Ce este durerea complicată?

Ce este durerea complicată
Spread the love

Ce este durerea complicată?

Ce este durerea complicată?

Durerea este răspunsul natural al unei persoane la pierderea unei persoane dragi. Este însoțită de sentimente de rănire, pierdere și tristețe. Durerea complicată, cunoscută și sub denumirea de tulburare de doliu complicată, este o afecțiune care poate apărea la unele persoane care tocmai au pierdut o persoană dragă sau se confruntă cu durere dintr-un alt motiv.

În timp ce intensitatea durerii de obicei dispare cu timpul pentru majoritatea oamenilor, aceste sentimente nu se îmbunătățesc pentru persoanele cu durere complicată. S-ar putea să fie atât de intense încât să le perturbe viața de zi cu zi.

O persoană cu durere complicată poate prezenta, de asemenea, anumite comportamente disfuncționale și poate experimenta gânduri iraționale, cum ar fi gânduri că persoana care a murit ar putea reveni la viață. Este o formă cronică de durere care ar putea afecta viața cuiva. Când durerea persistă, apare durerea complicată. Aproximativ 7% dintre persoanele îndoliate ar putea experimenta durere complicată.

Simptome ale durerii complicate

Semnele și simptomele durerii complicate sunt similare cu durerea normală. Cu toate acestea, în timp ce simptomele dispar odată cu durerea normală, persoanele cu durere complicată le experimentează mai intens și mai persistent.

Unele semne la care trebuie să fiți atenți includ: 

 • Evitarea excesivă a mementourilor despre pierderea lor 
 • Gândindu-se obsesiv la pierderea lor 
 • Dor intens pentru o persoană care a murit 
 • Senzație de pierdere a scopului în viață 
 • Căutând în mod excesiv apropierea de mementouri ale lucrurilor care le amintesc de persoana pe care a pierdut-o 
 • Gândurile de sinucidere 
 • Neputând accepta că pierderea a avut loc 
 • Să trăiești gânduri persistente și intruzive despre persoana pe care ai pierdut-o 
Dacă aveți gânduri de sinucidere, contactați https://www.antisuicid.ro/ la 0800 801 200 (apelabil gratuit la nivel naţional din orice reţea) pentru sprijin și asistență de la un consilier instruit. Dacă dumneavoastră sau o persoană iubită vă aflați în pericol imediat, sunați la 112.prin email în formatul 24/7 la sos@antisuicid.ro!!

imptomele durerii complicate se pot manifesta și fizic. Persoanele cu afecțiune pot prezenta: 

 • Pierderea poftei de mâncare 
 • Insomnie 
 • Stres 
 • Funcția imunitară slăbită 

Cum să identifici durerea complicată


Durerea este o reacție normală la pierderea unei persoane dragi . Când este persistentă și însoțită de comportamente disfuncționale și gânduri neadaptative, devine complicată. Este important de reținut că durerea complicată nu este enumerată de manualul oficial de diagnostic al Asociației Americane de Psihiatrie. Dar este o afecțiune reală și potențial debilitante.

Unii oameni cred că, dacă încă experimentați sentimente de durere acută la șase luni până la un an după ce a avut loc o pierdere, atunci s-ar putea să aveți durere complicată. Dar aceasta nu este o regulă dură și rapidă.

Într-un studiu din 1997, o echipă de experți în sănătate mintală a venit cu un standard de diagnostic pentru durerea complicată.3 Au propus următoarele criterii de diagnosticare pentru a ajuta la determinarea dacă o persoană are durere complicată sau nu. Acestea includ:

 • Pierderea a avut loc cu cel puțin 6 luni în urmă 
 • Simptome de durere persistentă și acută, care ar putea include dor pentru persoana care a murit, sentimente de singurătate, gânduri preocupante despre persoana care a murit 
 • Cel puțin două dintre orice simptome de șoc, furie, dificultăți de a avea încredere în alți oameni, incapacitatea de a accepta moartea. 
 • Simptomele persistă mai mult de o lună 
 • Simptomele provoacă o afectare semnificativă a vieții unei persoane 

Alte caracteristici ale durerii complicate pot include: 

 • Au dificultăți în a-și continua rutinele obișnuite 
 • Evitarea locurilor sau activităților care le amintesc de persoana pe care a pierdut-o
 • Probleme de somn 
 • Lipsa de interes pentru îngrijirea de sine 
 • Comportament nesăbuit, impulsiv și potențial autodistructiv

Durerea complicată este uneori identificată greșit ca depresie. În timp ce ambii ar putea împărtăși unele simptome, cum ar fi sentimente de tristețe și deznădejde, depresia este o tulburare mentală, în timp ce durerea complicată nu este. 

