Ce este depresia moderată?

Ce este depresia moderată
Spread the love

Ce este depresia moderată?

Ce este depresia moderată, în timp ce toată lumea se simte dezamăgită din când în când, depresia este o afecțiune gravă de sănătate mintală care poate face dificilă funcționarea normală. Dar depresia poate varia ca intensitate. Modul în care este trăită depresia poate varia de la o persoană la alta, iar afecțiunea poate fi, de asemenea, clasificată ca ușoară, moderată sau severă.

Un sondaj a constatat că printre adulții din SUA cu depresie, aproximativ 20% au avut simptome ușoare, 50% au avut simptome moderate și 30% au avut simptome severe.

Când este diagnosticată o tulburare depresivă majoră, aceasta este de obicei clasificată după gradul de severitate (ușoară, moderată sau severă), precum și dacă există sau nu caracteristici psihotice sau un model sezonier. Depresia moderat severă este marcată de simptome de depresie care pot afecta capacitatea unei persoane de a funcționa normal. Poate diferi de depresia ușoară în ceea ce privește severitatea și frecvența simptomelor pe care le experimentează o persoană.

Cineva cu depresie moderată poate prezenta simptome care sunt mai grave în ceea ce privește severitatea și durata decât cineva cu depresie ușoară. De asemenea, pot prezenta mai multe simptome decât o persoană cu depresie ușoară.

Cu toate acestea, depresia moderată nu este listată ca diagnostic în Manualul de diagnostic și statistică al tulburărilor mintale , ediția a cincea (DSM-5). Nu există un consens oficial asupra faptului dacă numărul de simptome indică severitatea sau dacă numărul de simptome poate fi utilizat pentru a clasifica depresia ca ușoară, moderată sau severă.

Descrierile severității depresiei sunt lăsate la discreția clinicianului, care poate folosi scale de evaluare a depresiei pentru a ajuta la determinarea severității afecțiunii.

Simptome

Depresia moderat severă este marcată de două simptome principale: stare de spirit scăzută persistentă și interes scăzut pentru activități. Unele dintre celelalte simptome ale depresiei includ:

  • Evitarea activităților sociale
  • Modificări ale apetitului
  • Scăderea productivității
  • Deznădejde și vinovăție
  • Dificultate de concentrare
  • Dificultate de somn
  • Îngrijorare excesivă
  • Oboseala sau lipsa de energie
  • Sentimente de deznădejde
  • Iritabilitate
  • Lipsa de motivatie
  • Stimă de sine scazută

Femeile sunt aproape de două ori mai predispuse la depresie decât bărbații. Deși depresia moderată poate fi mai puțin severă, ea provoacă deficiențe la locul de muncă, școală, acasă sau dificultăți sociale.

Cercetările sugerează, de asemenea, că depresia moderat severă crește anumite riscuri pentru sănătate. Un studiu a constatat că persoanele care erau deprimate moderat aveau un risc mai mare de boli cardiovasculare în comparație cu cei care erau depresivi sever.

Diagnostic

Pentru a vă diagnostica starea, medicul dumneavoastră poate efectua un examen fizic, poate pune întrebări despre istoricul dumneavoastră medical și poate efectua teste de laborator pentru a ajuta la excluderea oricăror afecțiuni medicale subiacente care ar putea cauza sau contribui la simptomele dumneavoastră. Hipotiroidismul, sau o tiroidă subactivă, este o afecțiune care poate duce la simptome de depresie, de exemplu.

De asemenea, medicul dumneavoastră vă va pune întrebări despre simptomele pe care le-ați confruntat, inclusiv tipul de simptome pe care le aveți, cât timp le aveți și gradul în care acestea vă influențează viața în diferite domenii.

Diagnosticul depresiei depinde de judecata clinică a unui medic, psihiatru sau psiholog. Medicii și profesioniștii din domeniul sănătății mintale folosesc DSM-5 pentru a ajuta la ghidarea acestor decizii de diagnostic. DSM-5 este publicat de Asociația Americană de Psihiatrie și prezintă criteriile de diagnostic pentru afecțiunile de sănătate mintală, inclusiv depresia.

