Ce este depresia post-partum masculină?
Depresia post-partum masculină este o formă de depresie care apare după nașterea unui copil. Deși este adesea experimentat de mame, poate fi experimentat și de tați.
Este posibil ca bărbații să nu experimenteze durerea nașterii sau să aibă nevoie de recuperare fizică, dar prezența unui nou copil este o schimbare majoră în viață. Tații, ca și mamele, trebuie să acorde atenție sănătății lor mintale. Epuizarea și stresul, pe lângă alți factori, pot duce la depresia masculină post-partum.
Simptome depresia post-partum masculină
https://ro.wikipedia.org/wiki/Depresie_postpartum
A te simți epuizat, copleșit și stresat în urma nașterii unui copil este un aspect normal al părintelui. Totuși, dacă simptomele persistă sau dacă interferează cu viața de zi cu zi sau cu capacitatea de a avea grijă de copil, atunci ar putea fi depresie postpartum. Acest lucru este valabil atât pentru mame, cât și pentru tați.
Multe simptome de depresie postpartum sunt sinonime cu o tulburare depresivă majoră. Simptomele variază de la o persoană la alta. Este posibil să experimentați unele, nu toate, și pot varia în grad.
Pentru bărbații care se confruntă cu depresie paternă, acestea sunt câteva simptome comune:
- O schimbare semnificativă a apetitului
- Modificarea greutății
- Incapacitatea de a dormi
- Dureri sau dureri inexplicabile
- Pierderea energiei
- Senzație de agitație sau agitație
- Pierderea interesului sau a plăcerii pentru activități
- Te simți trist sau fără speranță
- Te simți lipsit de valoare sau vinovat
- Îngrijorare excesivă
- Incapacitatea de a se concentra sau de a lua decizii
- Schimbări bruște de dispoziție
- Gânduri de sinucidere sau moarte
- Gânduri intruzive de a face rău copilului
Iritabilitatea, nehotărârea și o gamă limitată de emoții sunt, de asemenea, simptome frecvente experimentate de bărbații cu depresie post-partum.
Diagnostic
Femeile sunt adesea examinate de către medicul lor pentru depresia post-partum, dar bărbații de obicei nu sunt. De asemenea, este mai probabil să-și sub raporteze simptomele ,motiv pentru care depresia post-partum la bărbați poate rămâne nediagnosticată și netratată. Ce este depresia post-partum masculină?
Dacă ești un proaspăt tată care se confruntă cu simptome persistente și continue de depresie, vei dori să-ți anunți partenerul, medicul și/sau profesionistul din domeniul sănătății mintale. Depresia nu dispare de la sine, așa că, cu cât ești diagnosticat mai devreme, cu atât mai devreme poți începe tratamentul și ameliora simptomele.
Procesul de diagnosticare poate include întrebări clinice, folosind adesea Manualul de diagnostic și statistică al tulburărilor mintale, ediția a 5-a (DSM-5) și/sau Scala de depresie postnatală Edinburgh (EPDS). Profesionistul din domeniul sănătății va exclude afecțiunile fizice care ar putea cauza depresie sau alte afecțiuni subiacente de sănătate mintală înainte de a pune un diagnostic.
Deoarece există o stigmatizare asociată bărbaților și sănătății lor mintale, mai ales când vine vorba de depresia post-partum, este important ca bărbații să vorbească și să caute ajutor profesional atunci când apar simptomele și mai ales când aceste simptome continuă pentru o perioadă lungă de timp.
Tratament
Tratamentul pentru depresia postpartum este similar cu tratamentul pentru depresia clinică. În funcție de situația dvs. și de severitatea depresiei dvs., vi se pot prescrie medicamente, terapie sau o combinație a ambelor.
Inhibitorii recaptării serotoninei (ISRS) sunt medicamente utilizate în mod obișnuit pentru depresia post-partum. Antidepresivele și alte medicamente pot fi luate în considerare și pentru bărbații cu depresie post-partum.
Dacă medicamentul provoacă reacții adverse nedorite sau dacă depresia se agravează, veți dori să vă informați furnizorul de asistență medicală pentru a face ajustări sau pentru a găsi opțiuni alternative de tratament.
Terapia cognitiv-comportamentală (CBT) și terapia interpersonală (IPT) sunt psihoterapii cunoscute pentru ameliorarea simptomelor depresiei post-partum, dar majoritatea bărbaților preferă terapia individuală sau de cuplu, care poate ajuta la ameliorarea simptomelor. Ce este depresia post-partum masculină?
