Ce este dependența de cocaină?

Ce este dependența de cocaină?
Spread the love

Cum să descoperiți semnele și să găsiți un tratament

Dependența de cocaină reprezintă aproximativ 6% din toate internările la dezintoxicare din Statele Unite. Această dependență poate fi dificil de tratat, iar majoritatea celor care caută tratament pentru dependența de cocaină sunt policonsumatori de droguri (utilizeaza mai mult de un drog în mod recreațional).

Dependența de cocaină nu este considerată o problemă de comportament – ​​este clasificată ca o tulburare de consum de substanțe în care se crede că factorii biologici, psihologici, de mediu și genetici predispun un consumator la dependență. Prin recunoașterea semnelor de dependență, cei care sunt dependenți pot identifica problema, pot căuta tratament profesional și pot experimenta o recuperare de durată.

De ce cocaina creează atât de dependență

Cocaina este un stimulent puternic derivat din planta de coca. Este un drog extrem de dependent. Este abuzat prin mai multe metode, inclusiv prin pufnit prin nas, fumat și injectarea intravenoasă. La nivel global, este al doilea drog ilicit cel mai frecvent consumat.

Cocaina acționează asupra centrilor de recompensă ai creierului prin creșterea efectelor neurotransmițătorilor naturali (cum ar fi serotonina și dopamina ) care fac o persoană să se simtă bine. Medicamentul blochează recaptarea acestor neurotransmițători.

Recaptarea este un proces care modulează în mod normal acțiunea neurotransmițătorilor prin scăderea concentrației acestora în creier. Atunci când cocaina crește excesiv concentrația neurotransmițătorilor „să te simți bine” în creier, medicamentul prelungește și amplifică efectele acestor substanțe chimice.

Când este pufnit, fumat sau injectat, cocaina induce sentimente intense de euforie. În timp, însă, organismul își modifică propriile modele naturale în ceea ce privește producerea și recaptarea neurotransmițătorilor. Se dezvoltă toleranța la drog și este necesară din ce în ce mai multă cocaină pentru a obține efectul dorit.

Pe măsură ce o persoană dezvoltă toleranță la cocaină, devine și dependentă fizic de aceasta. Dacă medicamentul este întrerupt, pot apărea simptome de sevraj, cu efecte fizice. Pofta puternică de cocaină este efectul cel mai proeminent al sevrajului, dar de obicei apar și alte simptome.

Simptomele de sevraj la cocaină includ: 

 • Depresie și apatie
 • Anxietate
 • Probleme de concentrare
 • Senzație de epuizare copleșitoare fizic și psihic
 • Neliniște sau agitație
 • Disconfort fizic, inclusiv dureri sau senzație de căldură sau frig
 • Modificări ale apetitului
 • Vise reale

Dependența de cocaină se poate dezvolta rapid, adesea în decurs de o lună. Când o persoană este dependentă de cocaină, poate începe să o folosească cu metode care produc un efect mai intens, cum ar fi fumatul sau injectarea drogului în loc să-l traga pe nas. Uneori, un efect intens este obținut prin utilizarea unor forme mai puternice de drog, cum ar fi crack, sau prin utilizarea altor droguri în plus față de cocaină.

Crack Cocaină

Potrivit Institutului Național pentru Abuzul de Droguri, aproximativ 68% dintre persoanele care solicită tratament cu cocaină folosesc în mod regulat cocaină crack. 

Semne si simptome

Ce este dependența de cocaină?

Efectele euforice ale consumului de cocaină sunt însoțite de efecte fizice, inclusiv o frecvență cardiacă rapidă, transpirație și dilatarea pupilei (lărgirea pupilelor). Cocaina poate provoca, de asemenea, alte efecte adverse, cum ar fi anxietate, senzații de târăre pe piele, halucinații și paranoia. Unele dintre aceste sentimente pot persista, sau chiar ar putea crește, în timpul coborârii („crash”), pe măsură ce euforia dispare.

