Ce este stimularea nervului vag

Ce este stimularea nervului vag
Spread the love

Ce este stimularea nervului vag

Ce este stimularea nervului vag,

Stimularea nervului vag (VNS) este o opțiune de tratament pentru persoanele cu epilepsie și uneori cu depresie. Aceasta implică utilizarea unui dispozitiv pentru a trimite impulsuri electrice ușoare către creier prin nervul vag.

Nervul vag este responsabil pentru controlul funcțiilor involuntare ale corpului. Este conectat la funcțiile motorii din stomac și diafragmă, precum și cu funcțiile senzoriale din urechi și limbă. 

Tipuri

Ce este stimularea nervului vag

Stimularea nervului vag se poate face în două moduri. Fie prin implantarea unui generator de puls în piept, fie prin utilizarea unui dispozitiv neinvaziv de stimulare a nervului vag.

 • Dispozitiv invaziv : Un generator de puls este implantat în piept și folosit pentru a trimite semnale de puls către creier prin nervul vag. Aceasta este cea mai tradițională formă de VNS și procedura a fost aprobată de Food and Drug Administration (FDA), pentru tratarea epilepsiei rezistente la medicamente.
 • Dispozitiv non-invaziv: dispozitivele VNS non-invazive ar putea fi o opțiune pentru persoanele care nu doresc un dispozitiv VNS introdus în corpul lor. Cu toate acestea, este nevoie de mult mai multă muncă în dezvoltarea lor. Aceste dispozitive nu sunt aprobate în prezent în Statele Unite pentru tratamentul epilepsiei.

Cum se realizează VNS

Nervul vag trece pe ambele părți ale corpului, de la creier, prin gât, piept și stomac. Un dispozitiv cunoscut sub numele de generator de impulsuri este implantat chirurgical în partea stângă sus a pieptului.

Se face apoi o incizie în gât și se introduc firele subțiri care conectează generatorul de impulsuri la nervul vag. 

Procedura de inserare a dispozitivului VNS este de obicei una ambulatorie și este efectuată de un neurochirurg.

Aceasta înseamnă că nu va trebui să fii ținut în spital după operație. Operația durează aproximativ 45 până la 90 de minute și se efectuează de obicei folosind anestezie generală.

Generatorul de puls este pornit la câteva săptămâni după operație. Impulsurile electrice care sunt livrate către creier sunt de obicei pornite la un nivel scăzut și apoi cresc treptat.

După ce generatorul de impulsuri a fost pornit, vi se va oferi un magnet de mână pentru a controla singur stimulatorul. Când magnetul este adus în apropierea stimulatorului, eliberează impulsuri electrice care fie vor opri apariția crizei, fie o vor face mai puțin severe. 

De obicei, generatorul nu este pornit până la două săptămâni după intervenție chirurgicală, pentru a da timp corpului să se vindece. Generatorul este alimentat de la baterie și va începe să se descarce între 3 și 8 ani de la prima inserare. Se înlocuiește bateria sau se pune un generator nou cu o mică procedură care implică doar o incizie în piept.

Beneficii

Medicamentele antiepileptice sunt de obicei prescrise persoanelor cu epilepsie pentru a ajuta la gestionarea convulsiilor. Cu toate acestea, unii oameni nu răspund la aceste medicamente, iar alții experimentează efecte secundare foarte severe. VNS este o opțiune excelentă de tratament pentru persoanele care se încadrează în aceste categorii. Ce este stimularea nervului vag

Tratament pentru convulsii și depresie

Este important de știut că acest tratament este recomandat alături de medicamentele antiepileptice și nu în locul acestuia. Cu toate acestea, în unele cazuri, doza de medicamente antiepileptice este redusă.

Tratamentul urmărește reducerea frecvenței și severității crizelor la persoanele cu epilepsie. De asemenea, poate reduce timpul necesar pentru recuperare după o convulsie. Această terapie nu funcționează pentru toată lumea. Dacă nu are absolut niciun efect asupra dumneavoastră, atunci medicul dumneavoastră vă va recomanda eliminarea.

VNS este, de asemenea, benefic pentru persoanele care trăiesc cu depresie cronică, care nu par să răspundă la antidepresive și terapie.

