă sau severă pot fi sfătuite să evite steriletele.

Chiar și cu cele mai bune eforturi de prevenire, vaginoza bacteriană poate apărea. Încearcă să nu te stresezi. În schimb, căutați tratament și depuneți toate eforturile pentru a evita agravarea stării.

Dacă sunt prescrise antibiotice, nu întrerupeți devreme chiar dacă simptomele dispar. Dacă o faci, poate apărea rezistență la antibiotice , făcând infecția mai greu de tratat dacă revine.

Semne și simptome ale dependenței de sex

3 comentarii la „Ce este vaginoza bacteriană?

Lasă un răspuns