Pentru a fi diagnosticată cu depresie clinică , o persoană trebuie să prezinte cel puțin cinci dintre cele nouă simptome enumerate în DSM-5 pe o perioadă de două săptămâni. 

Aceste simptome ale depresiei sunt:

  • Senzație de depresie sau iritabilitate în cea mai mare parte a zilei, în fiecare zi
  • Pierderea interesului sau a plăcerii față de activități în cea mai mare parte a zilei
  • Dificultăți de somn, inclusiv somnul prea mult sau prea puțin
  • Modificări ale activității motorii
  • Energie scăzută sau oboseală
  • Modificări ale greutății
  • Sentimente de inutilitate
  • Dificultate de concentrare
  • Gânduri sau comportamente suicidare
Depresia moderat severă este, în general, marcată de o stare de spirit scăzută și de iritabilitate în majoritatea zilelor, precum și de o pierdere a interesului sau a plăcerii în activități care anterior erau plăcute.

Astfel de simptome pot varia în intensitate și durată la cineva cu depresie moderată. Ei pot prezenta unele dintre aceste simptome câteva săptămâni, dar nu altele.

Acolo unde persoanele cu depresie ușoară își pot desfășura activitățile zilnice normale fără prea multe deteriorări, simptomele depresiei moderate sunt suficient de grave pentru a crea probleme cu viața profesională și acasă. Persoanele cu depresie moderat severă pot avea dificultăți să-și îndeplinească sarcinile zilnice sau se pot simți obosiți și nemotivați. La locul de muncă, s-ar putea lupta să se concentreze asupra proiectelor. Simptomele pot duce, de asemenea, la probleme în relațiile sociale.

Diagnostic diferentiat

Medicul dumneavoastră va dori, de asemenea, să excludă alte afecțiuni de sănătate mintală care pot provoca simptome de depresie. Astfel de condiții includ:

  • Tulburări depresive persistente (distimie) : acest tip de depresie este mai puțin severă decât depresia majoră, dar tinde să fie de lungă durată.
  • Tulburare disforică premenstruală (PMDD) : Această afecțiune implică simptome de depresie care sunt experimentate cu o săptămână înainte și în timpul unui ciclu menstrual.
  • Tulburări bipolare : Bipolare I și II sunt marcate de schimbări de dispoziție care includ perioade de depresie.

Distingerea între depresia moderată și severă

Deși nu există un consens clar cu privire la modul de evaluare a severității depresiei, un studiu a constatat că criteriile de diagnostic DSM-5 ar putea fi utilizate pentru a deduce severitatea afecțiunii.6 

Dispoziția depresivă împreună cu prezența simptomelor somatice a fost un indicator al depresiei moderate.

Persoanele cu depresie moderată au mai multe șanse de a prezenta simptome primare de dispoziție scăzută, dificultăți de somn, modificări ale greutății sau ale apetitului și activitate psihomotorie crescută/încetinită.

Anhedonia (pierderea interesului sau a plăcerii) împreună cu simptomele non-somatice au fost un indicator al depresiei severe. Pe lângă pierderea interesului pentru lucrurile care înainte erau plăcute, persoanele cu depresie severă au mai multe șanse să experimenteze simptome precum sentimente de inutilitate și gânduri de moarte.

Cauze

Depresia este foarte frecventă. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), este principala cauză a stării de sănătate și a dizabilităților la nivel global.

Nu există un singur lucru care să provoace depresie. În realitate, există o serie de factori despre care se crede că contribuie la apariția depresiei. Sexul este un factor care poate juca un rol, deoarece femeile se confruntă cu depresia de aproximativ două ori mai mult decât bărbații. Alte lucruri care pot contribui la depresie includ:

  • Genetica
  • A avea părinți sau alți membri ai familiei cu depresie
  • Având o altă afecțiune mintală
  • Sărăcie
  • Condiții cronice de sănătate
  • Anumite medicamente

Tratamente

Depresia moderat severă poate fi tratată cu psihoterapie, medicamente sau o combinație a celor două. 

