Ce este Solastalgia?

Ce este Solastalgia
Spread the love

Ce este Solastalgia?

Ce este Solastalgia?

Solastalgia

Solastalgia este o formă emergentă de depresie sau suferință cauzată de schimbările de mediu, cum ar fi schimbările climatice, dezastrele naturale, condițiile meteorologice extreme și/sau alte modificări negative sau supărătoare ale mediului sau casei. Această condiție aduce cu ea o perturbare profundă, adesea de lungă durată , a sentimentului de identitate , de apartenență și de securitate al unei persoane în ceea ce privește locul în care locuiește.

Conceptul acestei stări relativ noi a fost dezvoltat pentru a explica mai bine anxietatea , disperarea și/sau trauma particulară care pot fi experimentate de cei ale căror case, terenuri și/sau comunități sunt supuse unor schimbări de mediu nedorite, adverse sau neprevăzute.

În esență, un ecosistem aflat în dificultate poate crea o suferință cronică semnificativă pentru oamenii care numesc aceste locuri acasă. Exemple de tipuri de situații care pot induce starea de solastalgie includ:

  • Secetă
  • incendiu de pădure
  • Inundare
  • Secetă
  • Tăiere clară
  • Minerit
  • Smog
  • Vreme extrema
  • Alte cauze ale distrugerii sau modificării proprietății

Prezentare generală

Când cineva se confruntă cu solastalgia, sentimentul său de loc, casă, securitate, valoare și sine sunt subminate .

În general, această afecțiune de sănătate mintală, care uneori este denumită în mod mai larg anxietate climatică, interferează cu interacțiunea normală dintre bunăstarea mediului nostru fizic și cea a sănătății noastre mintale – iar cercetătorii, terapeuții și medicii sunt din ce în ce mai mult devenind conștient, deteriorarea unuia tinde să-l afecteze negativ pe celălalt.

Când locurile care contează cel mai mult pentru noi - casele noastre, pământurile și comunitățile noastre - sunt perturbate, schimbate sau amenințate, este posibil să avem, de asemenea, un impact mai puțin vizibil, dar nu mai puțin dăunător, care este purtat cu noi din punct de vedere emoțional.

Originile

Ce este Solastalgia?

Termenul pentru această afecțiune, solastalgia, a fost creat de filosoful australian de mediu Glenn Albrecht la începutul anilor 2000 pentru a descrie angoasa mentală unică cauzată de trăirea cu experiența schimbărilor negative ale mediului.

Cuvântul în sine este o combinație a cuvântului latin solacium, care înseamnă confort (sau derivatul în limba engleză consolace) și a cuvântului rădăcină -algia din cuvântul grecesc algos (care înseamnă durere), ca în nevralgie (durere nervoasă) și nostalgie.

De fapt, numele acestei afecțiuni a fost de fapt inspirat de conceptul de nostalgie. Cu toate acestea, există diferențe cheie în aceste stări emoționale.

Solastalgie vs. Nostalgie

Nostalgia descrie dorul de casă sau o stare de tristețe sau dor cauzată de a fi departe de casă. Se poate remedia revenind acolo.

Acesta este chiar opusul solastalgiei, care descrie experiența traumei cronice, a dorului sau a lipsei de speranță din cauza schimbărilor negative sau supărătoare aduse locuinței sau ecosistemului în care vă aflați încă din cauza impactului schimbărilor climatice, evenimentelor meteorologice, incendiilor sau altora. factori de mediu.

Cu solastalgia, casa după care tânjiți nu poate fi înapoiată — este acolo, dar nu la fel.

Cu alte cuvinte, solastalgia este o formă unică de suferință care rezultă în mod specific din schimbări supărătoare, de neoprit, adesea bruște, în casa unei persoane și/sau în mediul mai mare. Aceste schimbări devin cu atât mai frecvente pe măsură ce schimbările climatice escaladează.

În timp ce această afecțiune poate fi puțin greu de identificat, solastalgia poate fi considerată ca o formă profundă de dor de casă pentru casa sau pământul trecutului tău recent, trăită în timp ce încă locuiești în acea casă sau loc. Persoanele cu această afecțiune pot simți că simțul locului, apartenența și confortul au fost erodate sau sunt atacați, provocând simptome ușoare până la severe și cronice de anxietate, depresie, pierdere, suferință și neputință.

