Ce este invatarea?
Ce este invatarea? Învățarea este o schimbare relativ durabilă a comportamentului care este rezultatul experienței. Este dobândirea de informații, cunoștințe și abilități. Când te gândești la învățare, este ușor să te concentrezi pe educația formală care are loc în timpul copilăriei și la vârsta adultă timpurie. Dar învățarea este un proces continuu care are loc pe tot parcursul vieții și nu se limitează la clasă.
Ce este invatarea?
Învățarea a devenit un obiectiv major de studiu în psihologie la începutul secolului al XX-lea, pe măsură ce behaviorismul a devenit o școală majoră de gândire. Astăzi, învățarea rămâne un concept important în numeroase domenii ale psihologiei, inclusiv psihologia cognitivă, educațională, socială și de dezvoltare .
Psihologii studiază modul în care are loc învățarea, dar și modul în care variabilele sociale, emoționale, culturale și biologice ar putea influența procesul de învățare.
Învățarea este un proces activ
Chiar dacă înveți ceva relativ repede, este totuși un proces în mai mulți pași. Pentru a învăța, trebuie să întâlniți informații noi, să le acordați atenție, să le coordonați cu ceea ce știți deja, să le păstrați în memorie și să le aplicați.
De exemplu, să presupunem că doriți să reparați o toaletă care rulează. Puteți căuta un videoclip de instrucțiuni, îl vizionați pentru a vedea dacă răspunde nevoilor dvs. și apoi utilizați instrucțiunile pentru a efectua reparația. Sau, luați în considerare o perioadă în care ați dat peste un cuvânt necunoscut în timp ce citiți. Dacă te-ai oprit să cauți sensul, atunci ai învățat un cuvânt nou.
Termenul „învățare activă” este adesea folosit pentru a descrie un proces interactiv, cum ar fi realizarea unui experiment practic pentru a învăța un concept, mai degrabă decât a citi despre el. Dar „învățarea pasivă” (citirea unui text, ascultarea unei prelegeri, vizionarea unui film) încă învață și poate fi eficientă.
Învățarea duce la o schimbare de durată
INfo https://ro.wikipedia.org/wiki/%C3%8Env%C4%83%C8%9Bare_mixt%C4%83
A învăța înseamnă a păstra cunoștințele pe care le-ai dobândit. Dacă vezi acel cuvânt nou de vocabular într-un alt context, îi vei înțelege sensul. Dacă toaleta se rupe în viitor, poate fi necesar să vizionați din nou videoclipul pentru a vă reîmprospăta memoria despre cum să o remediați, dar aveți anumite cunoștințe despre ce să faceți.
Învățarea are loc ca rezultat al experienței
Procesul de învățare începe atunci când aveți o nouă experiență, fie că citiți un cuvânt nou, ascultați pe cineva care explică un concept sau încercați o nouă metodă de rezolvare a unei probleme. După ce ați încercat o tehnică de fierbere a ouălor sau o altă cale de lucru, puteți determina dacă funcționează pentru dvs. și apoi o utilizați în viitor.
Învățarea poate afecta atitudinile, cunoștințele sau comportamentul
Ce este invatarea?
Învățarea înseamnă mult mai mult decât „învățarea cărților”. Da, puteți învăța cuvinte, concepte și fapte noi. Dar poți de asemenea să înveți cum să faci lucruri și cum să te simți în legătură cu lucrurile.
Este important să ne amintim că învățarea poate implica atât comportamente benefice, cât și negative. Învățarea este o parte naturală și continuă a vieții care are loc continuu, atât în bine, cât și în rău.
Uneori, a învăța înseamnă a deveni mai informați și a duce o viață mai bună. În alte cazuri, înseamnă învățarea comportamentelor care sunt dăunătoare sănătății și bunăstării.
Cum funcționează învățarea
Procesul de învățare nu este întotdeauna același. Învățarea se poate întâmpla într-o mare varietate de moduri. Pentru a explica cum și când are loc învățarea, psihologii au propus o serie de teorii diferite.
