Ce este o boală invizibilă?

Ce este o boală invizibilă
Spread the love

Ce este o boală invizibilă?

Ce este o boală invizibilă?

Deși nu există o definiție medicală acceptată de nimeni a ceea ce este o boală invizibilă, acestea sunt, în general, afecțiuni cronice cu durere și simptome de oboseală debilitante care nu pot fi recunoscute cu ușurință doar privind pe cineva.

Exemple de boli invizibile includ encefalomielita mialgică (cunoscută și sub numele de sindrom de oboseală cronică), lupusul, fibromialgia și boala Crohn. Multe boli autoimune cad sub umbrela unor boli invizibile, iar câteva sunt încă foarte greșit înțelese și adesea diagnosticate greșit.

Aceste condiții pot face dificil pentru o persoană să trăiască o viață plină și productivă. Durerea cronică este de obicei asociată cu boli invizibile, precum și cu oboseala de durată.

Mulți pacienți cu boli invizibile arată sănătoși în exterior, lăsându-i să aibă de-a face cu prietenii, membrii familiei și chiar medicii care se întreabă dacă sunt cu adevărat bolnavi.

Acest articol acoperă modul în care este diagnosticată o boală invizibilă, tipurile de boli invizibile și oferă modalități de a face față și de a trăi cu una.

Diagnostic

Dacă aveți o boală invizibilă, probabil că știți prea bine cât de dificil poate fi să obțineți un diagnostic. Multe dintre aceste afecțiuni nu pot fi diagnosticate cu un simplu test de sânge și adesea necesită procesul de eliminare și raportarea simptomelor de către pacient pentru a fi pus un diagnostic.

Fibromialgia, de exemplu, este diagnosticată aproape în întregime pe baza explicației pacientului cu privire la simptomele cu care se confruntă. Pentru a obține acest diagnostic, trebuie să consultați un medic care înțelege starea, care vă ascultă ca pacient și care să creadă ceea ce le spuneți.

Diagnosticarea unei boli invizibile poate dura ani de zile

Din păcate, mult prea mulți pacienți cu boli invizibile au ajuns să învețe că găsirea acelei trifecte la medic poate fi ca și cum ai găsi un ac într-un car de fân. Este unul dintre motivele pentru care perioada medie de diagnosticare a fibromialgiei, de la momentul în care pacientul se prezintă pentru prima dată la medic cu simptome și până la momentul în care primește un diagnostic oficial, este de 6,5 ani.1

Din păcate, mult prea mulți pacienți cu boli invizibile au ajuns să învețe că găsirea acelei trifecte la medic poate fi ca și cum ai găsi un ac într-un car de fân. Este unul dintre motivele pentru care perioada medie de diagnosticare a fibromialgiei, de la momentul în care pacientul se prezintă pentru prima dată la medic cu simptome și până la momentul în care primește un diagnostic oficial, este de 6,5 ani.

Vestea bună este că se crește gradul de conștientizare în comunitățile medicale cu privire la bolile invizibile, iar pacienții primesc diagnostice mai repede decât oricând.

În ciuda acestor pași, este totuși o idee bună să căutați a doua și a treia opinie dacă vă confruntați cu simptome de durere cronică și oboseală fără nicio explicație și fără diagnostic de la medicii cărora le-ați dezvăluit simptomele.

Discută cu medicul tauhttps://antidepresie.ro/cum-sa-i-spui-medicului-tau-ca-esti-deprimat/

Tipuri

Deoarece nu există o definiție medicală acceptată a bolii invizibile, există o listă lungă de afecțiuni care pot conta ca atare. Dacă ai o afecțiune care interferează cu modul tău de viață zilnic, dar alții au comentat că „nu pari bolnav” în trecut, probabil că ai o boală invizibilă.

Cu toate acestea, unele boli invizibile recunoscute în mod obișnuit includ:

 • Artrita reumatoidă : o afecțiune autoimună în care sistemul imunitar atacă articulațiile. Simptomele includ durere debilitantă și leziuni articulare.
 • Sindromul de oboseală cronică : o afecțiune de origine necunoscută care poate provoca febră, dureri musculare și perioade prelungite de epuizare.
 • Fibromialgia : o afecțiune cronică cu simptome de durere musculo-scheletică și oboseală.
 • Diabet : o boală care inhibă capacitatea organismului de a produce și de a răspunde corect la insulină.
 • Boala celiacă : o hipersensibilitate la gluten care produce o reacție imună și poate duce la deteriorarea intestinului subțire.
 • Lupus : o afecțiune autoimună în care sistemul imunitar atacă țesuturile și organele corpului, inclusiv articulațiile, pielea, celulele sanguine și creierul.
 • Sindromul Sjogren : o tulburare autoimună care afectează ochii și gura.
 • Migrene : dureri de cap recurente care pot duce la greață și tulburări de vedere.
 • Boala Crohn : o boală inflamatorie a intestinului marcată de dureri abdominale severe, diaree, cicatrici ale intestinelor și oboseală.
 • Depresie și anxietate : tulburări de dispoziție care pot inhiba capacitatea unei persoane de a-și părăsi casa și de a se angaja în activități de zi cu zi și care pot duce la simptome fizice, cum ar fi dureri de cap, probleme digestive și tulburări de somn.