Complicații

Multe simptome ale durerii complicate pot arăta ca simptome de depresie. În anumite cazuri, durerea complicată poate chiar evolua în depresie. Depresia poate apărea alături de durere complicată și poate agrava simptomele afecțiunii. 

În cazurile în care moartea este violentă și bruscă, o persoană poate experimenta și PTSD . Când durerea complicată nu este tratată, pot apărea unele complicații, inclusiv: 

 • Sinucidere și gânduri suicidare 
 • Anxietate 
 • Abuz de substante 
 • Depresie

Cauze

Nu există o cauză identificabilă a durerii complicate, dar unii oameni ar putea fi mai expuși riscului de a dezvolta această afecțiune decât alții. Anumiți factori de risc ar putea face o persoană mai susceptibilă de a se confrunta cu această afecțiune, inclusiv:

 • Persoane care experimentează o moarte neașteptată sau șocantă a unei persoane dragi
 • Persoane cu antecedente de tulburări mintale
 • Persoane cu antecedente de abuz de substanțe 
 • Persoane care au mai mult de un deces într-o perioadă scurtă 
 • Nefiind prezent atunci când a avut loc pierderea 
 • Asistând la pierdere în timp real 

Interferența cu procesul de vindecare al durerii normale ar putea provoca, de asemenea, durere complicată. Unele tipuri de pierderi pot provoca, de asemenea, durere complicată, de exemplu, pierderea unui copil sau a celuilalt semnificativ al unei persoane. De asemenea, durerea complicată s-a dovedit a fi mai răspândită la persoanele în vârstă. Un studiu din 2011 a evaluat durerea la 5.741 de adulți în vârstă și a constatat o prevalență a durerii complicate la adulții în vârstă.

Boala invizibila mai multe informatii https://antidepresie.ro/ce-este-o-boala-invizibila/

Tratament 

Tratamentul durerii complicate se concentrează pe ajutarea persoanelor care trăiesc cu această afecțiune să înceapă procesul de vindecare. Terapia de doliu este cel mai frecvent utilizată ca opțiune de tratament pentru această afecțiune.

Tratament https://antidepresie.ro/category/tratament/

Acolo unde durerea complicată evoluează sau este însoțită de o altă afecțiune de sănătate mintală, este, de asemenea, important să tratați această afecțiune. De exemplu, acolo unde este însoțită de depresie, antidepresivele ar putea ajuta, de asemenea, la ameliorarea simptomelor durerii complicate. 

Un consilier în caz de doliu vă va încuraja să vă monitorizați durerea, pentru a obține o mai bună înțelegere a situației în care vă aflați emoțional. Alăturarea unui grup de sprijin pentru deces poate ajuta, de asemenea, să faceți față sentimentelor de pierdere și tristețe pe care le puteți simți. Învățând că nu ești singur și că există oameni care înțeleg și trăiesc sentimentele pe care le ai, te poate ajuta să te simți mai bine. S-ar putea să vedeți și un terapeut psihodinamic. Acest terapeut vă poate ajuta să identificați pierderile trecute și legătura lor cu pierderea actuală. 

Terapia durerii traumatice este o altă opțiune de tratament care s-a dovedit a fi eficientă pentru durerile complicate. Aici un terapeut folosește metode comportamentale și tehnici interpersonale pentru a vă ajuta să vă depășiți pierderea. Medicul dumneavoastră va stabili cel mai bun plan de tratament pentru dumneavoastră. O combinație de medicamente și terapie ar putea fi utilizată pentru a trata durerea complicată.

Durerea este o emoție dificil de trăit și, în multe cazuri, este mai greu să înfrunți sentimentele de pierdere și tristețe care o însoțesc, pe cont propriu. A lua legătura cu prietenii și familia care pot înțelege prin ce treci, este ceva pe care nu ar trebui să ezitați să îl faceți.
Dacă sunteți persoana iubită a unei persoane care se confruntă cu durere complicată, îi puteți ajuta ajutându-i pe cei îndoliați să găsească tratamentul și terapia potrivite pentru starea lor. 
Site-ul nostru folosește numai surse de incredere, inclusiv studii evaluate de experti in acest domeniu. Va indrumam sa cautati suport de la specialisti in cazul in care credeti ca aveti nevoie. Pentru a susține afirmatiile din articol mai jos aveti link-urile catre autorii de specialitate.

Ce este durerea complicată?

2 comentarii la „Ce este durerea complicată?

Lasă un răspuns

Derulează în sus