Învățarea prin condiționare clasică
Ce este invatarea?
Învățarea prin asociere este una dintre cele mai fundamentale moduri prin care oamenii învață lucruri noi. Fiziologul rus Ivan Pavlov a descoperit o metodă de învățare în timpul experimentelor sale asupra sistemelor digestive ale câinilor . El a remarcat că câinii ar saliva în mod natural la vederea hranei, dar că în cele din urmă și câinii au început să saliveze ori de câte ori au văzut halatul alb de laborator al experimentatorului.
Experimentele ulterioare implică asocierea vederii alimentelor cu sunetul unui clopoțel. După mai multe perechi, câinii au început în cele din urmă să saliveze numai la sunetul clopotului.
Condiționarea clasică este un tip de învățare care are loc prin formarea de asociații.
Un stimul necondiționat care declanșează în mod natural și automat un răspuns este asociat cu un stimul neutru. În cele din urmă, se formează o asociere și stimulul anterior neutru devine cunoscut sub numele de stimul condiționat care apoi declanșează un răspuns condiționat.
Învățare prin condiționare operantă
Ce este invatarea?
Consecințele acțiunilor tale pot juca, de asemenea, un rol în determinarea modului și a ceea ce înveți. Behavioristul BF Skinner a remarcat că, în timp ce condiționarea clasică ar putea fi folosită pentru a explica anumite tipuri de învățare, ea nu ar putea explica totul. În schimb, el a sugerat că întăririle și pedepsele sunt responsabile pentru unele tipuri de învățare.
Când ceva urmează imediat un comportament, poate crește sau scădea probabilitatea ca comportamentul să apară din nou în viitor. Acest proces este denumit condiționare operantă .
De exemplu, imaginați-vă că tocmai ați primit un nou cățel și ați dori să începeți să-l antrenați pentru a se comporta în anumite moduri. Ori de câte ori cățelul face ceea ce îți dorești, îl răsplătești cu un mic răsfăț sau cu o palmă blândă. Când cățelul se comportă prost, îl certați și nu oferiți afecțiune. În cele din urmă, întărirea duce la o creștere a comportamentelor dorite și la o scădere a comportamentelor nedorite.
Învățarea prin observație
În timp ce condiționarea clasică și condiționarea operantă pot ajuta la explicarea multor cazuri de învățare, probabil că te poți gândi imediat la situații în care ai învățat ceva fără a fi condiționat, întărit sau pedepsit.
Psihologul Albert Bandura a remarcat că multe tipuri de învățare nu implică nicio condiționare și, de fapt, dovezile că învățarea a avut loc ar putea să nu fie chiar imediat evidente.
Învățarea observațională are loc prin observarea acțiunilor și consecințelor comportamentului altor persoane (cum ar fi învățarea latentă ).
Într-o serie de experimente celebre, Bandura a reușit să demonstreze puterea acestei învățări observaționale. Copiii au vizionat videoclipuri cu adulți care interacționau cu o păpușă Bobo mare, gonflabilă. În unele cazuri, adulții pur și simplu ignorau păpușa, în timp ce în alte clipuri adulții loveau, loveau și țipau la păpușă.
Când copiilor li s-a oferit mai târziu șansa de a se juca într-o cameră cu o păpușă Bobo prezentă, cei care observaseră adulții abuzând păpușa erau mai predispuși să se angajeze în acțiuni similare.
Provocări
Ce este invatarea?
Învățarea nu vine întotdeauna ușor. Uneori, trebuie să depășești obstacole pentru a dobândi noi cunoștințe. Aceste obstacole pot lua mai multe forme diferite.