Psihoterapie

Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) este o formă de terapie care este adesea folosită pentru a trata depresia. CBT se concentrează pe identificarea gândurilor negative care contribuie la simptomele depresiei. Odată ce aceste modele de gândire au fost identificate, oamenii lucrează apoi pentru a înlocui acele gânduri cu moduri de gândire mai pozitive și mai realiste. 

CBT tinde să fie o abordare pe termen mai scurt a terapiei, așa că poate implica undeva între 10 și 20 de ședințe. În acest timp, veți fi de asemenea așteptat să faceți teme în afara sesiunilor de terapie. Acest lucru ar putea implica exersarea abilităților pe care le-ați învățat în timpul terapiei, precum și păstrarea unei evidențe a simptomelor, gândurilor și comportamentelor dumneavoastră. 

Exemple de tipuri de gândire care pot contribui la simptomele depresiei moderate includ:

  • Suprageneralizarea , care implică aplicarea unei experiențe la toate experiențele viitoare.
  • Gândurile negative automate , care sunt tipuri de gânduri care se autoînfrâng și iraționale.
  • Gândirea totul sau nimic , care implică gândirea lucrurilor în termeni absoluti. Acest tip de gândire îi determină pe oameni să se vadă în termeni de extreme, fie ca succese, fie ca eșecuri, fără loc pentru nimic între ele.
  • Ignorarea sau ignorarea experiențelor pozitive , ceea ce implică concentrarea doar asupra lucrurilor negative care se întâmplă fără să acordați atenție lucrurilor bune.
  • Mărirea problemelor , care poate implica aruncarea în aer chiar și a problemelor mici în probleme mult mai grave decât sunt în realitate.
  • A lua lucrurile personal , ceea ce poate duce la sentimente de vina, regret sau resentimente.

Prin jurnal, puteți începe să deveniți mai conștienți de aceste modele de gândire și să practicați noi moduri de a gândi despre experiențele și problemele voastre. De asemenea, vă poate ajuta să înlocuiți vorbirea de sine negativă cu o vorbire de sine mai pozitivă.

Alte tipuri de terapie care pot fi utilizate pentru a trata depresia moderat severă includ:

  • Terapia comportamentală dialectică (DBT) : Această abordare este o formă de TCC care se concentrează pe a ajuta persoanele cu depresie să învețe să tolereze suferința, să-și regleze emoțiile și să-și îmbunătățească relațiile cu ceilalți. 
  • Terapie interpersonală (IPT) : Această abordare se concentrează pe înțelegerea modului în care relațiile cu ceilalți pot afecta depresia. Oamenii lucrează apoi pentru a îmbunătăți aceste relații sociale și pentru a rezolva conflictele existente.
  • Terapie psihodinamică : Această formă de terapie prin vorbire, uneori cunoscută sub numele de terapie psihanalitică, se concentrează pe a ajuta oamenii să identifice conflictele inconștiente și nerezolvate care duc la sentimente tulburătoare.
Terapia online poate fi, de asemenea, o opțiune bună pentru unele persoane cu depresie moderată. Un studiu a constatat că terapia cognitiv comportamentală ghidată pe internet a fost eficientă pentru reducerea simptomelor depresiei ușoare până la moderate.

Medicamente

Există o serie de tipuri diferite de antidepresive care pot fi utilizate pentru a trata depresia moderat severă. Cei mai frecvent prescriși sunt cunoscuți ca inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS). Acestea includ medicamente precum Zoloft (sertralină), Prozac (fluoxetină) și Paxil (paroxetină). 

În timp ce ISRS sunt de obicei alegerea preferată, deoarece tind să aibă mai puține efecte secundare, alte medicamente sunt uneori prescrise. Alte tipuri de antidepresive includ inhibitorii recaptării serotoninei și norepinefrinei (IRSN), inhibitorii monoaminooxidazei (IMAO), antidepresivele atipice și antidepresivele triciclice.