Semne si simptome

Ce este Solastalgia?

Solastalgia cuprinde o mare varietate de semne și simptome suprapuse care însoțesc adesea alte afecțiuni de sănătate mintală. În plus, această afecțiune se prezintă adesea diferit la diferite persoane și poate apărea ca răspuns la o mare varietate de circumstanțe.

Severitatea simptomelor de solastalgie experimentate poate varia, de asemenea, foarte mult. Unii oameni se confruntă cu simptome debilitante, persistente, de lungă durată, în timp ce alții au simptome ușoare până la moderate, care apar și dispar în timp.

În mod obișnuit, totuși, această afecțiune este mai degrabă cronică decât acută, ceea ce înseamnă că poate dura mai multe luni sau ani după ce evenimentul sau evenimentele de mediu precipitante au început sau au avut loc. De obicei, nu dispare pe măsură ce o persoană se adaptează la realitățile noilor circumstanțe.

În schimb, aceasta este o afecțiune de sănătate mintală cu care o persoană poate trăi pe termen lung, mai ales dacă nu este diagnosticată sau tratată.

În plus, în timp ce mulți oameni care au această afecțiune sunt direct afectați de perturbări extreme ale mediului, există alții care experimentează schimbări mai indirecte, mai puțin drastice sau mai subtile (dar totuși supărătoare).

De asemenea, este important de remarcat faptul că printre oamenii care experimentează aceeași traumă de mediu, să zicem o inundație sau un incendiu, răspunsurile lor și impactul asupra sănătății lor mintale vor fi unice pentru fiecare persoană.

Cu toate acestea, există multe aspecte comune pe care persoanele cu solastalgie le împărtășesc adesea. Semnele și simptomele tipice ale acestei afecțiuni includ:

  • Furie
  • Anxietate
  • Depresie
  • Disperare
  • Suferință
  • Oboseală și probleme cu somnul
  • Te simți neîntemeiat sau nestabilit
  • Senzație de nesiguranță
  • Jale
  • Vinovăţie
  • Neajutorare
  • Deznădejde
  • Pierderea poftei de mâncare sau supraalimentarea
  • Pierderea identității
  • Oboseala de recuperare
  • Nelinişte
  • Ideea sinucigașă
Dacă aveți gânduri de sinucidere, contactați https://www.antisuicid.ro/ la 0800 801 200 (apelabil gratuit la nivel naţional din orice reţea) pentru sprijin și asistență de la un consilier instruit. Dacă dumneavoastră sau o persoană iubită vă aflați în pericol imediat, sunați la 112.prin email în formatul 24/7 la sos@antisuicid.ro!!

Durata tipică

O altă componentă cheie a solastalgiei este că simptomele acestei afecțiuni tind să fie trăite în mod cronic. Sentimentele de suferință pot să scadă și să curgă, dar nu tind să fie atenuate rapid sau ușor și nu sunt trecătoare, așa cum este adesea nostalgia. Când o persoană dor de casă se duce acasă, nostalgia îi dispare.

Paradoxul Solastalgiei

Pentru o persoană cu solastalgie, este deja acasă, așa că soluția rapidă de întoarcere acasă nu este posibilă. Poate simți că nu există unde să meargă pentru a scăpa de devastările care însoțesc distrugerea sau alte schimbări permanente în mediul lor.

În plus, există adesea un sentiment profund de neputință care însoțește această afecțiune, deoarece aceste schimbări sunt de obicei în afara controlului unei persoane.

Diagnostic

Medicii, terapeuții și alți profesioniști din domeniul sănătății mintale pot diagnostica solastalgia. Furnizorul dumneavoastră de sănătate mintală vă va evalua simptomele, istoricul medical și circumstanțele vieții, în general, precum și situațiile specifice de mediu care v-ar fi precipitat starea.

Trauma de mediu pe care ați experimentat-o ​​sau pe care o experimentați va varia în funcție de ceea ce s-a întâmplat sau se întâmplă în locul în care locuiți. Detaliile acestor evenimente sunt un factor cheie în diagnosticul dumneavoastră.