Epilepsie 

VNS poate doar să reducă frecvența convulsiilor cu epilepsie, nu o poate vindeca. Intensitatea convulsiilor atunci când apar s-ar putea, de asemenea, să se reducă.

Pot dura câteva luni după terminarea procedurii înainte de a observa o reducere semnificativă a frecvenței convulsiilor.

VNS este adesea folosit împreună cu medicamentele antiepileptice și nu are scopul de a le înlocui complet. Nu se înțelege complet cum funcționează exact VNS pentru a reduce crizele epileptice. Unele cercetări arată că mărește fluxul sanguin în zonele cheie din creier și crește nivelul unor neurotransmițători, ceea ce ar putea ajuta la controlul convulsiilor. 

Un studiu arată că VNS poate scădea frecvența convulsiilor cu până la 50% în primele patru luni de tratament. În unele cazuri, trecerea magnetului peste stimulator în timp ce aveți o convulsie poate încheia episodul.  Ce este stimularea nervului vag

La unele persoane care au epilepsie, o creștere a frecvenței cardiace ar putea fi un semn al unei convulsii care se apropie. Modelele mai noi de generatoare VNS pot detecta o creștere a ritmului cardiac și pot trimite impulsuri la nervul vag. Acest lucru ar putea împiedica apariția convulsiilor.

Depresia cronică 

VNS ajută la ameliorarea simptomelor depresiei, prin stimularea producerii anumitor neurotransmițători în creier.

Pentru cei cu depresie, mulți oameni raportează că au văzut beneficii în simptomele lor depresive la multe luni după ce au început tratamentele VNS. De asemenea, tratamentul nu funcționează pentru toată lumea.

Riscuri 

Stimularea nervului vag este un tratament relativ sigur pentru epilepsie și depresie cronică . Cu toate acestea, nu este lipsită de riscurile sale, mai ales în timpul intervenției chirurgicale pentru a introduce dispozitivul.

Înainte de operație, medicul dumneavoastră va efectua o investigație medicală amănunțită, care de obicei implică câteva teste pentru a vă asigura că nu aveți probleme de sănătate care ar putea complica procedura.

Complicațiile chirurgicale, cum ar fi infecțiile și paralizia corzilor vocale, sunt foarte rare, dar pot apărea. Unii oameni ar putea avea, de asemenea, unele efecte secundare după operație, cum ar fi:

 • Tuse crescută
 • Dureri de cap 
 • Dureri în piept 
 • Schimbarea vocii 
 • Dificultăți de respirație
 • Indigestie 
 • Greață și vărsături 
 • Insomnie 
 • Spasme în gât

De asemenea, persoanelor cu următoarele afecțiuni nu li se administrează tratamente VNS:

 • Avand un singur nerv vag
 • Tulburări pulmonare, cum ar fi astmul 
 • Aritmie cardiacă 
 • Funcționarea anormală a sistemului nervos autonom
 • Ulcere
 • Diabet zaharat insulino-dependent

Eficacitatea terapiei VNS depinde de afecțiunea pentru care se utilizează.

Alte considerații

După o procedură VNS, trebuie să vă monitorizați îndeaproape starea. Dacă aveți reacții adverse severe ca urmare a stimulatorului, cum ar fi dificultăți de respirație sau de înghițire, somnolență crescută sau o modificare a ritmului cardiac, ar trebui să consultați un medic cât mai curând posibil.

De asemenea, este important să anunțați medicul dumneavoastră că aveți un dispozitiv VNS în dumneavoastră dacă vi se cere să faceți o scanare RMN. Câmpurile magnetice dintr-o mașină RMN pot cauza supraîncălzirea firelor care conectează generatorul de impulsuri la nervul vag și pot cauza arsuri pielii. 

Site-ul nostru folosește numai surse de incredere, inclusiv studii evaluate de experti in acest domeniu. Va indrumam sa cautati suport de la specialisti in cazul in care credeti ca aveti nevoie. Pentru a susține afirmatiile din articol mai jos aveti link-urile catre autorii de specialitate.
Ce este stimularea nervului vag

Lasă un răspuns

Derulează în sus