Este important ca părinții, profesorii și alți adulți să învețe despre depresia din copilărie. Când înțelegeți simptomele depresiei la copii și motivele pentru care copiii o dezvoltă, puteți interveni într-un mod util.
Deși majoritatea oamenilor consideră depresia ca pe o boală a adulților, copiii și adolescenții pot dezvolta și depresie. Din păcate, mulți copii cu depresie nu sunt tratați, deoarece adulții nu recunosc că sunt depresivi.
Simptomele
Depresia la copii și adolescenți se prezintă adesea diferit decât la adulți. Iritabilitatea și/sau furia sunt semne mai frecvente de depresie la copii și adolescenți. În plus, copiilor mici le este adesea dificil să explice cum se simt, în timp ce adolescenții pot încerca să-și ascundă durerea emoțională, temându-se de judecata celorlalți.
Deoarece comportamentele normale variază pe măsură ce copiii se dezvoltă, poate fi dificil să știi dacă copilul tău trece printr-o fază sau dacă este ceva mai grav. Primul pas pentru a-ți ajuta copilul să lupte cu depresia este să înveți cum să o depistezi.
Potrivit Academiei Americane de Psihiatrie a Copilului și Adolescentului, semnele comune de depresie la copii și adolescenți durează mai mult de două săptămâni și includ:
- Modificări ale apetitului sau ale greutății
- Te simți sau arăți deprimat, trist, plin de lacrimi sau iritabil
- Oboseală sau lipsă percepută de energie
- Te simți vinovat sau rușinat
- Având mai multe probleme de concentrare
- Pierderea interesului sau a plăcerii față de activitățile plăcute anterior
- Încetinire psihomotorie sau agitație
- Gânduri recurente de sinucidere și/sau moarte
- Tulburări de somn: insomnie sau hipersomnie aproape în fiecare zi
Pe lângă simptomele de mai sus, unii copii au plângeri fizice, cum ar fi dureri de stomac și de cap, consum de substanțe și performanțe școlare slabe.
Care sunt cauzele
În timp ce evenimentele de viață stresante, cum ar fi divorțul, pot contribui la depresie, aceasta este doar o mică piesă a puzzle-ului. Mulți alți factori, inclusiv genetica, joacă, de asemenea, un rol în dezvoltarea sa. Există o serie de factori diferiți care pot contribui la depresia în copilărie, inclusiv:
- Chimia creierului : dezechilibrele anumitor neurotransmițători și hormoni pot juca un rol în modul în care funcționează creierul, ceea ce poate afecta dispozițiile și emoțiile și poate crește riscul de a experimenta depresie.
- Factori de mediu : un mediu familial stresant, haotic sau instabil poate, de asemenea, face copiii mai susceptibili de a experimenta depresie. Respingerea și intimidarea la școală pot fi, de asemenea, un factor care contribuie.
- Istoric familial : Copiii cu membri ai familiei care au și tulburări de dispoziție, cum ar fi depresia, prezintă un risc mai mare de a prezenta și simptome de tulburări depresive.
- Stres sau traumă : schimbările bruște, cum ar fi mutarea sau divorțul, sau evenimentele traumatice precum abuzul sau agresiunea pot contribui, de asemenea, la sentimentele de depresie.
Oricine poate dezvolta depresie și nu este un semn de slăbiciune. De asemenea, nu este vina ta dacă copilul tău este deprimat.
Diagnosticarea
Dacă credeți că copilul dumneavoastră prezintă semne de depresie, programați o întâlnire cu medicul pediatru al copilului dumneavoastră pentru a discuta preocupările dumneavoastră. Înainte de a ajunge la un diagnostic, copilul dumneavoastră va trebui să fie supus unei evaluări fizice și medicale cuprinzătoare. Ambele vor exclude orice afecțiuni medicale subiacente care ar putea contribui la simptomele pe care le vedeți. De exemplu, problemele cu tiroida, anemia și deficitul de vitamine pot imita simptomele depresiei. Deși nu există un test specific pentru depresie, un medic poate utiliza una sau mai multe evaluări psihologice pentru a evalua în continuare tipul și severitatea depresiei pe care copilul dumneavoastră se confruntă.
Cum să clasifici depresia
- Blând
- Moderat
- Sever
Conform DSM-5, această clasificare se bazează pe numărul, tipul și severitatea simptomelor și gradul în care acestea interferează cu viața de zi cu zi.
Tratamentul depresiei
Dacă copilul dumneavoastră este diagnosticat cu depresie ușoară, medicul îi va monitoriza în mod activ simptomele înainte de a recomanda orice formă de tratament. Dacă simptomele lor persistă după 6 până la 8 săptămâni de sprijin, vor fi îndrumați pentru psihoterapie. Dacă copilul dumneavoastră este inițial diagnosticat cu depresie moderată până la severă, medicul său va sări peste acest pas și va începe imediat tratamentul. S-a demonstrat că psihoterapia, medicamentele sau o combinație a celor două îi ajută pe tinerii cu depresie. Tipul de tratament recomandat pentru copilul dumneavoastră va depinde de natura și severitatea depresiei acestuia.