Pentru a vă evalua cel mai bine starea, este important ca furnizorul de sănătate mintală pe care îl vedeți să înțeleagă circumstanțele de mediu pe care le experimentați, precum și simptomele și istoricul medical.

În mod ideal, medicul sau consilierul dumneavoastră vor fi familiarizați cu solastalgia și vor avea experiență în tratarea pacienților cu această afecțiune, astfel încât să fie familiarizați cu această afecțiune nou definită, subdiagnosticată și din ce în ce mai frecventă.

Condiții de sănătate mintală conexe

Afecțiunile preexistente și comorbide, cum ar fi tulburările de anxietate, depresia și alte tulburări de dispoziție, precum și orice alte afecțiuni medicale pertinente vor fi, de asemenea, examinate de medicul dumneavoastră.

De exemplu, o persoană cu astm bronșic poate prezenta simptome accentuate de solastalgie legate de evenimente care implică incendiu sau poluare. Simptomele fizice ale dificultăților de respirație le pot intensifica răspunsul emoțional și invers.

Solastalgia vs. PTSD

În plus, tulburarea de stres post traumatic (PTSD) este o afecțiune distinctă, dar înrudită, cauzată de experiența sau asistarea la evenimente traumatice de toate tipurile, cum ar fi violența sexuală, războiul, actele de terorism sau dezastrele naturale.

Un profesionist cu experiență în sănătate mintală poate determina dacă o persoană suferă de PTSD în plus față de solastalgie sau dacă doar una dintre cele două afecțiuni este prezentă. Același lucru este valabil și pentru depresie, anxietate și alte afecțiuni de sănătate mintală.

Cauze

Trăim într-o lume în care mediile se schimbă rapid, cu efectele încălzirii globale și a invadării naturii umane din ce în ce mai evidente în jurul nostru. Sezoanele necruțătoare ale uraganelor, incendiile devastatoare de pădure, aerul plin de fum și smog, seceta prelungită, căldura extremă, defrișările și dezvoltarea urbană sunt câteva dintre modurile în care viața noastră poate fi afectată.

Stresul și disperarea de a experimenta perturbări negative ale mediului provoacă trauma emoțională caracterizată de solastalgie, care poate fi deosebit de descurajantă, necruțătoare sau fără speranță pentru unii oameni.

Cercetare

Solastalgia este un concept relativ nou care încearcă să abordeze înțelegerea noastră a legăturilor profunde și a interacțiunii dintre sănătatea umană și cea a ecosistemului, în special în fața amenințărilor tot mai mari ale schimbărilor climatice.

Acesta provoacă distrugeri semnificative de mediu în întreaga lume, în special în comunitățile marginalizate.

Mai exact, notează cercetătorii într-un studiu de revizuire din 2019, această afecțiune denumește impactul cumulativ al schimbărilor climatice și de mediu asupra sănătății mentale, emoționale și spirituale.

În timp ce studiile științifice în special asupra solastalgiei sunt rare (dar domeniul este în creștere), există un corp solid de cercetări care indică impactul semnificativ asupra sănătății mintale pe care evenimentele schimbărilor climatice îl pot avea asupra sănătății mintale a oamenilor în general.

De fapt, o analiză descriptivă din 2020 găsește legături clare între apariția perturbărilor de mediu și evenimente meteorologice extreme sau prelungite, inclusiv dezastre naturale, căldură ridicată și secetă, cu creșteri ale frecvenței tulburărilor de sănătate mintală.

Este important de reținut că nu toți oamenii care trăiesc printr-un dezastru natural sau printr-o schimbare a mediului vor dezvolta solastalgie. Pe de altă parte, doar experiența de a trăi prin schimbările climatice poate fi suficientă pentru a declanșa această afecțiune la unii oameni.

Factori de risc

Întrucât trăim cu toții pe o planetă care suferă efectele schimbărilor climatice, este posibil să fim cu toții susceptibili la această afecțiune în diferite grade. Cu toate acestea, persoanele care locuiesc în zone care sunt mai predispuse la dezastre sau daune de mediu sau care sunt sub amenințarea unor astfel de evenimente prezintă un risc suplimentar de solastalgie.

