Ce este autismul?

Ce este autismul
Spread the love

Ce este autismul?

Ce este autismul?

Ce este autismul?
Autismul, cunoscut și sub denumirea de tulburare din spectrul autismului, este o tulburare de dezvoltare caracterizată prin provocări de comunicare, sociale și comportamentale. Afecțiunea este pe tot parcursul vieții și simptomele pot varia considerabil de la o persoană la alta.

Simptomele implică provocări sau diferențe în abilitățile motorii și în abilitățile intelectuale și sociale. Persoanele cu autism pot să învețe, să acționeze, să gândească, să comunice și să interacționeze diferit față de persoanele care nu au tulburare din spectrul autist.

Autismul este denumit o tulburare de spectru deoarece există foarte multe variații în ceea ce privește tipul de simptome pe care oamenii le experimentează și severitatea acestor simptome. 

Simptome

Ce este autismul?

Deși simptomele sunt adesea foarte variabile, de obicei încep să apară înainte de vârsta de trei ani. Părinții pot observa simptome asociate cu modul în care copiii interacționează social, cu receptivitatea lor la stimulare și cu capacitatea lor de a comunica.

Simptomele autismului includ comportamente repetitive, interese limitate și probleme de interacțiune. 

În timp ce persoanele cu tulburare de spectru autist pot să nu prezinte toate aceste simptome, ele prezintă de obicei câteva dintre următoarele:

  • Probleme la contactul vizual
  • Dificultate în urmărirea și implicarea în conversații
  • Supărare extremă atunci când rutinele sunt chiar ușor perturbate
  • Expresii faciale care nu se potrivesc cu comunicarea verbală
  • Interes intens pentru anumite subiecte
  • Lipsa de plăcere în activități
  • Probleme de exprimare a sentimentelor sau nevoilor în cuvinte
  • Nu te implici în joc de „prefăcăre”.
  • Răspuns lent sau absent la persoanele care încearcă să le atragă atenția
  • Sensibilitate la stimuli senzoriali, inclusiv gust, lumină și miros
  • Comportamente de stimulare (de exemplu, auto-stimulare, acțiuni repetitive, cum ar fi balansarea, mersul cu degetele de la picioare sau baterea mâinilor)
  • Probleme în a vedea lucrurile din punctul de vedere al altei persoane

Este important să ne amintim că, deoarece autismul este o afecțiune din spectru, oamenii pot avea simptome care sunt descrise ca ușoare, moderate sau severe. Unii oameni pot avea mai multe sau mai multe simptome, dar le experimentează doar într-o măsură ușoară.

În alte cazuri, oamenii ar putea avea doar câteva simptome în zone cheie, dar suferă deficiențe severe ca urmare a acestor simptome.

Persoanele care au simptome mai ușoare de autism sunt adesea capabile să funcționeze în viața lor de zi cu zi, dar pot avea mai multe șanse să aibă alte probleme de sănătate mintală, inclusiv stres excesiv, comportamente obsesive, probleme senzoriale, anxietate și depresie .

Autismul este de obicei diagnosticat în copilărie și poate apărea la oameni de toate mediile economice, rase și etnii. 

Semne de urmărit

Fiecare copil este diferit, dar unele semne care pot indica că este necesară o evaluare profesională includ:

  • Lipsa zâmbetului sau a expresiilor fericite până la șase luni
  • Fără bolboroseală până la vârsta de un an
  • Lipsa de răspuns când este chemat numele unui copil
  • Nu ajunge la obiecte până la vârsta de un an
  • Lipsa vorbirii cu un singur cuvânt până la 16 luni
  • Nu există expresii din două cuvinte până la vârsta de 2 ani
  • Pierderea oricăror abilități de vorbire sau sociale

Diagnostic

Ce este autismul?

Semnele de autism sunt de obicei observate pentru prima dată de părinți, dar pot fi observate și de alți îngrijitori, profesori și medici.

Screeningul și evaluarea timpurie sunt importante. Dacă sunteți îngrijorat de comportamentul copilului dumneavoastră, este important să discutați cu medicul copilului dumneavoastră. Cu cât se pune mai devreme un diagnostic, cu atât mai repede pot începe intervențiile. 

Nu există un test specific care să determine dacă cineva are autism. Medicii pot diagnostica autismul uitându-se la comportamente și punând întrebări despre dezvoltare.

Evaluări

În timpul controalelor regulate de dezvoltare în timpul copilăriei, medicii urmăresc o serie de etape de dezvoltare și evaluează diferite tipuri de întârzieri de dezvoltare. Atunci când copiii nu îndeplinesc anumite etape, ei pot primi o evaluare suplimentară.

În timpul unei evaluări suplimentare, un grup de specialiști care poate include un medic pediatru de dezvoltare, un psihiatru de copii și un patolog de vorbire și limbaj, va evalua o serie de lucruri, inclusiv comportamente adecvate vârstei, abilități cognitive și abilități lingvistice.

