Ce este depresia zâmbitoare?

Ce este depresia zâmbitoare
Spread the love

Ce este depresia zâmbitoare?

Ce este depresia zâmbitoare?, deși „depresia zâmbitoare” nu este un diagnostic clinic , pentru mulți oameni, este o problemă reală. De obicei, depresia zâmbitoare apare atunci când persoanele care se confruntă cu depresie își maschează simptomele. Se ascund în spatele unui zâmbet pentru a-i convinge pe ceilalți că sunt fericiți.

În consecință, acest tip de depresie rămâne adesea nedetectat, deoarece atunci când majoritatea oamenilor își imaginează un individ deprimat, se gândesc la cineva care arată cu adevărat trist sau plânge mult. Și deși este adevărat că tristețea și crizele inexplicabile de plâns sunt caracteristici comune ale depresiei, nu toată lumea arată tristă atunci când este deprimată.

De ce unii oameni cu depresie par fericiți pe dinafară

Indivizii cu depresie zâmbitoare par adesea fericiți în lumea exterioară și își păstrează secretul depresia.

Semne si simptome

Mai multe informatii https://antidepresie.ro/simptomele-depresiei-clinice/

Fie că ești cel care lucrează din greu pentru a pretinde că ești fericit atunci când nu ești, fie că ai o persoană dragă despre care bănuiești că i-ar putea ascunde durerea, înțelegerea depresiei zâmbitoare te poate ajuta să iei măsuri pozitive. Iată o prezentare generală a semnelor și simptomelor depresiei zâmbite. Ce este depresia zâmbitoare?

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că aproape 265 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de depresie.1Persoanele cu depresie zâmbitoare pot experimenta multe simptome clasice ale depresiei, inclusiv tristețe profundă, stima de sine scăzută și schimbări în viața lor de zi cu zi. Unele dintre aceste simptome pot fi observabile pentru alții, în timp ce alte simptome pot fi păstrate private.

Nu este neobișnuit ca persoanele cu depresie zâmbitoare să muncească din greu pentru a-și ascunde simptomele. Din acest motiv, este important să căutați și alte semne mai puțin evidente că ceva nu este în regulă, cum ar fi schimbări în obiceiurile lor, oboseală și pierderea interesului pentru lucrurile pe care le plăceau cândva.

Iată o listă de semne posibile de căutat:

  • Modificări ale apetitului : în timp ce unii oameni mănâncă în exces atunci când sunt deprimați, alții își pierd pofta de mâncare.
  • Modificările de greutate sunt frecvente cu orice tip de depresie.
  • Modificări ale somnului : Unii oameni se luptă să se ridice din pat atunci când sunt deprimați pentru că vor să doarmă tot timpul.
  • Alții nu pot dormi și pot raporta insomnie sau pot prezenta modificări majore în obiceiurile lor de somn, cum ar fi să rămână treaz noaptea și să doarmă în timpul zilei.
  • Sentimente de deznădejde : vinovăția, lipsa de valoare și sentimentele de deznădejde sunt comune.
  • Pierderea interesului pentru activități : Persoanele cu depresie zâmbitoare ar putea să nu fie interesate de activitățile de care se bucură de obicei.

În ciuda acestor semne și simptome, persoanele cu depresie zâmbitoare sunt încă probabil să pară funcționale. Ei pot menține un loc de muncă stabil și continuă să mențină o viață socială activă. Pot chiar să pară veseli și optimiști.

Din acest motiv, este important să vorbim despre problemele de sănătate mintală într-un mod deschis. Făcând acest lucru, le poate oferi curajul să deschidă despre sentimentele lor.

De ce oamenii își ascund depresia

Nu este neobișnuit ca oamenii să-și păstreze depresia privată. De la dorința de a-și proteja confidențialitatea până la teama de judecată din partea altora, există multe motive personale și profesionale pentru care oamenii își ascund simptomele de depresie. Iată o privire mai atentă la motivul pentru care oamenii păstrează secretul depresiei.

Frica de a-i împovăra pe ceilalți

Depresia și vinovăția tind să meargă mână în mână.3 În consecință, mulți indivizi nu doresc să împovăreze pe nimeni altcineva cu luptele lor. Acest fapt poate fi valabil mai ales pentru persoanele care sunt obișnuite să aibă grijă de ceilalți, mai degrabă decât să-i pună pe alții să aibă grijă de ei. Pur și simplu nu știu cum să ceară ajutor, așa că își păstrează luptele pentru ei înșiși.

Jenă

Unii oameni cred că depresia este un defect de caracter sau un semn de slăbiciune. Ei ar putea chiar să creadă minciuna că ar trebui să poată „scăpa din ea”. Când nu pot, ei cred că e ceva în neregulă cu ei. În consecință, ei se pot simți jenați să aibă depresie, deoarece cred că ar trebui să se descurce singuri.

Negare

Depresia zâmbitoare poate proveni din negarea unei persoane că se simte deprimată. Ei pot crede că, atâta timp cât zâmbesc, nu trebuie să aibă depresie. Mulți oameni nu pot admite că ar putea fi ceva în neregulă cu ei. Este mai ușor pentru ei să pretindă că sunt bine decât să deschidă despre cum se simt cu adevărat. Ce este depresia zâmbitoare?