Indiferent de tratamentul preferat, bărbații pot beneficia de grupuri de sprijin sau de cursuri educaționale, mai ales dacă partenerul suferă și de depresie post-partum sau dacă le lipsește sprijinul prietenilor, familiei sau membrilor comunității. Pentru cel mai bun succes, ar trebui luate în considerare modele de îngrijire adaptate tatălui.
Cauze
Aproximativ 8% dintre tați suferă de depresie paternă. Din păcate, multe cazuri de depresie postnatală nu sunt diagnosticate la bărbați, astfel încât diagnosticarea și intervenția precoce sunt importante pentru sănătatea tatălui și a familiei.Ce este depresia post-partum masculină.
Mulți factori pot contribui la dezvoltarea sau agravarea depresiei postpartum, inclusiv, dar fără a se limita la:
- Istoric de depresie sau anxietate
- Alte probleme de sănătate mintală, cum ar fi abuzul de substanțe
- Scăzut sau lipsă de sprijin social
- Venituri mici sau stres financiar
- Relația cu mama
- Depresia post-partum la mamă
- Vârsta paternă tânără
- Locuirea într-o gospodărie separată de copil
Depresia post-partum se poate manifesta diferit la bărbați decât la femei. Extinderea orelor de lucru, retragerea din familie sau pierderea interesului pentru activități ar putea fi toate semne că este nevoie de sprijin pentru sănătatea mintală.
Prognoză
Depresia postpartum exclude adesea bărbații, chiar dacă tații pot experimenta această tulburare și mulți o fac. Când depresia masculină postpartum nu este diagnosticată, poate dăuna întregii familii.
Depresia unui tată poate afecta dezvoltarea copilului și poate crește riscul copilului de a dezvolta o tulburare psihiatrică în copilăria timpurie. De asemenea, poate provoca dizarmonie în relația lor cu mama și, în cazuri extreme, poate duce la furie, agresivitate sau comportament violent.
După nașterea unui copil, tații se confruntă cu schimbări hormonale, spune Hannah Tishman, LCSW la Cobb Psychotherapy , și deseori simt presiuni crescute legate de finanțe și cariera lor.
Focalizarea gospodăriei se schimbă, de asemenea, cu impact asupra proaspeților tați. Înainte de a avea un copil, este posibil ca bărbatul să fi fost punctul central al partenerului lor, explică Tishman, dar acest lucru se schimbă, iar mama se leagă deseori rapid cu copilul, iar acest lucru îl poate face pe tată să se simtă lăsat deoparte. Adăugarea lipsei de intimitate, a lipsei de somn și a vinovăției din cauza incapacității de a lega copilul poate face ca tații să se simtă mai rău.
Tații nu primesc adesea același sprijin ca și mamele după nașterea unui copil și pot experimenta sentimente de resentimente, neglijare sau așteptări nerezonabile de gen.
La fel ca și mamele, și tații au nevoie de un sistem de sprijin puternic pe tot parcursul perioadei perinatale și în primele etape ale parentale.
Adaptare
Când bărbații suferă de depresie postpartum, aceasta poate afecta capacitatea lor de a funcționa și de a avea grijă adecvat de partenerul și copilul lor.
Pe lângă menținerea obiceiurilor sănătoase de îngrijire personală, care pot include meditație sau terapie, Tishman recomandă:
- Faceți exerciții regulate
- Mananca alimente sanatoase
- Menținerea unor obiceiuri sănătoase de somn
- Vorbind despre și exprimarea sentimentelor
Pentru bărbați, poate fi dificil să ceară ajutor, mai ales când partenerul lor trece prin atât de multe schimbări și are nevoie de sprijinul lor.
Deși este important să ai grijă de partenerul tău și de copilul după naștere, tații trebuie să-și recunoască propriile nevoi de sănătate mintală și să găsească modalități sănătoase de a face față simptomelor depresiei. Discuția cu un terapeut sau alăturarea unui grup de sprijin al altor tați poate ajuta.
https://antidepresie.ro/category/tipuri-de-depresie/(mai multe info despre tipuri diferite de depresie!)
Site-ul nostru folosește numai surse de incredere, inclusiv studii evaluate de experti in acest domeniu. Va indrumam sa cautati suport de la specialisti in cazul in care credeti ca aveti nevoie. Pentru a susține afirmatiile din articol mai jos aveti link-urile catre autorii de specialitate.
2 comentarii la „Ce este depresia post-partum masculină?”