Ce este frica de succes?

Ce este frica de succes?
Spread the love

Ce este frica de succes?

Frica de succes presupune să-ți fie frică de realizare, adesea până la punctul în care oamenii se vor sabota singuri. În timp ce succesul este în general privit ca de dorit, există motive pentru care oamenii se pot teme să nu se descurce prea bine.

Este important să recunoaștem că oamenii de multe ori nu se tem de succesul în sine. În schimb, frica lor este centrată pe potențialele consecințe ale succesului. Deoarece așteptările de succes se bazează adesea pe ideea că a-ți atinge obiectivele înseamnă a face sacrificii sau a îndura pierderi, poate că nu este surprinzător că oamenii ar putea fi precauți de ceea ce i-ar putea costa succesul în cele din urmă. Ce este frica de succes?

Caracteristici

Frica de succes nu este întotdeauna ușor de observat. Unele semne că o persoană ar putea avea această frică includ:

 • Lipsa obiectivelor : Având așteptări foarte scăzute, oamenii se asigură că nu fac niciodată progrese reale către succes. 
 • Renunțare : în multe cazuri, oamenii își împiedică propriul succes renunțând chiar înainte să pară că sunt pe cale să reușească. 
 • Amânare : Amânarea lucrurilor până în ultimul minut posibil înseamnă că oamenii nu fac munca lor cea mai bună sau cea mai atentă, ceea ce le poate afecta serios șansele de a reuși.
 • Auto-handicap : Oamenii cărora le este frică de succes pot pune obstacole pe calea lor care le scad șansele de a face bine. Aceste comportamente pot varia de la acte minore de autosabotare la comportamente autodistructive mai grave.

Poate fi dificil să le vedem ca acțiuni motivate de teama de succes. În multe cazuri, acestea pot apărea ca lene, lipsă de motivație și disciplină slabă. Indiferent de modul în care se manifestă această frică, ea subminează grav oamenii să-și trăiască viața la maximum.

Identificarea fricii de succes

Ce este frica de succes?

Dacă bănuiți că s-ar putea să vă fie frică de succes, există câteva lucruri pe care le puteți căuta. Acestea includ:

 • Să-ți fie frică de ce se va întâmpla dacă ai fi în centrul atenției
 • Îți faci griji că vei lăsa oamenii în urmă dacă mergi înainte din cauza succesului tău
 • Te simți neliniștit cu privire la dobândirea de noi responsabilități ca rezultat al succesului tău
 • Fiind îngrijorat că lucrurile vor deveni mai complicate decât ceea ce poți face față
 • De teamă de comentarii de la cei dezamăgitori sau îngrijorarea cu privire la întâmpinarea altor probleme sociale 1

Uneori, oamenii sunt conștienți de unele dintre aceste griji, dar mulți pot să nu aibă o perspectivă asupra adevăratelor cauze ale comportamentelor lor de auto-sabotare. În alte cazuri, lucrul cu un terapeut poate fi o modalitate eficientă de a învăța să identifice și să recunoști unele dintre comportamentele bazate pe frică care te împiedică să ai succes.

Care sunt cauzele?

Ce este frica de succes?

 • Sindromul impostorului : Uneori, oamenii care experimentează succes se tem că realizările lor sunt nemeritate sau că nu sunt la fel de buni ca alți oameni din domeniul lor. Oamenii se pot teme că nu vor fi capabili să se ridice la înălțimea așteptărilor sau că alți oameni vor descoperi că nu sunt pregătiți pentru provocare.
 • Interpretarea greșită a sentimentelor asociate cu succesul : Excitarea și anxietatea au multe dintre aceleași semnale fizice. Din această cauză, uneori este ușor să interpretezi greșit sentimentele de entuziasm ca nervozitate sau anxietate. Acest lucru poate determina oamenii să evite situațiile care declanșează astfel de emoții.
 • Frica de reacții adverse : Uneori oamenii se tem de succes din cauza potențialelor repercusiuni sociale sau relaționale anticipate. Cercetătorii au numit acest fenomen evitarea reacțiilor adverse. De exemplu, femeile pot evita autopromovarea deoarece se tem că aceasta nu se aliniază cu rolurile tradiționale de gen. Cercetătorii au descoperit că femeile tind să asocieze succesul cu consecințe negative mai mari. Oamenii tind să se conformeze acestor norme așteptate, deoarece se tem de reacții sociale sau economice.
 • Experiențe negative : Oamenii care au experimentat un rezultat negativ în trecut după ce s-au descurcat bine – cum ar fi să fie ridicați în derâdere pentru că au fost o „fărâmă” sau au îndurat dificultăți din cauza acestui succes – s-ar putea, de asemenea, să se teamă că se vor descurca din nou bine în viitor.
 • Auto eficacitate slabă : cercetările au descoperit că oamenii cărora le este frică de succes tind să aibă, de asemenea, o auto eficacitate scăzută. Auto eficacitatea se referă la convingerile și capacitatea unei persoane de a-și atinge obiectivele.
 • Timiditate sau anxietate socială : Oamenii care sunt timizi sau anxioși din punct de vedere social se pot teme să reușească pentru că nu doresc să fie în centrul atenției.