Frica de reacție

Uneori, oamenii își fac griji cu privire la ramificațiile personale și profesionale ale depresiei.  De exemplu, un comedian sau un avocat poate fi îngrijorat că angajatorul lor se va îndoi de capacitatea lor de a-și face treaba. Sau, cineva s-ar putea îngrijora că un partener îi va părăsi dacă dezvăluie că are depresie. Așa că, în loc să riște să fie judecați sau pedepsiți pentru depresie, se ascund în spatele unui zâmbet.4

Preocuparea de a arăta slab

Persoanele cu depresie zâmbitoare se tem adesea că alții vor profita de ei dacă dezvăluie că au depresie. Nu numai că își fac griji că alții îi vor vedea ca fiind slabi și vulnerabili, dar sunt îngrijorați că alții își vor folosi depresia ca pârghie împotriva lor. Preferă să îmbrace un exterior dur decât să admită că au nevoie de ajutor.

Vinovăţie

Deoarece vinovăția tinde să însoțească depresia, uneori oamenii nu simt că ar trebui să fie deprimați. Ar putea crede că au o viață bună și nu ar trebui să se simtă rău.

De asemenea, simt că trebuie să facă ceva greșit sau că sunt cumva vinovați pentru depresie. În consecință, se simt vinovați și uneori chiar rușinați de depresia lor. Așa că o țin ascunsă în spatele unui zâmbet.

Vederi nerealiste asupra fericirii

Rețelele de socializare înfățișează fericirea într-un mod nerealist. Mulți oameni parcurg rețelele sociale și văd imagini cu oameni fericiți. În consecință, ajung să creadă că sunt singurii care se luptă cu probleme de sănătate mintală.5S-ar putea să se simtă mai izolați decât oricând și i-ar putea face să-și ascundă luptele.

Perfecţionism

Perfecționiștii au stăpânit adesea arta de a arăta perfect. Și, pentru mulți, asta înseamnă a ascunde orice durere sau probleme pe care le întâmpină. Ca rezultat, admiterea depresiei ar însemna că viața lor nu este perfectă și pur și simplu nu se pot decide să facă asta.

Risc de sinucidere

Depresia provoacă adesea gânduri de moarte și sinucidere. Dar, uneori, persoanelor cu depresie clinică le lipsește energia necesară pentru a crea un plan și a duce la bun sfârșit sinuciderea. În timp ce oricine suferă de depresie este expusă riscului de sinucidere, persoanele cu depresie zâmbitoare pot prezenta un risc deosebit de mare, deoarece sunt foarte funcționale.

Persoanele cu depresie zâmbitoare au adesea suficientă energie pentru a-și urma gândurile de sinucidere. În plus, persoanele cu depresie zâmbitoare nu sunt adesea tratate. Iar depresia netratată se poate agrava în timp și crește probabilitatea de sinucidere.

Dacă aveți gânduri de sinucidere, contactați https://www.antisuicid.ro/ la 0800 801 200 (apelabil gratuit la nivel naţional din orice reţea) pentru sprijin și asistență de la un consilier instruit. Dacă dumneavoastră sau o persoană iubită vă aflați în pericol imediat, sunați la 112.prin email în formatul 24/7 la sos@antisuicid.ro!!

Tratament pentru depresia zâmbitoare

Cineva cu depresie zâmbitoare ar putea fi oficial diagnosticat cu depresie cu trăsături atipice. De exemplu, a arăta fericit nu este tipic pentru cineva care se simte deprimat.

Dar la fel ca și alte tipuri de depresie, depresia zâmbitoare este tratabilă. Tratamentul poate include medicamente, terapie prin vorbire și modificări ale stilului de viață, cum ar fi dieta și exercițiile fizice.

Dacă credeți că ați putea fi deprimat, discutați cu medicul dumneavoastră.6

Explicați-vă că nu v-ați simțit în ultima vreme și descrieți unele dintre simptomele pe care le aveți.

Medicul dumneavoastră poate exclude problemele de sănătate fizică care ar putea contribui la simptomele dumneavoastră și vă poate ajuta cu trimiteri către alți furnizori de tratament , cum ar fi un psihoterapeut sau un psihiatru.

Cum să ajuți pe altcineva

Dacă crezi că cineva pe care îl cunoști are depresie zâmbitoare , împărtășește-ți preocupările. Normalizați problemele de sănătate mintală și discutați cu ei despre cum pot obține ajutor. Oferiți sprijin emoțional, precum și sprijin practic.

De exemplu, ați putea oferi o călătorie la o întâlnire medicală sau, în funcție de natura relației dvs., ați putea chiar să oferiți o întâlnire cu ei. Dirijați-i și către resursele comunității. Spuneți-le despre serviciile de sănătate mintală care le pot fi disponibile.

Dacă o persoană iubită refuză să obțină ajutor, ai putea lua în considerare discuția cu un terapeut. Discuția cu cineva te poate ajuta să-ți gestionezi propriul stres, în același timp, întărind strategiile pe care le poți folosi pentru a ajuta pe cineva la care îți pasă.

Persoanele cu depresie zâmbitoare își ascund adesea tristețea cu un zâmbet și o fațadă exterioară, care sunt concepute pentru a-și ascunde frământările interioare și suferința. Dacă tu sau o persoană dragă te confrunți cu simptome de depresie, dar o ascunzi de toți ceilalți, trebuie să știi că există ajutor și că există speranță pentru afecțiune.

Fă primul pas și cere ajutor. Cu tratamentul și sprijinul potrivit, zâmbetul pe care îl ai în exterior se va potrivi în curând cu cum te simți în interior.

Site-ul nostru folosește numai surse de incredere, inclusiv studii evaluate de experti in acest domeniu. Va indrumam sa cautati suport de la specialisti in cazul in care credeti ca aveti nevoie. Pentru a susține afirmatiile din articol mai jos aveti link-urile catre autorii de specialitate.

Ce este depresia zâmbitoare?

Lasă un răspuns

Derulează în sus