De exemplu, oamenilor care locuiesc în nord-vestul Pacificului li s-a spus că este probabil să aibă loc un cutremur catastrofal sau „mare” în regiune în următorii 50 de ani. Îngrijorarea cu privire la posibilitatea acestui dezastru natural iminent poate precipita solastalgia la unii oameni, la fel cum experimentarea devastării unui cutremur real poate duce și la o persoană să sufere de această afecțiune.

Unii factori care pun oamenii la un risc crescut de solastalgie includ:

  • Impactul direct al unei schimbări de mediu supărătoare
  • Experiență indirectă (dar semnificativă din punct de vedere emoțional și supărătoare) a schimbării mediului
  • Trăind în zone cu risc mai mare de dezastre naturale, cum ar fi în zonele inundabile, de-a lungul liniilor de falie, la nivelul scăzut al mării și în peisaje predispuse la eroziune și incendiu
  • Trăind în sărăcie și/sau în comunități de culoare – grupuri care se suprapun, care tind să trăiască în zone mai susceptibile de a suferi daune mai mari în caz de dezastre naturale și gentrificare sau de a fi împins de creșterea urbană. De asemenea, aceste grupuri tind să aibă mai puține resurse financiare și/sau acces la sprijin politic cu care să-și refacă viața.
  • Aveți alte afecțiuni de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea, depresia și tulburarea de stres post-traumatic

Cercetările arată clar că schimbările climatice și impactul lor negativ asupra sănătății mintale tind să afecteze în mod disproporționat oamenii din comunitățile marginalizate sau defavorizate. Oamenii care trăiesc în aceste comunități pot avea un risc mai mare de a dezvolta solastalgie și de a nu fi diagnosticați sau tratați corespunzător.

Tratament

În timp ce mulți oameni suportă această afecțiune fără a căuta ajutor, sunt disponibile tratamente eficiente. Tratamentele standard pentru această tulburare includ diferite forme de psihoterapie cu profesioniști calificați în domeniul sănătății mintale .

Este important să lucrați cu un profesionist în sănătate mintală care este specializat în tratarea pacienților cu această afecțiune, astfel încât să obțineți diagnosticul corect și cel mai eficient plan de tratament. Tratamentul poate include terapie cognitiv-comportamentală (CBT), medicamente și/sau ajustări ale stilului de viață, printre alte opțiuni.

Terapie cognitiv comportamentală

Terapia cognitiv-comportamentală este un tip de terapie de vorbire bazată pe ideea că gândurile, emoțiile și comportamentele unei persoane sunt toate interconectate. Această abordare pentru consiliere urmărește să redirecționeze și/sau să modifice gândurile negative pentru a îmbunătăți sănătatea mintală și perspectiva generală a unei persoane asupra vieții.

TCC s-a dovedit a fi eficientă în tratarea atât a anxietății, cât și a depresiei și este tratamentul de primă linie pentru solastalgie.

Medicamente

Pot fi prescrise antidepresive, medicamente anti-anxietate și/sau alte medicamente pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor. Medicamentele sunt utilizate de obicei în combinație cu lucrul cu un profesionist în sănătate mintală pentru consiliere.

Provocări ale tratamentului

Una dintre cele mai mari dificultăți în tratarea solastalgiei este că o mare parte din ceea ce este atât de supărător la această afecțiune este în afara controlului persoanei. Forțele uriașe, aparent de neoprit (cum ar fi tornadele sau tsunami-urile), adesea responsabile pentru schimbările de mediu care au ca rezultat această afecțiune, sunt mult în afara influenței suferinzii, creând sentimente de neputință, neputință și disperare.

În timpul tratamentului, persoanele cu solastalgie lucrează la modalități de a-și retrage sentimentul de control, speranță, scop și planuri pentru viitor.

În plus, mulți cercetători cred că nu numai că ramificațiile perturbării mediului asupra legăturii dintre sănătatea umană și ecosistemul pot fi de lungă durată, dar că această suferință și disperare pot fi transmise generațiilor viitoare. Acest lucru face nevoia de a aborda solastalgia și mai pertinentă.

