Ce este dubla depresie?

ce este dubla depresie
Spread the love

Ce este dubla depresie?

Ce este dubla depresie?

Depresia este o tulburare mentală care poate provoca sentimente severe de tristețe și deznădejde. Există multe forme ale acestei afecțiuni și depresia dublă este una adesea trecută cu vederea. 

Depresia dublă se poate dezvolta în contextul tulburării depresive persistente (PDD), cunoscută anterior sub numele de distimie . Este un termen informal folosit pentru a descrie tulburarea depresivă persistentă și tulburarea depresivă majoră care apar în același timp.

Condiția începe de obicei ca tulburare depresivă persistentă (PDD) și devine dublă depresie atunci când o persoană cu TPD dezvoltă și tulburare depresivă majoră (MDD). Depresia dublă este o formă de depresie care vă poate afecta semnificativ calitatea vieții și funcționarea zilnică.

Studiile arată că persoanele cu depresie dublă experimentează sentimente mai intense de deznădejde decât persoanele cu tulburare depresivă majoră sau cu tulburare depresivă persistentă.

Persoanele cu această afecțiune pot avea mai multe șanse să dezvolte diabet, tulburări cardiace și să se implice în abuz de substanțe decât cele care se confruntă cu alte forme de depresie.

Este mai puțin frecventă decât alte forme de depresie, dar este o afecțiune care, lăsată netratată, poate duce la complicații severe. Pentru a înțelege corect depresia dublă, trebuie mai întâi să aruncați o privire asupra celor două componente majore ale afecțiunii. 

Tulburare depresivă persistentă (PDD)

Tulburarea depresivă persistentă este o formă de depresie de grad scăzut. Când o persoană a fost deprimată timp de cel puțin doi ani și prezintă unele dintre următoarele simptome, se poate face de obicei un diagnostic de PDD:

 • Pierderea poftei de mâncare 
 • Oboseală
 • Stimă de sine scazută 
 • Insomnie sau somn excesiv 
 • Evitarea activităților sociale 
 • Deveniți ușor iritați sau înfuriați 

La copii sau adolescenți, aceste simptome ar trebui să fi persistat cel puțin un an înainte de a putea fi pus un diagnostic de PDD. 

Persoanele cu PDD raportează adesea că simt că sunt acoperite de un văl de întuneric sau de o ceață adâncă. Când este lăsată netratată, PDD poate persista uneori decenii.

Tulburare depresivă majoră (TDM)

Tulburarea depresivă majoră tinde să fie o formă episodică de depresie. Se caracterizează prin sentimente intense și recurente de tristețe și deznădejde, pierderea interesului pentru activități și însoțite de o varietate de simptome cognitive și fizice. Unele dintre simptomele acestei forme particulare de depresie includ:  

 • Insomnie sau somn excesiv 
 • Pierderea energiei 
 • Dificultate de concentrare
 • Oboseală sau agitație
 • Gândurile de sinucidere 

Persoanele cu depresie majoră non-cronică pot experimenta perioade care nu prezintă simptome depresive.

Diagnostic 

Nu există teste specifice pentru a diagnostica depresia dublă. Medicul dumneavoastră va face un istoric detaliat al simptomelor dumneavoastră de dispoziție pentru a vedea dacă ați îndeplinit criteriile pentru distimie și dacă acum îndepliniți criteriile pentru tulburarea depresivă majoră.

În prezent, nu există criterii pentru diagnosticarea depresiei duble în Manualul de diagnostic și statistică al tulburărilor mintale (DSM-5). Diagnosticul se face de obicei folosind ambele criterii DSM-5 pentru diagnosticarea MDD și PDD. Deoarece nu există criterii specifice pentru diagnosticarea depresiei duble, de multe ori nu este recunoscută și poate fi mai greu de tratat decât MDD sau PDD singur.

O altă problemă cu diagnosticarea depresiei duble este că persoanele cu depresie cronică adesea nu caută ajutor. Ei pot crede că așa sunt și nu pot recunoaște că este o afecțiune medicală gravă care necesită un tratament adecvat. 

Cauze 

Nu există o cauză clară a depresiei duble. O combinație de factori genetici și de mediu ar putea fi responsabilă pentru dezvoltarea afecțiunii.

Factorii de mediu care ar putea declanșa afecțiunea includ șomajul, schimbări majore în viață, abuzul de substanțe și traume. 

Tratament 

O combinație de medicamente și terapie este de obicei utilizată pentru a trata depresia dublă.

Accentul tratamentului pentru depresia dublă este atenuarea simptomelor mai acute ale depresiei majore și abordarea problemelor mai cronice legate de tulburarea depresivă persistentă. Este cel mai probabil ca medicul dumneavoastră să vă adapteze planul de tratament la nevoile dumneavoastră specifice.

Medicament 

Există multe opțiuni de medicamente pentru tratarea simptomelor depresiei . Medicamentele disponibile pentru tratarea depresiei sunt de obicei similare pentru diferitele tipuri de depresie. Acestea includ de obicei antidepresive, cum ar fi inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) și inhibitorii recaptării serotoninei-norepinefrinei (SNRI).

Majoritatea oamenilor nu vor observa imediat efectul medicamentelor asupra simptomelor depresive. Poate dura câteva săptămâni și, în unele cazuri, câteva luni pentru a vedea rezultatele dorite.

Terapie 

Terapia cognitiv-comportamentală este utilizată cel mai frecvent în tratarea depresiei duble.

Această formă de terapie se concentrează pe a vă ajuta să recunoașteți procesele de gândire, convingerile și comportamentele distorsionate care contribuie la depresia dvs. și să vă ajute să le contestați.

Ajută o persoană cu depresie dublă să se vadă în moduri noi și să facă față mai bine simptomelor depresive. Cu toate acestea, pentru ca terapia să fie cea mai eficientă, este adesea necesară o combinație de medicamente și terapie.

Depresia dublă poate fi o afecțiune dificilă cu care să trăiești, dar nu trebuie să fie una debilitantă. Cu tratamentul și îngrijirea potrivite, simptomele depresive caracterizate de această afecțiune pot fi tratate.

Pe lângă tratamentul recomandat de medicul dumneavoastră, există și anumite mecanisme de coping pe care le puteți adopta.

Alegerea unui stil de viață mai sănătos, cum ar fi exercițiile fizice și alimentația corectă și gestionarea optimă a factorilor de stres din viața ta, cum ar fi locul de muncă, poate îmbunătăți semnificativ simptomele depresive. Tratamentul adecvat și abilitățile de adaptare pot ajuta, de asemenea, la prevenirea recidivelor și a recurenței în depresia dublă.

Cum sa te simti mai bine atunci cand esti deprimathttps://antidepresie.ro/category/tratament/

Site-ul nostru folosește numai surse de incredere, inclusiv studii evaluate de experti in acest domeniu. Va indrumam sa cautati suport de la specialisti in cazul in care credeti ca aveti nevoie. Pentru a susține afirmatiile din articol mai jos aveti link-urile catre autorii de specialitate.

Ce este dubla depresie?

2 comentarii la „Ce este dubla depresie?

Lasă un răspuns

Derulează în sus