Semnele dependenței de cocaină se extind dincolo de simptomele fizice și implică, de asemenea, schimbări emoționale și comportamentale.

Semnele dependenței de cocaină pot include 

 • Scrâșnirea dinților
 • Gură uscată
 • Pupile dilatate
 • Secreții nazale persistente sau sângerări nazale (fără un motiv precum alergii sau o infecție a sinusurilor)
 • Hiperactivitate, vorbire excesivă sau neobișnuit de rapidă
 • Exces de încredere
 • Comportament nesăbuit
 • Schimbări de dispoziție sau de comportament
 • Prezența pudrei albe vizibile sau a urmelor de arsuri pe gură, nas sau mâini
 • Modificări ale apetitului și scădere în greutate
 • Tipare de somn noi, neobișnuite sau neobișnuite
 • A evita pe alții, a fi secretos sau a ascunde consumul de droguri
 • Scăderea interesului și a participării la activități care anterior erau plăcute – cum ar fi socializarea, munca sau activitățile de agrement
 • Cheltuieli inexplicabile sau probleme financiare
 • Neglijarea aspectului personal sau a igienei

A avea accesorii pentru droguri sau alte articole pentru consumul de cocaină în casa sau în apartamentul tău poate fi și un semn de dependență.

Simptomele utilizării fisurilor

Efectele secundare care se pot dezvolta ca urmare a fumatului de crack includ tusea cu sânge, răgușeală, dureri persistente în gât și dificultăți de respirație.

 

Complicații

Ce este dependența de cocaină?

Există o serie de complicații ale dependenței de cocaină și pot diferi în funcție de metoda de utilizare a drogului.

Puteți dezvolta subțierea sau deteriorarea septului nazal (cartilajul septal din nas) dacă pufniți medicamentul. Injectarea medicamentului poate crește riscul unei infecții grave a pielii, cum ar fi o infecție bacteriană cu stafilococ. Celulita (un tip sever de infecție a pielii) și fasciita necrozantă (distrugerea țesutului infectat) și o infecție sistemică se pot dezvolta, de asemenea. Împărtășirea acelor poate crește riscul de HIV și hepatită B.

Consumul de cocaină poate contribui, de asemenea, la leziuni renale și a fost implicat în anumite afecțiuni reumatologice. 

Principala complicație a dependenței de cocaină este supradozajul, care are ca rezultat toxicitatea cocainei. În timp ce cocaina poate afecta negativ fiecare organ din organism, efectele sale cele mai periculoase și care pun viața în pericol sunt asupra
sistemului cardiovascular.

Tahicardia (ritmul cardiac rapid) , aritmia (ritmul cardiac neregulat) și hipertensiunea malignă (tensiune arterială sever crescută) pot duce la un atac de cord, un accident vascular cerebral sau deces. Insuficiența renală acută (mai degrabă decât deteriorarea lenta a funcției renale) este o urgență care pune viața în pericol, care este, de asemenea, comună în cazul supradozajului cu cocaină.

Când să sunați la 112

Semnele supradozajului de cocaină includ: 

 • Tremor
 • Greață, vărsături
 • tahicardie
 • Dureri în piept
 • Hipertermie (temperatura ridicata a corpului)

Solicitați îngrijiri de urgență dacă aveți oricare dintre simptomele de mai sus. Toxicitatea cocainei poate duce la moarte în câteva ore.

Cauze

Unii oameni sunt mai vulnerabili la dependența de cocaină decât alții. Nu există nicio modalitate de a prezice cine va dezvolta dependența de cocaină. Acestea fiind spuse, studiile au sugerat că unele grupuri sunt la cel mai mare risc. Printre acestea se numără persoanele care abuzează de alcool și canabis, precum și persoanele care suferă de depresie. 

În timp ce motivele dezvoltării dependenței de cocaină sunt complexe și nu sunt pe deplin înțelese, dependența de cocaină este asociată cu DeltaFosB, o proteină care reglează centrul de recompense al creierului. Consumul cronic de cocaină are un impact asupra genelor responsabile de exprimarea acestei substanțe.