Provocări de mediu
Accesul la oportunitățile de învățare și aspectele mediului de învățare joacă un rol în modul în care oamenii învață. Acestea pot fi provocări mari sau mici. Dacă nu găsești un videoclip explicativ sau nu găsești pe cineva care să întrebe despre toaleta ta spartă, nu ai ocazia să înveți cum să o repari. În sala de clasă și la locul de muncă, vă puteți confrunta cu bariere fizice, culturale sau economice care vă împiedică capacitatea de a învăța.
Provocări cognitive
Factorii cognitivi afectează procesul de învățare, de exemplu, capacitatea de a memora sau de a participa la informații poate fie să faciliteze, fie să împiedice învățarea. Tulburările specifice de învățare, cum ar fi dislexia , afectează modul în care cunoștințele sunt procesate și reținute.
IN RELATIE CU Simptomele tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD)
Provocări motivaționale
Ce este invatarea?
Motivația, incluzând atât motivația intrinsecă, cât și cea extrinsecă . poate afecta cât de mult învață oamenii. Oamenii cu o motivație intrinsecă puternică de a învăța se simt obligați să învețe de dragul învățării. Nu au nevoie de recompense, cum ar fi note sau premii, pentru a se simți motivați să învețe.
Desigur, acest lucru se poate aplica numai anumitor abilități sau materii. Cineva poate avea nevoie de motivatori extrinseci pentru a finaliza temele de matematică, de exemplu, dar să fie motivat intrinsec să-și cerceteze istoria familiei. Provocările legate de motivație pot proveni din ADHD , depresie și alte afecțiuni de sănătate mintală.
Cum să îmbunătățiți învățarea
Ce este invatarea?
Indiferent dacă ești implicat în educația formală sau nu, înveți mereu de-a lungul vieții. Și există strategii pe care le puteți folosi pentru a îmbunătăți modul în care învățați și cât de bine rețineți și aplicați ceea ce ați învățat.
În primul rând, continuă să înveți. Învățarea este o abilitate care poate fi exersată. Un studiu asupra adulților în vârstă a constatat că învățarea unei noi abilități a îmbunătățit memoria de lucru, memoria episodică și raționamentul. Și cu cât noua abilitate era mai grea (participanții au învățat matlasarea, fotografia digitală sau ambele), cu atât mai mult le-a întărit creierul.
Învață în mai multe moduri. Dacă doriți să învățați o nouă limbă, puteți utiliza o aplicație care oferă lecții în diferite aspecte: citire, ascultare și vorbire. Dar ați putea, de asemenea, să ascultați un podcast în noua limbă în timp ce faceți o plimbare sau să exersați scrierea manuală a cuvintelor noi din vocabular. În mod similar, ajută la revizuirea frecventă a informațiilor și la utilizarea tehnicilor de memorare .
Un alt mod inteligent de a promova învățarea: Preda. Când îi arăți unui prieten cum să joace tenis, de exemplu, întăriți ceea ce știți împărtășindu-l. Trebuie să revizuiți elementele de bază care au fost cândva noi pentru dvs. și să le prezentați elevului dvs.
Învățarea nu este un proces unidimensional. Are loc în multe moduri diferite și există o mare varietate de factori care pot influența modul în care și ceea ce învață oamenii.În timp ce oamenii se concentrează adesea pe modurile observabile și măsurabile în care are loc învățarea, este, de asemenea, important să ne amintim că nu putem întotdeauna detecta imediat ceea ce a fost învățat. Oamenii sunt capabili să învețe concepte și abilități care nu sunt observabile imediat.
Susține învățarea și memoria dormind suficient . Cercetările arată că somnul ajută creierul să consolideze informațiile , așa că faceți o prioritate practicarea unei bune igieni a somnului pentru un corp și creier sănătos .
Site-ul nostru folosește numai surse de incredere, inclusiv studii evaluate de experti in acest domeniu. Va indrumam sa cautati suport de la specialisti in cazul in care credeti ca aveti nevoie. Pentru a susține afirmatiile din articol mai jos aveti link-urile catre autorii de specialitate.