Solastalgia nu are o soluție ușoară, mai ales că cauzele sale sunt peste tot în jurul tău și ceea ce ar putea servi în mod normal drept refugiu – casa, pământul și/sau comunitatea ta – a fost perturbat, deteriorat și/sau este amenințat.

Cu toate acestea, pur și simplu a pune un nume luptelor tale și a înțelege că te confrunți cu o afecțiune mintală din ce în ce mai răspândită poate fi începutul vindecării.

Punerea terapiei în practică zilnică

Discută cu medicul tau https://antidepresie.ro/cum-sa-i-spui-medicului-tau-ca-esti-deprimat/

Terapia pentru această afecțiune va include adâncirea în bunăstarea emoțională a unei persoane, precum și găsirea unor modalități concrete de a aborda deconectarea acesteia de la domiciliu și sentimentele de confuzie și/sau lipsă de apartenență.

Lecțiile învățate în terapie vor trebui puse în practică în viața unei persoane. Acesta este locul în care copingul și vindecarea vor avea loc în fiecare zi. Este important că recuperarea din această afecțiune va necesita pași atât psihologici, cât și practici (ca și în schimbările tangibile ale condițiilor de viață și/sau stilului de viață).

Cheia cauzelor acestei afecțiuni sunt modurile în care atât tărâmurile emoționale, cât și cele fizice se interconectează în fața schimbărilor de mediu și același lucru este valabil și pentru găsirea unor mecanisme eficiente de adaptare.

Ai grijă de sănătatea ta emoțională și de casa ta

Există multe modalități eficiente și practice de a procesa traumele emoționale asociate cu solastalgia. Acești pași includ adesea atât procesarea mentală, cât și esențialul restructurării vieții cuiva.

Dezvoltarea abilităților de reziliență, comunicare, renunțare, îngrijire de sine, răbdare, gestionarea anxietății, auto-agenție, planificare și gândire pozitivă sunt toate cheia procesului de vindecare.

Alte modalități pozitive de a face față pot include vorbirea și onorarea pierderii dvs. și solicitarea ajutorului atunci când este necesar. Onorează și acceptă faptul că schimbările de mediu pot avea consecințe mari asupra psihicului, iar procesarea acestor schimbări poate necesita timp, efort, autocompasiune, sprijin comunitar și adesea bani.

Prioritizează reducerea stresului și autoîngrijirea

Îngrijirea de sine este deosebit de importantă pentru a face față solastalgiei. Eforturile simple, cum ar fi să dormi suficient, să mănânci bine și să faci mișcare, te pot ajuta să dezvolți o rutină sănătoasă pentru a relua procesul de refacere a vieții tale și a sentimentelor tale de siguranță și confort în casa ta și în tine.

Orice găsiți relaxant și plăcut vă poate ajuta și el. Opțiunile posibile care pot funcționa pentru dvs. includ meditația , masajul , activități fizice (cum ar fi alergarea sau practicarea unui sport), yoga, citirea unei cărți, vizionarea unui film sau scrierea în jurnal. Aplicațiile de sănătate mintală vă pot ajuta și să găsiți o mai bună liniște sufletească.

Faceți planuri

A face planuri pentru viitor, fie el mare sau mic, de la mutarea într-o locație nouă până la redecorarea dormitorului, vă poate ajuta. Urmărește-ți să-ți transformi casa înapoi într-o oază de confort, orice înseamnă asta pentru tine.

Posibilitățile includ mutarea mobilierului, vopsirea pereților sau pur și simplu așezarea florilor. Angajarea zilnică într-o singură acțiune de schimbare vă poate ajuta să începeți – și vă poate ajuta să recâștigați un sentiment de control și acțiune în viața și viitorul dumneavoastră.

A face față acestei afecțiuni va include adesea reconstruirea vieții și a casei cuiva în moduri pozitive, aceasta poate include literalmente reconstruirea unei case sau pur și simplu adaptarea la noile realități ale casei sau ale peisajului din jur. Este posibil să aveți nevoie sau doriți să aveți un nou început prin mutarea într-o locație nouă sau remodelarea casei dvs. actuale. Crearea de noi rutine, găsirea de noi hobby-uri și ajutarea altora în situații similare poate ajuta, de asemenea.

Ce este Solastalgia?

Lasă un răspuns

Derulează în sus