Unele tipuri de teste care pot fi utilizate în diagnosticarea autismului includ:

  • Chestionare pentru simptome de autism
  • Monitorizarea dezvoltării
  • Teste de auz
  • teste IQ
Autismul poate fi diagnosticat în mod fiabil la copii de la vârsta de doi ani.  Simptomele încep să apară în primii trei ani de viață ai unui copil

Diagnosticul la vârsta adultă

În timp ce autismul este adesea diagnosticat în copilăria timpurie, poate fi diagnosticat și în timpul adolescenței și la vârsta adultă. Diagnosticul mai târziu în viață poate fi uneori mai dificil, deoarece unele simptome de autism pot fi confundate cu alte afecțiuni de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea, TOC și ADHD .

În timp ce cercetătorii studiază încă ce tipuri de tratamente funcționează cel mai bine pentru adulții cu autism, obținerea unui diagnostic poate fi utilă pentru înțelegerea dificultăților actuale și trecute. De asemenea, vă poate ajuta să învățați cum să vă recunoașteți punctele forte și să obțineți ajutor în domeniile în care ați putea avea dificultăți.

Diagnosticul precoce este de obicei ideal, dar niciodată nu este prea târziu pentru a fi evaluat, diagnosticat și tratat pentru autism. Dacă aveți simptome care pot fi legate de autism, discutați cu medicul dumneavoastră pentru a afla mai multe.

Prevalența

Potrivit statisticilor Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), unul din 54 de copii de opt ani suferă de tulburări din spectrul autist. Ei au raportat, de asemenea, că afecțiunea era prezentă în toate grupurile etnice, rasiale și socioeconomice.

Cu toate acestea, au descoperit că tulburarea din spectrul autismului este de patru ori mai frecventă la băieți decât la fete .

Statisticile de prevalență indică, de asemenea, că autismul este mai frecvent în prezent decât în ​​trecut. De asemenea, pare să fie în creștere, crescând cu până la 10 până la 17% în ultimii ani.

Cauze

Ce este autismul?

Deși cauzele exacte nu sunt cunoscute, cercetările sugerează că există probabil un aspect genetic al afecțiunii.

Cercetările care indică o legătură genetică includ studii care arată că copiii care au un frate cu autism prezintă un risc mai mare de a avea autism.

Cu toate acestea, cercetările au descoperit că doar aproximativ 20% pot fi direct atribuite unor cauze genetice. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine modul în care mutațiile sau variațiile genetice specifice pot contribui la dezvoltarea tulburării din spectrul autist. 

În timp ce genele sunt considerate a fi un factor cheie, studiile au arătat, de asemenea, că nașterea prematură și vârsta paternă înaintată sunt, de asemenea, legate de apariția autismului.

Anumite medicamente, atunci când sunt luate în timpul sarcinii, au fost legate de un risc mai mare de tulburare a spectrului autist. 

Cercetările au demonstrat că vaccinurile nu provoacă autism.

Tipuri

Când o persoană este diagnosticată cu autism, acesta va avea și nivelul funcțional identificat. Există trei niveluri diferite de tulburare din spectrul autismului:

  • Nivelul 1: Funcționare ridicată
  • Nivelul 2: moderat sever
  • Nivelul 3: Sever

Aceste niveluri sunt folosite pentru a descrie cât de grav sunt afectate comportamentele și abilitățile sociale.

Nivelul 1

Nivelul 1 este considerat o formă ușoară de autism. Persoanele care au acest tip pot avea probleme cu relațiile sociale și comportamente restrictive. De obicei, au nevoie doar de sprijin minim pentru a funcționa în viața lor normală de zi cu zi.

Nivelul 2

Cei cu tulburare de spectru autist de nivelul 2 au nevoie de mai mult sprijin. Dificultățile lor sociale sunt evidente, pot avea probleme de comunicare și pot avea nevoie de asistență pentru a gestiona comportamentele problematice.

Nivelul 3

Persoanele cu autism de nivel 3 au simptome care interferează cu capacitatea lor de a trăi și de a funcționa independent. Persoanele cu acest nivel de autism adesea nu comunică verbal, se luptă cu schimbarea, au comportamente repetitive sau restrictive și pot fi sensibile la stimuli senzoriali.

Tratament

În timp ce autismul este o afecțiune pe tot parcursul vieții, există tratamente care pot ajuta cu multe simptome și pot îmbunătăți capacitatea oamenilor de a funcționa în diferite domenii ale vieții.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Mintală, tratamentul ar trebui să înceapă cât mai repede posibil după un diagnostic.

Nu există un singur tratament care să fie cel mai bun. Persoanele cu autism au o gamă largă de simptome, astfel încât nevoile fiecărei persoane sunt diferite. Unele dintre opțiunile de tratament care ar putea fi utilizate includ medicamente și terapie.

Medicamente

Deși nu există niciun medicament aprobat pentru tratamentul autismului, un medic poate prescrie anumite medicamente pentru a atenua anumite simptome.