Psihoterapie
Dacă copilul dumneavoastră este diagnosticat cu depresie ușoară, APA recomandă psihoterapia ca tratament de primă linie. Pentru adolescenții cu depresie moderată până la severă, cercetările au arătat că o combinație de psihoterapie și medicamente funcționează cel mai bine. (https://ro.wikipedia.org/wiki/Categorie:Psihoterapie)
În psihoterapie, un profesionist în sănătate mintală vă va ajuta copilul să dezvolte abilitățile necesare pentru a-și gestiona simptomele depresive, astfel încât să poată funcționa bine atât acasă, cât și la școală. Două tipuri de psihoterapie sunt recunoscute ca tratament de elecție pentru copiii cu depresie:
- Terapia cognitiv-comportamentală (CBT) : Ajută la îmbunătățirea stării de spirit a copilului prin identificarea gândurilor și modelelor de comportament negative și înlocuindu-le cu unele pozitive.
- Terapie interpersonală (IPT) : o abordare în care terapeuții îi ajută pe adolescenți să învețe cum să gestioneze problemele relaționale care pot contribui sau pot rezulta din depresia lor.
Medicamente
Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) sunt considerați opțiunea antidepresivă de primă linie pentru tinerii cu depresie. Doar două ISRS – Prozac (fluoxetină) și Lexapro (escitalopram) – sunt aprobate de FDA pentru utilizare la tinerii cu depresie. Medicul lor poate prescrie, de asemenea, un alt ISRS sau un inhibitor al recaptării serotoninei-noradrenalinei (SNRI) dacă consideră că este în interesul copilului dumneavoastră. Acest lucru este denumit utilizare off-label și este o practică destul de comună.
Antidepresive și gândire suicidă
În timp ce antidepresivele pot fi o modalitate eficientă de tratare a depresiei din copilărie, utilizarea lor a fost legată de efecte secundare grave , cum ar fi gândirea suicidară la persoanele sub 25 de ani. Deși acest efect secundar este rar, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) cere acum ca toate antidepresivele poartă o cutie neagră care avertizează despre acest risc crescut de sinucidere. Acest lucru nu înseamnă că antidepresivele nu ar trebui să fie folosite de persoanele din această grupă de vârstă. Înseamnă pur și simplu că aceștia ar trebui monitorizați cu atenție de către medici și îngrijitori, în special în primele câteva săptămâni după începerea unui antidepresiv.
Lupta împotriva depresiei
Pentru cazurile ușoare de depresie, schimbările stilului de viață pot fi adesea o modalitate eficientă de a aborda sentimentele de depresie. Lucruri precum găsirea unor modalități de a gestiona stresul, exercițiile fizice regulate, utilizarea tehnicilor de relaxare și construirea unui sistem de sprijin social mai puternic pot ajuta la îmbunătățirea modului în care se simte un copil.
Următorii sunt câțiva pași proactivi pe care îi puteți lua pentru a încuraja abilitățile sănătoase de adaptare și pentru a sprijini sănătatea mintală:
- Vorbiți despre modul în care grija pentru corp ajută și mintea. Explicați modul în care consumul de alimente hrănitoare și efectuarea multor exerciții fizice sunt bune pentru sănătatea lor mentală .
- Asigurați-vă că copilul dumneavoastră are un program de somn constant. Opriți dispozitivele înainte de culcare și asigurați-vă că copilul dumneavoastră merge la culcare și se trezește la aceeași oră în fiecare zi.
- Ajutați-vă copilul să dezvolte o viață socială bogată, fără a-și programa prea mult timpul. Atribuiți responsabilități și recompensați-i pentru că sunt responsabili.
- Învață-ți copilul cum să rezolve problemele , să-și gestioneze emoțiile în moduri sănătoase și să dezvolte strategii care îl vor ajuta să facă față eșecurilor și eșecurilor. Vorbește și despre sănătatea ta mintală și fă ca menținerea sănătății să fie o prioritate în familia ta.
În cele din urmă, este la latitudinea părinților să decidă ce opțiuni de tratament să folosească. Este important ca părinții și copiii să se educe despre tratament și despre potențialele riscuri și beneficii ale fiecărei opțiuni.
Din fericire intervențiile timpurii pot ajuta copiii să revină pe drumul cel bun înainte ca simptomele depresiei să afecteze grav viața și capacitatea lor de a funcționa normal în societate.
Site-ul nostru folosește numai surse de incredere, inclusiv studii evaluate de experti in acest domeniu. Va indrumam sa cautati suport de la specialisti in cazul in care credeti ca aveti nevoie. Pentru a susține afirmatiile din articol mai jos aveti link-urile catre autorii de specialitate.
Un comentariu la „Ce ar trebui să știți despre depresia din copilărie”