Ce este Mindfulness?
Ce este Mindfulness?
Mindfulness este practica de a deveni mai pe deplin conștient de momentul prezent – fără a judeca și complet – mai degrabă decât a locui în trecut sau a proiecta în viitor. În general, implică o conștientizare sporită a stimulilor senzoriali (observarea respirației tale, simțirea senzațiilor corpului tău etc.) și a fi „în prezent”.
Dacă întâmpinați gânduri care vă provoacă disconfort sau neliniște mare, ar putea fi timpul să începeți o practică de mindfulness pentru a sprijini revenirea la aici și acum, ceea ce vă poate reduce semnificativ nivelul de stres.
În timp ce mindfulness-ul are origini în filosofia orientală și budism, nu există o componentă religioasă necesară pentru mindfulness. Oricine are orice sistem de credințe se poate bucura de beneficiile mindfulness.
De unde ştiţi?
Există câteva semne că practicarea mindfulness poate fi benefică în viața ta. Poate doriți să încercați mindfulness dacă:
- Te lupți cu sentimente de anxietate sau depresie.
- Vă simțiți distras sau vă este greu să vă concentrați.
- Te simți stresat.
- Îți este greu să exersezi autocompasiunea .
- Te lupți cu supraalimentarea sau cu gustări excesive.
- Ai tendința de a te concentra pe emoțiile negative.
- Relațiile tale cu ceilalți nu sunt atât de strânse sau atât de puternice pe cât ți-ai dori.
Tipuri de Mindfulness
Există o serie de forme diferite de meditație mindfulness și alte intervenții bazate pe mindfulness. Acestea includ:
- Meditație prin scanare corporală
- Meditație de respirație
- Meditație de bunătate iubitoare
- Observare-meditație gândire
Opțiunile de terapie care încorporează practici de mindfulness includ:
- Terapia de acceptare și angajament (ACT)
- Terapie dialectică comportamentală (DBT)
- Terapia prin artă bazată pe mindfulness (MBAT)
- Terapie cognitivă bazată pe mindfulness (MBCT)
- Managementul durerii bazat pe mindfulness (MBPM)
- Reducerea stresului bazată pe mindfulness (MSBR)
Cum să exersezi
Mindfulness poate fi obținută prin meditație , dar se poate practica și prin viața de zi cu zi. Concentrarea asupra momentului prezent și liniștirea dialogului interior vă pot ajuta să obțineți atenția.
Câteva moduri prin care puteți practica meditația în viața de zi cu zi:
- Acordați atenție : fă-ți timp pentru a observa lucrurile din lumea din jurul tău, inclusiv propriile sentimente, simțuri și gânduri. Concentrează-te pe încetinirea ritmului și să te bucuri de lucrurile pe care le experimentezi.
- Concentrați-vă pe moment : în loc să vă gândiți la trecut sau să vă faceți griji pentru viitor, încercați să priviți ceea ce se întâmplă chiar în fața dvs. A fi prezent în acest moment te poate ajuta să te simți mai atent și mai conștient.
- Încercați meditația mindfulness : practica regulată a meditației mindfulness are beneficii atât pentru sănătatea dumneavoastră fizică, cât și pentru sănătatea dumneavoastră mentală .
Pentru cei care tind să devină „furiați” în timpul meditației (nu vă faceți griji, nu sunteți singuri), există și alte modalități de a se ușura în practicarea atenției. Grădinaritul , ascultarea muzicii și chiar curățarea casei pot deveni o practică a atenției dacă iei abordarea corectă.
Concentrați-vă asupra prezentului și liniștiți acea voce dinăuntru – cea care oferă comentarii curente despre ceea ce faceți, ceea ce ați făcut și ce veți face. Scopul nu este să taci ceea ce se întâmplă în mintea ta. În schimb, observă-ți gândurile fără a judeca și adu-ți ușor concentrarea înapoi în prezent atunci când observi că mintea rătăcește.
Impactul Mindfulness
Ce este Mindfulness?
Pe măsură ce practicile orientale câștigă mai multă popularitate în Occident, mindfulness a fost asociată cu terapia cognitivă . Cercetările arată câteva rezultate foarte promițătoare într-o serie de domenii diferite. Practicarea mindfulness-ului, a terapiei cognitive bazate pe mindfulness (MBCT) și a reducerii stresului bazată pe mindfulness (MBSR) s-a dovedit a fi de ajutor cu următoarele preocupări.
Tulburări de anxietate
Ce este Mindfulness?
Persoanele cu tulburări de anxietate , inclusiv tulburarea de anxietate generalizată (GAD) , pot experimenta reduceri semnificative ale anxietății și simptomelor depresive după o intervenție bazată pe mindfulness. Mindfulness poate fi, de asemenea, utilizat pentru a reduce anxietatea în viitor. Poate oferi o pauză de la gândurile stresante și vă permite să luați o pauză mentală și să câștigați perspectivă, printre altele.