Pe măsură ce nivelurile DeltaFosB continuă să crească, schimbările permanente ale creierului afectează următoarele structuri:

 • Nucleus accumbens : O regiune a creierului care servește drept centru de recompensă, unde comportamentele sunt întărite.
 • Cortexul prefrontal : o zonă a creierului în care deciziile și controlul impulsurilor sunt reglementate.

Deteriorarea acestor centri cognitivi poate duce la consumul compulsiv de cocaină – cu puțină luare în considerare a consecințelor. Deteriorarea judecății și pierderea controlului impulsurilor promovează în continuare comportamente cu risc ridicat, uneori crescând riscul de accidente sau de expunere la infecții precum HIV și hepatita C. 

Statistici

Sondajul național privind consumul de droguri și sănătate raportează că există aproximativ 1,5 milioane de consumatori actuali de cocaină în Statele Unite. 

Diagnostic

Dependența de cocaină este una dintre diferitele tulburări ale consumului de stimulente. Tulburările legate de consumul de stimulente sunt o subcategorie a tulburărilor legate de consumul de substanțe. Criteriile sunt prezentate în Manualul de diagnostic și statistică al tulburărilor mintale, Ediția 5 (DSM-5), un ghid folosit de psihiatri și alți profesioniști din domeniul sănătății mintale pentru diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor de sănătate mintală.

Tulburarea consumului de substanțe

Tulburarea legată de consumul de substanțe apare atunci când o persoană continuă să utilizeze o substanță în ciuda deficiențelor semnificative clinic, inclusiv probleme de sănătate, dizabilitate și neîndeplinirea responsabilităților majore la locul de muncă, școală sau acasă.

Pentru ca o persoană să fie diagnosticată cu tulburare de utilizare a stimulentelor, trebuie să fie mai mult decât un simplu utilizator. Pentru acest diagnostic, o persoană trebuie să îndeplinească cel puțin două dintre cele 11 criterii prezentate în DSM-5 în ultimele 12 luni. 

Criteriile DSM-5 pentru tulburarea de abuz de substanțe includ următoarele:

 1. Folosind mai multă substanță sau luând-o pe o durată mai lungă decât cea prescrisă sau prevăzută
 2. A fi incapabil să se reducă sau să se oprească administrarea substanței, în ciuda faptului că dorești sau încerci
 3. Alocarea excesivă de timp, bani sau resurse pentru obținerea, utilizarea sau recuperarea din utilizare
 4. Pofta de substanta
 5. Neglijarea sau întâmpinarea dificultăților în îndeplinirea responsabilităților la locul de muncă, la școală sau acasă din cauza consumului de substanțe
 6. Persistarea în utilizarea substanței în ciuda efectului său asupra relațiilor
 7. Pierderea activităților (sociale, recreative, școlare, de muncă) din cauza consumului de substanțe
 8. Utilizarea substanței într-un mod periculos sau dăunător
 9. Utilizarea substanței în ciuda efectelor emoționale sau fizice adverse  
 10. Dezvoltarea unei toleranțe la substanță
 11. Întâmpinați simptome de sevraj atunci când substanța este redusă sau oprită

Severitatea tulburării poate fi clasificată ca „ușoară” dacă sunt îndeplinite două până la trei criterii, „moderată” dacă sunt îndeplinite patru până la cinci și „severă” dacă sunt îndeplinite șase sau mai multe. Aceste clasificări pot ajuta la orientarea celui mai potrivit curs de tratament.

Detoxifiere și tratament

Ce este dependența de cocaină?

Spre deosebire de heroină și droguri opioide, nu există medicamente utilizate pentru a trata dependența de cocaină. Tratamentul se concentrează pe detoxifiere și pe terapii comportamentale. Este posibil să primiți tratament cu un medicament farmaceutic dacă aveți o codependență care poate fi tratată farmacologic, cum ar fi o dependență de alcool sau opioide.

