Ce este complexul de inferioritate?

complexul de inferioritate
Spread the love

Ce este complexul de inferioritate?

Ce este complexul de inferioritate?

Un complex de inferioritate cuprinde sentimente de inadecvare sau inferioritate. Aceste sentimente pot rezulta dintr-un defect fizic real sau pot apărea în situații în care ne simțim mai puțin inteligenți decât semenii noștri. În alte cazuri, presupusa inferioritate poate fi inventată din neajunsuri pur imaginate.

A te simți inferior depășește nefericirea că un coleg a primit o promovare față de tine sau chiar să te simți trist după ce a obținut un scor scăzut la un test la nivel de clasă – acestea sunt de așteptat și chiar reacții sănătoase la dezamăgiri și, de obicei, nu trebuie să-ți faci griji. 

Cu acest complex, însă, nu este neobișnuit ca o persoană să pară retrasă în prezența altora care o fac să se simtă insuficientă. În unele scenarii, o astfel de persoană poate încerca să compenseze în exces pentru orice deficiență percepută pe care o are, comportându-se într-o manieră excesiv de competitivă. În alte cazuri, aceștia pot acționa agresiv față de ceilalți.

Pentru a recunoaște un complex de inferioritate, există mai multe indicații la care trebuie să țineți cont. Acest articol va acoperi acele semne, cauze și cum să faceți față sentimentelor de inadecvare.

Semne ale unui complex de inferioritate

Ce este complexul de inferioritate?

  • Afișează semne de stima de sine scăzută
  • O tendință de a supraanaliza complimentele și criticile
  • Căutând în mod constant validarea și laudele celorlalți
  • Retragerea de familie, prieteni și colegi, mai ales în situații sociale
  • Încercarea de a-i face pe alții să se simtă nesiguri pentru a compensa sentimentele de inadecvare
  • Refuzul de a participa la evenimente competitive de teama de a fi comparat cu ceilalti

Ce cauzează un complex de inferioritate?

Dacă vă faceți griji în mod constant să vă comparați cu ceilalți sau să refuzați invitațiile pentru a evita interacțiunea cu oameni pe care credeți că sunt mai buni decât dvs., sunt șanse ca aceste sentimente de inadecvare să nu apară peste noapte.

Un complex de inferioritate este cel mai probabil rezultatul unuia sau al unei combinații de factori, dintre care unii s-ar fi putut dezvolta în timp. Cauzele comune ale unui complex de inferioritate sunt prezentate mai jos.

Experiențele copilăriei

În timp ce sentimentele de inadecvare tind să rămână la vârsta adultă, aceste simptome pot rezulta din evenimente negative care au avut loc la o vârstă mult mai fragedă.

Copiii care cresc înconjurați de adulți, în special cei care au tendința de a avea grijă de toate nevoile lor, pot crește simțindu-se slăbiți și incapabili să se îngrijească de ei înșiși fără supraveghere. Acest lucru poate fi agravat în situațiile în care copiii sunt în mod deliberat făcuți să se simtă mici și neputincioși.

La fel, acolo unde tinerii sunt crescuți într-un mediu de cruzime, unul care îi face în mod repetat să-și pună la îndoială valoarea lor, ei tind să crească timizi și nesiguri de valoarea lor în ceea ce îi privește pe ceilalți.

Caracteristici fizice

Este de înțeles să fii agitat în privința aspectului tău. Cu toate acestea, există momente în care o persoană poate considera greutatea, trăsăturile feței sau alte trăsături corporale ca fiind motive reale de îngrijorare. Acest lucru poate duce la o conștiință de sine extremă.

Alte caracteristici precum trăirea cu un impediment de vorbire (de exemplu, o bâlbâială ) pot încuraja sentimentele de inadecvare. 

Provocări economice și sociale

Există implicații evidente de a trăi cu dificultăți financiare, cum ar fi sacrificarea nevoilor importante de a plăti pentru probleme mai presante, locuința într-o societate mai săracă etc. mintea.

În cazurile în care o persoană are cel mai puțin succes financiar în grupul său de prieteni sau trebuie în mod constant să contacteze colegii și membrii familiei pentru asistență, acest lucru poate afecta negativ estimarea valorii lor de sine. Același lucru se poate întâmpla atunci când o persoană a crescut în circumstanțe economice grele care au forțat-o constant să ceară ajutor sau bani.

Pe lângă aceste provocări, un complex de inferioritate se poate manifesta și la vârsta adultă din cauza unor circumstanțe precum incapacitatea de a găsi un loc de muncă, eșecuri sociale, cum ar fi dificultăți în găsirea unui soț sau jenă publică care duce la sentimente distructive de insuficiență.

Efectele vieții cu un complex de inferioritate

Ce este complexul de inferioritate?

Când îți trăiești viața presupunând că toți ceilalți sunt mai buni decât tine, acest lucru vă poate afecta negativ capacitatea de a desfășura activități de zi cu zi. A trăi viața cu un complex de inferioritate este dăunător din motivele prezentate mai jos.