Impactul fricii de succes

Frica de succes poate avea un impact negativ grav asupra vieții unei persoane. Unele dintre modurile în care te-ar putea împiedica să obții ceea ce îți dorești în viață includ:

 • Satisfacția cu viață mai scăzută : un studiu a constatat că această frică a redus semnificativ satisfacția față de viață.
 • Dificultate în urmărirea obiectivelor : Cercetările au descoperit, de asemenea, că teama de realizare a fost corelată cu dificultăți de inițiere și menținere a comportamentelor. Deoarece acești primi pași către un obiectiv sunt atât de dificili, oamenii cărora le este frică de succes s-ar putea lupta să înceapă. Sau pot descoperi că încep proiecte și apoi le lipsește motivația pentru a le finaliza.
 • Stima de sine redusă : în timp ce performanța este în mod normal asociată cu o stima de sine puternică , acesta poate să nu fie cazul celor cărora le este frică să aibă succes. Acest lucru poate fi valabil mai ales pentru persoanele care se confruntă și cu sindromul impostorului, deoarece nu își atribuie realizările abilității, cunoștințelor sau muncii lor grele.
 • Așteptări scăzute : Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că oamenii cu frică de succes tind să adopte obiective academice și de carieră scăzute în comparație cu abilitățile lor.

Tratament

Din fericire, terapia poate fi un tratament eficient pentru frica de succes. Unele abordări care pot fi utilizate includ:

 • Terapie psihanalitică : Acest tip de psihoterapie se concentrează pe înțelegerea influențelor inconștiente și a experiențelor copilăriei și a modului în care acestea ar putea contribui la problemele actuale ale unei persoane.
 • Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) : TCC îi ajută pe oameni să învețe cum să identifice gândurile negative automate care contribuie la comportamentele dezadaptative. Înțelegând aceste modele de gândire negative, oamenii pot învăța cum să dezvolte moduri mai pozitive de gândire care să nu le împiedice capacitatea de a-și atinge obiectivele.

În unele cazuri, medicul dumneavoastră vă poate prescrie, de asemenea, medicamente pentru tratarea afecțiunilor asociate, cum ar fi depresia sau anxietatea.

Cum să faceți față stresului

Există, de asemenea, lucruri pe care le puteți face pe cont propriu pentru a ajuta să faceți față și să depășiți teama de succes. Aceasta include reflectarea asupra naturii și sursei fricii tale și a învăța să identifici comportamentele care apar ca rezultat. 

Deoarece stresul poate juca un rol în frica dvs., este important să căutați modalități de a vă relaxa și de a vă gestiona stresul și anxietatea. Încercați tehnici de management al stresului, cum ar fi:

 • Respirație adâncă
 • Exercițiu
 • Jurnalizarea
 • Meditaţie
 • Vizualizarea
 • Relaxare musculară progresivă

Identificați-vă convingerile negative

Găsirea unor modalități de a -ți reformula gândurile despre realizare poate fi, de asemenea, o strategie de combatere eficientă. Începeți să acordați atenție unora dintre convingerile negative pe care le-ați putea avea în jurul realizării.

Asociezi succesul cu rezultate negative? Ești îngrijorat de ceea ce ar putea crede alții? Odată ce deveniți mai conștienți de aceste modele de gândire negative, puteți începe să lucrați pentru a le înlocui cu altele mai pozitive.

 Practicați tolerarea disconfortului

Deoarece frica de realizare poate duce la comportamente de evitare, o modalitate de a face față este să vă îmbunătățiți abilitățile de toleranță la suferință . Când experimentați emoții inconfortabile sau neplăcute, lucrați pentru a învăța treptat să stați cu acele sentimente, mai degrabă decât să fugi de ele. 

Ceea ce ați putea descoperi este că, în timp, frica și disconfortul dvs. devin mai ușor de tratat. De asemenea, s-ar putea să descoperi că sursa anxietății tale nu a fost atât de dificilă sau de înfricoșătoare pe cât credeai că va fi.
Ce este frica de succes?

Un comentariu la „Ce este frica de succes?

Lasă un răspuns

Derulează în sus