Mai multe informatiihttps://antidepresie.ro/tratament-pentru-depresie/

Toate antidepresivele poartă o cutie neagră de la Food and Drug Administration (FDA) care avertizează că utilizarea lor poate provoca agravarea simptomelor și creșterea ideilor suicidare la copii, adolescenți și adulți tineri sub 25 de ani.

Tratamente complementare și alternative

Există câteva remedii alternative care pot fi utile pentru unele persoane care suferă de depresie ușoară până la moderată. Sunătoarea , de exemplu, este un supliment pe bază de plante care este uneori folosit pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor depresiei ușoare până la moderate. Deși suplimentul nu este aprobat de FDA pentru tratamentul depresiei, unele cercetări sugerează că poate ajuta la reducerea simptomelor.

Deoarece sunătoarea afectează nivelul serotoninei din creier, poate duce la o afecțiune gravă cunoscută sub numele de sindrom serotoninergic . De asemenea, poate interacționa cu alte medicamente, inclusiv antidepresive. Ar trebui să discutați întotdeauna cu medicul dumneavoastră înainte de a încerca orice tratament complementar, cum ar fi sunătoarea.

Luptă

În timp ce antidepresivele sunt cea mai eficientă alegere pentru persoanele care suferă de depresie severă, modificările stilului de viață pot fi o alegere utilă pentru persoanele care au simptome mai ușoare sau moderate.

Faceți exerciții fizice regulate

S-a demonstrat că activitatea fizică regulată ajută la prevenirea și tratarea depresiei. Studiile au arătat chiar că exercițiile fizice pot fi un tratament eficient de primă linie în cazurile de depresie ușoară până la moderată.

Vestea bună este că nu trebuie să devii un adept de sală pentru a culege aceste recompense pentru combaterea depresiei. Activitatea fizică moderată, cum ar fi mersul pe jos timp de trei ore pe săptămână, poate ajuta.

Gestionați nivelurile de stres

Stresul poate contribui la și agrava simptomele depresiei moderat severe, așa că găsirea unor modalități de relaxare și de gestionare a nivelului de stres poate fi utilă. O modalitate de a face acest lucru este să vă concentrați asupra tehnicilor de relaxare concepute pentru a vă îmbunătăți capacitatea de a tolera și de a gestiona emoțiile stresante.

Când se confruntă cu suferință, oamenii se bazează adesea pe mecanisme de adaptare inutile care pot agrava simptomele depresiei. Unele strategii mai utile includ yoga, respirația profundă, meditația și atenția. 

Aveți grijă de dumneavoastră

Practicarea unei bune îngrijiri de sine poate fi utilă atunci când faceți față simptomelor de depresie. Este important să ne amintim, totuși, că simptomele depresive pot face adesea mai dificilă îngrijirea de tine. A te simți obosit, nemotivat, dezinteresat și distras poate interfera cu sarcinile zilnice normale. 

Deși poate necesita un efort suplimentar, efectuarea unora dintre următoarele vă poate ajuta să vă simțiți mai bine:

  • Mâncați o dietă sănătoasă
  • Căutați sprijin social
  • Angajați-vă în activități care vă plac

Încercați să evitați să vă izolați atunci când vă simțiți dezamăgiți. Depresia îi determină adesea pe oameni să se retragă de prieteni și de cei dragi, dar atingerea persoanelor cărora le pasă de tine poate ajuta la reducerea sentimentelor de depresie.

Dacă aveți gânduri de sinucidere, contactați https://www.antisuicid.ro/ la 0800 801 200 (apelabil gratuit la nivel naţional din orice reţea) pentru sprijin și asistență de la un consilier instruit. Dacă dumneavoastră sau o persoană iubită vă aflați în pericol imediat, sunați la 112.prin email în formatul 24/7 la sos@antisuicid.ro!!
Site-ul nostru folosește numai surse de incredere, inclusiv studii evaluate de experti in acest domeniu. Va indrumam sa cautati suport de la specialisti in cazul in care credeti ca aveti nevoie. Pentru a susține afirmatiile din articol mai jos aveti link-urile catre autorii de specialitate.
Ce este depresia moderată?

Un comentariu la „Ce este depresia moderată?

Lasă un răspuns

Derulează în sus