Tratamentul poate fi administrat în ambulatoriu, dar tratamentul pentru dependența de cocaină necesită adesea o perioadă de îngrijire internată într-un centru de tratament, mai ales că simptomele de sevraj pot duce la depresie și o varietate de simptome psihiatrice grave.

Detoxifiere

Eliminarea cocainei este un proces care poate dura câteva săptămâni. Unii oameni care încearcă să înceteze consumul de cocaină pot avea rezultate mai bune din reabilitarea pacienților internați, în special pentru că pofta de cocaină poate fi intensă în timpul sevrajului, iar recidiva este frecventă.

Dacă căutați un program de spitalizare, vă veți afla într-un cadru supravegheat în care nu puteți obține sau utiliza medicamentul. Când încetați să luați cocaină, puteți experimenta simptome severe de sevraj care trebuie gestionate.

De exemplu, este posibil să aveți nevoie de medicamente pentru tratamentul modificărilor bruște sau severe ale tensiunii arteriale. Este posibil să aveți nevoie de consiliere, supraveghere și medicamente dacă dezvoltați depresie și idei suicidare.

Ce este dependența de cocaină?

Intervenții comportamentale

Ce este dependența de cocaină?

Tratamentul comportamental include psihoterapia și alte intervenții psihosociale. Aceste abordări ajută la menținerea abstinenței de la cocaină după detoxifiere. Adesea, terapia comportamentală este inițiată chiar atunci când începeți detoxifierea sau chiar înainte de a înceta utilizarea medicamentului. Și ar putea fi necesar să vă continuați tratamentul comportamental luni sau chiar ani după ce încetați să mai utilizați cocaină.

Scopul terapiei comportamentale este de a evita recidiva sau abuzul sau de a deveni dependent de un alt drog în viitor și de a învăța cum să trăiești o viață sănătoasă și sobră. Diferite tipuri de intervenții comportamentale care pot fi utilizate în tratamentul dependenței de cocaină includ: 

 • Terapie cognitiv-comportamentală (CBT) : Acest tip de terapie s-ar concentra pe învățarea la cum să vă controlați gândurile și comportamentele prin schimbarea proceselor de gândire nesănătoase.
 • Managementul situațiilor neprevăzute (CM) : Acesta este un proces în care dvs. și terapeutul dvs. veți crea stimulente pentru a vă ajuta să evitați consumul de droguri.
 • Terapia comportamentală dialectală (DBT) : Acesta este un proces în care veți învăța o varietate de strategii de management emoțional.
 • Terapie comportamentală rațională emoțională (REBT) : Acest tip de consiliere implică înlocuirea credințelor iraționale sau neadevărate (cum ar fi credința că ești defectuos) cu gânduri corecte și raționale. 
 • Ce este dependența de cocaină?

După tratamentul inițial, unii oameni sunt transferați într-o comunitate terapeutică fără droguri (TC) timp de șase până la 18 luni pentru a consolida abilitățile de adaptare într-o atmosferă comunitară.  După aceea, mulți se bazează pe programe în 12 pași pentru a menține sobrietatea.

Terapii viitoare

Tratamentele emergente care sunt investigate pot fi promițătoare în tratamentul dependenței de cocaină: 

 • Antagoniști ai receptorilor dopaminergici D3 : Aceste substanțe ar putea reduce unele comportamente de dependență asociate consumului de droguri. 
 • Antabuse (disulfiram) : Utilizat în prezent un medicament antialcoolic, acest tratament produce un efect neplăcut ca răspuns la alcool. Există unele dovezi că ar putea ajuta și în tratamentul dependenței de cocaină. 
 • Vaccinul împotriva cocainei : Există cercetări care examinează dacă un posibil vaccin împotriva cocainei ar putea neutraliza unele dintre efectele cocainei. 

Ce este dependența de cocaină?

2 comentarii la „Ce este dependența de cocaină?

Lasă un răspuns

Derulează în sus