Depresie
Un studiu a arătat că persoanele care au experimentat simptome depresive reziduale în urma unui episod depresiv au experimentat o scădere a simptomelor și a ruminațiilor în urma unei intervenții bazate pe mindfulness, cu câștiguri suplimentare o lună mai târziu.
Studiile arată, de asemenea, că mindfulness poate fi de ajutor în oprirea ruminațiilor asupra lucrurilor care provoacă stres; îi ajută pe oameni să nu se oprească asupra gândurilor negative.
Probleme de relație
Un studiu a constatat că persoanele care au manifestat o atenție mai mare ca trăsătură de personalitate au avut tendința de a se bucura de o mai mare satisfacție în relații și de a face față stresului relațional mai constructiv. 4
Cercetarea a mai constatat că cei care folosesc mindfulness au un răspuns la stres mai scăzut în timpul conflictului și că starea de mindfulness a fost asociată cu o mai bună comunicare în timpul conflictelor. Ambele studii leagă mindfulness cu bunăstarea relației.
Tulburari de alimentatie
Un studiu a constatat că intervențiile bazate pe mindfulness ar putea fi eficiente pentru a viza comportamentele alimentare, inclusiv alimentația emoțională și alimentația excesivă .
Managementul stresului
Studiile au descoperit că conștientizarea este utilă cu stresul zilnic, precum și cu stresul mai serios experimentat de cei cu o boală cronică sau care pune viața în pericol. De exemplu, cercetările sugerează că MBSR poate fi eficient pentru îmbunătățirea sănătății psihologice a persoanelor cu cancer de sân.
Sfaturi pentru Mindfulness
Ce este Mindfulness?
Nu este întotdeauna ușor să înveți să încorporezi mindfulness în viața ta de zi cu zi. Poate dura ceva timp și practică pentru a învăța să încetinești și să trăiești momentul. Câteva lucruri pe care le puteți face și care vă pot ajuta:
- Încercați o aplicație. Dacă sunteți nou în practica mindfulness, folosirea unei aplicații care oferă informații, resurse și practici ghidate poate fi utilă pentru început.
- Exersați concentrarea pe un singur lucru la un moment dat. Multitasking-ul vă poate lăsa să vă simțiți distras, așa că încercați să vă concentrați pur și simplu pe o singură sarcină, cu atenția deplină și concentrată.
- Mergi la plimbare. Petrecerea timpului în aer liber într-o plimbare blândă este o modalitate excelentă de a trăi momentul și de a observa priveliștile, sunetele și senzațiile lumii din jurul tău.
- Fii bland cu tine insuti. Nu fi aspru sau judecător dacă îți găsești mintea rătăcitoare. Mindfulness înseamnă, de asemenea, să te accepți și să te tratezi cu compasiune. Arată-ți aceeași compasiune și înțelegere pe care le-ai face față de un prieten apropiat.
Capcane potențiale
Ce este Mindfulness?
În timp ce cercetările sugerează că mindfulness are o gamă largă de beneficii, asta nu înseamnă că este lipsită de potențiale efecte adverse. Un studiu asupra impactului meditației intensive a constatat că mai mult de 60% dintre participanți au experimentat cel puțin un efect negativ.
Unele posibile capcane includ:
- Anxietate sau depresie crescută
- Niveluri crescute de stres
- Mai multe plângeri fizice și somatice
Cercetările sugerează, de asemenea, că un nivel mai ridicat de atenție concentrată pe sine poate duce la înrăutățirea sănătății mintale. Aceasta include scăderea capacității de a gestiona durerea și creșterea anxietății.
Este important de menționat că contextul poate juca un rol important în rezultate. Mindfulness folosit într-un cadru terapeutic și condus de un profesionist instruit poate avea mai multe șanse să producă rezultate dorite în timp ce exersați singur sau în grup fără antrenament sau supraveghere poate avea mai multe șanse să producă efecte nedorite.
Alte capcane de urmărit includ așteptarea unei remedieri rapide sau gândirea că mindfulness este un remediu pentru toate. Amintiți-vă că este nevoie de timp, poate să nu fie potrivit pentru fiecare problemă și poate funcționa cel mai bine atunci când este utilizat împreună cu alte terapii sau tratamente.
Istoria Mindfulness
INFO WIKIPEDIA https://en.wikipedia.org/wiki/Mindfulness
Mindfulness are o istorie lungă atât în ceea ce privește practica religioasă, cât și seculară. A fost popularizat pentru prima dată de religiile orientale, inclusiv de hinduism și budism, cu mii de ani în urmă, înainte de a fi introdus în Occident.
Mai recent, practica mindfulness a fost combinată cu terapia cognitivă în tratamente menite să reducă stresul, anxietatea și depresia. Practica continuă să crească în popularitate, deoarece cercetările arată numeroasele beneficii pentru sănătate ale mindfulness.
Site-ul nostru folosește numai surse de incredere, inclusiv studii evaluate de experti in acest domeniu. Va indrumam sa cautati suport de la specialisti in cazul in care credeti ca aveti nevoie. Pentru a susține afirmatiile din articol mai jos aveti link-urile catre autorii de specialitate.