Risc crescut de a dezvolta dependențe periculoase

A trebui să relaționezi în mod constant cu oamenii pe care i-ai așezat pe un piedestal și să te confrunți cu rezultatele unor astfel de interacțiuni poate fi dificil atunci când trăiești cu un complex de inferioritate. Pentru o evadare și pentru a ajuta la gestionarea acestor dificultăți, studiile au arătat că persoanele care trăiesc cu acest complex tind să apeleze la droguri periculoase.

De asemenea, nu este neobișnuit să devii dependent de alcool pentru a trece peste ziua când trăiești cu sentimente de insuficiență. În timp ce aceste mecanisme de adaptare pot oferi un oarecare confort, eficacitatea lor este pronunțată cu voce tare în reducerea sentimentelor de valoare de sine. Mai mult, aceste dependențe pot duce chiar la complicații de sănătate.

Depresie

Atunci când nu vă simțiți suficient de puternic sau demn pentru a interacționa cu prietenii, familia și colegii în egală măsură, acest lucru vă poate afecta foarte mult sănătatea mintală și bunăstarea. 

A ghici în mod constant și a vă micșora poate duce uneori la sentimente de depresie și s-a dovedit că încurajează frustrarea la persoanele care au acest complex.

Calitatea socială și viața profesională mai slabă

Dacă ești prea îngrijorat să arăți incompetent în comparație cu colegii, acest lucru te poate îndepărta de concentrarea ta asupra locului de muncă. A te simți inadecvat poate afecta, de asemenea, executarea corectă a rolului tău.

De asemenea, atunci când tot ceea ce vă puteți gândi este să puneți întrebări de la colegi și familie deopotrivă despre statutul în viață și realizările, acest lucru vă poate determina să evitați interacțiunile sociale cu cei dragi.

Pe de altă parte, supracompensarea insuficiențelor percepute, fiind crud cu ceilalți, poate afecta modul în care alții te percep.

Viața cu un complex de inferioritate poate crește, de asemenea, tendința de a dezvolta o tulburare de somn.

Șansele de a experimenta sentimente de ideație suicidară sunt, de asemenea, mai mari atunci când trăiești cu un complex de inferioritate.

Confruntarea cu un complex de inferioritate

A trece prin viață cu credința că alții sunt mai buni decât tine sau te consideră inadecvat din cauza unor deficiențe sau altele, poate fi incredibil de provocator.

Dar, este important să recunoașteți că sunteți un individ unic, plin de diferite puncte forte și abilități care vă pot face un plus pozitiv pentru orice cadru. 

S-ar putea să nu fie întotdeauna ușor să obții această mentalitate. Pentru a vă ajuta să vă gestionați complexul de inferioritate, să aruncăm o privire la câteva lucruri pe care le faceți pentru a face față sentimentelor de inferioritate.

Participa la Terapie

Să-i spui unui străin despre luptele tale cu stima de sine ar putea părea o idee proastă atunci când ai de-a face cu un complex de inferioritate, dar căutarea ajutorului profesional ar putea fi îndrumarea de care ai nevoie.

Prin abordări precum terapia cognitiv comportamentală, gândurile și ideile negative despre valoarea ta pot fi identificate și transformate într-o perspectivă mai pozitivă. În plus, terapia poate oferi o mână de ghidare pe măsură ce contestați ideile nefavorabile despre dvs.

Tine un jurnal

Ce este complexul de inferioritate?

Scrierea sentimentelor adevărate despre tine și a declanșatorilor care stimulează aceste gânduri te poate ajuta să fii cu ochii pe progresul tău în a te aprecia mai bine.

Prin identificarea factorilor care te determină să gândești negativ despre tine, scriind modurile în care ești, de fapt, demn de respect și iubire, te poate ajuta la interiorizarea unor idei mai pozitive despre tine.

Practicați afirmațiile pozitive

Obișnuința de a-ți spune cât de valoros, frumos și talentat ești poate declanșa o schimbare puternică în modul în care te percepi.

Ca o rutină, acest lucru nu va oferi doar o schimbare a modului în care gândești și vorbești despre tine; vă poate ajuta să vă întăriți credința în abilitățile dumneavoastră.

Este normal să te lupți cu sentimentele de inadecvare din când în când, dar atunci când aceste sentimente devin o teamă paralizantă de a nu se potrivi cu ceilalți, acest lucru ar putea semnala un complex de inferioritate.

Depășirea gândurilor care te fac să simți că ceilalți sunt mai buni și mai calificați decât tine la serviciu, interacțiunile sociale sau chiar mai atrăgătoare din punct de vedere fizic decât ai putea părea descurajantă. Cu toate acestea, prin metode precum terapia și afirmațiile pozitive, se poate obține o îmbunătățire semnificativă a modului în care vă vedeți pe voi înșivă și interacționați cu ceilalți.
Site-ul nostru folosește numai surse de incredere, inclusiv studii evaluate de experti in acest domeniu. Va indrumam sa cautati suport de la specialisti in cazul in care credeti ca aveti nevoie. Pentru a susține afirmatiile din articol mai jos aveti link-urile catre autorii de specialitate.

Ce este complexul de inferioritate?

Lasă un răspuns

Derulează în sus