Tipuri depresie https://antidepresie.ro/category/tipuri-de-depresie/

Impact

A avea o boală invizibilă poate afecta capacitatea unei persoane de a-și trăi viața așa cum ar face-o altfel. Chiar și în zilele care nu sunt marcate de durere și oboseală cronică, persoanele cu boli invizibile au adesea rezerve limitate și trebuie să fie foarte atenți în a decide pe ce să-și cheltuie energia.

Teoria lingura

Dacă faci parte din comunitatea bolilor invizibile, este posibil să fi auzit de Teoria Lingurii , dezvoltată inițial de Christine Miserandino (o femeie care trăiește cu Lupus) în 2003.

Teoria lingurii este o modalitate de a vorbi despre impactul bolilor invizibile, astfel încât oamenii care nu au acele boli să poată înțelege mai bine. Le cere oamenilor să-și imagineze că trebuie să dea o lingură pentru tot ceea ce fac într-o zi dată, cum ar fi:

 • Merge la locul de muncă
 • Angajarea într-o întâlnire
 • Joacă-te cu copiii tăi
 • Pregatind cina
 • Spălarea vaselor
 • Chiar și făcând un duș
 • La o cafea cu prietenii

Conform teoriei, majoritatea indivizilor sănătoși au mai multe linguri decât au nevoie pentru a obține în orice zi. Dar oamenii cu boli invizibile au un număr foarte limitat de linguri și trebuie să fie atenți la modul în care le folosesc pentru că odată ce sunt afară, sunt afară.

Dacă ai avea doar 10 linguri, pe ce le-ai folosi?

Acesta este impactul bolilor invizibile. Sunt doar atâtea linguri de rezervă, iar unele zile sunt chiar mai puține decât altele. În acele zile, s-ar putea să fii nevoit să stai în pat când ai prefera să petreci timp cu prietenii. Uneori, pur și simplu nu sunt suficiente linguri pentru a oferi.

Nu există nicio îndoială că a trăi cu o boală invizibilă este dificil. Nu numai că simptomele sunt dureroase și epuizante, dar lipsa lingurilor te poate lăsa să te simți izolat și singur.

Găsiți asistență comunitară

Totuși, nu trebuie să fie așa. Conștientizarea bolilor invizibile crește în fiecare zi nu doar în comunitățile medicale, ci și în societate în ansamblu. Există grupuri de asistență online, comunități Facebook și resurse disponibile pentru a te ajuta să navighezi chiar și în cele mai proaste zile cu starea ta invizibilă.

Există și medici care înțeleg și îngrijesc; medicii care sunt la curent cu cele mai recente cercetări și progrese și care doresc să ajute în orice mod pot.

Obțineți o recomandare

Dacă nu aveți în prezent un medic care să se încadreze în acea factură, găsiți unul. Solicitați o recomandare în cadrul comunității de boli invizibile și uitați-vă la recenziile online. Meriți un medic care să te creadă, căruia îi pasă de tine și care vrea să te ajute să păstrezi cât mai multe linguri.

Rețineți că nu este neobișnuit ca persoanele care suferă de boli invizibile să se confrunte și cu crize de depresie. Are sens; a face față unei afecțiuni cronice este dureroasă și izolatoare și ți se permite să ai sentimente mari despre asta. Sentimente mari care uneori te pot determina să simți o scădere a dispoziției.

Luați în considerare să vedeți un terapeut

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru dvs. este să căutați ajutorul unui profesionist în sănătate mintală, care are experiență în tratarea pacienților cu afecțiuni cronice. Acești profesioniști vă pot ajuta să găsiți modalități de a vă optimiza sănătatea mintală , ceea ce vă poate permite să obțineți cele mai bune rezultate posibile pentru sănătatea dumneavoastră fizică.

Tiputi comune de depresiehttps://antidepresie.ro/tipuri-comune-de-depresie/

Site-ul nostru folosește numai surse de incredere, inclusiv studii evaluate de experti in acest domeniu. Va indrumam sa cautati suport de la specialisti in cazul in care credeti ca aveti nevoie. Pentru a susține afirmatiile din articol mai jos aveti link-urile catre autorii de specialitate.

Ce este o boală invizibilă?

Un comentariu la „Ce este o boală invizibilă?

Lasă un răspuns

Derulează în sus