Ce este depresia funcțională

Ce este depresia funcțională
Spread the love

Ce este depresia funcțională

Ce este depresia funcțională, există multe concepții greșite despre cum arată depresia. S-ar putea să vă imaginați pe cineva care este prea tulburat pentru a se ridica din pat. Sau vă puteți imagina pe cineva care nu este capabil să lucreze sau să facă activități din cauza dispoziției sale scăzute.

Dar, în realitate, depresia ia multe forme și poate varia foarte mult în severitate. Uneori, oamenii au ceea ce se numește „depresie funcțională.

Ce este depresia funcțională?

Depresia funcțională, sau depresia cu funcționare înaltă, nu este un diagnostic clinic. Este mai degrabă un cuvânt de interes. Dar asta nu înseamnă că nu este real.

La urma urmei, unii indivizi cu depresie par oarecum bine lumii exterioare. Ei merg la muncă, își plătesc facturile și vorbesc cu oamenii. S-ar putea chiar să zâmbească în mod regulat.

Dar asta nu înseamnă că nu se simt deprimați. Unele dintre aceste persoane se pot târî în pat în momentul în care ajung acasă de la serviciu. Sau s-ar putea să stea pe canapea în fiecare seară și să plângă toată noaptea. Ar putea fi buni să-și ascundă depresia de ceilalți.

Tulburare depresivă persistentă

DSM-5 (cea mai nouă versiune a manualului folosit de medici pentru a vedea dacă pacienții îndeplinesc criteriile pentru o anumită boală mintală) include o afecțiune numită tulburare depresivă persistentă. Deși există mai multe tipuri diferite de depresie, persoanele care par a fi funcționale pot avea o tulburare depresivă persistentă.Iată câteva dintre simptomele comune:

  • Stima de sine scăzută
  • Modificări ale obiceiurilor de somn (dormit prea mult sau prea puțin)
  • Modificări ale apetitului (mâncare excesivă sau scăderea apetitului)
  • Dificultate de concentrare
  • Probleme cu luarea deciziilor
  • Sentimente de deznădejde

Pentru a se califica pentru un diagnostic, simptomele trebuie să fie prezente timp de doi sau mai mulți ani. În consecință, mulți indivizi care au aceste simptome au învățat să funcționeze în ciuda lor.

Cum poate afecta depresia funcționarea

Pentru a îndeplini criteriile pentru un diagnostic de depresie, o persoană trebuie să se confrunte cu deficiențe sociale, profesionale sau educaționale.

Aceasta înseamnă că starea lor scăzută de spirit trebuie să interfereze cumva cu viața lor de zi cu zi.

Dar asta nu înseamnă că nu vor funcționa încă bine în unele dintre acele zone. Iată câteva exemple despre modul în care o persoană cu depresie funcțională ar putea încă să se confrunte cu deficiențe într-un domeniu sau altul al vieții sale:

  • O femeie se prezintă la serviciu în fiecare zi și își îndeplinește bine treaba. Ea se angajează rareori în activități sociale, totuși, pentru că nu are chef să fie în preajma oamenilor.
  • Un bărbat continuă să se bucure de o viață socială bogată cu prietenii seara și în weekend. Cu toate acestea, uneori se luptă să treacă peste ziua de lucru pentru că este deprimat. Deoarece lucrează de acasă, poate să apară târziu sau să amâne anumite sarcini fără ca nimeni să știe.
  • O femeie este un părinte care rămâne acasă. Reușește să aibă grijă de îndatoririle ei de părinte, dar se simte singură și deprimată în timpul zilei. Ea renunță la cursuri de facultate pentru că se simte copleșită.
  • Un student continuă să urmeze cursuri online și să lucreze pentru a-și obține diploma. Dar renunță la jobul part-time pentru că îi lipsește energia și motivația de a lucra.

Cauze

Ca toate formele de depresie, depresia funcțională poate proveni din mai multe cauze diferite . Poate fi o combinație de experiențe genetice, biologice sau de viață care duc la depresie funcțională.

Stresul, boala, durerea nerezolvată, problemele legate de abuzul de substanțe, traumele, problemele de relație și tranzițiile majore ale vieții sunt doar câteva motive pentru care cineva ar putea deveni deprimat.