Medicamentele, cum ar fi inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) , antipsihoticele, stimulentele , medicamentele pentru anxietate și anticonvulsivantele pot ajuta cu simptome precum:

  • Agresiune
  • Anxietate
  • Probleme de atentie
  • Depresie
  • Hiperactivitate
  • Discurs inadecvat
  • Iritabilitate
  • Retragere sociala

Terapie comportamentală și de dezvoltare

Tratamentul pentru autism se concentrează adesea pe intervenții comportamentale, psihologice sau de formare a abilităților.

O abordare folosită în mod obișnuit este analiza comportamentală aplicată (ABA), o formă de terapie care utilizează întăriri pentru a preda și a consolida comportamentele și abilitățile dorite. 

Alte terapii comune utilizate în tratamentul autismului includ:

  • Terapie cognitiv-comportamentală (TCC)
  • Terapia relațională a diferențelor de dezvoltare și individuală (cunoscută și sub denumirea de „etapă”)
  • Intervenție comportamentală intensivă timpurie
  • Terapia de răspuns pivot
  • Intervenție în dezvoltarea relațiilor
  • Terapie comportamentală verbală

Astfel de tratamente sunt concepute pentru a ajuta persoanele cu tulburare din spectrul autist să:

  • Promovează abilitățile cognitive
  • Îmbunătățiți punctele forte existente
  • Creșteți abilitățile lingvistice și de comunicare
  • Îmbunătățiți abilitățile sociale
  • Învață abilități de adaptare care permit o viață independentă

Alte terapii care pot fi utilizate includ tehnologia de asistență, terapia logopedică, terapia ocupațională și formarea abilităților sociale. Tratamentul încorporează adesea aspecte ale formării îngrijitorilor, în care părinții și alți îngrijitori învață abilități care îi vor ajuta să consolideze ceea ce se lucrează în tratament.

Auto-ajutorare

Ce este autismul?

Pe lângă căutarea unui tratament profesionist, există și o serie de strategii de autoajutorare pe care le puteți folosi pentru a face față unora dintre simptomele autismului. Câteva lucruri care pot ajuta:

Acceptare

În loc să vă concentrați pe diferențe, încercați să vedeți aceste caracteristici unice doar ca pe o parte a cine este cineva. Practicați acceptarea și iubirea necondiționată în loc să vă concentrați pe încercarea de a „remedia” lucrurile care fac pe cineva diferit de ceilalți.

Creați un mediu relaxant și confortabil 

Acordați atenție lucrurilor care pot fi o sursă de stres, inclusiv stimuli senzoriali, cum ar fi zgomote puternice sau lumini puternice. 

Urmați un program

Persoanele cu autism se descurcă cel mai bine cu rutinele și structura. Păstrați lucrurile constante în fiecare zi, inclusiv mesele, școala, întâlnirile, terapia și ora de culcare. Când urmează să apară schimbări sau întreruperi, asigurați-vă că îi acordați persoanei suficiente avertismente și timp pentru a se pregăti.

Alăturați-vă unui grup de asistență

Căutați grupuri de asistență locale în zona dvs. sau alăturați-vă unui grup online. Puteți să împărtășiți experiența, să obțineți sprijin, să aflați despre tratamente și să descoperiți resurse și programe legate de tulburarea din spectrul autist.

Învață să identifici declanșatorii

Dacă există anumite lucruri care tind să declanșeze comportamente perturbatoare sau provocatoare, puteți găsi modalități de a preveni sau de a modifica acele situații dificile. 

Acordați atenție comunicării nonverbale

Deoarece persoanele cu autism se luptă adesea cu comunicarea și comportamentele sociale, este posibil să nu vă poată spune ce este în neregulă. Priviți lucruri precum expresiile faciale, limbajul corpului și alte semnale nonverbale.

Utilizați întărirea pozitivă

Scopul este de a oferi o recompensă atunci când îi „prinzi că sunt buni”. Când observați că folosesc o nouă abilitate sau fac ceva bun, lăudați-i pentru asta. Încurajarea verbală poate merge mult, dar poți folosi și alte recompense dorite, cum ar fi autocolante sau activități preferate, ca o modalitate de a consolida comportamentele adecvate.

Autismul este o afecțiune complexă care poate provoca diferite grade de afectare și poate afecta viața unei persoane în multe domenii diferite. Intervenția timpurie este importantă și există multe tipuri de tratament și resurse disponibile pentru a ajuta. Găsirea tratamentului potrivit pentru tine sau persoana iubită îi poate ajuta să funcționeze mai independent și să trăiască o viață împlinită.
Site-ul nostru folosește numai surse de incredere, inclusiv studii evaluate de experti in acest domeniu. Va indrumam sa cautati suport de la specialisti in cazul in care credeti ca aveti nevoie. Pentru a susține afirmatiile din articol mai jos aveti link-urile catre autorii de specialitate.

Ce este autismul?

Un comentariu la „Ce este autismul?

Lasă un răspuns

Derulează în sus