Există mai multe motive pentru care cineva poate dezvolta depresie funcțională. O persoană cu depresie funcțională poate avea adesea simptome suficient de ușoare încât să poată continua să funcționeze. Sau ar putea fi un perfecționist căruia îi este frică să arate că se luptă.

Riscuri

Persoanele care încă pot funcționa în timp ce sunt depresive s-ar putea convinge că depresia lor nu este chiar atât de rea.

Unii oameni își minimizează problemele

Unii oameni cu depresie funcțională pot minimiza gravitatea stării lor și pot fi mai puțin probabil să caute tratament.

De asemenea, ar putea fi mai puțin probabil să obțină sprijin emoțional de la alții dacă depresia lor nu este detectată. Prietenii, membrii familiei și colegii ar putea să nu aibă idee că individul este chiar deprimat.

În plus, cineva cu depresie funcțională s-ar putea simți vinovat că a primit ajutor (vinovăția merge adesea mână în mână cu depresia). Ei pot crede că oamenii care au o depresie mai gravă merită mai mult ajutor.

Unii oameni simt că nu ar trebui să fie deprimați

De asemenea, s-ar putea spune că nu au niciun motiv să fie deprimați. Ei pot crede că, din moment ce încă pot funcționa, ar trebui să fie mai fericiți. Sau ar putea crede că cineva care are un loc de muncă și o familie nu ar trebui să fie deprimat. Aceste gânduri îi pot împiedica și pe ei să ceară ajutor.

Toate tipurile de depresie pot duce la un risc crescut de sinucidere, inclusiv depresia funcțională. Cineva care are depresie funcțională poate avea gânduri crescute despre moarte și ar putea lua în considerare să-și pună capăt vieții.

Alți oameni ar putea înțelege greșit depresia funcțională. Ei pot crede că un individ care se retrage din punct de vedere social nu este interesat să fie prieteni. Sau ar putea eticheta lupta unui individ cu motivația drept lene.

Aceste concepții greșite tind să creeze probleme și mai mari pentru cineva care se luptă deja cu depresia. S-ar putea să-și sporească izolarea socială sau să-i determine să încerce să compenseze excesiv, acționând ca și cum ar fi bine atunci când cu adevărat se scufundă și mai mult în depresie.

Tratament

Depresia funcțională poate fi tratată cu medicamente, terapie sau o combinație a celor două.

Dacă bănuiți că ați putea avea depresie funcțională, discutați cu medicul dumneavoastră. Medicul dumneavoastră poate exclude problemele medicale care ar putea contribui la starea dumneavoastră emoțională.

Uneori, problemele de sănătate fizică (cum ar fi problemele cu tiroida) pot contribui la depresie.

Dacă medicul dumneavoastră consideră că tratamentul este justificat, este posibil să vi se prescrie medicamente. De asemenea, s-ar putea să fiți îndrumat către un psihiatru care este specializat în medicamente pentru sănătatea mintală.

În plus, medicul dumneavoastră vă poate recomanda terapie prin vorbire. Există mai multe tipuri de terapie care pot fi eficiente în tratarea depresiei, inclusiv terapia cognitiv-comportamentală (CBT). CBT vă poate ajuta să vă eliberați de gândurile și comportamentele care întăresc sentimentele depresive.

Uneori, este util să verificați cu cei din jur pentru a vă asigura că se descurcă bine. Chiar dacă pe dinafară arată bine și par să funcționeze bine, s-ar putea să se confrunte cu probleme despre care nu știi nimic.

Dacă bănuiți că cineva din viața dvs. poate avea depresie funcțională, discutați cu el. Precizați că este în regulă să cereți ajutor dacă au nevoie de el și că depresia nu este un semn de slăbiciune – oricine poate dezvolta depresie .

Site-ul nostru folosește numai surse de incredere, inclusiv studii evaluate de experti in acest domeniu. Va indrumam sa cautati suport de la specialisti in cazul in care credeti ca aveti nevoie. Pentru a susține afirmatiile din articol mai jos aveti link-urile catre autorii de specialitate.

Ce este depresia funcțională

Lasă un răspuns

Derulează în sus